Boala zgarieturii de pisica. Simptomele infectiei si tratament.
Boala zgarieturii de pisica este o infectie bacteriana care provoaca de obicei umflarea nodulilor limfatici.
De obicei este transmisa prin zgarietura, muscatura sau contactul cu saliva pisicii – peste 90% dintre oamenii care au boala au intrat in contact cu pisicile, adesea cu puii de pisica.
Iata in continuare care sunt simptomele acestei boli, cum decurge faza de incubatie si care este durata bolii plus desigur - cum se trateaza boala provocata de zgarietura pisicii.
- veti citi:
Ce este Boala Zgarieturii de pisica?
Semne si simptome ale bolii
Contagiozitatea bolii zgarieturii de pisica
Prevenirea bolii
Faza de incubatie a bolii
Durata bolii
Tratament in cazul bolii zgarieturii de pisica
Ce este Boala Zgarieturii de pisica?
Boala zgarieturii de pisica este o infectie bacteriana care provoaca de obicei umflarea nodulilor limfatici. De obicei este transmisa prin zgarietura, muscatura sau contactul cu saliva pisicii – peste 90% dintre oamenii care au boala au intrat in contact cu pisicile, adesea cu puii de pisica.
Boala zgarieturii de pisica este provocata de bacteria Bartonella henselae, iar aceasta bacterie este intalnita in toate colturile lumii. Boala zgarieturii de pisica apare mai des toamna sau iarna. Ca exemplu concret despre frecventa acestei boli, in Statele Unite, sunt diagnosticate anual circa 22000 de cazuri, majoritatea pacientilor avand sub 21 de ani. Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca un copil este mai predispus sa se joace cu pisicile si sa fie muscat sau zgariat de ele.
Puricii transmit bacteria de la o pisica la alta, insa in prezent nu exista dovezi ca puricii transmit boala si la oameni. Daca o pisica este infectata, bacteria traieste in saliva animalului.
Bartonella henselae nu imbolnaveste pisica, iar pisicile adulte si pisoii o pot purta luni intregi. Expertii cred ca aproape jumatate dintre pisici fac o infectie cu Bartonella henselae la un moment dat in viata lor, iar pisicile avand varsta sub 1 an sunt mai predispuse la infectie.
Semne si simptome ale bolii
Cei mai multi dintre oamenii care fac boala zgarieturii de pisica isi amintesc ca au fost in preajma unei pisici, dar adesea nu-si pot aminti sa fi fost zgariati sau muscati.
O buba sau o mica umflatura apare la cateva zile dupa ce au fost zgariati sau muscati si poate fi confundata cu intepatura unei insecte.
Aceasta buba sau umflatura se numeste leziune de inoculare (o leziune la locul in care bacteria patrunde in corp) si cel mai adesea se afla pe maini sau brate, pe cap sau pe scalp. Leziunea de inoculare este in general nedureroasa.
De obicei, in cateva saptamani dupa intepatura sau muscatura, unul sau mai multi noduli limfatici aflati in apropierea zonei de inoculare se umfla si devine dureros. (Nodulii limfatici sunt organe de forma sferica sau ovoidala ale sistemului imunitar.) De exemplu, daca leziunea de inoculare se afla pe brat, se vor umfla nodulii limfatici din cot sau de la axila.
Acesti noduli umflati apar cel mai adesea la sub-brat sau in zona gatului, desi, daca leziunea de inoculare se afla pe picior, atunci nodulii din abdomen vor fi afectati. Nodulii variaza ca dimensiune intre 12 mm si 50 mm in diametru si pot fi inconjurati de o zona mai mare care se umfla sub piele. Pielea de deasupra nodulilor umflati poate fi fierbinte si rosie, iar uneori din ei se scurge puroi.
La cei mai multi copii si adolescenti, umflarea nodulilor limfatici este principalul simptom al bolii, iar boala este adesea usoara.
Circa o treime dintre oamenii care sufera de boala zgarieturii de pisica au alte simptome generale. Printre acestea sunt febra (de obicei sub 38,3° Celsius), oboseala, pierderea poftei de mancare, durerile de cap (cefaleea), mancarimile, durerea in gat si starea generala rea.
Exista si cazuri atipice ale bolii zgarieturii de pisica, dar sunt mult mai mare. In unele situatii, bolnavul poate avea infectii ale ficatului, splinei, oaselor, incheieturilor, sau ale plamanilor, sau o febra ridicata persistenta, neinsotita de alte simptome.
Unii oameni fac o infectie a ochilor numita sindromul oculo-glandular Parinaud, ce are ca simptome: o mica leziune a conjunctivei (membrana care captuseste ochiul sau interiorul pleoapei), inrosirea ochilor si umflarea nodulilor limfatici din fata urechilor. Altii pot face o inflamare a creierului sau convulsii, desi este foarte rar. Toate aceste complicatii ale bolii zgarieturii de pisica se rezolva de obicei fara ca urmari.
Contagiozitatea bolii zgarieturii de pisica
Boala zgarieturii de pisica nu se transmite de la o persoana la alta. Bacteriile se raspandesc prin zgarieturile sau muscaturile animalelor infectate, cel mai adesea puii de pisica. Ea se poate transmite daca saliva animalului vine in contact cu o leziune a pielii sau a ochiului. Uneori apar mai multe imbolnaviri in aceeasi familie, dar acestea este probabil sa provina din contactul cu acelasi animal infectat.
Daca ati avut un episod al bolii zgarieturii de pisica, de obicei organismul se imunizeaza la boala pentru tot restul vietii.
Ad-Extra3:
Prevenirea bolii
Daca va ingrijoreaza boala zgarieturii de pisica, nu este obligatoriu sa scapati de pisica familiei. Boala este relativ rara si este de obicei usoara, iar cateva masuri de prevenire sunt foarte eficiente in limitarea riscului ca si copilul dumneavoastra sa faca boala.
Invatati copiii sa evite pisicile vagaboande sau necunoscute, fiindca asta poate reduce riscul expunerii la sursele de transmitere ale bacteriei. Pentru a reduce riscul de a contracta boala de la un animal al familiei sau de la o pisica din vecini, copiii trebuie sa evite jocul dur si violent cu animalele, astfel ca sa evite zgarieturile sau muscaturile lor. De asemenea, avertizati-va copiii ca trebuie sa se spele pe maini dupa ce au atins ori s-au jucat cu pisica.
In cazul in care copilul este zgariat, spalati bine zona cu apa si sapun. Ferind casa si animalul de purici, veti reduce de la inceput riscul infectarii pisicii cu bacterii.
Daca banuiti ca cineva din familie a luat boala zgarieturii de pisica de la animalul familiei, nu trebuie sa va faceti griji privind necesitatea eutanasierii animalului. Discutati cu veterinarul despre problema.
Faza de incubatie a bolii
De obicei, dureaza 3-10 zile pana la aparitia unei bube sau mici umflaturi la locul unei zgarieturi sau muscaturi. Nodulii limfatici incep sa se umfle de obicei dupa 1-4 saptamani.
Durata bolii
Leziunea de inoculare de la locul unde bacteria a intrat in corp se vindeca in cateva zile. Umflarea nodulilor limfatici dispare de obicei in 2-4 luni, desi uneori poate dura mult mai mult.
Tratament in cazul bolii zgarieturii de pisica
Medicii diagnosticheaza de obicei boala zgarieturii de pisica pe baza istoricul copilului legat de un posibil contact cu o pisica sau un pui de pisica si in urma unui examen fizic. In timpul examinarii, medicul va cauta semnele unei zgarieturi sau muscaturi de pisica si eventuala umflare a nodulilor limfatici. In unele cazuri, medicii folosesc teste de laborator pentru a pune diagnosticul, precum:
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor Stefana Zamfir - Redactor Medic pediatru Desprecopii.com - 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
muscatura de pisica se manifesta uneori asa[ca la mine]:sangerare, durere ingrozitoare zile in sir, chiar si sub tratament, celulita[umflarea mainii pana la cot], internare 10-14 zile la boli infectioase, perfuzii cu antibiotice,antibiotice capsule foarte puternice, injectii cu gentamicina,si, pentru orice eventualitate,vaccin antirabic. .poate ca toate au fost din cauza sangerarii[infectia]. oricum, mai bine sa feriti copiii
muscatura de pisica se manifesta uneori asa[ca la mine]:sangerare, durere ingrozitoare zile in sir, chiar si sub tratament, celulita[umflarea mainii pana la cot], internare 10-14 zile la boli infectioase, perfuzii cu antibiotice,antibiotice capsule foarte puternice, injectii cu gentamicina,si, pentru orice eventualitate,vaccin antirabic. .poate ca toate au fost din cauza sangerarii[infectia]. oricum, mai bine sa feriti copiii
Fetitei mele ia aparut niste bube care infloresc exact unde a fost zariata
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII