Ginkgo Biloba sau "Arborele vietii"
- Aceasta planta creste pe Pamant de aproximativ 250 milioane de ani; fiind cunoscuta si sub numele “Arborele Vietii” sau “Copacul Lui Dumnezeu”. Ginkgo biloba este una din cele mai studiate plante medicinale avand calitati de vindecare remarcabile.
Denumiri stiintifice: Ginkgo Biloba, Salisburia adiantifolia, Salisburia macrophylla
Alte denumiri: Ginkyo (caisa argintie; gin=argintiu, kyo=caisa), Arborele Parul Fetei, Yinhsing, Arborele Kew, Bai Guo
Ginkgo Biloba creste spontan in China si Japonia; in timpurile stravechi, japonezii obisnuiau sa creasca aceasta planta in gradinile templelor, iar in zilele noastre copacii sunt venerati precum zeii. Arborele se cultiva in multe alte tari, nu doar ca planta medicinala ci si ca planta decorativa; Carolina de Sud se mandreste cu cea mai mare plantatie de Ginkgo Biloba. Desi copacii sunt mentinuti la o inaltime mica, ei cresc pana la 30 de metri inaltime, frunzele schimbandu-si culoarea dintr-un verde deschis pe timp de vara, in galben in lunile de toamna.
Actiunea farmaceutica a plantei este data de complexitatea substantelor chimice care exista in frunze: ele contin flavonoide si terpenoide (ginkgolide, A,B,C, bilobalide). Deoarece are multiple efecte benefice asupra sanatatii, Ginkgo Biloba poate fi folosita de cei care au probleme de auz, pierderea memoriei, tratarea tuberculozei, gonoreea, dureri de stomac, boli ale pielii, tensiune, anxietate, ameteli, si tratarea impotentei cauzata de tratamentele cu anti-depresive.
De asemenea se mai poate trata astmul, bronsita, tumorile benigne, cancerul, diabetul, ischemia cardiaca, dereglarile hormonale, fiind foarte eficienta chiar si in tratamentele pentru Alzheimer, deoarece creste secretia de dopamine, noradrenalin si tonusul muschilor netezi care acopera vasele de sange de pe creier.
Exista o varietate de produse pe baza de Ginkgo Biloba, ca si exemplu: tincturi, ceaiuri, tablete, unguenti, etc. Extractul de Ginkgo Biloba imbunatateste memoria, lupta impotriva oboselii si extenuarii, iar ca unguent poate fi folosit si in indepartarea celulitei deoarece activeaza microcirculatia; adaugat in sampoane, planta stimuleaza circulatia sangelui la nivelul scalpului.
Ceaiul si unguentul din Ginkgo Biloba poat trata ulcerul varicos. Efectele sunt predominante daca, consumul de ceai ginkgo este asociat cu un regim alimentar care ajuta la detoxifierea organismului.
Proceduri de utilizare
Infuzie: se adauga 10 g frunze uscate in 250 ml apa clocotita; se lasa acoperit timp de 10 minute, si se beau 2 cani pe zi cu 30 minute inainte de mesele principale, in fiecare zi, timp de 3 luni.
Tinctura: se administreaza de 3 ori pe zi, 30 picaturi pentru adulti si 10 picaturi pentru copii peste 6 ani, amestecate in jumatate de cana de apa.
Capsule: se administreaza de 3 ori pe zi in cazul adultilor, una pe zi in cazul copiilor si doua in cazul adolescentilor inainte de mesele principale; in exces pot provoca: dermatite, diaree, vome si stari de neliniste.
Doza zilnica recomandata: 40-80 mg extract de gingko Biloba de 3 ori pe zi (extract 50:1 standardizat de Ginkgo Biloba care contine 24% glicoside de flavone de Ginko)
Atentie!
- consumul de ginkgo Biloba poate cauza rareori ameteli, dureri de cap, disconfort digestiv, reactii alergice, mancarimi, eruptii cutanate, probleme de respiratie, diaree, greata, varsaturi si neliniste
- nu este recomandata folosirea unor amestecuri din aceasta planta daca sunteti in cursul unui tratament anticoagulant (cum ar fi aspirina, warfarin, heparin, trental, usturoi, fosfatidilserina si vitamina E)
- pentru a evita sangerarea, pacientii care urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala sau stomatologica, trebuie sa intrerupa administrarea de Gingko Biloba cu 36 de ore in avans
- femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca suplimente pe baza de Gingko biloba
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII