Scutece textile versus scutece de unica folosinta: argumente Pro si Contra
-
De cand au existat bebelusi, mamicile au folosit scutece textile pentru bebelusii lor. Desigur, mamicile foloseau scutece textile pentru bebelusi din simplul motiv ca nu aveau alta optiune. Intre timp insa, au re-aparut in atentie scutecele textile. Si, pentru ca ne intereseaza sanatatea bebelusului - merita sa luam in considerare aceasta trecere in revista a celor doua optiuni: scutecele de unica folosinta versus scutecele textile? Alegerea este a ta, draga mamico.
- despre scutece textile versus scutece de unica folosinta: Argumente Pro si Contra:
Bebelusii si scutecele - mereu impreuna :)
Mamicile isi pun tot mai des intrebarea: scutece de unica folosinta sau scutece textile?
Cum va fi finalul disputei intre scutecele textile si cele de unica folosinta?
Cum va fi finalul disputei? Este o optiune mai buna decat cealalta?
Cheltuieli cand e vorba de scutece
Valoarea ecologica a scutecelor
Comfortul bebelusului
Sanatatea bebelusului
Olita si bebelusul
Despre igiena si ingrijirea bebelusului, merita sa mai citesti si urmatoarele
Bebelusii si scutecele - mereu impreuna :)
De cand au existat bebelusi - mamicile au folosit scutece textile pentru bebelusii lor. Insa e posibil ca pentru unele mamici acele timpuri sa para antice. Desigur, mamicile foloseau scutece textile pentru bebelusi din simplul motiv ca nu aveau alta optiune.
In anul 1942 o mamica din Statele Unite - Marion Donavan a gandit si inventat varianta scutecelor de unica folosinta. De atunci a inceput revolutia scutecelor pentru bebelusi.
Intre timp insa, au re-aparut in atentie scutecele textile. Si, pentru ca ne intereseaza sanatatea bebelusului - merita sa luam in considerare aceasta trecere in revista a celor doua optiuni: scutecele de unica folosinta versus scutecele textile.
Mamicile isi pun tot mai des intrebarea: scutece de unica folosinta sau scutece textile?
Dar, in prezent, tot mai multe mamici sunt tot mai sensibile la aspecte ecologice si chimice. Exista si mamici care folosesc scutece textile dar si mame care folosesc scutece de unica folosinta, de aceea, exista o disputa permanenta asupra alegerii optiunii corecte si benefice pentru copil. Care sunt mai bune si de ce?
Deoarece scutecele textile sunt din ce in ce mai populare si unele mamici cauta informatii despre tot ce inseamna acestea, vreau sa va spun pe "cat pot eu de scurt" povestea lor.
In ultimul timp, devenind tot mai populare, m-am lovit de O GRAMADA de idei preconcepute, fie din partea unor persoane care nu stiu de fapt nimic despre ele si utilizarea lor, fie din partea unora care au incercat marea cu degetul dar facand cateva greseli(au achizitionat scutece de caliatate proasta fiindca erau oferte ieftine pe net-apropo, e plind e chinezarii aparent "ieftine" dar care sunt de tot rahatul...ma scuzati, sunt o doamna :P, au achizitionat doar cateva bucati si astfel nu au putut scuteci integral ...spalatul devenind un stres-trebueis a aveti minim 15, ideal 20-25 pt. a scuteci linistite si spala la 2-3 zile lejer, sa devina scutecitul O PLACERE ) au renuntat la ele.
Pentru ca sunt o alegere prietenoasa cu Pamantul, sunt sanatoase langa pielea bebelusului neavand chimicale, iritatiile dispar, ofera o pozitie f. sanatoasa a picioarelor recomandata de ortopezi vizavi de displazia de sold inca de la primele utilizari, sunt cool, sunt o buna protectie a poponetului tinand atat cald cat si amortizand nenumaratele cazaturi in fundic , se folosesc atat de usor, practic ca un scutec de unica folosinta; Copiii invata sa faca la olita mult mai repede fiind un scutec din material, lasand inteligenta copilului sa functioneze vizavi de propriile nevoi; nu va trebui sa aveti pe ordinea de zi cumparatul scutecelor; Le puteti folosi la 2-3, poate si mai multi copii, facand o economie uriasa si aducand un beneficiu planetei. spune o mamica pe forumul Desprecopii.
Cum va fi finalul disputei intre scutecele textile si cele de unica folosinta?
In urma discutiei cu mamici care au incercat ambele optiuni, va putem spune ca alegerea scutecelor este in functie de ceea ce este mai bine pentru familia ta. Insa, am primit cateva argumente foarte clare pro si contra folosirii scutecelor textile….acestea te vor ajuta sa iti dai seama cum este la tine.
Cheltuieli cand e vorba de scutece
Pro:
Cumpara scutece textle si banii tai vor obtine valoare, de tine depinde sa pastrezi scutecul si sa il refolosesti din nou, din nou si din nou. Conform mamiclor de la Desprecopii, daca folosesti scutece de unica folosinta, asteapta-te sa cheltui intre 7500 RON sau chiar mai mult pana in momentul in care copilul tau va renunta la ele.
Daca speli acasa scutecele textile, costul per total va si sensibil mai mic. (dar sa nu uitam de detergent, curent electric, uzul masinii de spalat)
Contra:
Spalarea scutecelor textule necesita timp, rabdare, curent electric, detergent, munca :)
Valoarea ecologica a scutecelor
Pro:
Scutecele textile pot fi refolosite, fapt pentru care nu sunt aruncate la gunoi dupa prima utilizare. Chiar si dupa ce aceste scutece ies la pensie, tot fac o treaba grozava, pastrandu-se departe de aruncatul lor la gunoi.
Cu cat cumperi tu mai putine scutece, cu atat sunt fabricate mai putine.
Contra:
Scutecele de unica folosinta sunt aruncate la gunoi dupa prima utilizare, insa scutecele textile necesita folosirea unei cantitati mari de apa si electricitate pentru a fi curatate. In acest sens, au existat studii care au comparat factorii ecologici ai fiecarei optiuni, insa niciun studiu nu a fost decisiv in favoarea unei optiuni benefice pentru mediu.
Comfortul bebelusului
Pro:
Cumpararea scutecelor de unica folosinta: cumperi un bax intreg din care tot folosesti pana se termina.
Este putin probabil sa scapi de alergatul dupa scutece, in mod special atunci cand le speli tu. Cu scutecele de unica folosinta este foarte simplu, folosesti un scutec nou de fiecare data si ai scapat de toata bataia de cap.
Contra:
Daca esti in oras cu un copil mic care a murdarit scutecul textil, nu poti pur si simplu sa il arunci, ci trebuie sa aduci acasa cu tine acel scutec murdar.
La fel ca scutecele de unica folosinta, si scutecele textile variaza in functie de calitate. Unii parinti prefera scutecele de unica folosinta care pastreaza bine in interior umiditatea, pentru a nu fi nevoiti sa schimbe copilul foarte des.
Scutecele textile trebuiesc spalate si murdaria trebuie sa fie aruncata in toaleta pentru ca acestea sa poata fi reutilizate, pe cand la scutecele de unica folosinta renunti pur si simplu, aruncandu-le la cel mai apropiat gunoi.
Sanatatea bebelusului
Pro:
S-a descoperit ca unele scutece de unica folosinta contin toxine precum dioxine.
Mamele care au copii cu pielea sensibila au spus ca acestia se simt comfortabil numai cand folosesc scutece textile pe baza de bumbac.
Contra:
Unele mame au raportat ca bebelusii lor au avut parte de mai multe eruptii cutanate atunci cand au purtat scutece textile deoarece acestea nu absorb foarte bine lichidul si nu au o bariera care sa mentina umezeala departe de piele.
Oliţa si bebelusul
Pro:
Unele mame spun ca bebelusii lor au invatat devreme sa faca la olita, deoarece in scutecele textile ei simteau foarte tare umiditatea scutecului.
Contra:
Alte mame spun ca bebelusilor lor nu le pasa daca purtau scutec textil sau de unica folosinta, ei ar fi fost fericiti sa poarte scutec pentru totdeauna.
Asadar, ce vei alege? Scutec textil sau de unica folosinta? Alegerea este a ta, draga mamico.
Despre igiena si ingrijirea bebelusului, merita sa mai citesti si urmatoarele:
Pentru ajutor si prietenie, va recomandam forumurile:
Parintii intreaba, parintii raspund
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?) Parintii intreaba, parintii raspund!
Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.
autor: redactor Desprecopii.com Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII