Complexul lui Oedip: cand copilul incepe sa isi afirme identitatea sexuala - sfatul psihologului
Psihologii folosesc termenul „complexul lui Oedip” pentru a descrie o etapă normală din dezvoltarea copiilor, care apare între 4 și 6 ani. În această perioadă, copilul începe să își contureze identitatea sexuală, iar dragostea naturală pe care o simte pentru părintele de sex opus devine mai evidentă.
Este important de știut că această etapă este complet normală și trecătoare. Nu reprezintă o problemă pentru copil, însă părinții pot, fără să își dea seama, să o amplifice dacă îi acordă mai multă atenție decât este necesar.
Descoperă in continuare cum să înțelegi și să gestionezi această etapă din viața copilului tău fără griji.
- veti citi:
Complexul Oedip - definitie
Complexul lui Oedip - intre mituri si adevaruri
Complexul lui Oedip nu este problematic
Pentru ca totul sa decurga bine, sfaturi
Despre dezvoltarea identitatii sexuala a copilului
Complexul Oedip - definitie
Conform Wikipedia, Complexul Oedip este un concept teoretic central în psihanaliză. Sigmund Freud (1856-1939) a descris această noțiune, referindu-se la o legendă a Greciei antice, în care Oedip, fiul regelui din Teba, fără să știe, își ucide propriul tată, Laios, și se căsătorește cu mama lui, Iocasta. În psihanaliză, complexul Oedip simbolizează legătura erotică inconștientă cu părintele de sex opus și rivalitatea față de părintele de același sex, care se dezvoltă încă din copilărie și provoacă sentimente de vinovăție și teamă în cadrul unei stări nevrotice.
Complexul lui Oedip - intre mituri si adevaruri
Psihologii vorbesc despre complexul lui Oedip cand descriu un fenomen prin care trec copiii intre 4-6 ani - si anume atunci cand incep sa isi dezvolte identitatea sexuala. In aceasta perioada, trezirea instinctelor copilului se amesteca cu dragostea pe care acesta o are pentru parintele de sex opus.
Inca de la inceputul dezvoltarii sale, parintii reprezinta pentru copil centrul polar al afectiunii. In jurul varstei de 4-6 ani, fetita de pilda descopera ca are si o identitate feminina, deasupra identitatii sale de copil. La fel se intampla si cu baietelul. Asadar, fetita vrea sa fie iubita si ca un copil dar vrea sa fie vazuta si ca fiica in ochii taticului. Baietelul la randul sau, cauta confirmarea ideintatii sale masculine si in privirea dragastoasa a mamei.
in aceasta perioada, fetitele devin mai cochete iar baeitii isi asuma brusc un rol de autoritate si protectie - toate acestea avand rolul de a-si defini identitatea sexuala. Aceasta perioada este denumta de catre psihologi ca perioada oedipiana.
Complexul lui Oedip nu este problematic
Complexul lui Oedip este trecator si nu pune nici o problema copilului insa chiar parintii sunt cei care ii pot da o importanta mai mare decat necesar.
Astfel noua sa afirmare a indetitatii sexualle poate avea un ecou in comportamenteul parintelui. De exemplu, un tata care nu s-a ocupat foarte mult de fata sa o vada brusc ca pe o femeie fermecatoare pentru care descopea un interes subit. Sau o mama care simte nevoia de a avea langa ea pe cineva puternic - incurajeaza fara sa isi dea seama pretentiie cuceritoare ale baietelului ei.
Desigur, in cele mai multe cazuri, nu se pune problema unor gesturi sexuale explicite sau atitutidini incestuoase. Este vorba doar despre o atmosfera relationala un pic tulbure insa care poate crea confuzie.
De obicei, cand situatia se altereaza, parintele se simte subit stingher, ceea ce il determina sa pastreze o anumita distanta fata de copilul sau. In acest scenariu, copilul se simte brusc izolat si confuz, iesind din complexul oedipian coplesit de singuratate si dovedind sentimente confuze in prinvinta identitatii sale sexuale. In acest caz - special - va avea probleme vitoare cu rezolvarea indentitatii sexuale - ajunga la ceea ce psihologii numesc: Complex Oedipic Nerezolvat.
Pentru ca totul sa decurga bine, sfaturi
Psihologii sfatuiesc parintii ca acestia sa se arate sensibili la eforturile copilului de a-si afirma indentitatea - fara a se lasa afectati de manevrele de seductie. Este bine sa reactionam, pozitiv la expresiile de masculinitate sau feminitate ale copilului. Nici unul dintre parinti nu trebuie sa se simta amenintati de fanteziile copiilor lor penru ca ele se vor estompla treptat din lipsa de sustinere.
De asemeni, copilul trebuie din cand in cand pus la punct, cu fermitate - daca el va incerca sa se substitutie parintelor rival.
In cazul fetitei care da o atentie deosebita tatalui sau a baietelului care pare indragosit de mami si veea sa ii rezolve grijile .. copilul trebuie tratat doar ca un copil si atat.
Despre dezvoltarea identitatii sexuala a copilului, mai puteti citi:
Confuzia de identitate sexuala in copilarie
Masturbarea la copii, un subiect tabu
Orientarea sexuala – o problema delicata de discutat cu propriul copil
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2025
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII