Malformațiile congenitale în sarcină: CUM reducem riscul lor

Malformatiile congenitale in sarcina -  cum reducem riscul lor

Malformațiile congenitale în sarcină: CUM reducem riscul lor

Malformațiile congenitale sunt anomalii de structură, funcție sau metabolism care se manifestă de la naștere sau din primii ani ai copilului. De cele mai multe ori, modificările de la dezvoltarea embrionară normală în timpul sarcinii determină viitorului copil handicap mental sau fizic.

Există lucruri pe care le poți face pentru a asigura o sarcină cât mai sănătoasă posibil și pentru a reduce riscul apariției malformațiilor congenitale. Iată ce poți face:

in acest articol veti citi despre:
Malformatiile congenitale: ce sunt si cum se formeaza
Ingrijirea medicala preconceptiva
Identificarea problemelor de sanatate pre-existente
Istoricul de sanatate al familiei
Acidul folic
Prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului: sfaturi importante
Cauzele malformatiilor fetale
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Forumul Odiseea sarcinii

Malformatiile congenitale: ce sunt si cum se formeaza

Desi sunt informatii greu de citit pentru orice graviduta, este bine de stiut ca malformatiile congenitale sunt anomalii de structura, functie sau metabolism care se manifesta de la nastere sau din primii ani ai copilului.

De cele mai multe ori, modificarile de la dezvoltarea embrionara normala in timpul sarcinii determina viitorului copil handicap mental sau fizic. Specialistii in medicina au identificat in jur de 4000 de defecte de nastere, care variaza de la forme minore pana la grave si foarte grave.

Cele mai frecvente malformatii congenitale sunt defectele de tub neural. Acestea apar in momentul in care tubul neural (care include maduva spinarii si creierul) nu se inchide in prima luna de dezvoltare embrionara. Exista mai multe tipuri de defecte de tub neural, cum ar fi: spina bifida (inchiderea incompleta a oaselor din jurul maduvei spinarii care duce la paralizie), lipsa unui os din componenta craniului sau a cerebelului si encefalului (anencefalie).

Citeste Defectul de tub neural: cum se reduce riscul

Ingrijirea medicala inainte de conceptia copilului

Programeaza-ti o vizita la medicul tau (sau la orice alt clinician) inainte de conceptie. Ingrijirea medicala preconceptiva este acea ingrijire pe care o femeie care se afla la varsta fertila o primeste inainte de a ramane insarcinata. De asemenea, exista o ingrijire medicala intre sarcini- ingrijirea interconceptiva.

Identificarea problemelor de sanatate pre-existente

O vizita la medic inainte de conceptie va poate ajuta pe tine si pe medicul tau sa identificati si sa tratati anumite aspecte negative ale sanatatii, care pot afecta in mod negativ sarcina. Printre aceste aspecte negative ale sanatatii se includ:

Hipertensiunea arteriala
Diabetul de sarcina
Tulburari convulsive
Anumite infectii
Discutii importante

Aceasta vizita a ta ii ofera medicului tau posibilitatea de a discuta cu tine anumite subiecte importante, precum:

Alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii
Greutatea in timpul sarcinii
Exercitiul fizic
Reducerea stresului
Evitarea fumatului si a expunerii la fumat pasiv
Evitarea consumului de alcool
Evitarea consumului de peste cu un continut ridicat de mercur
Evitarea expunerii la activitati recreationale si profesionale care ar putea prezenta riscuri

sarcina miscare

 

Vizitele preconceptive sunt, de asemenea, o oportunitate pentru ca medicul tau sa iti administreze vaccinurile lipsa si pentru a modifica medicamentele pe care le iei pentru a va asigura ca acestea sunt cele mai sigure posibil.

Ad-Extra3:

Istoricul de sanatate al familiei

In ceea ce priveste intrebarile cu privire la istoricul de sanatate al familiei, medicul te va intreba si despre sanatatea partenerului tau si a familiei tale. Daca tu sau partenerul tau aveti in istoric defecte genitale sau nastere prematura sau daca unul dintre voi prezinta un risc ridicat de boli genetice pe baza istoricului familiei, a originei entice, a varstei sau un istoric ce cuprinde mai multe avorturi spontane, este posibil ca medicul sa iti sugereze sa mergi la un consultant genetic.

Acidul folic

Medicul iti va sugerea sa iei zilnic 0,4 mg de acid folic pentru a preveni unele tipuri de malformatii congenitale. In unele situatii, ar putea fi recomandata o doza mai mare de acid folic, in mod special daca ai avut deja un copil cu un anumit tip de defect congenital sau daca iei anumite medicamente. Citeste despre Acidul Folic aici.

Prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului: sfaturi importante

Peste 1000 de copii se nasc anual in Romania cu o malformatie congenitala cardiaca. Constientizarea si educatia sunt primii pasi in prevenirea malformatiilor congenitale.

Exista o serie de masuri pe care le puteti lua pentru a creste probabilitatea unei sarcini sanatoase si a unui copil sanatos, de asemenea. Unele dintre ele sunt mai dificile deoarece implica renuntarea la cateva obiceiuri pe care le-ati avut, dar acest efort merita sa fie facut ... articolul complet aici 

Cauzele malformatiilor fetale

Ce anume pot produce malformatii fatului in timpului sarcinii? Malformatiile fetale sunt produse de anumite substante chimice, infectii, stari alterate ale sanatatii materne, si care actionand asupra fatului pot afecta dezvoltarea normala intrauterina a acestuia.

Toate aceste cauze enumerate anterior poarta numele de Agenti Teratogeni. Inducerea malformatiilor fetale de catre acesti agenti depinde de predispozitia genetica materna si fetala, de stadiul dezvoltarii fatului la momentul expunerii, de calea de actiune si durata in timp a expunerii la respectivul agent teratogen citeste pe larg despre cauzele malformatiilor fetale aici.


CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intoarce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Vino in cel mai mare grup privat, moderat de Desprecopii: Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii sau pe grupul JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️ 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
articol aprobat de
Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog in Olanda, 
Desprecopii.com Toate drepturile rezervate

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ramona 30
    Ramona 30trimis la 23/3/2018

    Buna ziua sînt însărcinată în 18 săptămâni și 4 zile.Zilele trecute am fost la control + eco ,medicul ginecolog a zis că e totul bine.dar din cauza vîrstei mele 38 luna aceasta ,mi-a recomandat triplul test.Astazi am primit rezultatele și sînt ffff speriata,am risc crescut la trisomia 21.1/235.Mentionez că nimeni din familie nu are ceva de genul.Doar că în trecut am avut două avorturi spontane.Va rog ajutați -ma cu răspunsuri ce șanse am la o sarcina și un copil normal.Medicul nu este acum doar săptămâna viitoare pîna atunci simt că înebunesc.va mulțumesc pentru tot

    Raspunde la acest comentariu
    • Elena
      Elena trimis la 8/12/2021

      Buna ziua ,ar trebui sa faceţi panorama sau amniocenteza ,vârsta nu va ajuta si la fel cele 2 avorturi spontane.De regula avortul spontan in primul trimestrul se datoreaza unor malformaţie fetele .

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII