O casa curata - idei practice pentru o viata lipsita de stresul curateniei

O casa curata - idei practice pentru o viata lipsita de stresul curateniei

O casa curata - idei practice pentru o viata lipsita de stresul curateniei

Curatenia in casa si treburile casnice in general sunt, mai ales atunci cand ai copii mici, dovada incontestabila a efemeritatii vietii cotidiene. Muncesti continuu, rezultatele se vad pentru un timp foarte scurt, dupa care o iei mereu de la capat, incat ajungi cu siguranta la un moment dat sa te intrebi daca chiar merita atata stres si efort.

Masa – planificare, relaxare, bucurie
Cumparaturile – eficienta maxima
Menajul – cui ii place?
Rufele – o continua provocare
Facturi, chitante, bonuri – iti trebuie un contabil?

Curatenia in casa si treburile casnice in general sunt, mai ales atunci cand ai copii mici, dovada incontestabila a efemeritatii vietii cotidiene

Muncesti continuu, rezultatele se vad pentru un timp foarte scurt, dupa care o iei mereu de la capat, incat ajungi cu siguranta la un moment dat sa te intrebi daca chiar merita atata stres si efort. Pe de alta parte, exista studii psihologice care sustin ca o casa curata si treburi gospodaresti puse mereu in ordine au darul de a ne elibera de stresul zilnic. Suna cam bizar, pentru ca treburile casnice in sine par a fi mai mult generatoare de stres, asa incat, e cam greu de desluşit cum îndeplinirea lor regulată poate alunga stresul, dar, până la proba contrarie, să îi credem pe specialişti.

Cum am putea insa sa ne imbunatatim ritmul treburilor casnice astfel incat sa le facem sa para mai usoare, mai utile si sa nu ni se mai para o corvoada fara sfarsit? Iata cateva idei care, la prima vedere s-ar putea sa iti para iesite din comun sau cel putin greu de aplicat. Nu te costa insa nimic sa le incerci (decat, eventual, o doza de stres in plus care oricum nu prea mai conteaza). Iata, asadar, cum ai putea sa te organizezi mai bine in treburile casnice, astfel incat sa te bucuri de rezultat si sa nu ai mereu sentimentul unei munci inutile.

Masa - planificare, relaxare, bucurie

Masa in familie este, cu siguranta un motiv de bucurie, insa pregatirea ei zilnica devine la un moment dat o mare bataie de cap, mai ales daca mai ai si niste pitici cu tot felul de preferinte culinare. E drept ca masa este foarte importanta, atat pentru sanatate, cat si pentru relationarea in familie, asa ca timpul sacrificat pentru pregatirea ei merita. Cu toate acestea, exista mici trucuri care te pot ajuta sa economisesti timp. Foloseste congelatorul pentru fructe si legume. Acestea sunt culese in plina maturitate, asa incat congelarea nu le va schimba proprietatile nutritive, in schimb te va ajuta in ceea ce priveste curatatul, pe care il vei face mult mai usor. In plus, nu vei mai vedea rosii stricate prin fundul lazii de legume din frigider.

Planifica meniul in avans pentru 5 seri ale saptamanii. Asta nu inseamna ca trebuie sa pregatesti o masa elaborata in fiecare seara, ci pur si simplu sa alegi dinainte, astfel incat sa te eliberezi de stresul zilnic al acestei griji. Afiseaza-ti pe frigider meniul saptamanii pentru a putea anticipa anumite treburi necesare pregatirii lui. Invata sa faci doua lucruri in acelasi timp... cum ar fi sa savurezi cafeaua de dupa-amiaza in timp ce ai pe foc orezul pentru cina. In week-end rezerva-ti o jumatate de zi pentru bucatarie si prepara mai multe mancaruri ce pot fi conservate in frigider sau in congelator si pe care le poti folosi in timpul saptamanii, fiind nevoie doar sa le incalzesti si, eventual, sa le adaugi un sos.

Cumparaturile - eficienta maxima

La fel ca si in cazul statului in bucatarie, si in cazul cumparaturilor, cheia eficientizarii este anticiparea. Cu cat esti mai putin organizat cu atat pierzi mai mult timp. Fa in mai multe exemplare, o lista de cumparaturi de baza, de care ai in permanenta nevoie, si agat-o pe frigider. Regula este ca de fiecare data cand un membru al familiei constata ca lipseste ceva din casa dintre respectivele cumparaturi sa faca un semn in dreptul produsului. Cand pleci la cumparaturi ia lista cu tine si vei sti astfel de ce ai nevoie. O data sau (daca poti) de doua ori pe saptamana, fa cumparaturi din piata. Mesele vor fi mai sanatoase si vei fi uimit cum te poate relaxa schimbarea supermarketului cu o sesiune de cumparaturi in aer liber.

Ad-Extra3:

Menajul - cui ii place?

Intrebarea este, probabil retorica. E drept ca uneori menajul te poate deconecta de la stresul profesional, insa de cele mai multe ori iti poate crea alt gen de stres. Il faci mereu si niciodata parca nu e curatenie. Mai ales daca ai un bebe care tocmai a inceput sa exploreze universul din jur. Ce bine ar fi daca am avea din cand in cand cate o bagheta magica. In lipsa ei, cateva reguli simple de organizare ar putea totusi elimina mare parte din stresul pe care il genereaza menajul. Si nu e nevoie pentru asta sa iti sacrifici tot week-endul.

Prima regula: nu iti cere imposibilul! Este inutil si obositor sa fii in permanenta obsedat de curatenie, ideea este sa incerci sa mentii cat de cat ordinea si curatenia astfel incat sa iti poti desfasura celelalte activitati si tu si ceilalti membri ai familiei. Concentreaza-te pe ceea ce este la suprafata, pe ceea ce te deranjeaza si este vizibil. Asta nu inseamna ca trebuie sa arunci gunoiul sub pres, ci pur si simplu sa faci doar acele lucruri de menaj cu adevarat necesare – vase spalate, masa curata, covoare aspirate si podele curate. In rest, lustruitul mobilei, perdelele, chiar si ordinea din dulapul cu haine mai pot astepta.

A doua regula: curata doar ceea ce este murdar! De exemplu, daca oglinda din dressing are doar doua trei pete, este inutil sa o stergi de sus pana jos, pentru ca iti vei sacrifica timp si efort in zadar.

A treia regula: incearca sa faci curatenie in fiecare camera metodic, incepand dintr-un colt si mergand in jurul camerei. Lasa pentru final ceea ce se afla in mijlocul camerei si da cu aspiratorul sau sterge podeaua doar la final. Vei economisi timp substantial.

A patra regula: tine toate produsele de curatenie intr-o singura cutie, pe care sa o poti lua dintr-o camera in alta, astfel incat sa nu pierzi timp ducandu-te mereu in baie sau in locul in care depozitezi produsele de curatenie dupa cate unul sau alergand prin casa dupa vreo laveta ratacita.

Rufele - o continua provocare

Dintre toate treburile casnice, spalatul, calcatul si aranjatul rufelor este, probabil munca ce iti da sentimentul cel mai frustrant. Pentru ca efectiv nu se mai termina niciodata. Nici bine nu ai insirat rufele la uscat, ca in cos s-a adunat iar un morman de rufe murdare care trebuie sprtate, spalate la diverse programe, apoi inghesuite pe sarma, langa celelalte. Cum poti economisi timp totusi? In primul rand, educa-i pe toti membrii familiei sa isi puna rufele murdare in cosul de rufe, ca sa nu te trezesti ca ai mereu de cules cate o soseta sau vreun tricou de pe sub pat sau de cine stie unde. Daca spatiul iti permite, plaseaza un cos mai mic in camera copiilor, ca sa le fie mai usor sa deprinda acest obicei. De asemenea, obisnuieste-i sa isi verifice singuri buzunarele inainte sa puna ceva la spalat. Pregateste-ti hainele tale si ale copiilor de seara. Desi iti vine greu sa crezi, ceea ce te face sa fii in criza de timp dimineata nu este imbracatul in sine, ci alesul hainelor. Calcatul rufelor este si el adesea o corvoada, insa poate fi evitat in destule cazuri daca alegi sa usuci unele haine direct pe umerase, agatate de sarma de rufe. Iar daca sari din cand in cand peste calcatul lenjeriei de pat, crede-ma, nimeni nu te va condamna.

Facturi, chitante, bonuri - iti trebuie un contabil?

Cu siguranta, nu! Iti trebuie doar un mic efort de organizare ca sa scapi de hartiile imprastiate mereu prin casa si ca sa economisesti niste timp atunci cand ai nevoie disperata de una dintre ele si tocmai pe aceea nu o gasesti. Incepe prin a tria riguros si prin a-ti face din asta o obisnuinta. In loc sa le pui mereu pe toate prin diferite sertare sau sa le inghesui in portofel, inventeaza un singur sertar cu mai multe compartimente. Daca nu ai, este suficient sa amplasezi in sertar niste cutii in care sa iti depozitezi selectiv diversele hartii. Gandeste una pentru documente care trebuie pastrate si una pentru documente pe care dupa ce le vei rezolva le poti arunca (facturi, bonuri etc.). Pune-le in doua folii separate pe cele urgente si pe cele care mai pot fi amanate si incearca sa le rezolvi pe cele care trebuie si pot fi rezolvate mai rapid. Cat despre celelalte hartii care iti umplu casa, fise de colorat, caiete vechi de scoala, etc. inventeaza cutii pentru fiecare dintre copii si obisnuieste-i sa le puna acolo cand nu le mai folosesc, iar atunci cand nu gasesc ceva si li se pare ca e prea multa dezordine in cutie, incurajeaza-i sa mai faca cate o triere si sa arunce ceea ce este de aruncat. 

Dezodorizant rapid si fara chimicale, pentru dulapuri frumos mirositoare

Dezodorizant rapid si fara chimicale, pentru dulapuri frumos mirositoare mereu!

Dulapurile și sertarele pot avea mereu un miros proaspăt cu ajutorul unui „dezodorizant” facut acasă din orez nefiert și câteva picături de ulei esențial. Mai departe...

  Comunitate, forumuri specializate de discutii


BINE AI VENIT! Noii veniti se pot prezenta aici, cei vechi sunt rugati sa ii indrume, in spiritul Comunitatii DC.

Casa noastra, dulce casa: Decoratiuni, stiluri, perdele, planuri de casa, dulapuri, faiante, bidinele, galeti cu var :))

autor: Anamaria Ghiban- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII