10 solutii simple pentru a gestiona rivalitatea frate – sora

10 solutii simple pentru a gestiona rivalitatea frate – sora

10 solutii simple pentru a gestiona rivalitatea frate – sora

  • Indiferent de diferenta de varsta, de personalitatea fiecaruia, de preferinte, de capricii si indiferent de cat de mult se iubesc, un frate si o sora au momentele lor de rivalitate. Si, din proprie experienta de mamica, incep sa cred ca acestea nu sunt putine.

Conflictele frate – sora, o chestiune de perspectiva
Da-le ocupatie!
Invita un prieten!
Creeaza diversiuni!
Pastreaza neutralitatea!
Nu interveni mereu!
Pastreaza-ti calmul!
Nu intensifica gelozia!
Clarifica-ti propriile dileme!
Nu te certa in fata lor!
Gandeste pozitiv!

Indiferent de diferenta de varsta, de personalitatea fiecaruia, de preferinte, de capricii si indiferent de cat de mult se iubesc, un frate si o sora au momentele lor de rivalitate. Si, din proprie experienta de mamica, incep sa cred ca acestea nu sunt putine. Dar tot din proprie experienta stiu ca exista si numeroase solutii pentru a transforma rivalitatea aceasta copilareasca in ceva constructiv sau pentru a o anihila cel putin temporar.

Conflictele frate – sora, o chestiune de perspectiva

Pentru parinti ele sunt realmente obositoare, pentru ca in idealul de educatie al fiecaruia, o educatie reusita inseamna ca fratii sa nu se certe si sa se ajute mereu. In general parintii proiecteaza in relatia copiilor lor propria relatie cu un frate sau cu o sora. Insa e bine de stiut ca o relatie frate – sora ideala nu este una in care acestia nu se cearta niciodata. Rivalitatea face parte din acest tip de relatie si e fireasca. Asa incat, relatia este ideala atunci cand exista un echilibru intre momentele de rivalitate si cele de complicitate. Un alt indiciu al unei relatii ideale este atunci cand fiecare simte lipsa celuilalt atunci cand sunt separate chiar si o perioada mai scurta de timp. Rivalitatea apare, de cele mai multe ori, din cauza unei temeri inconstiente a copilului de a-si pierde locul in sufletul parintelui sau, mai exact, de a pierde exclusivitatea atentiei acestuia. Ea apare pe fondul acestei lipse de exclusivitate si in timp ce pentru copiii mai mari inseamna pierderea unui loc unic pe care l-au avut pana la aparitia fratelui, pentru cei mai mici inseamna un lucru ravnit, pe care nu l-au cunoscut niciodata. Dincolo de toate, conflictele intre frate si sora sunt constructive, pentru ca din ele copiii invata ce inseamna sa faci compromisuri, ce inseamna sa iti sustii corect un punct de vedere, sa imparti, sa fii complice la ceva etc., lucruri  care le vor fi de folos mai tarziu, in viata lor sociala. Cu toate acestea, orice parinte isi doreste sa faca in asa fel incat aceste conflicte sa fie cat mai rare sau sa fie stopate la timp pentru a nu degenera in violent.

Iata 10 solutii simple, aplicabile atunci cand esti in pana de idei si simti ca situatia incepe sa iti scape de sub control sau, in orice caz, te depaseste.

Da-le ocupatie!

Cu cat se plictisesc mai tare, cu atat copiii au tendinta sa porneasca dispute din te miri ce. Un joc in doi, sarcini in gospodarie indeplinite in comun, intreceri, orice ii tine ocupati diminueaza riscul de disputa intre un frate si o sora.

Invita un prieten!

In mod normal, ar trebui sa invite doi prieteni, pentru a nu starni gelozia. Insa de cele mai multe ori acest lucru nu e posibil si nici nu e prea practice. Asa ca periodic invita cate un prieten al unuia dintre copii. Cat timp acesta va fi ocupat cu prietenul respectiv, celalalt va fi linistit si in plus vei putea sa ii dedici mai mult timp. Faptul ca vei petrece timp cu el, il va face sa uite de gelozie si sa se bucure de aceste momente pretioase cu tine, pentru ca se va simti unic, asa cum si este. Ai grija insa ca prietenul sa nu fie mereu al aceluiasi dintre copii.

Creeaza diversiuni!

Cand conflictul e pe cale sa izbucneasca, gaseste subit un motiv sa ii separi pe cei doi nastrusnici. Cate o sarcina simpla in gospodarie pentru fiecare este solutia ideala. Gaseste lucruri banale, cum ar fi aranjatul sosetelor, dusul gunoiului sau orice altceva care trebuie facut imediat.

Pastreaza neutralitatea!

De cele mai multe ori e greu sa afli cine a inceput cearta si cine poarta vina. Pentru a evita protestele vehemente si parerile de rau ulterioare, pastreaza neutralitatea, chiar daca in sufletul tau simti ca unul e mai vinovat decat celalalt! Nu lua partea niciunuia, ci pur si simplu separa-i si trimite-l pe fiecare in coltul sau, fara alte comentarii. Solutia ar putea parea nedreapta, insa copiii vor invata din asta ca daca se cearta vor fi tratati in mod egal, fara favoritism si vor sti pe viitor sa evite certurile inutile.

Nu interveni mereu!

Disputele intre frate si sora, indiferent daca sunt dese sau rare sunt absolute firesti si pana la un punct sunt si necesare. Atata timp cat conflictul nu escaladeaza prea mult, incearca sa nu intervii. Vei vedea ca in timp copiii vor gasi singuri solutii pentru detensionarea situatiei si acesta este un lucru foarte important pe care trebuie s ail invete. Trebuie in schimb sa intervii daca disputa ia proportii, daca unul dintre copii nu poate sa ii faca fata, daca se ajunge la violent fizica sau verbal.

Pastreaza-ti calmul!

In loc sa te infurii si sa adaugi o tensiune mai mare conflictului, priveste-ti calm copiii in ochi si spune-le ce ai de spus fiecaruia pe un ton firesc, fara sa tipi. Vei vedea ca efectele sunt mult mai rapide si mesajul tau va fi inteles mult mai bine decat daca te-ai agita si ai tipa la ei.

Nu intensifica gelozia!

Gelozia sta la baza disputelor dintre frate si sora. Asa ca ai grija sa nu dai motivle in plus copiilor pentru a da nastere conflictelor. Ai grija sa ii alinti pe amandoi in mod egal, sa ii lauzi si sa le dai incredere amandurora, asigurandu-l pe fiecare in parte ca este iubit si ca ocupa un loc unic in inima ta. Da, e adevarat ca intotdeauna exista afinitati particulare fata de unul sau altul dintre copii, dar incearca sa echilibrezi balanta emotional, pentru a nu starni gelozia celuilalt.

Clarifica-ti propriile dileme!

Adesea parintii au tendinta de a reproduce inconstient tiparul relatiei parinte – copil pe care l-au cunoscut in propria copilarie. Incearca sa nu cazi in aceasta capcana, rememorand intamplari concrete si amintindu-ti ce anume te-a afectat atunci cand erai copil pentru a nu repeat aceleasi greselei ale parintilor tai.

Nu te certa in fata lor!

Imitatia este un comportament asbolut firesc si incepe foarte devreme. Copiii care isi vad parintii certandu-se in fatal or au tendinta de a considera ca disputele sunt ceva banal si ca ele se pot intampla oricand. Daca ai o relatie tensionata cu partenerul tau incearca sa rezolvi conflictele in intimidate, fara ca ele sa se rasfranga in vreun fel sau altul asupra copiilor.

Gandeste pozitiv!

In fond, disputele nu au loc non-stop, asa ca vezi partea buna a lucrurilor. Ele sunt menite sa alunge monotonia sis a ofere lectii practice de comportament. Nu ezita sa le amintesti copiilor ce frumoase sunt momentele in care nu se cearta, in care se joaca impreuna si sunt fericiti.

Despre educatia in primii 7 ani de acasa, mai cititi:

Motivam copilul prin recompensări? -  dilemele părinților

Motivam copilul prin recompensări? - dilemele părinților

Sistemul pedeapsă - recompensă nu este nici pe departe o temă nouă în dezbaterile pe teme legate de educația copiilor. El se reinventează însă în…

5 reguli pentru reușita educației copilului tău

5 reguli pentru reușita educației copilului tău

Educația copilului este fundamentată pe un set de reguli care formează baza ansamblului educațional. Fie că este vorba despre viața de acasă, fie că…

11 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa devina independent!

11 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa devina independent!

Un copil independent va fi mai tarziu un un copil responsabil, capabil sa faca alegerile potrivite. Invers, un copil care nu a exersat deloc independenta, va deveni nesigur, temator, pentru ca nu-si…

Despre Psihologia Copilului

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume
Disciplina copilului, un subiect controversat... 
Copii avantajati la scoala si in viata
A negocia cu copiii
Copiii si internetul...
Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Pregatirea copilului pentru societate
Cand copilul nu are încredere în el...
Despre copilul timid
Crizele de isterie ale copilului
Cand copilul nu vorbeste
Agresivitatea copilului
Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen
Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati


Forum dedicat psihologiei copilului


Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.


 

autor: Anamaria Ghiban, redactor Desprecopi - Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Proiectul Soricel - echipa
    Proiectul Soricel - echipatrimis la 4/5/2015

    Un articol de care aveam nevoie.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII