Cum sa traim sanatos precum japonezii?
Potrivit unei analize globale, un copil nascut astazi în Japonia va avea o viata mai lunga si mai sanatoasa decat un copil nascut in orice alta tara de pe pamant. Japonezii sunt recunoscuti pentru mancarea de tip sushi sau luptele de tip sumo, dar japonezii ar trebui sa fie apreciati pentru un fenomen mai putin cunoscut, anume, faptul ca sunt cele mai sanatoase persoane de pe planeta.
Deci cum sa traim la fel de sanatos ca japonezii? Iata ce fac si mananca japonezii ...
- despre cum sa traim sanatos precum japonezii, veti citi:
Copiii japonezilor traiesc mai mult
Sistem de sanatate impresionant
De ce se bucura japonezii de mancare sanatoasa?
Cel mai mic grad de obezitate din lume
Orezul este piatra de temelie in bucatariile din Asia de Est
Modul in care este servita masa
Wrap family lifestyle
Un principiu de baza pentru sanatate
Japonezii sunt cei mai sanatosi de pe planeta
Ei pot fi recunoscuti pentru mancarea de tip sushi sau luptele de tip sumo, de curand recunoscuți si pentru reusitele din domeniul sportiv rugby, dar japonezii ar trebui sa fie apreciati pentru un fenomen mai putin cunoscut, anume, faptul ca sunt cele mai sanatoase persoane de pe planeta.
Japonezii traiesc mai mult
Potrivit unei analize globale, un copil născut astăzi în Japonia va avea o viata mai lungă și mai sănătoasă decât un copil născut în orice altă țară de pe pământ - inclusiv Marea Britanie, care nici nu se încadrează în top 20, ci se află pe poziția top 23, undeva sub Grecia.
Studiul, publicat in 2012, a clasat 187 de natiuni in functie de speranta de viata (HLE), acest studiu a evidentiat, cati ani poate un copil nou-nascut sa traiasca in „sanatate deplina”. Acesta a aratat ca japonezii au cea mai mare speranta de viata pentru ambele sexe.
Sistem de sanatate impresionant
Expertii considera ca sunt multiple motive pentru a demonstra acest rezultat, incluzand aici sistemul impresionant de sanatate cu acoperire universala, programe puternice de sanatate publice si o structura sociala mai coeziva. Dar potrivit autorilor cartii „World health Olympics”, rezultatele studiului mai sunt determinate si de stilul de viata, al fiecarui japonez in particular, aici incluzand o unica abordare asupra exercitiilor fizice si asupra alimentatiei.
Co-autorii aceleeasi carti sustin ca familiile de pretutindeni pot invata din modul in care persoanele de origine japoneza fac anumite lucruri, nereferindu-se la necesitatea de a utiliza betisoarele sau a consuma regulat sushi ( cu toatea ca unele retete japoneze par delicioase). Secretul , spun autorii, este acela de a aduce propriile noastre obiceiuri in concordanta cu modul japonez de viata.
„Am fost interesati de acest subiect, de cand studiul Lancet a fost facut public si bineinteles din cauza interesului meu” spune Moriyama, care a crescut in ferma de la tara a familiei si acum traieste cu un producator de televiziune, sotul ei si fiul acestora in estul orasului Manhattan. „ Cand am avut propriul meu copil, am vrut sa se bucure de o alimentatie sanatoasa”, spune ea.
Sapand adanc in tainele Japoniei datatoare de sanatate, cuplul a calatorit mult in tara, impreuna cu tanarul lor fiu cautand raspunsuri in case, in scoli, in institutii de cercetare, supermarket-uri si magazine de fermieri. Ei au intervievat pe cativa din liderii experti ai lumii in materie de sanatate si nutritie, precum si un numar de mame japoneze care traiesc in New York.
Ad-Extra3:
De ce se bucura japonezii de mancare sanatoasa?
Moriyama si Doyle au ajuns la concluzia ca sunt multiple motive pentru care japonezii se bucura de mancare sanatoasa incluzand controalele medicale periodice, importanta oferita igienei, numarul redus de boli infectioase si numarul redus al mortalitatii infantile din ultimii 30 ani.
„Sfatul lui Moriyama si Doyle este de a forma in familia ta obiceiuri alimentare sanatoase dupa un stil japonez, punand accent mai mult pe legume si mai putin pe carne, grasimi, produse lactate si zahar”
Dar ei, deasemenea, au descoperit ca stilul traditional japonez de viata se aliniaza cu sfaturile actuale de sanatate, punand accent mai mult pe fructe si legume si mai putin pe grasimi ( in mod special grasimile saturate), carne, lactate si zahar, in acelasi timp se promoveaza exercitiul fizic regulat.
„Japonezii nu sunt imuni la influentele vestice si copiii japonezi se confrunta cu aceleasi provocari precum copii din intreaga lume – o multitudine de grasimi, continut crescut de zaharuri si prea mult timp petrecut in fata ecranului,” spune Moriyama.
Cel mai mic grad de obezitate din lume
Dar Japonia „se tine tare” in cea mai mare si moderna problema de sanatate, țara are cel mai mic grad de obezitate din întreaga lume în rândul copiilor.
Așadar ce fac familiile japoneze fac bine. Ce ar putea invata parintii de la japonezi?
Sfatul specialistilor este acela de a oferi familiei tale o alimentatie dupa un stil japonez cu mai mult accent pe nutrienti si legume, si mai putin pe carne, grasimi, lactate si zaharuri. Un pranz tipic japonez, evidentiat prin legume, file de peste,carne de pui sau carne de vita, de asemenea pranzul japonez ar putea contine castane, varza, mustar, orez si plante.
Orezul este piatra de temelie in bucatariile din Asia de Est
De departe, orezul are o cantitate mult mai mica de calorii decat painea sau pastele lasand mai putin loc dorintei copiilor de a tanji dupa alimente de tip junk.” Orezul este piatra de temelie in bucatariile din Asia de Est” spune Doyle.” Odata fiert, orezul, ofera prin continutul sau ridicat de apa un sentiment de plenitudine.
In Japonia, orezul este mancat intr-un ritm alternant cu un pic de miso (un tip de supa), legume, peste si carne , pentru a nu determina cresterea nivelului de zahar din sange.”
Nu este vorba doar despre mancare, ci si despre modul in care se mananca, care pare sa promoveze o sanatate buna. Un proverb japonez spune: „cel care are stomacul incarcat doar 80% nu va avea nevoie de un doctor”, proverbul arata semnificatia moderatiei in alimentatie: poate ca nu este de mirare ca oamenii japonezi, in medie, consuma mai putine calorii pe zi decat alte tari dezvoltate. Un japonez consuma zilnic 2719 calorii, pe cand un cetatean din Marea Britanie poate consuma zilnic si pana la 3414.
„Un sfat pentru parintii occidentali este acela de a nu pastra in casa tratamentele, ci sa se bucure de ele ori de cate ori au ocazia sa mearga undeva cu copii lor”. Naomi Moriyama
„Japonezii mananca mai putin - dar nu se simt privati” spune Doyle. Acest stil de a manca semnifica faptul ca ei se simt plini si energici.”
Asa cum cartile o arata foarte clar, Japonia este o natiune care iubeste sanatatea si mancarea delicioasa. Moriyama povesteste cum mama ei Chizuko-„ o zeita in bucatarie”, a invatat-o pe tot parcursul vietii un model de alimentatie ce iti aduce bucurie. Copiii sunt invatati atat la scoala cat si acasa cum se cultiva alimentele, cum se prepara si cum se mananca- de obicei cu familia- toate fiind un exemplu de alimentatie sanatoasa.
Dulcele, chipsurile, inghetata nu te demonizeaza, spune ea, dar avand bucatarii mici, cu spatiu de stocare putin, nu mai poti depozita acasa si astfel indepartezi ispita.
Modul in care este servita masa
Modul in care este servita masa este interesant: fiecarei persoane i se da un castron mic si diferite feluri de mancare - vegetale, orez, supa miso, peste sau carne- fiind servite la comun, in cantitati moderate. Nu exista un fel principal anume- doar o varietate satisfacatoare de gusturi si texturi pe care oamenii le incearca intr-un mod diversificat.
„La nivel national, pranzul elevilor din scolile japoneze, initial destinat pentru a hrani copii flamanzi in urma diferitelor tragedii, nu s-a schimbat mult in ultimii patruzeci de ani. ”
Moriyama subliniaza ca acest aspect ii determina pe copii de a face mai usor alegerea de a gusta o varietate de alimente, alegere importanta in deprinderea obiceiurilor alimentare sanatoase. „ Traditia noastra de a lua masa in comun incurajeaza o atitudine sanatoasa si relaxanta; nu este obligatoriu ca un copil sa termine tot ce are in fata”, spune Moriyama.
Bineinteles, ca parintilor occidentali le-ar fi greu sa adopte o masa dupa un model japonez, dar ar putea pentru inceput sa serveasca o varietate de alimente, in proportii mici: un bol de supa, un fel de mancare cu orez si ca desert fructe.
Mersul pe jos si mancarea sanatoasa
Autorii descriu de asemenea, ceea ce se numeste, „wrap family lifestyle” - o structura nationala care sprijina si ghideaza copii in vederea unui comportament sanatos. Pranzul national scolar, initial pentru a hrani copiii flamanzi in urma dezastrelor economice devastatoare, nu s-a schimbat prea mult in ultimii 40 de ani. Mancarurile sanatoase sunt bazate pe ingrediente provenite de la producatori locali; in anumite zone nu exista aparate distribuitoare automate.
„Mai exista un principiu de baza care mentine sanatosi milioane de copii japonezi: mersul dus- intors la scoala pe jos, indiferent de varsta.”
Moryama si Doyle recunosc ca parintii din Marea Britanie nu pot controla alimentele pe care copiii le consuma la scoala, dar, in schimb, pot sa-si construiasca acasa o alimentatie dupa un stil japonez, pot dezvolta comportamente sanatoase la domiciliu si eventual imitarea japonezilor in alte feluri – incurajarea copiilor sa se implice in prepararea alimentelor , pot dezvolta o traditie in a manca impreuna ca o familie, in masura in care este posibil, oferind celor mici o gama de alimente sanatoase.
Un principiu de baza pentru sanatate
Mai este un principiu de baza care mentine sanatosi milioane de copii japonezi: mersul pe jos la scoala, indiferent de varsta. „ Asta inseamna ca cei mici sa se angajeze in a cel putin 60 minute de exercitii fizice moderate pana la intense pentru a le contura un obicei sanatos”, spune Doyle.
Din nefericire, in Marea Britanie, cum copii nu mai merg la scolile locale si sunt transferati la scoli din diferite zone mai indepartate posibilitatea de a merge pe jos devine dificil de realizat. Dar Doyle argumenteaza, „Cu siguranta parintii ar putea asigura o ora de activitate fizica pe zi copiilor , in loc sa petreaca acel timp in fata monitoarelor.”
Societatea japoneza nu este perfecta: fumatul este un lucru in comun( cu toata dezamagirea) , asa cum este consumul excesiv de alcool, iar consumul ridicat de sare este asociat cu accidentul vascular cerebral si cancer la stomac. Rata de sinucidere in Japonia este, de asemenea relativ mare- din cauza problemelor financiare si de cresterea populatie in varsta a Japoniei.
Magazinele de tip fast-food, cum ar fi McDonalds si KFC sunt in plina expansiune (desi in Japonia se servesc portii mai mici decat in Occident), determinand o crestere indicelui de masa corporala si a colesterolului. Moryama poate accepta faptul ca fiul ei prefera mancarea occidentala deasemenea. Ea spune că “traind in New York este expus mancarurilor precum pizza, paste, hamburger si cartofi prajiti - si eu fac toate aceste mancaruri dar incerc sa folosesc ingredient sanatoase,” spune ea. “Chiar ieri l-am luat de la scoala si i-am oferit o prajitura, dar la fel ca alte prajituri gatite de mine, aceasta continea banana, seminte, mere rase si chiar legume cu frunze verzi.
Mai cititi si urmatoarele:
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
redactor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2019
referinte: revista Lancet, NYTimes,
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII