Cine stabilește ORA DE SOMN a copilului? Sfaturi strategice pentru părinți

Cine stabileste ora de somn a copilului? Sfaturi strategice pentru parinti

Cine stabilește ORA DE SOMN a copilului? Sfaturi strategice pentru părinți

„De ce trebuie să merg la culcare? Nici măcar nu sunt obosit!” – Îți sună cunoscut?

Copilul tău, probabil, s-a distrat de minune pe parcursul zilei și acum este preocupat să nu piardă nimic interesant dacă merge la culcare, mai ales când toți adulții – și poate chiar frații mai mari – încă stau treji și se bucură de seară.

Iată câteva sugestii care te pot ajuta să stabilești o oră de culcare potrivită, astfel încât toată lumea să fie odihnită și gata de noi aventuri!

in acest articol veti citi despre:
De ce trebuie sa ma duc la culcare? Nici macar nu sunt obosit!
Este dormitorul copilului un loc primitor, confortabil?
Nu este corect ca eu trebuie sa dorm si tu sa stai treaz pana tarziu!
Invata sa recunosti problemele de somn ale copilului
Un obiect de tranzitie
La ce ora merg copiii vostri la culcare?

De ce trebuie sa ma duc la culcare? Nici macar nu sunt obosit!

Iti suna cunoscut? Copilul tau probabil, s-a distrat atat de bine in ziua respectiva incat este ingrijorat sa nu cumva sa piarda ce este mai interesant daca va merge la culcare, atunci cand toti adultii - si, eventual, fratii mai mari si surorile - sunt inca jos, impreuna. Iata cateva sugestii care te pot ajuta sa gasesti o ora de culcare adecvata pentru toata lumea.

Indiferent de varsta, programele regulate si ritualurile inainte de culcare au un impact foarte mare asupra capacitatii noastre de a avea un somn linistit si de a functia la capacitate maxima a doua zi, iar acelasi lucru este valabil si pentru copii - cu atat mai mult. Stabilirea si mentinerea unor obiceiuri bune de somn ajuta copilul sa adoarma, sa ramana adormit, si sa se trezeasca odihnit.

Lumea este atat de noua si palpitanta pentru copilul tau, incat nu este surprinzator faptul ca de multe ori nu doreste sa mearga la culcare!

Iata cateva idei pentru a te ajuta sa stabilesti o ora de culcare pe care toata familia sa o accepte.

Este dormitorul copilului un loc primitor, confortabil?

Lasa copilul sa isi aleaga singur plapuma sau o veioza speciala pentru a-l ajuta sa simta ca dormitorul ii apartine.

Construieste o rutina de culcare familiara - poate o baie, urmata de o poveste la o lumina veiozei.

Asigura-te ca toate jucariile sunt depozitate in cutii, astfel incat acestea sa nu il tenteze sa se ridice si sa se joace! Incearca sa faci din ora de culcare un lucru asteptat cu nerabdate, mai degraba decat de temut.

ora de culcare

Nu este corect ca eu trebuie sa dorm si tu sa stai treaz pana tarziu!

Fara indoiala ca ai auzit asta! Incearca sa ii explici faptul ca copiii au nevoie de mai mult somn pentru a-i ajuta sa creasca mari si puternici, si ca, atunci cand va mai creste, va putea si el sa stea pana mai tarziu, de asemenea.

Daca totusi insista ca isi doreste sa ramana pana mai tarziu, nu exista nici un rau in a-i permite sa ramana intr-o seara de weekend pana mai tarziu: "Ce-ar fi sa stai o ora mai tarziu sambata? Si, daca va fi distractiv vei putea repeta seara in urmatorul weekend?"

Intreaba-l ce si-ar dori sa faca in aceasta ora in plus, dar limiteaza-i activitatile, cum ar fi vizionarea unui film, citirea unei poveste, sau coloratul unei carti, astfel incat acestea sa nu il agite prea mult. Daca merge bine si nu pare prea obosit, seara se poate repeta in urmatoarea sambata de exemplu. Nu fi prea surprins daca va adormi pe canapea intr-un final!

Ad-Extra3:

Invata sa recunosti problemele de somn ale copilului

In conformitate cu FSN, problemele de somn pot fi evidente si in comportamentul din timpul zilei, de exemplu copilul pare foarte agitat, somnoros, sau capricios. Observa daca are o rutina in a adormi seara foarte greu, daca se trezeste foarte des noaptea, daca sforaie, trage de timp inainte sa mearga la culcare sau are probleme de respiratie in timpul somnului.

Un obiect de tranzitie

Ora de culcare inseamna separare, iar aceasta poate fi trecuta mai usor cu un obiect de tranzitie, ca o papusa, ursulet de plus, patura, sau alt obiect pe care copilul il adora. Acest tip de obiect poate oferi un sentiment de securitate, confort si control, care il va linisti.

La ce ora merg copiii vostri la culcare?

La ce ora merg copiii vostri la culcare, si cine decide ora de somn? I-ati lasat vreodata sa ramana cu familia pana tarziu? Ne-ar placea sa auzim cum procedati!

► Citeste in continuare Ora de culcare are legatura cu obezitatea de mai tarziu a copilului

Comunitate si grupuri de suport de parenting

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2024
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: The Journal of Psychology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII