Prevenirea in timpul sarcinii a infecției cu herpes la nou-născuti - sfatul medicului
În cazul cuplurilor care așteaptă un copil și au un istoric de infecții cu herpes genital – fie la tată, la mama însărcinată, sau la ambii – există un risc de infectare a bebelușului fie în uter (in utero), fie în timpul nașterii. Infecția cu herpes la nou-născuți este rară, dar atunci când apare, poate avea consecințe devastatoare.
În continuare, vă oferim mai multe informații despre infecția cu herpes la bebeluși și despre cum poate fi prevenită transmiterea virusului la nou-născuți.
- veti citi:
Infectia cu herpes a nou nascutului este rara insa poate fi grava
Infectiile cu herpes la nou-nascuti
Metode de prevenire a infectiei cu herpes la nou-nascuti
Testul TORCH pentru depistarea infectarii cu herpes simplex
Se impune nasterea prin cezariana
Alti factori de risc in timpul sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Calculatoare de sarcina
Infectia cu herpes a nou nascutului este rara insa poate fi grava
Cea mai mare preocupare privind herpesul genital in timpul sarcinii este ca l-ati putea transmite bebelusului in timpul travaliului si al nasterii.
Infectia cu herpes la nou-nascuti este rara, insa cand se produce, poate fi devastatoare. Desi herpesul la nou-nascuti este relativ rar, boala poate fi devastatoare pentru bebelus, deci este important sa invatati cum puteti reduce riscul de transmitere a virusului la bebelus.
Infectiile cu herpes la nou-nascuti
Daca un bebelus se infecteaza cu virusul herpetic, infectia poate lua una dintre urmatoarele trei forme:
♦ infectie localizata la nivelul pielii, ochilor si gurii;
♦ infectie localizata la nivelul creierului si al maduvei spinarii (a sistemului nervos central);
♦ sau infectie ce implica mai multe organe ale corpului, numita si infectie herpetica diseminata. Uneori simptomele se intrepatrund.
Bebelusii avand infectia localizata la nivelul pielii, ochilor si gurii au in general o evolutie mai buna decat cei cu infectia localizata la sistemul nervos centra sau cu infectie diseminata; insa chiar si dupa tratament, unii dintre ei vor avea sechele neurologice.
In ciuda terapiei antivirale, multi bebelusi cu infectie diseminata sau localizata la nivelul sistemului nervos central mor sau au handicapuri grave, pe termen lung.
Femeile care un un istoric de herpes inainte de a ramane insarcinate se pot simti mai linistite sa afle ca majoritatea nou-nascutilor care se infecteaza cu herpes l-au luat de la mamele lor care s-au infectat in timpul sarcinii si al caror organism nu a avut cum sa dezvolte anticorpii protectori pana la nasterea bebelusului.
Metode de prevenire a infectiei cu herpes la nou-nascuti
Pentru femeile care au contractat herpes genital inainte de a concepe copilul – si care stiau ca sunt infectate – prevenirea include raportarea la medic a oricaror leziuni care apar apar spre sfarsitul sarcinii si atentia fata de semnele care indica iminenta unei eruptii. Acest lucru este deosebit de important deoarece virusul se poate transmite de pe piele cu o zi-doua inainte de aparitia unei leziuni.
Ad-Extra3:
Se impune nasterea prin cezariana
Daca leziunea herpetica apare chiar in timpul travaliului, nasterea se va face prin cezariana pentru a evita ca bebelusul sa treaca prin canalul de nastere infectat.
Astfel, este important de stiut ca cei mai multi bebelusi ale caror mame au o de mult timp o infectie cu herpes genital nu se vor imbolnavi, chiar daca se nasc pe cale vaginala si o leziune este deja prezenta sau pe cale sa apara.
Unele femei aleg sa ia antibiotice antivirale, precum acyclovir, famcyclovir, sau valacyclovir incepand de la 36 de saptamani pentru a incerca sa respinga o eruptie. Insa nu exista vreun studiu care sa arate ca aceasta abordare evita infectarea cu herpes a nou-nascutului, probabil pentru ca infectarea acestuia este rara la femeile despre care se stie ca au herpes si primesc o buna ingrijire medicala. Insa acest lucru poate evita necesitatea unei cezariene.
Testul TORCH pentru depistarea infectarii cu herpes simplex
Ce inseamna, asadar, TORCH? Denumirea in sine este o prescurtare de la numele unor boli care pot fi transmise de la mama la fat, provocand infectii si adesea anomalii severe sau chiar pierderea sarcinii. Practic denumirea se refera la urmatoarele boli:
T → toxoplasmoza (toxoplasma gondii)
O → alte infectii , Coxackie virus, sifilis, varicela , zona zoster, HIV, parvovirus B19 si hepatita B
R → rubeola
C → cytomegalovirus
H → herpes simplex virus-2
Citeste despre cum se poate depista herpesul in timpul sarcinii aici: Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Femeile insarcinate care nu au herpes genital isi pot proteja cel mai bine bebelusii pur si simplu avand grija sa nu contracteze virusul in timpul sarcinii. Daca bebelusul se naste printr-un canal de nastere infectat, iar mama s-a infectat de curand, rata de transmitere a virusului la bebelus este intre 30 si 50 la suta, insa chiar si cu cel mai bun tratament, multi dintre acesti copii mor sau raman cu dizabilitati permanente.
Daca partenerul dumneavoastra are herpes genital, ar trebui sa faceti un test de saange pentru a verifica prezenta anticorpilor pentru herpes, deoarece aveti sanse mari sa fi contractat deja virusul fara sa stiti. In acest caz, va trebui sa urmati recomandarile obisnuite date femeilor care au herpes, prezentate mai sus.
Recomandari pentru prevenirea transmiterii herpesului
Recomandarile standard pentru prevenirea transmiterii herpesului includ folosirea constanta a prezervativului si evitarea contactului intim piele-pe-piele atunci cand sunt prezente leziunile. Poate fi util ca partenerul sa ia antibiotice antivirale precum acyclovirul, pentru a reduce riscul de contagiune. Evitarea contactelor sexuale in timpul ultimelor doua luni de sarcina este alta varianta care ajuta la prevenirea infectarii mamei in preajma momentului nasterii.
Daca in timpul sarcinii aveti relatii sexuale neprotejate cu cineva care a avut herpes genital, aveti grija sa-i spuneti medicului astfel ca sa poata urmari semnele unei infectii si sa va dea cele mai bune sfaturi pentru a va proteja bebelusul impotriva acestei boli cu potential nefast.
Citeste si: Herpesul genital in timpul sarcinii – intrebari si raspunsuri
Despre alti factori de risc in timpul sarcinii e bine sa stii:
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
citeste aici pe larg despre alte riscuri posibile in timpul sarcinii.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: D. S., Articol revizuit de Dr. Cristian Popescu, Medic Desprecopii.com
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII