Cum alegi un biberon: criterii, tetine, cum curge laptele si ce trebuie sa stii despre calitatea materialului
Cum alegem ce fel de biberon cumparam bebelusului? Pe piata exista extrem de multe variante, care mai de care mai tentante - pentru ca fiecare promite cate ceva: cea mai buna curgere, anti-colici, anti gaze, tetine care imita sfarcul mamei... etc...
Iata sfaturile nostre despre cum sa alegi un biberon: criterii, tetine, cum curge laptele si ce trebuie sa stii despre calitatea materialului...
De ce este complicata alegerea unui biberon?
Tetina – care este cea mai potrivita?
Alegerea recipientului – o provocare pentru mamici
De cate biberoane ai nevoie?
Ca proaspata mamica, ai de facut multe alegeri
Fie ca ai devenit deja mamica, fie ca acest minunat lucru urmeaza sa se intample, unul dintre lucrurile care te vor pune adesea in dificultate este acela ca trebuie sa faci numeroase alegeri, ca urmare a noului statut pe care il ai. Unele alegeri sunt extrem de importante si uneori coplesitoare (sa mergi la serviciu sau sa stai acasa), in timp ce altele sunt doar optiuni de moment (ce scutece sa alegi sau ce hainite pentru bebelus).
Fie ca ai decis deja ca iti vei alapta bebelusul sau ca il vei hrani cu formula de la inceput sau de la un moment dat incolo, alegerea unui biberon face parte din aceste dileme mai mult sau mai putin coplesitoare ale unei mamici. Optiunile sunt variate si acest lucru este minunat, insa adesea tomai varietatea poate transforma luarea unei decizii simple in ceva complicat.
De ce este complicata alegerea unui biberon?
In realitate, alegerea in sine nu este chiar atat de complicata, ci de cele mai multe ori noi o complicam. Realitatea este ca adesea, bebelusii isi manifesta ei insisi preferinte pentru anumite produse. Unii bebelusi au mai putine gaze si mai putine colici cu anumite biberoane, in timp ce altii nu manifesta nicio preferinta. Este posibil insa ca, adesea, preferinta sa fie doar a mamicii, datorita modului in care biberonul poate fi curatat sau datorita felului in care se scurge laptele din el.
Pentru a face alegerea care sa te multumeasca, este ideal sa testezi mai multe variante.
De asemenea, mamicile ar trebui sa aiba in vedere faptul ca bebelusii care sunt mai intai alaptati exclusiv la san, au adesea tendinta sa accepte greu biberonul. De altfel producatorii au in vedere acest lucru, inventand biberoane care imita cat mai bine forma sanului, astfel incat bebelusul sa se acomodeze relativ rapid cu tranzitia.
Hranirea cu biberonul nu inseamna neaparat trecerea la formula
Si bebelusii alaptati la san pot fi hraniti cu biberonul, in situatii in care mama nu poate, din diferite motive, sa puna bebelusul la san (reintoarcerea la serviciu, anumite afectiuni ale sanului sau ale bebelusului care nu permit alaptarea naturala etc.). Astfel, unii producatori au conceput produse speciale care sa ajute mamicile sa ofere cat mai mult timp lapte matern bebelusilor lor, chiar daca sunt nevoite sa ii hraneasca cu biberonul.
Revenind la biberoane, alegerea unui biberon presupune, in principiu, grija fata de cele doua componente principale: recipientul in care se pune laptele si tetina. Avand in vedere insa ca cele doua vin in general la pachet, fiind vandute impreuna, probabil ca vei utiliza tetinele care insotesc un anumit tip de recipient ales.
Este insa bine de stiut ca tetinele se vand si separat, ambalate individual sau in seturi si ca poti inlocui tetina initiala, dar trebuie sa ai grija sa se potriveasca cu tipul de recipient. Unii producatori, ofera biberoane ale caror parti sunt complet interschimbabile.
Ad-Extra3:
Pe scurt, atunci cand alegi un biberon, ar trebui sa ai in vedere mai ales:
- materialul din care este confectionat recipientul
- dimensiunea recipientului si a tetinei (adaptate varstei sugarului)
- materialul din care este confectionata tetina
- dimensiunile tetinei si gradul de scurgere permis
Tetina – care este cea mai potrivita?
Alegerea tetinei se face in functie de materialul din care este confectionata, precum si in functie de forma. In principiu, bebelusul isi va exprima singur preferinta pentru un anumit tip de tetina, insa prima alegere iti apartine tie, pentru ca tu faci selectia, alegand dintre diferite branduri. Principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere cand alegi tetinele sunt, asadar:
Materialul – Tetinele sunt confectionate fie din latex, fie din silicon. Chiar daca par un pic mai dure, cele din silicon sunt mai bune, pentru ca se uzeaza mai greu si sunt mai bine tolerate, in timp ce cele din latex, chiar daca sunt mai flexibile sunt mai riscante in ceea ce priveste alergiile.
Forma – Tetinele traditionale au forma rotunjita, de clopot, insa actualmente exista pe piata numeroase tetitne ortodontice, cu forma adaptata cavitatii bucale a bebeluslui. De asemenea, exista si tetine care imita cat mai fidel forma mamelonului, astfel incat bebelusul, mai ales daca face trecerea de la alaptare la hranirea cu formula sa se simta cat mai confortabil. Exista si tetine de unica folosinta, ambalate steril si ideale pentru calatorii. Dezavantajul acestora este insa ca trebuie aruncate dupa folosire.
Marimea si scurgerea – Atunci cand alegi tetina trebuie sa tii seama de marimea ei si de gradul de scurgere pe care il permite. Acestea sunt adaptate varstei bebelusului, fiind concepute, de regula, pe stadii de varsta, ce difera din 6 in 6 luni sau chiar mai des.
Este bine de stiut ca nu intotdeauna indicatiile de pe ambalaj se potrivesc cu varsta reala a bebelusului, insa acest lucru nu trebuie sa constituie o problema. Important este ca bebelusul sa suga suficient lapte, sa nu se chinuie pentru a trage laptele din tetina, dar nici sa nu depuna efort deloc. Scurgerea nu trebuie sa fie nici prea lenta, nici prea rapida, ci adaptata nevoilor sugarului.
Alegerea recipientului – o provocare pentru mamici
Cu ani in urma, optiunile in privinta alegerii unui biberon erau practic inexistente – toate biberoanele erau din plastic. Actualmente, mamicile pot alege dintre zeci de optiuni ce variaza de la materialele din care sunt confectionate recipientele, la forma acestora.
Sticla a fost inlocuita in numeroase cazuri cu plasticul sau cu materiale obtinute din diferite combinatii de substante chimice rezistente la caldura, la socuri si care se uzeaza mai greu. In ultimii ani una dintre problemele care au pus in dificultate mamicile in ceea ce priveste alegerea unui biberon ideal a fost aceea legata de continutul de bisfenol (BPA) existent in compozitia materialelor din care sunt confectionate biberoanele, bisfenolul fiind recunoscut ca o substanta extrem de toxica.
Fara bisfenol ...
Actualmente, majoritatea producatorilor au in vedere acest lucru, comercializarea biberoanelor care contin bisfenol in compozitia lor fiind de altfel interzisa prin lege, din 2011. Unii producatori au inteles insa chiar inainte de aparitia unei legi in acest sens ca BPA este o substanta periculoasa si au luat masuri in acest sens. Incepand inca din 2008 Philips AVENT a conceput o serie de produse fara BPA, iar din iunie 2010 producatorul ofera o gama completa de produse de puericultura din materiale fara BPA. Philips AVENT este astfel alaturi de parinti, prin fabricarea de produse de o calitate superioara ca urmare a cercetarilor intensive si studiilor clinice.
► Citeste si Bebelusii hraniti cu biberonul inghit milioane de microparticule de plastic pe zi - alerta de sanatate majora
Care biberon este mai potrivit?
Cel din sticla sau cel confectionat din alte materiale? Este o intrebare care are inca raspunsuri controversate, fiecare dintre solutii avand avantajele si dezavantajele sale. Biberoanele din sticla se pot sparge mai usor daca sunt scapate pe jos, sunt adesea mai greu de manuit si de curatat, in timp ce biberoanele din plastic sunt mai rezistente la socuri si mai usor de folosit. Pe de alta parte, biberoanele din sticla sunt preferate de unele mamici tocmai pentru ca elimina riscul prezentei unor substante chimice toxice, risc pe care il prezinta adesea biberoanele din plastic. De aceea, majoritatea producatorilor ofera atat variante de biberoane din sticla, cat si biberoane confectionate din alte materiale, in conditiile impuse de legislatia in vigoare. Alegerea apartine, in cele din urma mamicilor.
de citit si: Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!
De cate biberoane ai nevoie?
Odata ce te-ai decis in privinta formei, a materialului, a brandului, trebuie sa ai in vedere si numarul de biberoane pe care le vei cumpara. Acesta variaza intre 4 si 12, in functie de modul in care este hranit bebelusul si de dorinta ta de a-ti asigura un anumit confort in ceea ce priveste curatarea si frecventa sterilizarii biberonului.
Biberoanele anticolici: mit, realitate si marketing
Poate preveni un biberon anume crampele bebelusului? Ei bine producatorii de biberoane se intrec prin a ne convinge de acest fel. Ba prin inclinatie, ba prin curbura, ba prin eliminarea aerului, ba prin variatia fluxului de lapte, ba prin marketing perfect... Care este insa rolul unui biberon de lapte pentru bebelusi? Desigur nu altul decat a aduce laptele la gurita bebelusului.
Iata ce trebuie sa stii cand e vorba despre colici si biberoanele pentru bebelusi.
Mai multe informatii despre alimentatia cu formula de lapte gasesti si aici:
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si Forumuri recomandate
Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII