Sindromul HELLP în sarcină: simptome, tratament și prevenire - sfatul medicului
Sindromul HELLP constă într-o serie de simptome care formează un sindrom ce afectează femeile însărcinate. Se crede că sindromul HELLP este o variantă a preeclampsiei, dar poate fi și un diagnostic independent. Există încă multe întrebări cu privire la gravitatea sindromului HELLP.
Cauza sa rămâne încă neclară pentru mulți medici, iar sindromul HELLP este adesea diagnosticat greșit. Se pare că afectează aproximativ 0,2-0,6% din nașteri. Aici sunt detalii despre acest sindrom, cum se face diagnosticul și sfatul medicului.
- despre Sindromul HELLP: Simptome, Tratament si Prevenire, veti citi
Ce este sindromul HELLP?
Care sunt simptomele sindromului HELLP?
Cum este diagnosticat sindromul HELLP?
Cum este tratat sindromul HELLP?
Ce cauzeaza sindromul HELLP?
Care sunt riscurile si complicatiile sindromului HELLP?
Cum poate fi prevenit sindromul HELLP?
Preeclampsia si sarcina
Despre riscuri si cazuri speciale in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
ODISEEA SARCINII - COMUNITATEA BURTICILOR INTELIGENTE
Ce este sindromul HELLP?
Numele de HELLP vine de la:
H - hemoliza (distrugerea celulelor rosii din sange)
EL - enzime hepatice la un nivel ridicat (o functie a ficatului)
LP - numar scazut de trombocite (trombocitele ajuta la coagularea sangelui)
Este adesea admis ca sindromul HELLP va aparea mereu odata cu preeclampsia, dar sunt cazuri in care simptomele de HELLP vor aparea fara ca un diagnostic de preeclampsie sa fie facut.
Aproximativ 4-12% dintre femeile diagnosticate cu preeclampsie vor dezvolta sindromul HELLP. Din nefericire, cum simptomele sindromului HELLP pot fi primele semne de preeclampsie, asta poate duce adesea la diagnosticari gresite. Simptomele de HELLP pot cauza diagnosticari gresite si in alte cazuri precum cel al hepatitei, al afectiunilor vezicii urinare sau al purpurei trombocitopenice idiopatice (PTI), care este o afectiune hemoragica.
Care sunt simptomele sindromului HELLP?
Cele mai cunoscute simptome ale sindromului HELLP includ:
Dureri de cap
Greata si stari de voma care se agraveaza continuu (asta poate parea de asemenea un caz serios de raceala)
Durere sau sensibilitate in partea de sus a abdomenului
Oboseala sau indispozitie
O femeie cu HELLP poate experimenta si alte simptome care pot fi adesea atribuite altor lucruri precum conditiile de sarcina normala sau altfel de conditii de sarcina. Aceste simptome pot include: tulburari de vedere, tensiune arteriala ridicata, proteine in urina, edem (inecare - cu saliva in exces), dureri de cap severe, sangerare.
Cum este diagnosticat sindromul HELLP?
Intrucat simptomele de HELLP pot imita multe alte conditii sau complicatii, medicii sunt incurajati sa efectueze o serie de teste de sange incluzand functia hepatica oricarei femei care experimenteaza simptome in decursul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Sindromul HELLP poate aparea si inainte de al treilea trimestru, dar asta se intampla rar. Poate sa apara de asemenea si la 48 de ore dupa nastere, desi simptomelor le trebuie in acest caz 7 zile ca sa devina evidente.
Masurarea tensiunii arteriale si testele de urina care sa verifice nivelul de proteine sunt adesea monitorizate in diagnosticarea sindromului HELLP. Dar urmatoarele teste si rezultate sunt ceea ce ajuta un medic sa faca o diagnosticare corecta a sindromului HELLP:
Hemoliza - globulele rosii
• frotiu periferic anormal
• lactat de dehidrogenază >600 U/L
• bilirubină > 1.2 mg/ dl
Niveluri crescute de enzime hepatice
• aminopeptidază de aspartam seric
• lactat de dehidrogenază >600 U/L
• trombocite scazute
• numarul de trombocite
Ad-Extra3:
Cum este tratat sindromul HELLP?
Tratamentul sindromului HELLP se realizeaza in functie de perioada de sarcina, insa nasterea copilului este cea mai buna modalitate de a opri aceasta conditie sa creeze alte complicatii serioase pentru mama si copil. Majoritatea simptomelor si a efectelor secundare ale sindromului HELLP se vor diminua la 2-3 zile de la nastere.
Daca perioada de sarcina dureaza mai putin de 34 de saptamani, medicii incearca de obicei sa evalueze functia plamanilor copilului pentru a vedea cum poate fi dirijata nasterea cat mai bine.
Tratamentul care poate fi folosit pentru a tine sub control sindromul HELLP pana la nasterea copilului include:
odihna la pat si internarea intr-o institutie medicala pentru a fi monitorizata indeaproape
corticosteroizi (pentru a ajuta plamanii copilului sa se dezvolte mai rapid)
sulfat de magneziu (pentru a ajuta la prevenirea convulsiilor)
transfuzie de sange, daca nivelul trombocitelor scade prea mult
ingrijire medicala a tensiunii arteriale
monitorizarea fatului si analize care includ teste biofizice, sonograme, teste bazate pe non-stres si evaluarea miscarii fatului.
Daca perioada de sarcina depaseste 34 de saptamani sau simptomele de HELLP incep sa se inrautateasca, nasterea este modalitatea recomandata de tratare.
In trecut, nasterea prin cezariana era modalitatea cea mai obisnuita de nastere a copiilor ai caror mame prezentau sindromul HELLP. Insa acum este recomandat ca femeilor care au o perioada de cel putin 34 de saptamani de sarcina si un cervix favorabil sa li se ofere experienta nasterii. Sindromul HELLP nu produce un motiv de cazariana automata, iar in unele situatii operatia chirurgicala poate cauza mai multe complicatii din cauza unor posibile probleme de coagulare a sangelui, generate de numarul scazut de trombocite.
Ce cauzeaza sindromul HELLP?
Doctorii sunt inca nesiguri cu privire la ceea ce cauzeaza exact sindromul HELLP. Desi este mai frecvent in cazul femeilor care au preeclampsie sau hipertensiune indusa de sarcina, exista inca un numar de femei care il capata fara a fi manifestat simptome de preecmalpsie inainte.
Ceea ce urmeaza este o lista de factori despre care se crede ca maresc riscul ca o femeie sa dezvolte sindromul HELLP:
o sarcina precedenta cu sindromul HELLP (exista 19-27% sanse de recurenta in fiecare nastere)
preeclampsie sau hipertensiune indusa de sarcina
varsta mai mare de 25 de ani
Caucazianele
Multiparele (care au nascut de doua sau mai multe ori)
Care sunt riscurile si complicatiile sindromului HELLP?
Daca sindromul HELLP nu este diagnosticat si tratat, pot rezulta complicatii care pun in pericol atat viata mamei, cat si a copilului.
Cele mai serioase complicatii si riscuri ale sindromului HELLP includ:
Desprinderea de placenta
Edem pulmonar (acumulare de lichid in plamani)
Coagulare intravasculară diseminată (probleme de coagulare a sangelui care duc la hemoragie)
Sindromul de insuficienta respiratorie la adulti
Ruptura hematomului hepatic
Insificienta renala acuta
Restrictie de crestere intrauterine
Sindromul de insuficienta respiratorie infantila (insuficienta pulmonara)
Transfuzia de sange
Rata mortalitatii materne este de 1.1% in cazul sindromului HELLP. Rata morbiditatii si a mortalitatii infantile este undeva intre 10-60%, depinzand de mai multi factori cum ar fi durata perioadei de sarcina, severitatea simptomelor si promptitudinea tratamentului.
Cum poate fi prevenit sindromul HELLP?
Intrucat nu exista o cauza cunoscuta a sindromului HELLP, nu s-a identificat nici o modalitate de a-l preveni. Identificarea si tratamentul timpuriu sunt cele mai bune metode de a impiedica sindromul HELLP sa se agraveze. Cum sindromul HALLP pare a fi legat de preeclampsie, vigilenta cu privire la dieta, exercitii si o tensiune arteriala sanatoasa nu poate decat sa ajute.
Preeclampsia si sarcina
Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume. Printre simptomele preeclampsiei se numara: durerea de cap (Cefalee), incetosarea vederii, umflarea fetei sau a mainilor, crestere rapida in greutate, durere in partea de sus-dreapta a abdomenului, urinare mai rara decat normal. Iata totul despre preeclampsie de la medicii Desprecopii.com
Despre riscuri si cazuri speciale in sarcina
Sarcina oprita in evolutie - cauze
Sindromul antifosfolipidic: ce este, cum se pune diagnosticul si cum se tine in frau
Pierderea repetitiva (recurenta) de sarcina
Sarcina: semnale de alarma
Trombofilia in timpul sarcinii
Dezlipirea de placenta
Placenta Previa: simptome si factori de risc
> alte riscuri in sarcina, citit aici: CAZURI SPECIALE IN SARCINA
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de decembrie 2020)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal, Haga, Olanda,
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII