Taberele internationale pentru adolescenti: primul test pentru studiile in afara tarii

Taberele internationale pentru adolescenti -  primul test pentru studiile in afara tarii

Taberele internationale pentru adolescenti - primul test pentru studiile in afara tarii

  • O tabara internationala este, spre deosebire de o tabara nationala, o experienta culturala si de viata complexă, prin insasi natura situatiilor variate de comunicare si de cunoastere la care ia parte copilul, indiferent de varsta pe care o are. Fie ca a mai fost intr-un mediu international, fie ca este prima experienta de acest fel, un copil care merge intr-o tabara internationala are, din start o sansa in plus in ceea ce priveste adaptarea ulterioara la un mediu de studii international, in cazul in care exista intentia de a studia in strainatate.

- despre taberele internationale pentru adolescenti ca fiind primul test pentru studiile in afara tarii, veti citi:
O tabara internationala este o experienta culturala si de viata complexa
De ce este important sa testezi capacitatea de adaptare a copilului tau
Taberele internationale – o experienta multiculturala necesara
Cantareste bine raportul dintre investitia in educatia si orizontul copilului tau
Unde putem gasi tabere internationale pentru copii?
Despre comunicarea cu copilul adolescent
Despre adolescenti, intre parinti - forum de discutii 

Taberele sunt, cu siguranta, unul dintre cele mai eficiente si frumoase moduri de a ne responsabiliza copiii intr-un mod placut pentru ei, de a le dezvolta abilitatile de relationare sociala, oferindu-le experiente de neuitat alaturi de alti copii de varsta lor, in locuri pitoresti in care pot descoperi frumusetile lumii. Fie ca se desfasoara in tara sau in afara tarii, o tabara este o experienta unica pentru orice copil, o amintire care ii va umple sufletul de bucurie mai tarziu, cand viata ii va fi oferit deja alte si alte experiente pe care le va aseza frumos pe rafturile memoriei.

O tabara internationala este o experienta culturala si de viata complexa

O tabara internationala este, spre deosebire de o tabara nationala, o experienta culturala si de viata complexă, prin insasi natura situatiilor variate de comunicare si de cunoastere la care ia parte copilul, indiferent de varsta pe care o are. Fie ca a mai fost intr-un mediu international, fie ca este prima experienta de acest fel, un copil care merge intr-o tabara internationala are, din start o sansa in plus in ceea ce priveste adaptarea ulterioara la un mediu de studii international, in cazul in care exista intentia de a studia in strainatate.

De ce este important sa testezi capacitatea de adaptare a copilului tau

Pentru tine, ca parinte, a-ti trimite copilul la studii in strainatate s-ar putea sa fie realizarea vietii tale. Te-ai intrebat insa ce impact emotional are acest lucru asupra copilului si cum priveste el aceasta dorinta a ta? Este posibil, de asemenea, ca si copilul tau sa isi doreasca foarte mult sa studieze intr-o tara straina, dar v-ati intrebat daca sunteti pregatiti pentru o astfel de experienta? Tu, ca parinte, care trebuie sa faca fata emotiilor si fricilor inerente pe care orice parinte care isi stie copilul la mii de kilometri distanta le traieste; el, ca tanar dornic sa cunoasca lumea in toate formele sale, fara sa stie insa care ii sunt limitele? Avand in vedere ca studiile in strainatate reprezinta o experienta pe termen lung, ce presupune o investitie financiara si emotionala solida, este preferabil ca decizia de a le urma sa fie una luata in cunostinta de cauza. Altfel spus, este ideal ca inainte de a lua o astfel de decizie sa testezi capacitatea de adaptare a copilului tau in mediul in care urmeaza sa studieze si, daca este posibil, sa cunosti cat mai multe lucruri despre institutia si despre localitatea in care urmeaza sa se desfasoare studiile respective.

Testarea prealabila a capacitatii de adaptare a copilului la un mediu total strain este un prim pas extrem de important. Ea poate fi facuta, desigur, pe cai multiple, de la concediile pe care copilul le poate petrece cu parintii in tara in care vrea sa urmeze studii, la proiectele scolare internationale din ce in ce mai des organizate si in invatamantul romanesc, prin care copilul are acces la civilizatia si mediul tarii respective. In ambele cazuri insa experienta nu este in totalitate autentica din punctul de vedere al testarii capacitatii de adaptare, intrucat copilul se afla intr-un mediu oarecum familiar – in concedii ii are aproape pe parinti, iar in proiectele scoalre merge, de obicei, insotit de profesorii din scoala si de colegi. Prin urmare, un alt tip de experienta, care sa ofere contact exclusiv cu civilizatia, cu cultura si viata cotidiana a unei tari straine este absolut necesar pentru a testa capacitatea de adaptare a copilului.

Taberele internationale – o experienta multiculturala necesara

Taberele internationale reprezinta o astfel de experienta totala, de testare atat a capacitatii de adaptare a copilului intr-un mediu strain, a modului in care se poate el integra intr-o comunitate multiculturala, precum si a preferintelor sale corelate cu asteptarile pe care, probabil, si le-a facut de la o astfel de experienta.

Organizate in deplina cunostinta a nevoilor pe care le au copiii si adolescentii zilelor noastre, aceste programe sunt meticulos gandite, in totate detaliile, astfel incat sa constituie nu doar un mod atractiv de petrecere a timpului liber, ci si o experienta de viata din care copilul, indiferent ca intentioneaza sau nu sa studieze in tara respectiva, sa asimileze lucruri care il vor ajuta pe viitor, in dezvoltarea sa personala. Structurate pe grupe de varsta si desfasurate in locuri special alese in acest scop (fie ca este vorba despre campusuri universitare, spatii private destinate activitatilor de tabara sau alte unitati de cazare), taberele internationale le ofera copiilor o gama variata de activitati zilnice care au drept scop, dincolo de recreerea propriu-zisa, implicarea activa si pozitiva a copiilor in experienta multiculturala pe care o traiesc. Concret, iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa iti trimiti copilul cel putin intr-o tabara internationala inainte de a-l trimite la studii in strainatate:

Va vorbi in situatii concrete de viata o limba straina
Va fi pus in situatia de a se descurca singur in diferite imprejurari cotidiene, folosind pentru comunicare o limba straina
Va intra in contact cu alti tineri de varsta sa din alte tari si isi va face prieteni noi
Va avea acces la tot ceea ce inseamna civilizatia unei tari (de la elemente de cultura, la obiceiuri culinare si alte lucruri)
Va invata sa calatoreasca singur cu avionul, mai ales daca este vorba de o tabara individuala
Va putea vizita institutii de invatamant din tara respectiva, campusuri etc.
Va putea intra in contact cu profesori din diverse institutii si va putea testa, la propriu, diverse programe de studii

Cantareste bine raportul dintre investitia in educatia si orizontul copilului tau

Dincolo de aceste motive care, pentru tine, ca parinte, raman la nivel abstract pentru ca, in fond nu tu, ci copilul tau este cel care va beneficia de toate aceste lucruri, este posibil ca totul sa sune prea ideal. Iar daca mai adaugi la aceasta nota de scepticism si costurile destul de ridicate ale unei tabere internationale pentru multe bugete din Romania, s-ar putea sa eziti destul de mult inainte de a lua decizia de a-ti trimite copilul intr-o astfel de tabara. Incearca sa privesti insa totul si dintr-o alta perspectiva. Financiar, lucrurile sunt simple: fa un calcul banal in ceea ce priveste cheltuielile legate de gadgeturi, recreere, garderoba, tehnologie etc. pe care le faci in decursul unui an pentru copilul tau si compara cu pretul unei tabere internationale. Vei fi surprins sa constati ca nu ti se va mai parea la fel de scumpa.

In ceea ce priveste efectul pe care toate aspectele enumerate mai sus il poate avea asupra copilului tau, vei avea cu siguranta un feedback cat se poate de consistent la intoarcerea copilului din tabara sau chiar pe parcursul acesteia, daca tineti legatura in decursul zilelor in care se desfasoara programul. Daca feedback-ul este pozitiv (si, de obicei, este…) atunci poti considera ca ai trecut, impreuna cu copilul tau, primul test pentru studiile in afara tarii si nu trebuie decat sa il sprijini sa continue drumul pe care probabil ca deja si l-a ales. Ce faci atunci cand feedback-ul nu este cel mai bun posibil? Este posibil ca personalitatea in formare a copilului tau sa interactioneze problematic cu un astfel de program si reactiile sa nu fie pe masura asteptarilor, cu toate ca sansele in acest sens sunt extrem de mici, intrucat programul oricarei tabere internationale are in vedere criterii multiple, de la diferentele de varsta la cele de personalitate, fiind adaptat cat mai bine fiecarui participant. Chiar si in acest caz, in care s-ar putea sa consideri ca nu a trecut inca testul de adaptare pentru studiile in afara tarii, o tabara internationala va constitui o experienta pe care copilul tau nu o va uita niciodata si din care va avea de invatat cu siguranta mai multe decat, poate, in zeci de ore de cursuri sau din zeci de alte experiente de viata. Tot ce trebuie sa faci este sa ii oferi aceasta sansa!

Intrebari si raspunsuri despre taberele internationale puteti citi pe forum, la topicul de discutii al parintilor: Taberele educationale in strainatate: Intrebari si raspunsuri

Taberele educationale in strainatate: ce sunt si ce beneficii aduc copilului de citit si: Taberele educationale in strainatate: ce sunt si ce beneficii aduc copilului

Taberele educationale in strainatate: intrebari si raspunsuri pentru parinti gasiti raspunsuri la intrebarile voastre citiind si: Taberele educationale in strainatate: intrebari si raspunsuri pentru parinti

Unde putem gasi tabere internationale pentru copii?

Va invitam sa aruncati o privire pe site-ul agentiei Regional Air Tours (tabere.com), agent oficial in Romania, din anul 1993, pentru o serie de scoli internationale care organizeaza tabere educationale in strainatate, in tari cu traditie in invatamantul de calitate, precum Marea Britanie, Germania, Franta sau SUA.

Scolile de vacanta promovate pe siteul tabere.com se adreseaza copiilor si adolescentilor  cu varste de la 7 si 18 ani +, si includ cursuri flexibile si variate, concepute pentru a se potrivi cerintelor individuale, in functie de domeniul de interes sau de intensitatea cu care tinerii doresc sa studieze o limba straina.

De la programe care se concentreaza pe vizite turistice, imbogatirea cunostintelor de limba straina (tabere engleza, franceza, germana sau spaniola) si dezvoltarea abilitatilor academice, pana la practicarea unor activitati specializate, precum sporturile nautice, echitatia sau catararile.
Taberele internationale se desfasoara in destinatii de top de pe intreg mapamondul: tabere in Anglia, Franta, Elvetia, Germania, Scotia sau SUA.

Despre comunicarea cu copilul adolescent, merita citit sI:

Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare

Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare

Traim intr-o lume bombardata de mesaje stereotipice: se vorbeste prea mult despre succes, cariera, milionari, fotomodele si alte simboluri diluate care tin de lumea perfecta. De aceea, si…

Adolescentii si ignorarea caloriilor din alimentatia fast food

Adolescentii si ignorarea caloriilor din alimentatia fast food

DIn ignoranta, foarte des, adolescentii subestimeaza numarul de calorii din mancarea fast-food.

Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Adolescentii se indragostesc, sufera, au dezamagiri, au iubiri, au pasiuni secrete. Si da, accept ca asta il va paste si pe copilul meu, aflat la inceput de adolescenta. Ca mama de baiat ma intreb…

 

Merita citit si:

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite
Adolescentii si fumatul
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Despre adolescenti, intre parinti:

Pentru a intilni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: Anamaria Ghiban, redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2015-2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII