Nasterea prin cezariana: intre necesitate, moda sau dorinta interesata a medicului
Inainte de emotii si alegeri, trebuie stiut ca nasterea prin cezariana este pana la urma o operatie ce necesita o taietura a uterului. Si ca orice operatie, vine cu o serie de riscuri.
Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap. Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ...
- despre nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta ascunsa a medicului, veti citi:
Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana?
Rata nasterilor prin cezariana este mare in Romania
De ce aleg gravidutele sa nasca prin cezariana?
Cauzele reale
De ce e tentanta cezariana?
Mai multe despre cezariana
Cezariana blanda: ce este si cum se poate face
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei pentru bebelusii nascuti prin cezariana
Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana?
Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana?
Ei bine, e de ajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii sa te convinga ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap.
Operatia cezariana este o taietura pe uter
Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste - psihologic e clar ca si eie au nevoie sa se convinga pe sine insasi - ca au facut cea mai perfecta alegere la nastere. Un lucru cert pare insa intotdeauna ignorat: Operatia cezariana este o taietura pe uter. O rana care ramane pe uterul femeii.
Rata nasterilor prin cezariana este mare in Romania
Aproape jumătate dintre româncele gravide aleg să nască prin cezariană, însa opţiunea lor nu este văzută cu ochi aprobatori de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care spun că această intervenţie ar creşte riscul de diverse afecţiuni atât pentru gravidă, cât şi pentru făt şi că ar trebui realizată doar în anumite situaţii.
Bebeluşii nascuţi prin cezariana nu sunt expusi unui risc major de îmbolnavire. Grija majora a medicilor vizavi de operaţia de cezariană este insa folosirea anesteziei, care poate da gravidei reacţii adverse severe.
De asemenea, pot apărea diverse lezări ale vezicii urinare, ale organelor abdominale, însă acest lucru depinde foarte mult de experienţa medicului care efectuează procedura. Alte riscuri ce pot apărea post-operator sunt apariţia tromboflebitelor, a infecţiilor urinare sau desfacerea plăgii operatorii.Proaspăta mămică se poate confrunta, după naşterea prin cezariană, cu dureri destul de supărătoare în zona abdominală.
Recuperarea după cezariană se finalizează la aproximativ 5-7 zile de la naştere, însă medicii recomandă evitarea efortului fizic intens în primele două luni şi reluarea sportului la patru luni de la naştere.
Operaţia de cezariană constă într-o incizie abdominală orizontală, de-a lungul liniei bikinilor, pentru a putea ajunge la uter, urmată de secţionarea sacului amniotic şi extragerea fătului.
Medicul aplică ulterior cleme şi taie cordonul ombilical iar la final scoate placenta şi suturează peretele uterin şi abdominal.
Anestezia se va face la nivel local (anestezie epidurală), nu va fi una generală, pentru a putea avea, imediat după naştere, contact cu copilul.
de citit: Anestezia epidurala
Ad-Extra3:
Nasterea prin cezariana in lume
Si in Statele Unite, departamentului de Sanatate din Statele Unite a raportat situatia actuala - cezarienele sunt in crestere cu 53% din 2000. Rata sectiei de cezariana a fost listata la 21% in 1996 si a urcat la 32,8% in 2010. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii rata recomandata a sectiei de cezariana nu ar trebui sa depaseasca 15%.
In Marea Britanie, stirile din 2015 spun ca rata nasterilor prin cezariana este in jur de 25%. In Cipru, rata nasterilor prin cezariana este de 52% iar in Suedia, rata nasterilor prin cezariana este in jur de 17%
Cezariana poate fi benefica in situatiile in care apar complicatii. Cu toate acestea, problema este ca aceste proceduri sunt adesea folosite necorespunzator pe femei sanatoase, cu complicatii mici. Cezariana poate duce la probleme ale mamei, cum ar fi infectii, hemoragie, probleme ale placentei, complicatii in sarcini viitoare, dureri pelvine, rupturi uterine si ocluzii intestinale. Bebelusii pot avea probleme de respiratie, dificultati de alaptare, diabet si astm.
Cand e recomandata cezariana?
Motive medicale pentru nasterea prin cezariana
Sunt multe motive pentru care un medic poate lua decizia sa va recomande o nastere prin cezariana. Unele cezariene sunt facute in situatii critice, altele sunt efectuate pentru a preveni eventualele situatii critice, iar altele sunt facute la alegerea viitoarelor mame. In orice caz, o viitoare mamica trebuie sa stie ca o nastere prin cezariana presupune o incizie prin peretele abdominal si uter, in locul nasterii vaginale. O rana pe uter deci.
De ce aleg gravidutele sa nasca prin cezariana?
Deci, cu toate aceste informatii si expunere, media care certifica ca cezariana face mai mult rau decat bine, de ce aceasta interventie chirurgicala continua sa creasca foarte mult in frecventa, actualmente 1 din 3 femei din SUA, alegand nasterea prin cezariana?
Multi oameni cred ca, cresterea frecventei este din cauza complicatiilor in timpul sarcinii, precum si cele legate de munca, care fac aceasta operatie uneori necesara.
Acest articol va expune motivele reale ale ratelor de cezariana crescute si modul de a preveni aceasta procedura.
Cauzele reale
Unul dintre principalele motive pentru care creste avantul pentru nasteri prin cezariana este atitudinea fata de ideea de interventie chirurgicala inutila.
Cultura noastra a devenit din ce in ce mai toleranta fata de procedurile clinice, chiar si atunci cand acestea nu sunt medical necesare. Multe interventii comune, cum ar fi pitocina si anestezia epidurala pot provoca reactii adverse care impiedica mama de la gasirea confortului la nastere. Acest lucru face ca organismul sa progreseze prea lent, ceea ce poate duce la suferinta fetala si la cresterea probabilitatii unei operatii prin cezariana.
Oare medicii informeaza corect gravidele?
In schimb, medicii ar trebui sa informeze mai mult femeile cu privire la complicatiile pe termen lung, problemele care pot aparea, prin interventii si proceduri doar atunci cand sunt necesare.
De-a lungul anilor, a devenit din ce in ce mai putin important accentul care se pune pe sporirea increderii femeilor in capacitatea organismului lor la nastere.
Educarea din timp a femeilor despre cum sa gestioneze procesul de nastere, precum si crearea unui mediu pentru a o ajuta pe mama, cat mai confortabil, sunt alternative mai sanatoase si mai putin costisitoare decat operatia prin cezariana.
Si, sa fim sinceri de tot - Nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca stimulentele monetare si personale au, de asemenea, un rol in ascensiune brusca a nasterii prin cezariana in Romania. Medicul stie ca plicul cu spaga este mai gras la o nastere prin cezariana asa ca ... surpriza, nu? - recomanda cu darnicie o nastere prin cezariana...
De ce e tentanta cezariana?
O nastere prin cezariana poate fi tentanta pentru medic pentru ca ii poate permite sa-si organizeze munca si viata personala mai eficient, castigand in acest fel timp si profit.
Femeile ar trebui sa incerce sa evite nasterea prin cezariana, concentrandu-se mai mult pe o sanatate corespunzatoare, nutritie si exercitii fizice pe parcursul sarcinii.
Practicarea tehnicilor minte-corp, cum ar fi yoga, meditatia, pot constitui ajutorul necesar pentru a construi constientizarea corpului si cresterea increderii in capacitatea corpului dumneavoastra si a copilul dvs.
Aceste tehnici pot reduce sansele de a impune o operatie de cezariana si de a facilita o nastere cu succes, naturala.
Cezariana blanda: ce este si cum se poate face
In incercarea de a reduce cat mai mult efectele unei operatii cezariene - iata, a aparut un termen nou: cezariana blanda.
O cezariana blanda invoca o atmosfera linistita si calma, care incearca sa imite ceea ce se intampla in timpul si imediat dupa o nastere naturala.
In incercarea de a reduce cat mai mult efectele unei operatii cezariene - iata, a aparut un termen nou: cezariana blanda. Scopul unei cezariene blande este de a crea o atmosfera linistita si calma, care imita indeaproape ceea ce se intampla in timpul si imediat dupa o nastere naturala. Iata care sunt trasaturile unei cezariene blande si cum trebuie procedat.
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Multe femei care ajung sa nasca printr-o operatie cezariana stiu foarte putine informatii inaintea evenimentului - sau chiar deloc - despre aceasta procedura si despre ce presupunea ea. E bine de stiut de la inceput ca cezariana nu este o operatie simpla si recuperarea este mult mai grea si poate fi chiar complicata. Iata, sfaturile unei mamici de la Desprecopii: Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Raspunsuri de la specialist pe tema cezariana:
Cezariana afecteaza dezvoltarea plamanilor la nou-nascuti
Uterul meu suporta inca o a treia cezariana?
Nasterea prin cezariana, cauzata de lipsa vitaminei D
Stresul unei cezariene modifica celulele imune ale bebelusului
Inducerea travaliului poate preveni operatia de cezariana
Cezariana sau nastere naturala?
Romancele aleg cezariana
Acum, antibioticele sunt recomandate inaintea unei operatii de cezariana
Un nou test va poate spune daca aveti nevoie de cezariana
Bebelusii nascuti in mod natural au un IQ mai mare decat cei nascuti prin cezariana
Despre nasterea prin cezariana mai cititi:
Reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei pentru bebelusii nascuti prin cezariana
Bebelusii nascuti in mod natural - adica vaginal - sunt expusi la o multime de bacterii benefice din flora microbiana a mamei, atunci cand calatoresc prin canalul de nastere - in acest caz desigur: vaginul mamei. In acest amestec se afla si bacterii care ajuta bebelusii sa isi digere prima masa. Insa nu si copii nascuti prin cezarina... care este solutia atunci? Ei bine: reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei - citeste mai departe ...
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Buna ziua eu sunt insarcinata in a40 saptamina copilul se incordeaza in jurul buricului din a37 saptamina dureri am numai cind se incordeaza plus la asta este cuburicul in jurul gitului spunetimi cum sa procedezi medicul imi spune ca copilul in asa mod se pregateste de nastere cu o luna inainte?acasa mai am 4 copii cu toti am avut probleme acum as vrea sami fac cezariana pentru ami lega trupcile datimi va rog un sfat e posibil asa ceva
La cezariana nu se taie muschii abdominali, ci se departeaza pentru a ajunge la uter. Cat despre "moftul " de a alege cezariana, am sa mentionez cateva "consecinte " ale nasterii naturale: epizotomia (taietura de "jos ", care se face in 99% din cazuri) care doare mai rau decat cezariana; imposibilitatea de a sta in sezut timp de cateva saptamani; greutatea intampinata la mersul la toaleta (va puteti imagina... plus faptul ca zona respectiva este mai "dificil " de refacut decat piele de pe abdomen); riscul (ridicat) de a te alege cu incontinenta urinara (da! multe femei au ramas cu aceasta "consecinta " pe viata, nu este un caz izolat). Nu am sa fac referire la problemele de reincepere a vietii sexuale, pe care le cunoasteti in mod sigur. La toate acestea puteti adauga faptul ca daca copilul ramane "blocat " pe drum se foloseste forcepsul/ aspiratorul pentru a il scoate. Faptul ca poate iesi cu cordonul in jurul gatului. Si multe alte probleme ce se pot ivi. Nu imi este teama de travaliu. Nici de durerile nasterii. Insa ma gandesc foarte serios la consecinte. La faptul ca vreau sa fiu pe picioare cat mai curand si sa imi pot tine copilul la piept. De ce as alege sa ma chinui si eu, si copilul, cand pot evita aceste suferinte?! In cazul cezarienei, copilul nu se chinuie, nu este epuizat de la efort. Fiecare alege pentru el. Insa ar trebui sa ne informam bine inainte. Discutati cu un medic ginecolog. Si, apropo: de ce majoritatea femeile ginecolog au ales sa nasca prin cezariana?!
Acum 6 ani am născut un băiețel de,4 kg prin cezariană pentru ca nu puteam naște normal. Acum sunt însărcinată în 7 luni. Ce să fac? Să îmi programez cezariană sau să aștept să mă apuce durerile și să merg la spital? Dacă ma apuca durerile mi se poate face cezariană sau tre să mă urc pe masă fără dureri?!? Aștept un răspuns. Va mulțumesc!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII