Mi-aș fi dorit să le fi spus să nu vină să-mi vadă nou-născutul atat de repede - confesiuni

Mi-as fi dorit sa le fi spus sa nu vina sa-mi vada nou-nascutul atat de repede - confesiuni

Mi-aș fi dorit să le fi spus să nu vină să-mi vadă nou-născutul atat de repede - confesiuni

Mi-aș fi dorit să le fi spus să nu vină să-mi vadă nou-născutul atat de repede

Mi-aș fi dorit să le fi spus să nu vină.

Cu doar câteva luni în urmă, după 36 de ore de travaliu indus, am adus pe lume primul meu copil – o fetiță minunată. Eram epuizată, umflată, copleșită… dar și copleșitor de fericită. Împreună cu soțul meu, nu ne puteam lua ochii de la ea. O admiram în liniște, îi vorbeam cu glas blând și ne minunam de fiecare sunet, de fiecare mișcare. Ne întrebam din când în când, cu lacrimi în ochi: Cum am fost atât de norocoși?

În acele prime ore, eram doar noi trei. Și era perfect.

Dar, desigur, nu am putut rezista tentației de a le arăta tuturor mica noastră minune. La fiecare asistentă care intra pe ușă, simțeam nevoia să strig: "Uitați ce am făcut!" Iar când doctorul mi-a spus că e o fetiță frumoasă, m-am simțit atât de mândră, cum nu mai fusesem niciodată.

Așa că, atunci când familiile noastre apropiate ne-au trimis mesaje întrebând când pot veni s-o cunoască, le-am spus imediat: "Veniți când vreți!" Am fost bucuroși să-i avem aproape. M-am ridicat din pat, m-am aranjat puțin și eram entuziasmată: fiica noastră urma să-și întâlnească bunicii, unchii, mătușile...

Însă entuziasmul s-a stins treptat.

După zeci de îmbrățișări, zeci de fotografii și brațe care o țineau – în timp ce eu stăteam pe marginea patului, tot mai obosită – am început să simt o tristețe ciudată. Îmi lipsea copilul meu. Deși era acolo, la doar câțiva pași, simțeam că nu o am destul.

Când în sfârșit toți au plecat, am simțit un val de liniște. Doar noi trei, din nou. Și era tot ce aveam nevoie.

Acasă, lucrurile n-au fost mai ușoare. În primele 24 de ore, ne-am reîntors la spital de două ori – o dată pentru că am crezut că fetița se sufocă (nu se sufoca), apoi pentru că avea icter și a trebuit internată. Totul era un haos: hormonii, grijile, oboseala, sentimentul că trebuie să răspund tuturor mesajelor și să le spun când pot veni în vizită.

Știam că nu mai sunt eu. Știam că nu era momentul potrivit pentru musafiri.

Încercam să alăptez, să mă refac, să învăț cum să fiu mamă, să păstrez casa cât de cât în ordine… și să zâmbesc politicos vizitatorilor. Dar tot ce-mi doream era să mă închid într-o cameră cu fiica mea și să nu ne deranjeze nimeni.

Am avut o zi – doar o zi – în care am fost doar noi trei. A fost o binecuvântare. Liniște. Intimitate. Timp pentru noi. Dar a fost scurtă. A doua zi, vizitatorii au revenit.

Am început să-mi doresc să fi avut curajul să spun: „Mai târziu.” Sau poate chiar „Nu acum.”

Mi-aș fi dorit să fi știut despre „cocooning” – acea perioadă protejată în care părinții se izolează cu nou-născutul pentru a-și crea legătura lor, în liniște. Mi-aș fi dorit să știu că este în regulă să nu fii pregătit pentru vizite. Că nu trebuie să demonstrezi nimic. Că ai voie să spui „nu”.

Acum, luni mai târziu, sunt recunoscătoare pentru toți cei care ne-au fost alături. Dar știu și că, data viitoare, voi alege altfel.

Iar dacă cineva drag mie va deveni părinte, voi ști să spun:
"Sunt aici pentru tine. Te vizitez doar când ești pregătit. Până atunci, vă îmbrățișez cu gândul."

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 13 comentarii

  1. pop aurelia
    pop aureliatrimis la 24/5/2016

    Ce rol joaca Calciul in dezvoltarea copilului?In procesul de crestere, copiii au nevoie de cantitaţi substantiale de calciu pentru dezvoltarea oaselor si a dentitiei.

    Raspunde la acest comentariu
  2. mihalea ioana
    mihalea ioanatrimis la 24/5/2016

    rolul calciului in dezvoltarea copilului: intarirea oaselor si a dintilor- reglarea functionarii musculare, cum ar fi contractia si relaxarea- asigurarea mentinerii normale a ritmului cardiac- intervine in coagularea sangelui- transmiterea de mesaje ale sistemului nervos

    Raspunde la acest comentariu
  3. Creanga Alexandra
    Creanga Alexandratrimis la 23/5/2016

    Calciul este foarte important pentru sanatatea fetitei mele. El o ajuta sa creasca si sa aiba oase puternice, sa aibe dintisori puternici si sanatosi.

    Raspunde la acest comentariu
  4. nedelcu ion
    nedelcu iontrimis la 23/5/2016

    ajuta la dezvoltarea sistemului osos.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Bradu Loredana
    Bradu Loredanatrimis la 23/5/2016

    Calciul joaca un rol important in crestere (dezvoltarea osoasa), in intarirea smaltului si in procesele neuronale.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Jianu Mariana Eugenia
    Jianu Mariana Eugeniatrimis la 27/2/2016

    Calciul are un rol foarte important in dezvoltarea oaselor si a dentitiei copiilor.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Bradu Cornelia
    Bradu Corneliatrimis la 26/6/2015

    Calciu stimuleaza imunitatea, ajuta la mineralizarea osoasa, are un rol important in productia hormonilor si a enzimelor, ajuta la functionarea muschilor si a creierului prin stimularea proceselor neurologice.

    Raspunde la acest comentariu
  8. Adoula
    Adoulatrimis la 12/5/2015

    Avand copil stiu cat de mult este necesar calciu in dezvoltarea si mentinerea sanatatii oaselor. Atat in anotimpul cald cat si cel rece, au ii adminestrez fetitei calciu si pentru imunitate.

    Raspunde la acest comentariu
  9. aron patricia
    aron patriciatrimis la 8/5/2015

    CALCIUL are o importanta majora in dezvoltarea copilului deoarece ajuta la- intarirea oaselor si a dintilor- reglarea functionarii musculare, cum ar fi contractia si relaxarea- asigurarea mentinerii normale a ritmului cardiac- intervine in coagularea sangelui- transmiterea de mesaje ale sistemului nervos. CALCIUL este vital.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Chisnenco Oana Mihaela
    Chisnenco Oana Mihaelatrimis la 8/5/2015

    Ca si alte vitamine,Calciul joaca un rol foarte important .el ajuta la dezvoltarea oaselor si intarirea sistemului osos,dezvoltarea dentitiei,intarirea sistemului imunitar.

    Raspunde la acest comentariu
  11. costea mihaela
    costea mihaelatrimis la 6/5/2015

    copiii au nevoie de cantitaţi substantiale de calciu pentru dezvoltarea oaselor si a dentitiei

    Raspunde la acest comentariu
  12. stanciu ana maria
    stanciu ana mariatrimis la 6/5/2015

    calciul joaca un rol foarte imporant in cresterea copilului mai ales acum cand e mic.ia calciu in special primavara si toamna pentru crestere plus fructele pe care le mananca in fiecare zi. il ajuta sa se dezvolte armonios

    Raspunde la acest comentariu
  13. Radulescu Enache Iulia Elena
    Radulescu Enache Iulia Elenatrimis la 4/5/2015

    In procesul de crestere, copiii au nevoie de cantitaţi substantiale de calciu pentru dezvoltarea oaselor si a dentitiei. La nastere, scheletul copilului contine doar 25 g de calciu. Pana la adolescenta, copilul acumuleaza o "zestre " de calciu de circa 1200 g, reprezentand o crestere proportional mai mare decat cea a masei corporale.In lipsa vitaminei D, doar 15-20% din aportul alimentar de calciu se absoarbe si utilizeaza de catre organism. In prezenta unui aport suficient de vitamina D, absorbţia calciului creste la 30 – 40%. Iata asadar cat de importanta este vitamina D pentru asimilatia calciului.Chiar si dupa varsta de 1 an, cand micutul poate consuma cam toate alimentele pe care le consuma un adult, este recomandat ca lactatele sa ramana alimente de baza in fiecare zi. Pentru a asigura necesarul de calciu, copilul ar trebui sa consume zilnic cca 500 ml lapte sau alte produse lactate echivalente. In perioada de crestere, nevoile nutritionale ale copilului sunt mari. De aceea, , el are nevoie de alimente care sa acopere substantele importante pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII