ABC-ul consultatiei stomatologice pediatrice

ABC-ul consultatiei stomatologice pediatrice

ABC-ul consultatiei stomatologice pediatrice

American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) ne recomanda sa programam prima vizita a copilului la medicul stomatolog pediatru in jurul varstei de 1 an.

Prima vizita a copilului la medicul stomatolog pediatru in jurul varstei de 1 an

American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) ne recomanda sa programam prima vizita a copilului la medicul stomatolog pediatru in jurul varstei de 1 an. Este indicat ca această primă consultație să dureze 60 de minute, timp în care medicul realizează un examen al cavității orale a copilului, iar noi, părinții, primim toate informațiile necesare pentru prevenirea viitoarelor afecțiuni dentare sau tratarea celor actuale.

Din păcate, scurtarea duratei consultației, evaluarea într-un mod superficial a afecțiunilor dentare cu care se confruntă copilul, lipsa de informare despre tipurile de sedare pentru copiii anxioşi, sau absența unei evaluări ortodontice, sunt doar câteva dintre semnele care ne arată că trebuie să alegem un alt medic stomatolog pediatru, care să respecte întocmai pașii unei prime consultații complete și corecte.

Ce trebuie să se întâmple, pas cu pas, în cadrul consultației stomatologice pediatrice?

1. Examinarea stării de sănătate a dinților copilului, identificarea eventualelor afecţiuni ale gingiei, maxilarelor și ale țesuturilor orale, precum și realizarea unui plan de tratament personalizat, care include și un estimat financiar. În urma acestei examinări, dacă este cazul, se poate face o recomandare către o consultație ortodontică specializată.

2. Efectuarea unui periaj profesional și recomandarea, dacă este nevoie, a unui supliment de fluor sau a sigilărilor dentare.

3. Evaluarea riscului de apariție a cariilor dentare ținând cont de factori genetici, de obiceiuri vicioase, precum și realizarea, în unele cazuri, a unor teste specifice de salivă.

4. Prezentarea programului de prevenție și profilaxie în cabinetul stomatologic, care include: periajul profesional, sigilările dentare și fluorizarea.

5. Prezentarea programului de prevenție și profilaxie pentru acasă, care include: periajul, folosirea aței dentare, principiile alimentației sănătoase și importanța aportului de fluor.

6. Informarea cu privire la importanța vizitei regulate la medicul stomatolog, la fiecare 3 - 6 luni – rol în prevenție, tratamentul timpuriu al afecțiunilor apărute, creșterea gradului de confort și încredere ale copilului față de medicul dentist.

7. Prezentarea metodelor de a preveni accidentele sau leziunile la nivelul cavității bucale și al dinților.

8. Informare cu privire la dezvoltarea normală a poziției dinților (în funcție de vârsta copilului, se va lua în considerare și o evaluare ortodontică), precum și examinarea mușcăturii copilului.

Mai mult decât atât, în urma acestei consultații, asigură-te că medicul stomatolog pediatru iţi oferă un dosar personalizat pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, care cuprinde, detaliat, toate informaţiile de mai jos:

 Status dentar
 Plan de tratament personalizat
 Indicații de preventive
 Informații despre alimentație
 Informații despre tipuri de sedare pentru copiii anxioși

Pentru sănătatea dentară și generală, pe termen lung a copilului tău, este esențial să alegi un medic stomatolog pediatru responsabil, supraspecializat atât în medicină dentară cât și în comunicarea cu copiii, care să activeze într-o clinică dedicată exclusiv copiilor, dotată cu materialele și tehnologie potrivită pentru tratarea afecțiunilor celor mici.

Este important să aduci copilul la medicul stomatolog înainte de a avea o urgență. Altfel, acesta va asocia tratamentul cu durerea, ceea ce va avea un impact negativ asupra sănătății sale.

Programează vizita la dentist dimineața, când copilul este odihnit şi cooperează mult mai bine!

Este foarte important că zâmbetul plin de voioşie al copilul să fie mai întâi de toate sănătos. De aceea, programează prima vizită la medicul dentist pediatru imediat după apariţia primului dinţişor, şi nu mai târziu de vârstă de 1 an.

Dr. Dana Ivan
Medic stomatolog pediatru DENT ESTET 4 KIDS
 

Ad-Extra3:

Devino membru Desprecopii și descarcă cuponul de 10% reducere! - AICI

 Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Fluorul, aliatul copiilor impotriva cariilor

Fluorul, aliatul copiilor impotriva cariilor

Toţi părinţii ştiu că unul dintre cei mai mari duşmani ai copiilor este caria dentară. Cum putem lupta împotriva cariilor? Cu ajutorul fluorului!

Totul despre periajul dentar al bebelusilor

Totul despre periajul dentar al bebelusilor

Una dintre preocupările permanente ale mămicilor trebuie să fie menţinerea unei stări de igienă corespunzătoare a copilului. După câteva luni de la…

Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu

Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu

Coroanele de zirconiu EZ-Pedo reprezinta solutia revolutionara de reconstructie a unui dinte afectat de procesul carios. Fara a fi extras, acesta este reconstruit cu ajutorul unui dinte artificial…

  Forum de stomatologie pentru copii

Cabinet stomatologic pentru copii 

Devino membru Desprecopii și descarcă cuponul de reducere! - AICI

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII