Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative - cum găsim balanța
Generația copiilor noștri, adesea denumită "Generația Screenagers", trăiește într-o lume dominată de ecrane și realități virtuale. Acești copii sunt expuși încă de la o vârstă fragedă la dispozitive digitale, de la tablete și smartphone-uri la computere și console de jocuri. Dependenta de ecrane și lumea virtuală poate avea efecte negative asupra dezvoltării lor cognitive, emoționale și fizice. De aceea, este esențial să încurajăm activități care nu implică tehnologia digitală.
veti citi:
Ce sunt Screenagers-ii?
Generatia Screenagers
Cum oferim alternative sanatoase Generatiei Screenagers?
Printre caracteristicile specifice ale Generației Screenagers se numără:
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Despre copii nostri si Internet
Ce sunt Screenagers-ii?
Screenagers (o combinație a cuvintelor ecran și adolescenți în limba engleză) sunt tinerii care pot face față cu ușurință tuturor provocarilor tehnologiei digitale. Ei sunt prima generatie care a crescut cu TV, calculatoare, descărcări de muzică, mesagerie instant (cum ar fi MSN) și mobile. Termenul a fost inventat de Douglas Rushkoff în cartea sa "Playing the Future" (1997).
Rushkoff susține că acesti tinerii, atunci când vor deveni maturi vor sti sa beneficieze foarte mult de procesarea informațiilor pentru ca sunt obișnuiți din copilărie cu calculatoare si informatie digitala. Durata lor scurta de atenție s-ar putea transforma chiar intr=un avantaj pentru ei se invata inca din copilarie cu selectarea rapida a informatiei - spre deosebire de parintii lor care sunt bombardați cu o cantitate enorma de informatii.
Generatia Screenagers
Generatia Screenagers poate fi văzută ca un subtip al Generației X și Generației Y. Un adolescent care isi petrece cea mai mare parte a timpului sau interactionand cu un ecran (laptop, PC, tableta, telefon) poate fi considerat screenager.
Adolescenti din generatii anterioare, ca Generatia Tacuta, Baby Boomers și Generația X sau Y, dependenti de vizionarea TV sau de cele mai recente filme, nu sunt considerate ca fiind screenagers. în general; screenager termenul implică o interacțiune conștientă din partea adolescentului. Un screenager face o alegere conștientă de a efectua în mod interactiv într-o lume virtuala, sau având în contact cu alte persoane într-o lume virtuala , sau pur și simplu un ecran.
Printre caracteristicile specifice ale Generației Screenagers se numără:
🔹 Dependenta de ecrane: Copiii și adolescenții din această generație petrec mult timp în fața ecranelor de computere, telefoane mobile, tablete sau televizoare. Acest lucru poate avea un impact asupra vieții lor sociale, emoționale și fizice, deoarece timpul petrecut în fața ecranelor poate înlocui interacțiunile față în față cu prietenii și familia.
🔹 Comunicarea virtuală: Generația Screenagers utilizează tehnologia pentru a comunica și a interacționa cu prietenii și colegii de școală. Mesajele text, apelurile video și platformele de socializare sunt metodele obișnuite de comunicare pentru acești tineri.
🔹 Consum de conținut digital: Copiii și adolescenții din această generație consumă o cantitate mare de conținut digital, cum ar fi videoclipuri, jocuri online, emisiuni și filme. Acest lucru poate afecta negativ timpul alocat pentru activități în aer liber, lectură și alte hobby-uri.
🔹 Impact asupra sănătății mintale: Dependenta de ecrane și expunerea prelungită la lumea virtuală pot avea un impact asupra sănătății mintale a tinerilor. Problemele cum ar fi anxietatea, depresia și izolarea socială pot fi mai frecvente în această generație.
🔹 Oportunități și riscuri: Utilizarea tehnologiei aduce cu sine atât oportunități, cum ar fi accesul la informații și educație, cât și riscuri, cum ar fi expunerea la conținut inadecvat sau interacțiuni nesigure pe internet.
Ad-Extra3:
Cum oferim alternative sanatoase Generatiei Screenagers?
Asadar, ce trebuie sa stim, noi ca parinti despre aceasta generatie? Ce alternative le putem oferi? Au ei nevoie de alternative sau nu?
Va invitam la o dezbatere pe forumul parintilor de adolescenti: Atentie - Generatia Screenagers
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Copilul de astazi este nascut digital (?) Altfel vorbind ... suntem conectati de la nastere. Iar copilul de astazi este nascut digital, cordonul ombilical fiind inlocuit cu un cablu de alimentare. Un studiu de cercetare recent realizat de Insitutul de siguranta online al familiei din SUA- “Parentigul in era digitala”- dezvaluie cateva statistici interesante.
Practic toti parintii intervievati (in Maryland) permit accesul liber la electronice copiilor lor: 90% dintre copii au computer, 93% detin o serie de jocuri video, 88% au telefoane mobile, 81% au tablete, si 70% din parinti au raportat ca ail or copii au propriul MP3 player.
Potrivit unui studiu realizat de compania americana AVG, in SUA 92% dintre copii au prezenta online de la varsta de 2 ani.
Este, deci, de mirare ca parintii au permis copiilor lor sa stea in fata unui ecran inainte de a tine creionul in mana, ridica acest fapt anumite probleme si dileme? Este de inteles ca revolutia digitala din ultimele doua decenii incepe sa determine o anume “panica morala” in parinti citeste in continuare despre parentingul in era digitala aici.
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala. Adica obsesia cu Facebook, Instagram, Twitter - mai putin ce e drept in Romania, sau alte aplicatii sociale ca: Snapchat, Tumblr, Tinder, HotorNot, AskFM,Chatroulette si altele.
De fapt, lucrurile se schimba de la zi la alta. Cu fiecare saptamana care trece, numarul aplicatiilor de media sociala cresc si a tine pasul ca parinte cu fiecare din ele nu e usor. Citeste 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pirde controlul...
Despre copii nostri si Internet - merita citit si:
Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook
Hartuirea virtuala a copilului: o problema contemporana de parenting
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII