Calitatea aerului din camera influenteaza major somnul bebelusului - cateva recomandari importante

Calitatea aerului din camera influenteaza major somnul bebelusului - cateva recomandari importante

Calitatea aerului din camera influenteaza major somnul bebelusului - cateva recomandari importante

Pe langa nevoia de hrana, somnul este una dintre cele mai mari necesitati ale celui mic pentru a creste. In primele saptamani de viata, mare parte din timp copilul este ocupat cu somnul. Mananca si aproape imediat adoarme.

Calitatea aerului din camera bebelușului este extrem de importantă pentru sănătatea și binele său general. Un aer curat și proaspăt poate contribui la prevenirea unor probleme respiratorii, cum ar fi alergiile sau astmul, și poate promova un somn odihnitor. De asemenea, un mediu închis și poluat poate spori riscul de iritații ale căilor respiratorii, infecții respiratorii sau alte afecțiuni ale sistemului respirator. Un aer curat și bine ventilat poate ajuta la reducerea nivelului de umiditate din cameră, prevenind astfel dezvoltarea mucegaiului și a altor alergeni. În plus, un aer proaspăt poate contribui la confortul bebelușului și poate susține dezvoltarea sa cognitivă și fizică. Prin urmare, asigurarea unei calități optime a aerului din camera bebelușului este esențială pentru a crea un mediu sigur și sănătos pentru creșterea și dezvoltarea sa.

Cat doarme un bebelus si cand apare o rutina a somnului?

La varsta de 3 luni, cei mai multi copii dorm in total 16 ore pe zi, incluzand somnul de noapte si somnul din timpul zilei. In mod normal, pana la varsta de 4 luni si un pic, copiii incep sa dezvolte o rutina de somn/trezire si au renuntat la cateva din mesele din timpul noptii.

Asta nu inseamna ca trebuie sa impui imediat un program rigid de somn pentru copilul de 4-5 luni. De fapt, este posibil ca cel mic sa fi dezvoltat deja un program propriu care sa se potriveasca bine cu viata de familie. Dar daca vrei sa-l ajuti pe cel mic sa doarma perioade mai lungi de timp, continuu si sa aveti un program mai regulat pentru somn, acum este momentul potrivit pentru a face ceva in privinta asta.

SFAT: Tine cont de faptul ca fiecare bebelus are un program unic de dezvoltare. Observa-l pe cel mic si vezi cum reactioneaza la tehnicile tale si, daca nu pare a fi pregatit, incearca din nou in cateva saptamani.

 

Care sunt factorii care influenteaza somnul bebelusului?

Exista multi factori care influenteaza calitatea somnului la bebelusi. O parte dintre ele sunt bine stiute de parinti dar altele sunt mai putin cunoscute...

Este prea obosit sau prea putin obosit: Bebelusul nu doarme bine daca este prea obosit. Oboseala ii creaza agitatie.  La polul opus, un copil care nu a avut nici un fel de activitate, nu a fost scos afara la aer, are inca multa energie si o sa adoarma greu.

Ritualul somnului: Este bine stiut ca pentru un bebelus, un ritual al somnului este esential pentru un somn de calitate. Ritualul de dinainte de somn ar trebui sa contina: baia, imbracarea in pijama, cititul unei povesti, un cantec de leagan si un pupic de noapte bune. Important este sa pastrezi aceeasi rutina, in fiecare seara, copiii au nevoie de constanta pentru a se simti in siguranta.

Ii este foame sau are o problema medicala: Cand bebelusului ii este foame nu doarme sau se trezeste. Colicii, febra sau alte probleme medicale ii afecteaza calitatea somnului.

 

Studiu Johnson Baby

Sursa: Exploring the science of the senses in healthy baby development

Probleme ale parintilor: Multi parinti nu inteleg ca starea lor ii afecteaza pe cei mici chiar daca nu inteleg ce se discuta. Certurile, tensiunile, starile emotionale negative se transmit de la parinti la bebelus si au un impact asupra calitatii somnului. O alta problema a parintilor este stresul cu mancatul sau cu schimbatul scutecului. Daca bebelusul nu se trezeste... lasa-l sa doarma!

Factori externi: bebelusul poate sa fie influentat de ceva din mediul inconjurator precum: zgomote, lumina, temperatura prea mare, aer uscat, mirosuri neplacute, fum de ţtgara, etc. Este important ca parintii sa monitorizeze acest factori si sa se asigure ca temperatura, umiditatea si in general calitatea aerului din camera bebelusului sunt la un nivel optiim.

Ad-Extra3:

De ce calitatea aerului afecteaza somnul bebelusului?

Bebelusii au sistemul respiratoriu foarte sensibil. Cand umiditatea din camera lor scade la 10% (sau chiar mai putin in timpul iernii), aerul uscat poate irita nasul, plamanii si pielea bebelusului. Acest discomfort ii afecteaza direct calitatea somnului.

Aerul uscat incurajeaza si cresterea numarului de virusi. In plus, atunci cand bebelusii racesc sau au o infectie respiratorie, nu li se pot administra medicamente care sa ii ajute sa se recupereze. In aceste cazuri, pediatrii recomanda folosirea umidificatoarelor, in special in sezonul rece si in zonele cu un climat uscat.

Prin umidificarea aerului, caile nazale ale copiilor se decongestioneaza iar simptomele racelilor se diminueza. Aburul din umidificator ajuta la eliminarea mucusului care le impiedica respiratia normala, ducand la o recuperare mai usoara dupa raceli si asigurandu-le o stare de confort in timp ce trec peste raceli sau infectii.

In plus, aerul umed produs de umidificator ajuta si in cazul problemelor de piele, de care pot suferi copiii ce traiesc in medii uscate: buze crapate, ochi uscati si piele iritata si uscata. Un alt avantaj al folosirii unui umidificator in camera copilului.

Metoda traditionala de a creste umiditatea in interiorul caselor, prin punerea unui vas cu apa pe radiatoarele de caldura s-au dovedit ineficiente, gradul de umiditate neputand fi reglat. De aceea, este recomandata folosirea unui umidificator de aer cu vapori reci, precum acest model Philips NanoCloud.

Cum poti sa influentezi calitatea aerului?

Un aer uscat afecteaza caile respiratorii in timp ce aerul prea umed incurajeaza aparitia mucegaiului si dezvoltarea bacteriilor. Copiii sunt in mod special influentati de calitatea aerului din casa, sistemul lor imunitar si respirator nefiind complet maturizat. De aceea este important, in special atunci cand avem copii, sa asiguram un aer de calitate in interiorul casei. 

Metodele traditionale precum un recipient cu apa asezat pe radiatoarele de caldura, au demonstrat de-a lungul anilor o eficienta redusa, de aceea este recomandata utilizarea unui umidificator performant care sa asigure calitatea optima a aerului. Un umidificator se poate folosi si vara, si pe langa umidificare acesta poate sa si purifice aerul.

Citeste Care este nivelul ideal de umiditate pentru camera unui copil? Iată ce trebuie să știi dacă ai un bebe

Umiditatea din camera poate afecta sănătatea bebelușului ?

Umiditatea ridicată poate perturba cu somnul bebelusului, dar umiditatea scăzută se poate dovedi la fel de dăunătoare. Situatii de umiditate scăzută apar adesea în timpul iernii. Când temperatura scade afară, umiditatea relativă începe în mod natural să scadă.

Agravăm problema atunci când apelam la incălzire pentru a incalzi camera - eliminând mai multă umiditate din aer. Această schimbare a climei interioare poate duce la multe simptome și semne nedorite că trebuie să utilizați un umidificator. Un aer prea uscat poate sta la cauza unei pieli uscate, iritația sinusurilor și afecțiuni ale gâtului, prevenind astfel un somn de calitate.

Citeste in continuare Ce temperatură trebuie să fie in camera bebelușului iarna? Atenție la supraîncălzire și pericolul de SIDS - sfatul medicului

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

  autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII