Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?
Oare de ce trebuie să le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca să îl înțeleagă o dată? 🤔
Copiii sunt uneori foarte vicleni și știu că pot obține ceva timp suplimentar pentru ei prin simplul fapt că ignoră ce le cer părinții să facă într-un moment sau altul. Altfel spus, se fac că nu aud. Și adesea acest lucru funcționează, pentru simplul motiv că au fost obișnuiți să reacționeze doar în momentul în care cineva se răstește sau le pune un ultimatum amenințător. Prin urmare, nu ar trebui să ne mire lipsa lor de reacție.
Probabil că v-ați pus, la fel ca și mine, cel puțin o dată întrebarea din titlu – de ce trebuie să le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca să îl înțeleagă o dată? 😄 Ei bine, iată o teorie amuzantă: poate că micuții noștri au în cap un fel de buton de repetare, care este programat să funcționeze doar la cea de-a zecea repetiție! Sau poate îi place să testeze limitele noastre de răbdare și să vadă cât de mult putem repeta același lucru fără să ne pierdem cumpătul. Poate că pur și simplu se bucură să ne audă vocea și să știe că suntem mereu acolo pentru ei, indiferent cât de mult repetăm.
În orice caz, să știți că sunteți printre părinții obișnuiți să se întrebe această întrebare misterioasă. Așa că, în timp ce repetăm cu zâmbetul pe buze, să avem răbdare și să ne bucurăm de fiecare moment de copiii nostri ...💕
Copiii nu au aceleasi prioritati ca adultii
I-am obisnuit sa nu reactioneze pana nu ridicam tonul
Copiii au nevoie de ajutor pentru a trece de la o activitate la alta
Creierul copilului este inca in plina dezvoltare
Copiii se simt adesea rupti de parinti
Copiii sunt si ei fiinte umane
Sfatul care mi-a schimbat relatia cu fiica mea adolescenta
7 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte
Copiii nu au aceleasi prioritati ca adultii
A inceput scoala si odata cu ea au inceput si multe lucruri pe care eu una le-as mai fi vrut parca amanate o vreme, cum ar fi trezitul copiilor de dimineata, dupa program fix si cu rutina de rigoare. Va suna cunoscut? Daca da, atunci probabil ca v-ati pus, la fel ca si mine, cel putin o data intrebarea din titlu – de ce trebuie sa le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca sa il inteleaga o data?
Specialistii au gasit raspunsul... de fapt, raspunsurile care explica cat se poate de logic un lucru care, pe moment ni se pare exasperant de ilogic.
Niciun copil nu va intelege de ce este neaparat sa isi faca patul dimineata, la fel cum e putin probabil sa inteleaga de ce trebuie sa isi intrerupa joaca pentru a executa un lucru pe care ii spune parintele ca trebuie sa il faca de urgenta. Asa ca obisnuieste-te cu ideea ca prioritatile tale nu sunt neaparat si ale copilului tau si incearca sa intelegi care sunt ale sale, apoi explica-i faptul ca ii vei perturba programul si ca va trebui sa accepte acest lucru. Este important ca el sa inteleaga faptul ca tu intelegi ca altele ii sunt prioritatile, chiar daca i le vei impune pe ale tale.
I-am obisnuit sa nu reactioneze pana nu ridicam tonul
Copiii sunt uneori foarte vicleni si stiu ca pot sa obtina ceva timp suplimentar pentru ei prin simplul fapt ca ignora ce le cer parintii sa faca intr-un moment sau altul. Altfel spus, se fac ca nu aud. Si adesea acest lucru functioneaza, pentru simplul motiv ca au fost obisnuiti sa reactioneze doar in momentul in care cineva se rasteste sau le pune un ultimatum amenintator. Prin urmare, nu ar trebui sa ne mire lipsa lor de reactie.
de citit si: 10 pasi pentru a te calma atunci cand iti vine sa tipi la copilul tau: minighid de calmare
Cum poate fi stopat fenomenul? In primul rand printr-o alta abordare a problemei. Atunci cand vrei sa ii transmiti copilului o sarcina, nu o face de la distanta. Deplaseaza-te langa el si stabileste o conexiune directa, spunanu-i clar ceea ce are de facut. Nu ii spune sarcina pana cand nu te priveste in ochi si nu pleca de langa el pana cand nu se apuca de facut ceea ce are de facut.
Copiii au nevoie de ajutor pentru a trece de la o activitate la alta
Gandeste-te putin la cum reactionezi tu, ca adult, atunci cand esti prins intr-o activitate si trebuie neaparat sa o intrerupi si sa te focalizezi pe alta. Ei bine, cam la fel (ori poate ceva mai greu) este si pentru copilul tau sa faca tranzitia de la o activitate la alta. Asa ca nu fi brutal cu cerintele tale! Incearca sa intri in ocul copilului si sa intelegi mecanismul sau de tranzitie de la o activitate la alta.
Ad-Extra3:
Creierul copilului este inca in plina dezvoltare
Motiv pentru care abilitatea de a trece de la ceva ce face cu placere la ceva care ii este cerut sau impus este inca slab dezvoltta. De fiecare data cand pui o limita care implica renuntarea la ceva, copilul tau trebuie sa faca o alegere. Iar atunci cand considera ca relatia cu tine este mai importanta decat ceea ce vrea in acel moment, atunci iti urmeaza cererea. De fiecare cand face acest lucru, in creierul copilului se da o adevarata lupta, care, in timp, duce la autodisciplina. Acest lucru se intampla insa doar daca copilul ia decizia singur si nu daca este fortat sa o ia. Solutia este sa empatizezi in permanenta atunci cand ceri copilului ceva si sa practici intens acest lucru ori de cate ori se iveste ocazia.
Copiii se simt adesea rupti de parinti
Desi suna dur, adevarul este ca de multe ori un copil nu urmeaza ceea ce i se cere pentru ca se simte detasat de parinte. Fie pentru ca ati stat departe unul de altul toata ziua, fie pentru ca l-ai certat dimineata, fie pentru ca nu ii acorzi atentie atunci cand simte el nevoia, fie pentru ca... ocarea abMotive pot fi gasite o multime. Si ele duc toate la acelasi efect de interiorizare si refuz de comunicare ce implica blocarea abilitatii de a comunica. Solutia este aceeasi – ematia permanenta, atat in momentul in care ii ceri ceva copilului, cat si in diferite alte momente, astfel incat sa mantii vie legatura cu el. Permite-i copilului tau sa isi exprime supararile deschis. Se va simti mult mai bine dupa ce o va face si va comunica mult mai relaxat.
Copiii sunt si ei fiinte umane
Asta este un adevar implicit si pare cam inutil sa fie invocat aici, insa generalizand, orice fiinta umana detesta controlul, prin urmare nici copiilor nu le place sa li se dea ordine si sa fie controlati.Cu cat sunt mai fortati sa faca ceva, cu atat devin mai rebeli. Si asta este un lucru bun in esenta. Daca ai pretentia ca un copil sa fie ascultator tot timpul inseamna ca il pregatesti pentru a fi un adult supus si umil, care nu va sti sa lupte pentru drepturile lui. A creste un copil auto-disciplinat inseamna a-l face sa gandeasca pentru sine si sa decida singur ceea ce este corect.
Cum faci asta, tu, ca parinte? In primul rand alegand corect momentele in care trebuie sa iti impui autoritatea si pe cele in care trebuie sa il lasi sa decida singur. Asigura-te ca al tau copil stie ca esti mereu de partea lui, indiferent de atitudine si de diferentele de opinie si mai asigura-te ca stie ca uneori poate sa aleaga singur. De asemenea, incearca sa iti antrenezi copilul pentru situatii dificile mai degraba decat sa ii controlezi viata.
Sfatul care mi-a schimbat relatia cu fiica mea adolescenta
As vrea sa pot comunica mai bine cu fiica mea adolescenta pentru ca avem multe momente cand suntem ca doua straine. Se inchide in ea si intre noi pare sa fie un zid.
Asa am inceput insa sa caut informatii despre o mai buna comunicare cu copiii adolescenti. Am citit si inteles ca atunci când copiii noștri devin adolescenți, se află în procesul de a afla cine sunt. O parte din a-și găsi propria identitate este să se vadă ca fiind diferiți de părinții lor, mai ales dacă sunt similari cu ei citeste in continuare aici despre sfatul care mi-a schimbat relatia cu fata mea adolescenta.
7 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
10 reguli de parenting pe care Mila Kunis le respecta
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: redactor Desprecopii.com: Anamaria Ghiban
- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII