Ingrijirea bebelusului prematur

Ingrijirea bebelusului prematur

Ingrijirea bebelusului prematur

Se considera ca bebelusii nascuti inainte de 37 de saptamani de sarcina sunt nascuti prematur.

 

Mamele de bebelusi prematuri sunt adesea speriate si ingrijorate, chiar nervoase din cauza acestei situatii. Este adevarat ca bebelusii prematuri au un risc crescut de a avea una sau mai multe complicatii. Riscul complicatiilor este cu atat mai mare cu cat bebelusul se naste mai timpuriu. Orice complicatie pe care o are un bebelus prematur va fi monitorizata si tratata in unitatea de terapie intensiva a maternitatii. Iata mai jos o scurta descriere a lucrurilor la care va puteti astepta legat de ingrijirea bebelusui prematur si sfaturile de la Desprecopii:

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce au nevoie prematurii de ingrijire speciala?
Sfaturi pentru a infrunta emotiile nasterii premature
Unitatea de terapie intensiva din maternitate
Sisteme de monitorizare si alarmare
Metode de hranire (in functie de nevoile specifice ale nou-nascutului prematur)
Ce inseamna ingrijirea mamei cangur?

De ce au nevoie prematurii de ingrijire speciala?

Un nou-nascut prematur nu este inca total pregatit sa infrunte lumea noastra. Micul lui corp are inca parti care trebuie sa sa maturizeze si sa se dezvolte complet. Printre acestea se numara plamanii, sistemul digestiv, sistemul imunitar si pielea. Gratie tehnologiei medicale de ultima ora, bebelusii pot acum sa treaca cu bine de primele zile, saptamani sau luni de viata, pana cand sunt capabili sa se descurce singuri, sau cel putin la fel de bine ca bebelusii nascuti la termen.

Sfaturi pentru a infrunta emotiile nasterii premature

 Luati-va un ragaz in care sa va obisnuiti cu emotiile si sentimentele pe care le aveti
 Cereti ajutorul celor din jur
 Petreceti clipe minunate impreuna cu bebelusul
 Permiteti-le si celor dragi sa petreaca timp impreuna cu bebelusul, astfel incat sa aveti si dumneavoastra un mic timp de respire
 Informati-va la zi despre ingrijirea bebelusului astfel incat sa va simtiti in largul dumneavoastra si sa fiti sigura de ceea ce faceti
 Cautati alinare la membrii familiei
 Faceti un album, faceti poze si reprezentati grafic progresele copilului
 Gasiti pe cineva cu care sa vorbiti, care a trecut prin aceeasi experienta si intelege perfect ce simtiti.
 Mergeti la unitatea de terapie intensiva a maternitatii oricand simtiti nevoia, chiar daca este 3 dimineata si v-ati trezit sa pompati lapte pentru bebelus

Unitatea de terapie intensiva din maternitate

Unitatea de terapie intensiva este mediul protejat al nou-nascutilor. Poate reprezenta, pentru o durata mai mica sau mai mare, casuta bebelusului. De aceea, este o idee buna sa va obisnuiti si sa va familiarizati cu ea.

Trebuie sa stiti ca este echipata cu personal medical specializat, sisteme de monitorizare si alarma, echipamente de sustinere a respiratiei si resuscitare, acces la medici din toate specialitatile pediatrice, servicii de laborator disponibile 24 de ore pe zi si nu in ultimul rand, va are pe DUMNEAVOASTRA!

Daca ar fi sa enumeram toate echipamentele din unitatea de terapie intensiva, este posibil sa va speriati, sau cel putin sa va simtiti coplesita. Insa cunoscand rolul si functia masinariilor puteti sa fiti mai relaxata in privinta lor si nici nu va vor distrage atentia.

prematur

Ad-Extra3:

Sisteme de monitorizare si alarmare

Masinile de monitorizare variaza in functie de spital si dotarea unitatii de terapie intensiva. Totusi, toate monitorizeaza pulsul, respiratia, tensiunea si temperatura. Poate fi folosit un oximetru de puls (pulse oximeter) pentru a masura cantitatea de oxigen din sange. Este posibil sa observati ca nou-nascutul are aplicate mai multe tubulete sau cleme pe piept, picioare, brate sau alte parti ale corpului. Acestea au fire conectate la un monitor care arata adesea ca un ecran de televizor si afiseaza tot felul de numere.

Sistemele de alarmare intra in functiune periodic in unitatea de terapie intensiva si nu intotdeauna indica o urgenta. De fapt, cel mai adesea nu arata nimic ingrijorator. Deci nu trebuie sa intrati in panica atunci cand le vedeti functionand si nici sa fiti surprinsi daca nici cei din jur nu intra in panica.

Dispozitive de asistare a respiratiei (in functie de nevoile fiecarui nou-nascut prematur):

Tub endotraheal: Acesta este un tub introdus pe caile respiratorii ale bebelusului si are rolul de a furniza aer umdificat si oxigen.
Ventilator: Si ventilatorul este tot un aparat de sustinere a respiratiei. La el este conectat tubul endotraheal. Poate monitoriza cantitatea de oxigen, presiunea aerului si frecventa respiratiei.
Metoda C-PAP (Continuous Positive Airway Pressure ): Aceasta metoda este folosita pentru bebelusii care pot respira singuri insa au nevoie de ajutor pentru a trage aerul in plamani.
Balonul de oxigen: Este de fapt o cutie de pastic transparent care este plasata deasupra capului copilului si este atasata unui tub ce pompeaza oxigen catre corpul bebelusului.

Metode de hranire (in functie de nevoile specifice ale nou-nascutului prematur)

Perfuziile intravenoase: Aceasta metoda transporta hrana direct in sangele bebelusului. Este folosita in cazul bebelusilor prematuri care au un sistem digestiv imatur si nu sunt in stare sa suga, sa inghita si sa respire intr-o maniera coordonata. Aceasta metoda poate fi folosita si in paralel cu administrarea tratamentului unor complicatii. Perfuzia poate fi plasata pe scalp, pe brat sau pe picior.

Cateter ombilical: Aceasta metoda presupune plasarea chirurgicala a unui tub intr-un vas de sange al cordonului ombilical. Nu va ingrijorati, nu este o procedura dureroasa. Metoda poate include riscuri potentiale (infectii sau cheaguri de sange) si de aceea este folosita numai pentru bebelusii aflati in stare critica si pentru cei care au nevoie de acest tip de hranire timp de mai multe saptamani. La acesti bebelusi aflati in stare critica, este metoda cea mai sigura si mai potrivita de hranire.

Hranirea pe cale orala sau nazala: Metoda presupune introducerea unui tub ingust si flexibil prin nas (tub nasogastric) sau gura (tub orogastric). Aceasta metoda este aplicata in cazul bebelusilor care sunt capabili sa digere laptele mamei sau laptele formula insa tot nu sunt capabili de a suge, a inghiti si a respira in mod coordonat.

Linie (perfuzie) centrala (uneori numita linie PICC): Este o perfuzie intravenoasa, adesea in brat, ceea ce permite folosirea unei vene mai mari. De obicei, este folosita pentru a administra nutrienti si medicamente care altfel ar irita venele mai mici.

Alte echipamente

Incubatorul: Un patut de plastic transparent care tine bebelusii la caldura si ii protejeaza de germeni si zgomot.
Lampa fluorescenta: Este amplasata deasupra incubatorului bebelusului. Lumina ei este folosita pentru a trata icterul (care se manifesta prin ingalbenirea pielii si a ochilor).
Personalul medical

Personalul medical este format de obicei din medici specilizati in probleme respiratorii, ocupationale, dietetice, de alaptare, farmacie, asistenti sociali, ingrijitori si nu in ultimul rand neonatologi. Un neonatolog este un pediatru cu pregatire suplimentara in ingrijirea bebelusilor bolnavi si prematuri. Familiarizati-va cu medicii si ceilalti angajati de la unitatea de terapie intensiva. Ei va vor informa si va vor incuraja sa va implicati ca parinti in ingrijirea copilului.

Faptul ca nou-nascutul primeste cea mai buna ingrijire va poate ajuta sa va simtiti mai relaxati si mai in siguranta.

Ce inseamna ingrijirea mamei cangur?

Ingrijirea mamei cangur inseamna asezarea unui bebelus prematur in pozitie verticala pe pieptul gol al mamei, permitandu-le contactul burtica pe burtica sau asezarea bebelusului prematur intre sanii mamei. Capul bebelusului este asezat astfel incat urechea lui sa se afle in dreptul inimii mamei. Multe studii au aratat beneficii semnificative ale acestei abordari. Specialistii spun ca ingrijirea mamei cangur a ajutat bebelusii prematuri din urmatoarele puncte de vedere:

 Temperatura corpului: Studiile au aratat ca mamele isi sincronizeaza temperatura corpului cu cea a bebelusului. Studiile au conchis si ca atunci cand temperatura bebelusului scade, temperatura mamei creste pentru a incalzi bebelusul si invers.
 Alaptarea: Ingrijirea mamei cangur permite acces rapid la sani, iar contactul piele pe piele stimuleaza lactatia.
 Cresterea in greutate: Ingrijirea mamei cangur permite bebelusului sa doarma adanc, ceea ce-l ajuta sa-si conserve energia pentru activitati mai importante. Iar cresterea mai rapida in greutate inseamna o sedere mai scurta in spital.
 Intimitate mai mare si atasament sporit.

Bebelusul nascut prematur: ce trebuie sa stie parintii lui

Un bebelus prematur este un bebelus nascut in intervalul dintre 24 si 37 de saptamani de sarcina. Sansele de supravietuire a unui bebelus nascut inainte de 24 de saptamani sunt extrem de mici. Bebelusii prematuri sunt mult mai fragili decat cei nascuti la termen.

Iata ce trebuie sa stii daca ai un bebelus care s-a nascut prematur.

Despre bebelusul prematur merita citit si:

Stresul nasterii premature – cum poate fi infruntat
Primele zile de viata ale unui bebelus prematur nascut la 26 de saptamani
A doua nastere prematura - din experienta live a unei mamici
Cum recunosti cand bebelusul tau prematur este bolnavior
Somnul bebelusului prematur
14 lucruri de retinut inainte de a merge cu bebelusul prematur acasa 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. Alexandra
    Alexandratrimis la 6/10/2023

    Am nascut o fetita la 26 de saptamani , o superbitate cu greutatea de 1020 gr in ziua craciunului 25 decembrie 2022 in data de 8 martie 2023 am venit acasa cu bebelina ,a fost o perioada grea ,Medici au fost mereu langa Mine cu orice explicatie legata de bebele meu Acum bebelina mea Are aproape 10 lunite si cantareste 7000gr foarte activa si prietnoasa mereu zambitoare prematuri sunt copii Care lupta pentru viata lor ❤️ Multa Sanatate tuturor bebeliniilor si putere si incredere parintiilor ca totul va fii bine 🙏

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adriana
    Adrianatrimis la 28/4/2017

    Am născut o fetiță la 32 sap.1600gr și 42 cm ,doamna doctor a spus că merge bine evoluția ei,am emoții, astăzi la o săp de la nașterea ei am ținuto în brațe, am tremurat și am plâns de emoții și bucurie !

    Raspunde la acest comentariu
  3. Jana
    Janatrimis la 1/2/2012

    Buna,Am nacut la 32 de saptamani un sufletel de 2,100 kg, 48 cm, care a primit nota 9 (APGAR), e primul copil si sunt putin nelinistita. Cea mai mare neliniste a mea este ca, poate nu ma credeti dar sunt nelinistita, pentru ca nu plange! De la nastere nu l-am mai auzit plangand. Acum avem aproate 2 saptamani. Oare poate sa fie asta o problema? sunt ceva teste care pot fi facute? sau sunt doar o mama ingrijorata?!? multumesc pentru rabdare...

    Raspunde la acest comentariu
  4. corina
    corinatrimis la 25/1/2012

    buna , am nascut si eu un baiatel prematur , la 28 de saptamani avea 1500 kg , apoi a scazut la 1200 .dup[ o luna , la externare avea 2600 kg. a stat in incubator 10 zile, tratament cu antibiotic ,apoi mi l-au dat la patut , tot in sectia reanimare .dup[ 3 zile , a facut febra , apoi dupa alte doua nu-l mai recunosteam ,facuse o infectie ,cu e coli , am aflat ulterior si aproximativ 4/5 zile niciun medic nu i-a dat prea multe sanse .evident , era tinut in incubator , cu tratament , cu plasma , cu sange , etc. a facut de doua ori hemoragie cerebrala ....Dumnezeu a fost cu el, medicii l-au ingrijit , doamnele asistente si-au facut treaba ireprosabil , asa incat s-a facut bine .acum avem 8 luni ,sta in fundulet nu foarte bine , se taraste , scoate sunete , a spus de cateva ori mama , nu a ramas cu sechele cerebrale / am favut investigatii in acest sens /are 8 kg , mananca , nu are niciun dintisor . eu spere ca va fi un copil normal .si tuturor mamelor cu copii prematuri numai bine , si incredere in Dumnezeu !

    Raspunde la acest comentariu
  5. ana
    anatrimis la 12/1/2010

    felicitari pt articol.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Elena
    Elenatrimis la 12/11/2009

    Am nascut la 31-32 sapt.de sarcina,un baietel de 1900 grame.A fost traumatizant :voiau sa-l mai

    Raspunde la acest comentariu
  7. stefania
    stefaniatrimis la 2/11/2009

    si eu am nascut prematur la 30 de saptamani o fetita de 1150 kg dar nu am nici o problema cu ea.acum are 2 ani si cantareste 12 kg si este foarte sanatoasa si desteapta.icepe sa vorbeasca foarte bine romana si spaniola si la gradinita se descurca de minune.nu este nici o diferenta intre ea si alti copii nascuti la termen.asa ca nu va speriati daca nasteti prematur trebuie sai oferiti multa dragoste si afectiune si totul va fi bine.

    Raspunde la acest comentariu
  8. andreea
    andreeatrimis la 30/10/2009

    si eu sunt nascuta prematur si consider ca atat pentru copil cat si pentru mama este o stare anormala care creaza atat panica mamei cat si stabilirea unei relatii mult mai stranse intre ea si bebelus.Acesta nu isi dezolta indeajuns sistemul ORL -urechile vor fi toata viata afectata de otite pentru ca un prematur nu are voie sa suga de la mama sa ci ea treb sa se mulga pentru a-l hrani.Astfel nu are suficient dezvoltat mecanismul acesta al urechii.si sunt multe aspecte legate de a sta intr un incubaator-unii au ramas orbi pe viata din cauza acelui curent care era prea puternic in acel incubator si a distrus efectiv retina....un prematur este un copil special dar din pacate are toata viata sechele.numai bine!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII