Cancerul ovarian poate fi tratat dacă e depistat în faze timpurii: simptome și factori de risc

Cancerul ovarian poate fi tratat daca e depistat in faze timpurii -  simptome si factori de risc

Cancerul ovarian poate fi tratat dacă e depistat în faze timpurii: simptome și factori de risc

Cancerul ovarian poate avea evolutie buna daca este depistat in stadiile timpurii ale bolii.

Din nefericire, medicii spun ca multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate in stadiu avansat, fiindca simptomele sunt silentioase sau nu apar decat atunci cand boala a avansat. Iata ce trebuie sa stii despre cancerul ovarian.

- despre cancerul ovarian (cancerul la ovar), veti citi:
Simptomele cancerului ovarian
Controalele ginecologice regulate sunt singurele masuri pentru a depista din timp cancerul ovarian
Prevenirea cancerului ovarian
Rolul geneticii in cadrul cancerului ovarian
Tratamentul cancerului la ovare
Despre sanatatea femeii
Forum de discutie, hai alaturi de noi

Simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian poate avea o evolutie buna daca este depistat in stadiile timpurii ale bolii. Din nefericire, medicii spun ca multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate in stadiu avansat, fiindca simptomele sunt silentioase sau nu apar decat atunci cand boala a avansat.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului la ovare sunt: dureri abdominale sau pelvine, modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie), modificari urinare, sangerari vaginale neobisnuite, dureri in timpul contactului sexual, pierdere in greutate, oboseala, astenie, distensie (balonare) abdominala.

Sangerarile vaginale anormale si durerea abdominala sunt cateva dintre manifestarile bolii. Cele mai multe tumori ovariene sunt depistate in stadii avansate, cand sansele de supravietuire sunt reduse.

Controalele ginecologice regulate sunt singurele masuri pentru a depista din timp cancerul ovarian

Controalele ginecologice regulate sunt singurele masuri pentru a depista din timp cancerul ovarian. Afectiunea este considerata „ucigas tacut“, pentru ca in primele stadii nu are simptome evidente, boala evoluand silentios.

In stadiul I, acest tip de cancer afecteaza unul sau ambele ovare, iar in stadiul II, boala se extinde la organele din apropierea ovarelor (uter si trompele uterine). In stadiul III, celulele canceroase se raspandesc la tesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar in ultima etapa, apar metastaze la organe precum ficatul.

In cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depisteaza in stadiul III, cand sansele de supravietuire pana la cinci ani scad cu aproximativ 35 la suta.

Prevenirea cancerului ovarian

Nu exista nicio metoda de prevenire a cancerului ovarian. Totusi, medicii afirma ca utilizarea anticonceptionalelor orale poate scadea riscul de a face aceasta boala. De asemenea, sarcina si alaptarea le-ar putea proteja pe femei de cancerul ovarian.

Printre factorii de risc implicati in aparitia cancerului ovarian se numara cei ereditari, fiind mai expuse „femeile cu rude diagnosticate cu cancer de san si/sau ovarian (in special inainte de instalarea menopauzei)“.

In multe situatii, simptomele cancerului ovarian pot fi confundate cu unele tulburari din sfera digestiva. Astfel, persoanele cu acest tip de cancer pot avea balonari, constipatie si disconfort abdominal.

Menstruatiile neregulate, urinarile frecvente si sangerarile vaginale anormale sunt alte simptome care ar trebui sa alarmeze orice femeie, pentru ca pot fi, la randul lor, semn de boala.

Un factor de risc reprezinta -c Acest sindrom poate fi şi el un factor de risc, deoarece presupune secreţia de hormoni androgeni, specifici acestui tip de cancer;

Sindromul ovarian polichistic de citit: Sindromul ovarian polichistic

Ad-Extra3:

Rolul geneticii in cadrul cancerului ovarian

Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului ovarian este istoricul familial al bolii. Şansele de a face boala sunt de 3 ori mai mari în cazul femeilor care au avut cel puţin o rudă de gradul I (mamă sau soră) care să fi avut acest tip de cancer.

Studiile au arătat că moştenirea unui defect al genelor BRCA1 şi BRCA2 creşte riscul unei femei de a dezvolta cancer de ovar cu 10% până la 40%. În mod normal aceste gene au rolul de a preveni apariţia celulelor canceroase, însă dacă o persoana moşteneşte aceste gene care au suferit mutaţii, devine mai susceptibilă dezvoltarii cancerului ovarian sau de sân.

Controalele ginecologice si ecografia pelviana pot detecta prezenta unei tumori ovariene, de aceea medicii recomanda ca orice femeie sa mearga la ginecolog cel putin o data pe an.



Pentru punerea diagnosticului este nevoie de unele investigatii suplimentare: biopsie si examene imagistice, precum tomografia computerizata sau rezonanta magnetica de abdomen si de pelvis. In ceea ce priveste markerii tumorali, medicul Dragos Median apreciaza ca acestia „sunt utili mai mult in monitorizare si mai putin in diagnosticare“.

In cazul cancerului ovarian, nivelul proteinei CA125 (marker tumoral specific cancerului ovarian) este „crescut in 50 la suta din cazurile incipiente si in 80-90 la suta din cazurile avansate, insa poate inregistra cresteri usoare si in alte afectiuni“, afirma specialistul.

Rata de supravietuire la 5 ani dupa depistare

Stadiu    Sanse de supravietuire

I              90%
II             60 - 70%
III            15 - 35%
IV              5 - 15%
 

Tratamentul cancerului la ovare

Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai multi factori, printre care dimensiunea tumorii, tipul acesteia sau alte caracteristici ale tumorii. Interventia chirurgicala se face pentru indepartarea tumorii ovariene si a altor organe din jur (daca este cazul), precum trompe uterine sau uter si reprezinta primul pas obligatoriu al secventei terapeutice.

Chimioterapia si radioterapia sunt, de asemenea, folosite in tratamentul cancerului ovarian, pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetari au pus la dispozitia medicilor si terapii tintite, care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian. 

Despre sanatatea femeii, mai cititi:

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

O menstruație regulată este un semn important al sănătății femeii. Aceste sfaturi pentru reglarea ciclului menstrual se bazează pe cele mai frecvente…

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarelor polichistice sau sindromul Stein-Leventhal este un ansamblu de modificari patologice ale unor echilibre hormonale, care duc printre altele la aparitia ovarelor polichistice,…

Cum ne afecteaza hormonii viata

Cum ne afecteaza hormonii viata

Hormonii sunt la originea tuturor transformarilor si problemelor corpului nostru. Ori de cate ori sunteti in pericol sau pur si simplu va simtiti ametita, hipotalamusul elibereaza in sange cortizol,…

 

Mai multe informatii despre SANATATEA FEMEII CITESTE AICI.

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

autor: Desprecopii
Material realizat cu sprijinul
Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII