12 remedii naturale pentru varice
Corpul uman contine numeroase vene. Venele reprezinta vasele de sange ce conduc sangele catre inima, asadar, sunt foarte importante pentru circulatia sangelui.
Iata 12 remedii pe baza de plante preparate acasa, pentru varice.
Top 12 remedii naturale pentru varice:
1. Castan salbatic
2. Seminte de grapefruit
3. Masaj cu ulei din seminte de grepfruit
4. Scoarta de pin
5. Gotu Kola
6. Argila de piuare
7. Comprese cu uleiuri esentiale
8. Uleiul esential de Helichrysum
9.Galbenele
10.Pasta medicinala din varza
11. Otet de mere
12. Stiluri de viata
Venele duc sangele catre inima
Corpul uman contine numeroase vene. Venele reprezinta vasele de sange ce conduc sangele catre inima, asadar, sunt foarte importante pentru circulatia sangelui. Imaginati-va o conducta ce transporta apa catre robinetul de la bucatarie sau de la baie. Ce se intampla daca aceasta conducta nu merge direct catre destinatie, ci se rasuceste in anumite locuri, sau daca structura tevii nu este foarte buna, existand nereguli si zone mai fragile ale acesteia. Apa va exercita presiune asupra zonelor fragile ale tevii, iar fiindca apa nu poate fi eliminata prin conducta, va ramane blocata in interior. De asemenea, presiunea si debitul apei de la robinet vor fi grav afectate. Acest exemplu este similar cu ceea ce se intampla cu varicele. Venele umflate, marite si rasucite nu au capacitatea de a impinge fluxul de sange catre inima, sangele blocandu-se in vene.
Ce sunt varicele?
Varicele sunt de fapt niste vene rasucite, umflate, in raport cu nivelul pielii si care apar cel mai adesea pe picioare si glezne. Ele sunt provocate de vasele de sange si venele slabite. Dar acestea de ce sunt provocate la randul lor?
Supraponderalitatea, sarcina, statul in picioare sau pe scaun timp indelungat, toate duc la slabirea vaselor de sange. Desi uneori varicele pot indica blocaje la nivelul venelor situate mai in profunzimea organismului, numite tromboze venoase profunde, majoritatea cazurilor nu sunt chiar atat de serioase si se pot trata cu niste remedii preparate acasa, diete si modalitati adecvate de imbinare a statului jos ori in picioare cu exercitiul fizic.
Remedii pe baza de plante preparate acasa, pentru varice
1. Castan salbatic
Castanul salbatic este una dintre plantele favorite ale fitoterapeutilor, folosita adesea pentru a trata nu doar varicele, ci si insuficienta venoasa cronica (IVC), care este tot o boala circulatorie.
Castanul salbatic este un astringent (anticoagulant), dar si un bun tonifiant al circulatiei sangelui. Escinul este principalul compus al acestei plante, care pare sa impiedice eliberarea enzimelor responsabile de deteriorarea peretilor capilarelor. Castanul salbatic poate reduce simptome ca umflarea sau durerea, pe langa faptul ca intareste peretii vaselor de sange.
Ad-Extra3:
Cum se poate “consuma” castanul salbatic pentru varice?
Semintele, coaja, florile si frunzele, toate sunt folosite in fabricarea medicamentelor. Totusi, pentru varice, extractul din seminte de castan salbatic este considerat cel mai eficient. Pentru ca aceasta planta mai contine si o substanta otravitoare numita esculina, ea nu trebuie consumata cruda sau nepregatita. Prin urmare, nu putem face ceai sau sa o consumam cruda, ci doar sa consumam extractul din castanul salbatic, care este separat de orice otrava, eliminata in timpul pregatirii plantei. Pentru varice si chiar IVC, ar trebui administrat de doua ori pe zi cate 300 mg de extract de seminte de castan salbatic care contine 50 mg de ingredient active.
Precautii:
Desi extractul de castan salbatic este considerat ca fiind nedaunator, el poate cauza mancarimi la nivelul pielii, greata sau tulburari gastrointestinale. Daca suferiti de boli de rinichi sau de ficat, ori de tulburari de coagulare, evitati castanul salbatic. Evitati, de asemenea, aceasta planta in cazul in care luati un anticoagulant sau medicamente pentru reducerea numarului de trombocite din sange, sau intrebati-va medicul daca o puteti consuma sau nu. Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa isi consulte medicul de asemenea inainte de a consuma extracte de castan salbatic.
2. Semintele de grapefruit
Daca mananci delicioasele grapefruit si arunci semintele, mai gandeste-te o data, mai ales daca ai varice. Imbogatite cu vitamina E, flavonoide, acid linoleic si complexe de antioxidanti oligometrici Proanthocyanidin (OPCs), semintele de grepfruit te pot scapa de varice. Acesti compusi se gasesc si in membrana fructului, dar in cantitati foarte mici. OPCs din semintele de grepfruit par sa intareasca structura tesutului conjunctiv al vaselor de sange, ducand la reducerea inflamatiilor. Ele protejeaza de asemenea capilarele, venele si chiar arterele de degradare, prin cresterea cantitatii de vitamina C, care este esentiala in formarea colagenului. In acelasi timp, ele imbunatatesc aspectul si elasticitatea peretilor vaselor capilare, ceea ce le face mai rezistente la hemoragii, rupturi si infectii.
Cum se pot “consuma” semintele de grepfruit pentru tratarea varicelor?
Nu exista niciun efect nociv cunoscut in cazul in care mestecati semintele, chiar daca asta va va lasa un gust amar in gura. Puteti, de asemenea, sa macinati semintele si sa le amestecati in supa etc. Suplimentele din seminte de grepfruit se gasesc usor si sub forma de capsule, tablete sau extracte lichide. In cazul in care optati pentru extractul de seminte de grepfruit in aceste forme, alegeti produsul care are continutul de OPC de peste 95 %. O doza de 150 mg pe zi (puteti lua cate 50 mg de 3 ori pe zi) poate reduce durerea, senzatia de arsura, furnicaturile si umflarea varicelor. Amintiti-va sa nu confundati semintele de grepfruit cu extractul din seminte de grepfruit. Sunt lucruri diferite!
Precautii:
Este de preferat ca extractul de seminte de grepfruit sa nu fie consumat de copii, femei insarcinate sau care alapteaza, precum si de persoanele care iau anticoagulante.
3. Masaj cu ulei din seminte de grepfruit
Daca nu va place ideea de a consuma extract din seminte de grepfruit, va puteti masa cu ulei din seminte de grepfruit. OPC-ul se gaseste si in acest ulei, caruia ii daruieste proprietati antiinflamatorii. Uleiul din seminte de grepfruit intareste si repara de asemenea capilarele si vasele de sange deteriorate si va imbunatati si circulatia sangelui. Puteti sa va masati cu ulei din seminte de grepfruit amestecat cu alte uleiuri esentiale, de asemenea.
Aveti nevoie de:
• 3 lingurite de ulei din seminte de grepfruit
• 3 lingurite de ulei de Jojoba
• 8 picaturi de ulei de lamaie/geranium/menta sau alte uleiuri esentiale
Cum procedati:
• Amestecati toate uleiurile
• Luati putin ulei in palme si frecati pentru a-l incalzi
• Masati-va usor picioarele, gleznele sau zona cu varice
• Folositi miscari drepte de la glezne pana la varful picioarelor
4. Scoarta de pin
Complexul de antioxidanti oligometrici Proanthocyanidin (OPC) care face din semintele de grepfruit unul dintre cele mai bune remedii pentru varice se gaseste si in scoarta de pin, facand aceasta planta la fel de eficienta. OPC-ul din scoarta de pin imbunatateste circulatia sangelui si repara tesuturile din organism. Acest ingredient activ din extractul din scoarta de pin se gaseste si intr-o recunoscuta scoarta de pin maritim, numit pycnogenol. OPC-ul imbunatateste curgerea sangelui si intareste peretii vaselor se sange, iar numeroase studii au demonstrat ca acest compus poate sa amelioreze edemele sau umflaturile picioarelor, sa dezumfle gambele si sa reduca durerea simtita in timpul mersului. Important este faptul ca sunt necesare doar apa calda si apasare pentru a extrage seva din scoarta de pin. Odata cu extractul din scoarta de pin consumati si colagen, care ajunge in vasele de sange si face capilarele mai puternice si mai elastice. Asadar acesta imbunatateste circulatia si reduce tensiunea arteriala de asemenea. Extractul din scoarta de pin are si proprietati antiinflamatorii ce reduc inflamatia cronica. OPC-ul mareste si efectivitatea vitaminelor C si E.
Cum preparam extractul din scoarta de pin?
Aveti nevoie de:
• Scoarta de pin proaspata, preferabil din pinul maritim
• 12 cani cu apa
• Tifon
Cum procedati:
• Spalati scoarta de pin si lasati-o sa ramana uda
• Turnati 8 cani de apa intr-o oala
• Lasati apa sa traga un clocot
• Adaugati scoarta de pin
• Acoperiti oala si lasati sa fiarba la foc mic pana ramane jumatate din cantitatea de apa de la inceput
• Folositi tifonul pentru a strecura lichidul fierbinte
• Puneti lichidul obtinut intr-un bol, iar scoarta de pin inapoi in oala
• Adaugati cele 4 cani de apa in oala, peste scoarta de pin
• Fierbeti la foc mic pana ramane jumatate din cantitatea de apa initiala
• Strecurati lichidul obtinut si turnati-l peste cel obtinut la prima fierbere
• Puneti din nou tot lichidul obtinut in oala si lasati sa traga un clocot
• Lasati sa fiarba pana ramane un sfert de cana de lichid
• Lasati lichidul concentrat obtinut din scoarta de pin sa se raceasca
• Puneti lichidul intr-o sticla dupa ce s-a racit
Daca folositi extracte din scoarta de pin sub forma de suplimente, este recomandat sa consumati 45-360 mg in fiecare zi, sau 50-100 mg de trei ori pe zi. Este totusi strict recomandat sa va consultati medicul sau un specialist in plante medicinale pentru a sti exact cantitatea de extract din scoarta de pin, precum si modalitatea de preparare corespunzatoare conditiei varicelor pe care le aveti.
5. Gotu Kola
Gotu Kola a fost folosit de sistemul traditional de medicina hindus Ayurveda inca de demult pentru tratarea mai multor boli, precum si pentru vindecarea ranilor. Medicamentele moderne pe baza de ierburi folosesc aceasta planta in cazul varicelor pentru a reduce umflaturile, durerea, senzatia de oboseala, de greutate, precum si pentru a ajuta la curgerea corespunzatoare a sangelui prin vene. Gotu Kola pare sa functioneze intarind tesuturile conjunctive, remediindu-le in aceeasi masura in care previne varicele. Extractul din frunze de Gotu Kola contine „triterpene” care imbunatatesc aspectul venelor, facandu-le mai putin predispuse la procesele degenerative, care pot avea ca urmari varicele sau alte probleme.
Preparati ceai din Gotu Kola pentru varice
Aveti nevoie de:
• O lingurita de frunze uscate de Gotu Kola
• O cana cu apa fierbinte
• O lingurita de miere (optional)
Cum procedati:
• Puneti frunzele de Gotu Kola in apa fierbinte
• Amestecati pentru 10-15 minute
• Strecurati si adaugati mierea (daca o preferati)
• Beti acest ceai de 2-3 ori pe zi
Precautii:
Daca suferiti de vreo boala de ficat, consultati-va medicul inainte de a consuma Gotu kola.
6. Argila de piuare
Argila de piuare, numita uneori si „lut de albire” a fost folosiat ca un medicament indian traditional pentru numeroase boli de piele. In India este numita „Mulatni Mitti”. Este un bun demachiant si tonifiant datorita proprietatilor sale de absorbire. Nu il confundati cu lutul bentonit, care are o compozitie chimica diferita. Daca lutul bentonit contine sodiu, argila de piuare contine calciu. Din cauza lipsei de cercetari privind capacitatea argilei de piuare de a trata varicele, nu se poate explica exact cum actioneaza, dar te scapa de simptome precum umflaturile.
Aveti nevoie de:
• 1-3 linguri de argila de piuare sau mai mult, in functie de marimea zonei afectate de varice
• Apa- indeajuns pentru a forma o pasta
Cum procedati:
• Adaugati peste argila de piuare destula apa pentru a forma o pasta moale
• Aplicati aceasta pasta pe picioare sau pe orice alta zona unde aveti varice
• Lasati pasta sa actioneze peste noapte. Argila de piuare se va usca pe piele dupa un timp. Odata ce s-a uscat, puteti merge la culcare.
• Spalati-va a doua zi dupa ce v-ati trezit.
7. Comprese cu uleiuri esentiale
Unul dintre remediile naturale pentru varice include aplicarea ingredientelor corecte peste acestea, astfel incat sa se intareasca si sa isi imbunatateasca functia vitala de a transporta sangele la inima. Daca veti combina uleiurile esentiale corect, aplicand un fel de amestec de ulei, va veti imbunatati circulatia sangelui si veti scapa de varice. Aveti aici o reteta pentru a pregati comprese cu uleiuri esentiale pentru varice:
Aveti nevoie de:
• 3 picaturi de ulei de musetel
• 3 picaturi de ulei din seminte de morcov
• 3 picaturi de ulei de levantica
• 1 lingurita de tinctura St. John’s
• 1 cana cu apa
• Un material textil moale
Cum procedati:
• Amestecati toate ingredientele- apa, uleiurile esentiale si tinctura
• Inmuiati materialul textil in acest amestec si apoi stoarceti-l pentru ca excesul de solutie sa se scurga
• Plasati aceasta compresa pe zonele afectate de varice
• Puteti sa faceti acest lucru zilnic pentru a scapa de mancarimi si varice sparte
Alte uleiuri esentiale care se pot folosi in tratarea varicelor sunt uleiul de chiparos, uleiul de lamaie, uleiul de geranium, uleiul de grepfruit, uleiul de ienupar, uleiul de portocala, uleiul de rozmarin.
8. Uleiul esential de Helichrysum
Uleiul de Helichrysum (o planta din familia margaretelor) este unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale in vindecarea varicelor. El provine de la florile de Helichrysum si este un ulei scump, dar s-a dovedit ca este un remediu eficient pentru varice. Cu proprietatile sale anticoagulante, anestezice si antispasmodice, uleiul de Helichrysum regenereaza nervii si reduce durerea. El actioneaza asupra sangelui coagulat din vene pentru a va feri de discomfort. Folosind regulat ulei de Helichrysum, va puteti face varicele sa dispara treptat. Desi puteti folosi intotdeauna 2-4 picaturi din acest ulei direct pe piele, unde se vad varicele si sa le masati, aveti aici si o reteta pentru un amestec din alte uleiuri esentiale cunoscute ca fiind eficiente impotriva varicelor.
Aveti nevoie de:
• 1 picatura de ulei de Helichrysum
• 3-4 picaturi de ulei de busuioc
• 1 picatura de ulei de chiparos
• 1 picatura de ulei de perisor
Cum procedati:
• Amestecati uleiurile
• Aplicati peste varice
• Masati netezind usor in dreptul afectiunii
• Masati pana cand uleiul este complet absorbit de piele
• Faceti asta zilnic
9. Galbenele si varicele
Galbenelele contin flavonoide, precum si triterpene, ambele benefice in tratarea varicelor. Triterpenele reprezinta acelasi component intalnit si in Gotu Kola, o alta planta folosita in tratarea varicelor. Acesta imbunatateste aspectul venelor, facandu-le mai putin predispuse la deteriorare. Galbenelele au fost folosite in medicina traditionala pentru multiplele lor calitati precum cea antiinflamatorie, cea de control a sangerarii si cea de vindecare a tesuturilor deteriorate. Pentru aceste proprietati, galbenelele sunt de asemenea recomandate in tratarea durerii si a umflaturilor cauzate de varice. Utilizarea prelungita a acestei plante te poate scapa definitiv de varice.
Modalitati de utilizare a galbenelelor in tratarea varicelor:
Prima modalitate de a folosi galbenelele: pasta de galbenele
Aveti nevoie de:
• O mana de petale de flori de galbenele
Cum procedati:
• Spalati petalele de flori in intregime
• Striviti sau macinati aceste petale pentru a obtine o pasta din ele
• Aplicati aceasta pasta de galbenele pe varice
• Lasati sa actioneze peste noapte
• Spalati-va a doua zi dimineata
• Repetati procedura zilnic pana cand varicele se reduc considerabil sau dispar complet
A doua modalitate de a folosi galbenelele in tratarea varicelor: unguent din galbenele facut in casa
Aveti nevoie de:
• Galbenele (frunze, flori, tulpine)- doi pumni dubli umpluti generos
• 500 mg untura
• Tifon sau un material textil moale pentru a strecura
• Borcan pentru a depozita unguentul obtinut
Cum procedati:
• Tocati marunt frunzele, florile, tulpinile de galbenelele
• Incalziti untura
• Adaugati galbenelele tocate si amestecati bine astfel incat toate plantele sa fie bine inmuiate in untura incalzita
• Feriti oala de pe aragaz
• Acoperiti oala si lasati-o asa timp de 24 de ore
• A doua zi incalziti amestecul obtinut
• Strecurati-l cu ajutorul tifonului
• Turnati unguentul obtinut intr-un borcan atata timp cat mai este in stare lichida. Cand se va raci va capata consistenta unui unguent
• Aplicati acest unguent pe zona afectata de varice de 2-3 ori pe zi
10. Pasta medicinala din varza pentru varice si ulcer
Varza este una dintre plantele imbogatite cu numeroase componente nutritive precum vitamina A, C, E, B1, B2, K, potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, cupru, sulf si fibre. Din toate aceste motive varza este in general recomandata in dietele pentru starea generala de sanatate. In ceea ce priveste varicele, proprietatile tamaduitoare ale verzei, datorate prezentei de sulf, potasiu, vitamina C si vitamina U fac din ea un bun remediu pentru ulcerele cauzate de varice. Continutul ridicat de sulf din frunzele de varza distruge enzimele din sange, scapandu-va de ulcere si de infectiile lor. Prin simpla aplicare a frunzelor de varza pe ulcerele varicoase va puteti trata infectiile, precum si durerea si umflaturile.
Modalitati de folosire a verzei in tratarea varicelor:
1. Tocati marunt frunzele de varza dupa ce le-ati spalat bine. Adaugati apa in cantitate necesara pentru a forma o pasta. Aplicati-o pe piele in zona afectata de varice. Luati o panza si infasurati-o in jurul piciorului sau in jurul zonei pe care ati aplicat pasta de varza. Asta nu numai ca va tine pasta intr-un loc, dar va va lasa si pielea sa respire. Puteti sta asa cateva ore, apoi puteti sa va spalati. Repetati procedura de 2-3 ori pe zi.
2. Faceti o compresa din frunze de varza. Spalati bine o frunza mare de varza si taiati-i cotorul. Desfaceti-o inapoi si plasati-o pe zona afectata de ulcer sau ranita. Lasati-o acolo pana se usuca, apoi schimbati-o cu o frunza proaspata.
11. Otet de mere
Otetul de mere poate fi numit un lichid magic ce poate trata un numar de boli incluzand toate tipurile de durere, umflaturi, arsuri si chiar varice. Otetul de mere imbunatateste circulatia sangelui, proces in care exclude bulbucarea si umflarea venelor. Veti scapa de durere si cand veti folosi otetul de mere ca remediu pentru varice.
Modalitati de utilizare a otetului de mere pentru varice:
1. Puneti doua lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa si apoi beti. Repetati procedura de 2 ori pe zi.
2. Procurati-va otet de mere nediluat. Amestecati-l cu lotiunea pentru piele, folosind cantitati egale si apoi aplicati pe varice, masand usor dinspre centru spre margine. Repetati procedura de 2 ori pe zi.
3. Umeziti un material textil moale sau un tifon in otet de mere si apoi aplicati-l pe zona afectata pentru 20-30 de minute. Puteti de asemenea sa masati usor cu aceasta carpa sau tifon.
12. Stiluri de viata
Desi toate remediile praparate acasa sau pe baza de plante prezentate mai sus va pot scapa de varice, mai sunt necesare cateva schimbari mai mari sau mai mici in stilul dumneavoastra de viata, pentru a preveni aceste aparitii ale varicelor odata pentru totdeauna:
1. Nu stati in picioare sau pe scaun perioade indelungate. Daca serviciul pe care il aveti solicita asta, luati cate o pauza la fiecare 30 de minute. Schimbati-va pozitia corpului, plimbati-va putin, sau intindeti-va pentru un timp. Numai sa nu ramaneti in aceeasi pozitie pentru multa vreme.
2. Daca stati pe scaun mult timp, incercati sa va mentineti picioarele ridicate folosind un taburet sau un alt scaun.
3. Cand stati pe scaun nu tineti picioarele sau gleznele incrucisate.
4. Pastrati-va picioarele putin ridicate chiar si aunci cand va intindeti in pat sau dormiti.
5. Evitati sa purtati pantofi cu toc.
6. Evitati sa purtati haine stramte, mai ales pe cele care va pot impiedica circulatia sangelui in jurul taliei sau in zona abdominala.
7. Faceti exercitii in mod regulat. Exercitiile cardiovasculare si antrenamentele fizice sunt toate benefice pentru dumneavoastra. Mersul pe jos va imbunatateste de asemenea circulatia sangelui.
8. Pierdeti din greutate. Supraponderalitatea este una dintre cauzele principale in aparitia varicelor.
9. Urmati o dieta echilibrata. Includeti mai multe fibre in ceea ce mancati. Fructele si legumele bogate in antioxidanti sunt bune pentru dumneavoastra.
10. Evitati alcoolul intrucat acesta dilata vasele de sange, inrautatind si mai mult conditia varicelor.
11. Renuntati la fumat, pentru ca acesta nu va pastreaza circulatia sangelui sanatoasa.
Toate aceste schimbari in dieta si stilul de viata, precum si remediile preparate acasa va vor face varicele sa dispara cu siguranta in timp.
Mai cititi si urmatoarele:
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
redactor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2017
referinte: Revista Naturallife, webMD
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII