Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii. Ce semne sunt serioase si cum se poate depista acest lucru la bebelusi

Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii. Ce semne sunt serioase si cum se poate depista acest lucru la bebelusi

Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii. Ce semne sunt serioase si cum se poate depista acest lucru la bebelusi

Desi multi copii cu forme minore ale bolilor congenitale de inima nu necesita vreun tratament, unii pot avea de timpuriu simptome serioase care vor necesita tratament medical sau chirurgical in primul an de viata.

Iata totul despre semnele si simptomele care ar putea sugera o malformatie congenitala a inimii la un bebelus sau copilas.

veti citi
Primul semn al unei boli congenitale a inimii este adesea prezenta unui murmur cardiac
Nu toate murmurele sunt periculoase

Primul semn al unei boli congenitale a inimii este adesea prezenta unui murmur cardiac

Dupa nastere, primul semn al unei boli congenitale a inimii este adesea prezenta unui murmur cardiac. Un murmur nu este o boala in sine, ci doar un sunet. In timp ce inima pompeaza sangele, creeaza uneori vibratii care sunt auzite prin stetoscop ca un sunet sau ca un murmur. 

Nu toate murmurele sunt periculoase

Nu toate murmurele sunt semne de anomalii,  de fapt, murmurele inimii nu indica de obicei prezenta vreunei probleme a inimii. Uneori, un medic poate determina numai cu stetoscopul daca un anumit murmur este semnul unei boli. In alte cazuri, sunt efectuate teste suplimentare,  cum ar fi teste radiografice, electrocardiograme (EKG-uri) sau ecocardiograme,  pentru a ajuta la determinarea precisa a naturii unui murmur.

Desi multi copii cu forme minore ale maladiilor congenitale de inima nu necesita vreun tratament, unii pot avea de timpuriu simptome serioase care vor necesita tratament medical sau chirurgical in primul an de viata.

Un astfel de simptom ar putea fi dificultatile de respiratie provocate de congestionarea plamanilor. Congestionarea este de obicei rezultatul unui flux excesiv de sange din partea stanga in partea dreapta a inimii prin conexiuni anormale intre cele doua parti ale sistemului circulator, cum ar fi existenta unor gauri in inima (cum se intampla in cazul defectului septal ventricular, al defectului septal atrial, al defectului de canal atrioventricular si al ductului arterial patent, patent ductus arteriosus, PDA).

Congestia ar putea fi rezultatul obstructiilor fluxului de sange in partea stanga a inimii, ceea ce duce la o acumulare de sange in vasele care aduc sangele de la plamani (cum se intampla in cazul stenozei aortice, coarctatiei de aorta si al sindromului cardiac hipoplastic stang).

Citeste si Cianoza la copil

Respiratiile scurte

Respiratiile scurte ale acestor copii pot interfera cu capacitatea lor de a se hrani si poate duce la imposibilitatea de a lua in greutate in mod adecvat. Asemenea copii ar putea necesita tratament medical sau o procedura cum ar fi chirurgia sau cateterismul cardiac in primele saptamani de viata.

Alte simptome ale maladiilor congenitale ale inimii au legatura cu cantitatea inadecvata de oxigen transportat de sange.

Acesti copii par de obicei sa aiba o piele albastra, problema numita cianoza. Aceasta se poate datora obstructiei fluxului de sange catre plamani (cum se intampla in atrezia tricuspida sau in atrezia pulmonara) sau din cauza unei gauri in inima ce permite sangelui sarac in oxigen sa curga din partea dreapta in partea stanga a inimii, apoi catre organism (cum se intampla in cazul revenirii venelor pulmonare total anormale sau al anomaliei Ebstein ).

Poate avea legatura si cu o pozitionare anormala (transpozitie) a arterelor care parasesc inma. In oricare dintre aceste cazuri, o cantitate mai mica de sange rosu oxigenat vine de la plamani si o cantitate mare de sange albastru neoxigenat este transportat in organism, ceea ce duce la colorarea pielii in albastru.

Cititi pe larg despre malformatiile inimii la copii: Malformatiile inimii la copii

Pentru intrebari medicale, si pentru a discuta cu alti parinti care au trecut prin experiente asemanatoare cu copilasii lor, va asteptam sa participati pe forumul Clinica Virtuala DC - unde veti gasi sfaturile medicilor, sfaturile parintilor si multe subiecte de interes medical de ultima ora.

Despre probleme ale inimii (cardiologie), mai cititi:

Palpitatiile inimii la copil
Cianoza la copil
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimi

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam forumul de suport:

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. katinutza
    katinutzatrimis la 1/7/2011

    Despre stenoza aortica larga prin biscupie la un copil de 1 si 8 luni,ce ar trebuie sa stiu?am fost chemati la control dupa 6 luni

    Raspunde la acest comentariu
  2. d_melli
    d_mellitrimis la 7/5/2009

    bun articolulu , insa nu ati spus esentialul...cum se scapa de tusea seaca? parca asta era si scopul articolului.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII