Mamele olandeze sunt cele mai relaxate mame din lume
-
Traiesc in Olanda de ceva ani, aici imi cresc copiii, aici au mers mai intai la cresa, apoi la gradinita iar acum la scoala. Tot aici isi desfasoara toate activitatile extrascolare, au prieteni buni si vecini cu care se joaca zi de zi.
Traiesc in Olanda de ceva ani
Cele mai relaxate mame din lume
Care sa fie secretul lor?
Dar tatii olandezi...?
Traiesc in Olanda de ceva ani
Traiesc in Olanda de ceva ani, aici imi cresc copiii, aici au mers mai intai la cresa, apoi la gradinita iar acum la scoala. Tot aici isi desfasoara toate activitatile extrascolare, au prieteni buni si vecini cu care se joaca zi de zi.
Odata cu ei am inceput si eu sa interactionez cu mamele olandeze prin parcuri, in curtea scolii, asteptand sa-i iau de pe la activitati si prin magazine.
Intre timp mi-am facut si doua prietene foarte bune, de suflet, cum spunem noi, si ele la randul lor mame de cate 2, repectiv 3 copii.
Trebuie sa spun ca m-au cucerit definitiv cu felul lor de a fi dar mai ales cu modul in care-si cresc copiii, si ca am invatat o groaza de lucruri interesante in materie de mamiceala de la ele.
Cele mai relaxate mame din lume
Mamele olandeze sunt cele mai relaxate mame din lume, in sensul bun al cuvantului, asta neinsemnand ca sunt absente sau neimplicate in viata copiilor, dimpotriva.
Nu cred sa fi intalnit pana acum vreo mama olandeza care sa ridice vocea asupra copilului, calmul cu care gestioneaza situatiile de criza este absolut debordant.
O mama olandeza isi lasa copilul, calma, sa-si consume criza de tantrum in mijlocul magazinului fara nici o retinere si fara sa intervina.
Nu am vazut fete mai luminoase ca ale olandezelor atunci cand sunt in preajma copiilor lor, si au cate doi, trei.
Rabdarea cu care se joaca cu ei, le asculta parerile si felul in care isi directioneaza copiii iarasi este o calitate de invidiat. Si nu par niciodata sa fie stresate, obosite sau sa-si piarda mintile din cauza copiilor.
Mamele olandeze stiu cum sa-si incurajeze copiii ca sa-si exprime parerile si sunt mereu acceptati ca parteneri egali in discutii.
Care sa fie secretul lor?
Un lucru important, pe care l-am observat, este faptul ca parintii olandezi, in marea lor majoritate, nu fac din copii proiecte personale. Nu-si masoara propria fericire prin rezultatele si performantele copiilor si nu vad succesele copiilor, sau invers, insuccesele, ca pe niste merite sau esecuri ale lor.
Mentalitatea tipic olandeza: "Comporta-te normal ca esti cool si asa”. In societatea olandeza oamenii nu sunt incurajati sa fie diferiti, sa exceleze, si la fel nici copiii nu vor fi impinsi sa fie exceptionali si mereu primii la scoala, la fotbal sau orice alta activitate.
Copiii olandezi nu au presiunea performantei la scoala pentru ca parintii lor nu pun accent pe performante, ci pe placerea de a merge la scoala. O sintagma care ilustreaza foarte bine acest lucru este intrebarea pe care acestia o pun copiilor de fiecare data cand se intorc de la scoala: “A fost fun astazi la scoala?”
Activitatile extrascolare sunt alese de catre copii si parinti nu in scopul de a face performanta ci pentru placere si recreere. Nici o mama olandeza nu-si va duce copilul la cursuri de pian sau tenis in ideea de a deveni un pianist virtuos sau un tennisman profesionist. La fel, nu va pune presiune pe copil sa exerseze ore in sir la pian daca el nu vrea, in schimb ii va opri orele sau va alege un alt instrument care sa-i placa.
Mamele olandeze au gasit, se pare, echilibrul intre viata personala si cea profesionala, ele avand privilegiul si libertatea personala de a alege sa lucreze sau sa stea acasa langa copii. Nu degeaba femeile olandeze sunt campioane mondiale la part time, zilele de miercuri si vineri fiind exclusiv rezervate copiilor si activitatilor acestora.
Dar tatii olandezi...?
La randul lor tatii olandezi au spulberat barierele emanciparii si sunt din ce in ce mai implicati in treburile casnice: gatesc, spala rufe, schimba scutece sau duc copiii la somn. Tot mai multi dintre ei participa activ la cresterea copiilor si chiar aleg sa lucreze 4 zile pe saptamana, a cincea preferand sa si-o petreaca alaturi de copii (papa dag).
Cu siguranta ca la relaxarea mamelor olandeze mai contribuie si sistemul de protectie al populatiei, care, ofera alocatii multumitoare, subventii familiilor dezavantajate financiar, dar si gratuitatea sistemului de invatamant de la creioane pana la caiete etc.
Despre meseria de mama merita de citit si:
Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
> autor: Roxana Hermans, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015
Roxana scrie si pe blogul ei: SUPERMAMICI.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII