Grupa sanguina 0 scade sansele de a avea copii
-
Multe femei acum mai mult decat oricand urmeaza tratamente FIV - numarul a crescut de 10 ori inca de la inceputul anilor '90. Statistica are multe de spus la adresa tendintei amanarii maternitatii pana mai tarziu, la varste avansate. Se pare ca sansele unei femei de a concepe la 30 sau 40 de ani nu sunt decise doar de varsta, ci si de grupa sanguina, care la randul ei, afecteaza fertilitatea.
De ce avem grupe sanguine diferite?
Cum se leaga fertilitatea de grupa de sange?
Explica faptul ca am grupa 0 de ce nu pot concepe din nou?
Exista alte modalitati de a afla cate ovule mai avem?
Cum ne putem afla grupa sanguina?
Ce putem face pentru a ne stimula fertilitatea?
Ce alte legaturi mai sunt cunoscute intre grupele sanguine si sanatate?
Multe femei acum mai mult decat oricand urmeaza tratamente FIV - numarul a crescut de 10 ori inca de la inceputul anilor '90. Statistica are multe de spus la adresa tendintei amanarii maternitatii pana mai tarziu, la varste avansate. Se pare ca sansele unei femei de a concepe la 30 sau 40 de ani nu sunt decise doar de varsta, ci si de grupa sanguina, care la randul ei, afecteaza fertilitatea.
De ce avem grupe sanguine diferite?
Exista patru grupe principale de sange - A, B, O, AB - si mai multe subgrupe pentru fiecare (¬ 0 , de exemplu poate avea RH pozitiv sau negativ). In cazul in care ambii parintii au grupa 0, copilul va avea 0 si el. Cu toate acestea, nu exista reguli stricte. De exemplu, ambii parinti pot avea tipul A, iar copilul poate sa aiba grupa 0. Aproximativ 44% din populatia din Marea Britanie are grupa 0. Cei cu grupa A reprezinta 42%, iar restul este format din grupe mai putin comune, tip B si AB. Aproximativ 44% din populatia din Marea Britanie au grupa de sange O. Grupa A reprezinta 42%, iar soldul este format din tipuri de sange mai putin comune, inclusiv de tip B și tip AB.
Diferentele dintre grupele de sange sunt determinate de tipul de proteine care se afla pe suprafata celulelor rosii din sange; daca aveti proteine de tip A, atunci grupa sanguina este A.
Cum se leaga fertilitatea de grupa de sange?
Se pare ca grupa sanguina a unei femei influenteaza cantitatea homonilor numiti foliculostimulanti (FSH) pe care ii produce. Un folicul este o cantitate mica, rotunda, in interiorul careia creste ovulul. In timpul ovulatiei, foliculii care contin ovule la maturitate, se imping inspre suprafata ovarului. Acolo, foliculul se deschide pentru a permite ovulului sa iasa. Acest hormon este eliberat de glanda pituitara, o glanda cat un bob de mazare, localizata in creier. Desi joaca un rol foarte important in sarcina, - stimularea foliculilor pentru a elibera ovulele - studiile arata ca un numar foarte mare al acestora este un semn de infertilitate; in special, el este semnul unei rezerve ovariene scazute.
Rezerva ovariana este acea cantitate de ovule pe care o femeie o mai are la un moment dat. Ea poate varia, de la femeie la femeie, si poate fi epuizata de fumat, chisturi ovariene si endometrioza (o afectiune dureroasa care afecteaza 2 miloane de femei in Marea Britanie).
Femeile se nasc cu intreaga lor rezerva de ovule - aproximativ doua milioane - nemaiproducand altele pe tot parcursul vietii. Acest numar scade de-a lungul vietii, dar declinul se accelereaza rapid dupa varsta de 37 de ani, in momentul menopauzei ramanand aproximativ 10.000 de ovule. Ar parea ca sunt multe, dar calitatea lor este slaba.
FSH este masurat in unitati pe litru de sange. O valoare mai mare de 10 sugereaza ca femeie ar putea avea probleme cu conceperea unei sarcini. Intr-un nou studiu, dintre femeile trecute de 30 de ani care doresc o sarcina sunt de doua ori mai succeptibile de a avea niveluri ridicate de FSH cele cu grupa sanguina 0 in comparatie cu cele cu tipul A. Mai mult decat atat, unii experti sunt de parere ca grupa sanguina afecteaza reactia sistemului imunitar la incercarea de conceptie . Specialistii in FIV stiu de ceva vreme ca sistemul imunitar poate juca un rol vital in determinarea succesului implantarii ovulului, explica Dr. Mohamed Menabawey, de la Centrul Bridge, o clinica de fertilitate din Londra.
"Femeile cu grupa sanguina O au cele mai putine sanse de a avea un tratament FIV de succes" , spune el. "Acest lucru se datoreaza faptului ca raspunsul sistemului lor imunitar este unul neadecvat." In timpul conceptiei, sistemul de aparare al mamei trebuie sa aiba ceea ce se numeste un raspuns imun "adecvat". Acest lucru se intampla in cazul in care sistemul imunitar invata sa tolereze materialul "strain" de la tata, fara a lansa un atac care sa-l distruga. Se crede ca grupa 0 intrerupe cumva aceasta reactie de reglaj fin.
Explica faptul ca am grupa 0 de ce nu pot concepe din nou?
Expertii cred ca este putin probabil. In cazul in care grupa 0 reduce fertilitatea, acest lucru ar trebui sa se intample indiferent de varsta. "In cazul in care sansele de a concepe depind intr-adevar de grupa sanguina, atunci o femeie ar avea dificultati inca de la prima sarcina" spune Dr. Joyce Harper, expert in genetica umana si embriologie la University College din Londra. Daca ar fi adevarat, aceasta ar trebui sa afecteze toate sarcinile".
Exista alte modalitati de a afla cate ovule mai avem?
Unii experti cred ca masurarea hormonului foliculo-stimulant nu este modalitatea cea mai buna pentru a determina numarul de ovule ramase. "Nu este decat un punct de plecare," spune Dr. Harper. "Cu cat ne apropiem de menopauza, nivelurile de FHS urca, chiar daca numarul ovulelor este in scadere."
Masuri mai sofisticate includ ultrasunetele pentru a verifica numarul de "foliculi antrali" foliculi care sunt in stare latenta, dar bogat aprovizionati in ovule. Aceasta metoda testeaza cat de multi foliculi se "odihnesc" in ovare. Analizele de sange pentru determinarea nivelurilor hormonului anti-Mullerian sunt considerate de unele clinici de fertilitate a fi un indicator mai bun al rezervei ovariene.
Cum ne putem afla grupa sanguina?
Una dintre cele mai bune metode este de a deveni un donator de sange. Sangele este verificat automat inainte de donare, astfel ca expertii se asigura ca grupa dvs. sanguina este compatibila cu cea a pacientilor care au nevoie. Femeile insarcinate sau persoanele care urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala sunt testate in mod curent pentru stabilirea grupei de sange.
Ce putem face pentru a ne stimula fertilitatea?
Evident, grupa sanguina nu poate fi modificata. Dar pana cercetarile vor dovedi ca intr-adevar aceasta poate determina sansele de a concepe , exista cativa pasi simpli de urmat. Oprirea fumatului este cel mai important lucru pe care trebuie sa il faceti; dar fertilitatea poate fi redusa si de supraponderabilitate sau un consum excesiv de alcool.
Ce alte legaturi mai sunt cunoscute intre grupele sanguine si sanatate?
Exista teorii potrivit carora, grupele sanguine ne afecteaza de la sanatatea dentara pana la cancer. Cercetarile in acest domeniu au inceput in urma cu 100 de ani. Se crede ca cei cu grupa A suporta mai greu mahmureala, iar cei cu 0 au o dantura mai buna. Dar mai multe tipuri de studii serioase au sugerat ca grupa A creste riscul de cancer la san, ficat sau cancer pancreatic - ceea ce este posibil, deoarece celulele canceroase sunt mai putin vizibile pentru sistemul imunitar la pacientii cu tip A.
Alte studii arata ca oameni cu grupa A sunt cu 20% mai mult expusi riscului afectiunilor cardiace decat ceilalti, posibil datorita unei sensibilitati mai mari la colesterolul ridicat, in timp ce cei cu 0 sunt mai sensibili la alergii.
Grupa de sange ar putea, de asemenea, afecta modul in care raspundem la bacteriile periculoase, cum ar fi E. coli - persoanele cu grupa sanguina tip B, nu sunt in masura sa produca anticorpi la anumite tulpini, crescand riscul aparitiei unor afectiuni grave.
Va recomandam sa mai cititi si:
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2015
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII