10 semne ale deficientei de vitamina D la copii si adulti
Numita si Vitamina Soarelui, vitamina D ne influenteaza major starea de sanatate.
Studiile arata ca pana la 75% dintre noi avem lipsa de vitamina D. De fapt, cu cat e pielea mai inchisa la culoare, cu atat lipsa vitaminei este mai mare. Deficitul de vitamina D este o problemă de sănătate care poate afecta atât copiii, cât și adulții. Această vitamină are un rol esențial în menținerea sănătății oaselor și a sistemului imunitar, și este produsă în principal în piele în urma expunerii la lumina soarelui.
Iata 10 semne ale deficientei de vitamina D la copii si adulti.
De ce este deficitul de vitamina D atat de larg raspandit?
Cele mai frecvente 10 semne (si uneori mascate) ale deficitului de vitamina D
Deficienta de vitamina D ne afecteaza pe toti la un moment dat.
Studii de prestigiu efectuate in SUA au dovedit ca pana la 75% dintre oameni au lipsa de vitamina D. De fapt, cu cat e pielea mai inchisa la culoare, cu atat lipsa vitaminei este mai mare.
De ce este deficitul de vitamina D atat de larg raspandit?
Alimentele din zilele noastre sunt atat de extrem denaturate, incat multi dintre noi nu obtinem doza zilnica necesara de vitamina D. Lapte fortificat cu Vitamina D nu este nici pe departe la fel de bogat in nutrienti precum cel crud, de la vaci hranite cu iarba. Vitamina D se gaseste in alimente grase - peste gras, galbenusul de ou si carne de la animale crescute natural. Uleiul de ficat de cod, preferabil fermentat, este o alta sursa excelenta de vitamina D. Baconul de la porci crescuti natural este o alta sursa excelenta de vitamina D - dar care e problema? Este greu sa gaseti astfel de produse naturale...
Atât copii, cât și adulți, pot prezenta deficiențe de vitamina D din mai multe motive:
❗ Lipsa expunerii la soare:
Trăim într-o epocă în care petrecem mai mult timp în interior, la birou sau acasă, și mai puțin timp în aer liber. Aceasta reduce expunerea la razele solare, care sunt necesare pentru producția de vitamina D în piele.
❗ Utilizarea de ecrane:
Copiii și adulții petrec din ce în ce mai mult timp în fața televizoarelor, calculatoarelor și telefoanelor mobile, ceea ce îi poate ține în interior și reduce expunerea la soare.
❗Utilizarea excesivă a factorilor de protecție solară:
Folosirea excesivă a cremelor de protecție solară poate bloca producția de vitamina D în piele, în special la copii care au pielea delicată.
❗ Alimentație inadecvată:
O dietă săracă în alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras, laptele fortificat și ouăle, poate contribui la deficitul de vitamina D.
❗ Probleme de absorbție:
Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn, pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi vitamina D din alimente.
Ad-Extra3:
Cele mai frecvente 10 (si uneori mascate) ale deficitului de vitamina D la copii (si nu numai) sunt:
1. Slabiciunea sistemului imunitar, raceli si gripe
Practic, daca micutul raceste foarte des si dureaza ceva timp ca boala sa-i treaca, are nevoie de mai multa vitamina D.
2. Oboseala
Corpurile noastre si mai ales ale copilasilor, au nevoie de suficienta vitamina D pentru a produce energie. Daca cei mici se simt tot mai des obositi, este posibil sa aiba deficit de vitamina D.
3. Slabiciune musculara
Muschii scheletici contin receptori pentru vitamina D, care ii ajuta sa functioneze optim. Fara suficienta vitamina D, slabiciunea musculara este comuna.
4. Boala autoimuna
Cercetarile arata acum ca vitamina D interactioneaza cu genele asociate cu scleroza multipla, artrita, diabetul zaharat tip 1, precum si alte boli autoimune.
5. Oase rupte
Deficienta de vitamina D este asociata cu pierderea densitatii osoase, precum si imbatranirii nesanatoase a oaselor deja formate, ceea ce le face mai fragile.
6. Astm
Atacul de astm la copii, intr-un studiu japonez, a fost redus prin administrarea a 1200 UI de vitamina D zilnic.
7. Boli ale inimii
Femeile cu un nivel scazut de vitamina D au sanse de 67% mai mari sa sufere de hipertensiune arteriala! Citeste detalii aici Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima si rahitism
8. Diabet
Intr-un studiu efectuat in Finlanda, s-au urmarit timp de 31 de ani, 10.366 copii, care au primit zilnic 2000 unitati internationale (UI) de vitamina D3, inca din prima lor zi de viata. A rezultat ca riscul de diabet zaharat de tip 1 a fost redus cu 80 la suta.
9. Cancer
Crestere cancerului a fost dovedit stiintific a fi redus cu pana la 75% atunci cand pacientii au primit supliment cu vitamina D.
10 - Depresie si anxietate
Creierele noastre au receptori pentru vitamina D, care necesita prezenta acesteia pentru a functiona corect. Fara doza zilnica necesara de vitamina D, chimia creierului nostru nu poate functiona optim.
In cazul in care unul sau mai multe dintre aceste semne va suna familiar, tu si copiii tai puteti avea deficit de vitamina D.
Cele mai bune moduri de a va suplimenta doza de vitamina D este sa consumati produse naturale si sa petreceti cat mai mult timp in aer liber, asa cum am mentionat si la inceputul articolului.
Mai cititi si urmatoarele despre vitamina D:
Despre rahitism la copil - mai cititi:
Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Prevenirea rahitismului la copil
Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?
redactor: redactor Diana Codrescu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII