Primele responsabilităti ale copilului: de ce e important să ne implicam copilul in treburile casnice

Primele responsabilitati ale copilului -  de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice

Primele responsabilităti ale copilului: de ce e important să ne implicam copilul in treburile casnice

Copiilor le place sa faca lucrurile ei insisi, chiar daca este vorba doar de impinsul carutului pe strada sau de a-si pieptana parul. Copiilor nu le place sa faca curatenie dar e nevoie de atitudine pozitiva

A spune "da" pentru a prelua controlul propriilor vieti le va construi increderea in sine! Aveti nevoie de cateva sfaturi?

in acest articol veti citi despre:
Primele deprinderi cu viata reala
Copiilor nu le place sa faca curatenie dar e nevoie de atitudine pozitiva
Cu cat mai tineri cu atat mai bine!
Cum ne folosim de situatiile zilnice?
 

Primele deprinderi cu viata reala

A lasa copiii sa faca lucrurile el insisi ii invata deprinderi de viata. Dar nu este vorba doar despre finalizarea sarcinii, este vorba de atitudine si de a fi mandru de ce face. Cu cat le oferim mai multa libertate, cu atat vor fi mai increzatori.  Dar, cand ar trebui sa incepem a ne lasa micutii sa faca lucruri singurei?

Aprecierile primite, care trebuie sa fie constante, si insuflarea spiritului de echipa, ii vor face pe micuti sa simta ca ceea ce fac este foarte util si important pentru familie.

Adesea ne este mai comod sa facem noi insine ceea ce e de facut decat sa avem rabdarea de a le explica lor, copiilor, tot felul de treburi care pentru noi sunt o rutina. Alteori, refuzul de a face un anumit lucru e atat de greu de indepartat incat preferam sa ne dam batuti si sa preluam totul asupra noastra. Nimic mai gresit! Solutia ideala este ca aceasta educatie legata de sarcinile din gospodarie sa inceapa in momentul in care copiii au varste foarte mici. Atunci ei sunt foarte dornici sa ajute. Strangeti jucariile impreuna, faceti mancare impreuna, lasati-i sa va ajute la intinsul rufelor etc. Aprecierile primite, care trebuie sa fie constante, si insuflarea spiritului de echipa, ii vor face pe micuti sa simta ca ceea ce fac este foarte util si important pentru familie.

Daca incepeti aceasta educatie dupa ce deja v-ati izbit de mai multe nu-uri va fi mai greu, dar nu imposibil. Va trebui in schimb sa fiti constant in a cere ajutorul si sa nu uitati ca scopul in sine nu este de a-l exploata pe copil, ci de a-l face sa inteleaga ce inseamna sa fii responsabil si ce placut este sa contribui la o munca de echipa.

Copiilor nu le place sa faca curatenie dar e nevoie de atitudine pozitiva

Nu e nimic de neinteles. In fond, cui ii place? Si apoi, exista atat de multe alte lucruri interesante de facut, incat e greu de crezut ca menajul in casa ar putea vreodata concura cu ele. In plus, adesea copiii chiar nu inteleg de ce in casa trebuie sa fie ordine, cand se poate trai foarte bine si in dezordine. Solutia este mereu aceeasi si presupune atitudinea pozitiva a parintilor. Asa ca nu uitati sa faceti ca totul sa para o joaca, sa apreciati si sa va implicati, nu doar sa dati sarcini.

Ad-Extra3:

Copilul are nevoie de ajutorul adultilor

Chiar daca sunt pusi sa faca treburi extrem de usoare, cum ar fi stersul prafului, de exemplu, sau curatenie in dulapul cu haine sau orice altceva ce pare foarte simplu, uneori copiii simt nevoia sa fie tratati ca niste copii si sa fie ajutati chiar si la lucrurile simple, sa fie alintati si sa fie lasati sa se alinte. Sta in puterea parintilor sa imbine alintul cu sarcinile responsabile. Gasirea unui echilibru intre cele doua este cheia reusitei. Nu ezitati insa niciodata sa va ajutati copiii atunci cand le cereti sa faca ceva, iar daca vor specula ajutorul acordat, incercati sa le raspundeti cu umor, fara sa ii pedepsiti.

Nici noi nu eram experti in gospodarie la varsta lor

Uneori preferam sa nu ii implicam pentru ca nu fac treaba asa cum o facem noi si, la urma urmei e de inteles. Nici noi la varsta lor nu eram experti in gospodarie, asa ca nu va pierdeti rabdarea, invatati-i tot ce trebuie sa stie, faceti-le poze ca sa se laude cu ele, apoi, cand este cazul, cedati controlul si responzabilizati-i si, mai ales, ganditi pozitiv si insuflati-le optimism in tot ceea ce ii invatati sa faca.

Copiii uita repede dar asa se invata perseverenta

Si aceasta este o realitate. Iar cand vine vorba de treburile casnice, uitarea devine o trasatura generala, greu de combatut. Mintea copiilor e plina de tot felul de informatii, de tot felul de dorinte, intrebari si raspunsuri, asa ca nu trebuie sa va mirati daca un copil uita cum trebuie sa faca un lucru, dupa ce i l-ati explicat cu o zi inainte. Perseverenta si rabdarea sunt cheia reusitei si in acest domeniu.

Pentru a trece peste toate aceste impedimente care ii fac pe copii sa se implice in treburile casnice si pentru a-i mobiliza creativ, aplicati trei principii sanatoase, care nu vor da gres:

Nu renuntati si nu va enervati! – Acceptati ideea ca treburile din gospodarie nu vor fi niciodata preocuparea principala a unui copil si pastrati-va simtul umorului in privinta lor.

Postati la loc vizibil sarcini concrete! – Nu doar sarcinile copilului, ci ale fiecarui membru al familiei. Nu va va lua mai mult de 5 minute sa le scrieti pe o foaie de hartie si sa le puneti la vedere pentru ca toata lumea sa stie ce are de facut. Copiii vor intelege astfel ca si ei trebuie sa fie responsabili.

Nu fiti cicalitori! – Nu criticati si nu va certati copiii atunci cand este vorba de treburi casnice, pe care abia invata sa le stapaneasca. Umorul, calmul si incurajarile sunt cele mai bune instrumente pentru a reusi sa faceti un copil sa fie ordonat si sa isi ofere ajutorul in gospodarie.

Pe masura ce copilul devine mai implicat in procesul de luare a deciziilor si sarcinilor in jurul casei, dupa un timp ele vor deveni obiceiuri, iar copilul va dezvolta un sentiment de apartenenta la orice actiune repetata. Setarea fundatiilor solide ca acestea vor actiona ca rampa de lansare pentru un copil increzator si demn de incredere.

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2022
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: The Journal of Psychology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII