Cand bebelusul isi suge degetul nu te grăbi să corectezi acest obicei, ci observă cum evoluează

Cand bebelusul isi suge degetul nu te grabi sa corectezi acest obicei ci observa cum evolueaza

Cand bebelusul isi suge degetul nu te grăbi să corectezi acest obicei, ci observă cum evoluează

Mulți bebeluși își sug degetele mai frecvent decât alții, însă, într-o măsură sau alta, toți bebelușii au această tendință naturală. Totuși, pentru părinții care își fac griji că acest obicei ar putea deveni deranjant sau ar putea duce la probleme dentare pe viitor, acest lucru nu oferă neapărat confort.

Este important ca părinții să înțeleagă că suptul degetului este un comportament normal pentru un bebeluș. Acest reflex apare natural din diverse motive: fie că cel mic își satisface foamea, își caută confortul, sau pur și simplu explorează lumea din jurul său, inclusiv propriul corp.

Îngrijorările privind acest obicei trebuie să fie moderate, mai ales în primii ani de viață. Specialiștii recomandă răbdare și supraveghere blândă, pentru că suptul degetului este adesea un mod în care bebelușul se auto-liniștește și nu trebuie să fie o sursă de îngrijorare prematură.

Iată sfatul de la Desprecopii: nu te grăbi să corectezi acest obicei, ci observă cum evoluează odată cu dezvoltarea copilului.

veti citi:
Un sfat de inceput
Foamea si suptul degetului mare
Suptul degetului mare si hranitul la san
Alaptarea - dosar complet
Suptul degetului mare si copiii hraniti cu biberonul
Scurtarea timpului de hranire
Cresterea dintilor si suptul degetului mare
Dar despre dentitia copilului ?
Are 6 luni si inca isi mai suge degetul mare
Sfatul de la Desprecopii pentru rezolvarea acestei probleme
 Suportul Comunitatii Desprecopii.com, intotdeauna un sfat bun

Un sfat de inceput

Sa incepem cu un sfat util: In primul rand, nu scoateti degetul mare din gurita bebelusului de fiecare data cand si-l introduce in gura. Acesta nu este cu siguranta modul de a rezolva problema suptului degetului. Parintii trebuie sa tina minte ca suptul degetului este un obicei care dispare de la sine, treptat, intre 3 si 6 ani.

Suptul degetului mare la bebeluși și legătura cu foamea

Unul dintre motivele pentru care bebelușii își sug degetul este foamea. Atunci când bebelușul nu primește suficientă hrană, fie de la sân, fie din biberon, acesta poate începe instinctiv să-și sugă degetul mare. Studiile medicale sugerează că bebelușii hrăniți la intervale mai frecvente (de exemplu, la fiecare 3 ore) tind să își sugă degetul mai puțin avid decât cei care sunt hrăniți la intervale mai lungi (4 ore). Acest comportament poate semnala că bebelușul nu și-a satisfăcut complet necesitățile nutritive și caută confort.

Totuși, la unii bebeluși, suptul degetului nu este doar un semn al foamei. Unii bebeluși prezintă acest comportament încă din perioada intrauterină, născându-se chiar cu basici pe degete sau pe mânuțe din cauza frecventei suptului. Acest lucru reflectă o tendință naturală de auto-liniștire și nu trebuie să fie neapărat un motiv de îngrijorare.

Este important ca părinții să fie atenți la momentul și frecvența acestui obicei. Dacă bebelușul își suge degetul pentru câteva minute între mese, aceasta este o reacție firească, fiind legată de senzația de foame. În schimb, dacă copilul continuă să-și sugă degetul imediat după ce a fost hrănit, acesta poate fi un indiciu că are nevoie de o altă formă de confort sau de o activitate care să-i distragă atenția.

Pentru a controla acest obicei din timp, este esențial să se asigure că bebelușul este hrănit suficient la fiecare masă și să se monitorizeze semnalele sale de auto-liniștire. Asigurarea unei hrăniri adecvate poate preveni formarea unui obicei care, pe termen lung, ar putea afecta dezvoltarea dentară sau chiar poate crea alte tipuri de dependențe comportamentale.

Suptul degetului mare și alăptatul

S-a observat că bebelușii hrăniți la sân au mai puțină tendință de a-și suge degetul, deoarece alăptarea le satisface atât nevoia de a suge, cât și de a primi hrană. Hranitul la sân îi oferă bebelușului control asupra momentului în care să se oprească, deoarece doar el știe când este sătul și nu mai are nevoie de lapte. După aproximativ 6-10 minute de supt activ, bebelușul consumă cea mai mare parte a laptelui din sân, însă continuă să sugă pentru a-și satisface nevoia de confort și liniștire, nu doar pentru hrană.

Dacă un bebeluș hrănit la sân își suge totuși degetul mare, acest lucru poate indica faptul că alăptarea nu durează suficient pentru a-i satisface nevoia de a suge. În acest caz, este recomandat să se prelungească perioada de alăptare la un singur sân, iar dacă nici acest lucru nu ajută, mama poate încerca să-l lase pe copil să sugă mai mult și de la cel de-al doilea sân. Hranirea prelungită poate ajuta la reducerea tendinței de a-și suge degetul, asigurând că bebelușul primește nu doar hrana de care are nevoie, ci și confortul emoțional asociat cu alăptarea.

Este important ca alăptarea să fie un moment de conectare între mamă și copil, care nu doar oferă nutriție, ci și împlinirea nevoilor emoționale ale bebelușului.

Ad-Extra3:

Suptul degetului mare si copiii hraniti cu biberonul

Suptul degetului apare mai mult la copiii hraniti din sticla, ei putand sa termine o sticla in 10 minute, fata de 20 de minute ca cei hraniti la san. Aceasta se intampla pentru ca pe masura ce creste, copilul devine mai puternic, si biberonul mai moale. Pe parcursul primelor 6 luni, parintii ar trebui sa incerce sa incetineasca ritmul hranirii cu sticla, astfel incat copilul aiba nevoie de 20 de minute. Sa mentineti in termos laptele, si sa cumparati biberoane noi, cu gauri mici ar fi alte sfaturi. Oricum, daca gaura biberonului este mica, bebelusul va considera ca este un efort prea mare, si va inceta sa suga in acelasi timp si degetul si biberonul.

Scurtarea timpului de hranire

O data cu cresterea copilului, este firesc ca el sa nu aiba nevoie sa fie hranit la fel de des. Oricum, daca copilul are obiceiul de a-si suge degetul mare, este bine sa va ganditi de doua ori inainte de a renunta la numarul hranirilor. In toate probabilitatile, nevoia de supt a copilului nu sunt cunoscute. Este posibil ca copilul sa sdoarma la ultima hranire, inainte de a il schimba pentru noapte. Oricum, ramane buna ideea de a trezi copilul si de a si verifca daca mai doreste sa fie hranit.

Cresterea dintilor si suptul degetului mare

Copiilor carora le cresc dintii au obiceiul de isi mesteca sau suge degetul mare, degetele sau mainile. Aceasta ii ajuta probabil sa isi linisteasca presiunea din gingii. Parintii trebuie sa fie atenti sa nu confunde acest mod cu obiceiul de sugere a degetului. Un bebelus care obiceiul de a isi suge degetul mare, isi va suge degetul mare un minut, si il va mesteca atunci cand ii vor creste dintii.

Dar despre dentitia copilului?

Este un fapt sigur ca un rezultat al suptului degetului este deformarea dentitiei, prin impingere in fata a dintilor de sus, si impingerea in spate a dintilor de jos. Intinderea pe care se va produce deplasarea dintilor depinde de cat de mult isi suge degetul copilul si de pozitia degetului in gura. Aceasta deplasare a dintilor nu este permanenta, afecteaza doar dentitia de lapte. Dintii definitivi ai copilului apar in jurul varstei de 6 ani. Deci cu cat mai repede va fi scrutata perioada de supt a degetului inaintea varstei de 6 ani, cu atat mai putine probleme cu dintii va avea copilul.

Cititi deci pentru a fi informati: Apar dintii bebelusului

Are 6 luni si inca isi mai suge degetul mare

Precum am mentionat anterior, beblusii au instinctiv o dorinta puternica de a suge, dar aceasta dorinta dispare de la sine natural la varsta de 3 sau 4 luni a copilului. Daca copilul dumneavoastra isi suge degetul si dupa ce a implinit aceasta varsta, o face din necesitatea de a cauta comfort. Acesti copii, cand sunt singuri, obositi sau frustrati, recurg la suptul degetului. Acesta este modul bebelusilor de a copia comportamentul adultilor. Ea regreseaza spre varsta infantilitatii cand ceva atat de simplu ca suptul degetului il facea fericit. Oricum, este extrem de rar ca un copil sa inceapa sa isi suga degetul mare incepand cu varsta de 6 luni sau un an.

Primul lucru de amintit este, desi greu de crezut, acela ca suptul degetului dispare de la sine treptat. In mod normal dispare inainte de aparitia celei de a doua dentitii. Dispare la momentul potrivit dar poate reaparea. Descreste repede, dar revine cand copilul simte nevoia unui confort in plus. Vestea buna este aceea ca se va estompa singur. Este mult sa ne gandim ca ar putea ramane cu acest obicei pana la 3 ani. Copii de obicei renunta la acest obicei pana la varsta de 3 - 6 ani.

Sfatul de la Desprecopii pentru rezolvarea acestei probleme

🔹Nu il faceti pe copil constient de suptul degetului.

🔹Nu cicaliti copilul.

🔹Nu va faceti griji. Copilul va va prelua starea de anxietate, care il va face si pe el ingrijorat.

🔹Incercati sa ii distrageti atentia cu o jucarie cand incepe sa isi suga degetul. Dar faceti-o cat mai subtil cu putinta sau isi va da seama.

🔹Puteti sa mituiti sau sa recompensati un copil de varsta mai mare pentru a nu isi suge degetul.

Masuri de corectie ca de exemplu interdictii, impunsaturi cu cotul pentru a atrage atentia, substante rau la gust pictate pe degete de obicei nu dau rezultate.

A trage degetul afara din gura copilului il provoaca sa fie si mai rebel si il incurajeaza in acest obicei. Incurajati copilul sa renunte la acest obicei intr-un mod prietenos, nu intr-o maniera judecatoreasca. Pana la urma, intr-o buna zi, veti vedea ca nu mai suge degetelul. Nu faceti din asta un capat de tara pentru ca nu este!

Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii

E prea mare pentru suptul degetului?  Multe mamici pun intrebari pe forumul Desprecopii despre obiceiurile si deprinderile copilasului dupa varsta de 12 luni. Una dintre intrebarile frecvente este despre suptul degetelului:  Este prea mare un copilas de peste 12 luni sa isi mai suga degetelul? citeste sfatul specialistilor aici.

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate Desprecopii 2024

referinte: Stomatologia Pediatrica SUA 2014, WEBMD, Oudersonline.nl

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 18:

  1. parinte
    parintetrimis la 25/2/2015

    baiatul meu a inceput pe la 2 ani sa isi suga degetul si timp de un an am incercat cam totul ( usturoi , bandaje peste bandaje pe care le indeparta mereu-->,etc)...deja am vazut ca i se deformau dintisorii din fata ...cand in sfarsit a venit sotia mea cu o idee geniala...un degetar crosetat si frumos legat pe langa incheietura ...si inainte de somnic de fiecare data ii punea degetarul ..si in circa 2-3 sapt am scapat de acest obicei ...sper ca sa va foloseasca si voua, eu am tot cautat pe net solutii si nu am gasit.sanatate tuturor:)

    Raspunde la acest comentariu
  2. alina
    alinatrimis la 9/4/2012

    am si eu o fetita in varsta de 1 an si 9 luni isi suge degetul de pe la varsta de 4 luni si adevarul este ca ma disperala inceput sugea din suzeta dupa care sa uzat de la atata fiert si am decis sa io schimb cea mai mare greseala si acum ma caiesc am cautato prin gunoi dar nam mai gasito de atunci numai cu degetul are bube pe el saraca eu a trebuit sa muncesc de cand avea ea 4 luni ma gandesc ca poate lipsa de afectiune din partea mea nu stiu mama mea a ramas cu ea si imi zicea laso saraca ca asa se mai alinta cum voi sunteti toata ziua la lucru trebuie sa faca ceva ii era mila de ea si o lasa sa faca ce vroia acuma am ramas acasa dar este cam tarziu a facut un obicei care cred ca greu o sal indepartam plus ca are si un catelus din plus care il mangaie mereu cand este prost dispusa cu el se culca cu el se trezeste deci 2 motive de ingrijorare

    Raspunde la acest comentariu
  3. irina
    irinatrimis la 1/2/2012

    prostie. copilul meu a inceput a suga degetul la 6 luni si doar inainte de somn, asa se calmeaza si adoarme....in loc de suzeta. nu cred ca-i un semn alarmant, mai ales ca sunt de parere ca-i mai bine asa decit sa suga suzeta pina la 4 ani....

    Raspunde la acest comentariu
  4. laurentiu
    laurentiutrimis la 23/1/2012

    Bebele meu are 2 luni si 6 zile si de la un timp isi suge degetul.Eu ma intreb,trebuie sa-i dau suzeta ca sa nu-si mai suga degetul,sau doar sa nu-l las sa-si bage degetul in gurita?

    Raspunde la acest comentariu
  5. nana
    nanatrimis la 13/7/2010

    Va rog sa va hotarati pana la ce varsta suge degetul. Ma refer la ani sau luni.

    Raspunde la acest comentariu
  6. filofteia
    filofteiatrimis la 10/5/2010

    Sincer... prea ne dam cu parerea ca unii parinti nu se intereseaza de copii lor.Din experienta proprie, a unui copil de 9 ani, care inca isi suge degetul, pot spune ca am incercat TOT, mai putin pusul in ghips. De ce n-am apelat la asta, pentru ca o doctorita, care avea 30 de ani, mi-a povestit cat de marcata a fost de experienta ghipsului si a spus ca nu recomanda asta, ci mai bine il las sa-si suga degetul. O alta doctorita, de data asta stomatolog, tot din experienta proprie, mi-a spus ca mare lucru nu am ce face, sa mentinem igiena si DUPA ce va termina sa-i punem aparat. Fetita dumneaei s-a hotarat la 10 ani ca nu-si mai suge degetul, iar in trei luni de aparat avea dintii perfecti.Va doresc numai bine si sa nu mai judecam pe altii.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Alina
    Alinatrimis la 2/3/2009

    Sunt o mamica tinara si citind articolul de mai sus cred ca e foarte bun. Multumesc si mamicilor care impartasesc din experienta lor!!!

    Raspunde la acest comentariu
  8. gabi
    gabitrimis la 15/1/2006

    Nu mi se pare normal sa se mai suga degetul,la o virsta nai mare adica incepind cu 3 anisori dar vreau sa va spun ca am avut un coleg are isi mai sugea degetul si la liceu si eu cred ca este un lips din copicarie cre pe timp ce a trecut s-a accentuat mai mult si care poater dura chiar pina la virste mai mari si eu personal cred ca e si vina parintilor in mare parte ca nu au luat atitudine de cind copilul a fost mic si putea fi corectat fara a i se parea corectia ca ceva anormal pentru ca se stie ca la nu copil cu cit ii spui sa nu faca cu atit mai mult va face.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Andreea
    Andreeatrimis la 26/1/2004

    Pentru copiii sub 1 an si jumatate o metoda este pansarea degetului cu pansament "Urgo Conditii dificile". Va renunta pentru ca nu o sa ii placa gustul. In plus, o metoda foarte eficienta pentru noapte este o bluzita de pijama cu maneci lungi cusute la capete. Succes!

    Raspunde la acest comentariu
  10. Elena
    Elenatrimis la 19/2/2003

    Eu sunt mama a trei fetite, doua dintre care sug degetul. Cea mare are deja 10 ani.Cea mica doar trei luni. Eu personal am supt degetul pana la 13 ani. Ma consider un om normal. Am dantura daca nu frumoasa, cel putin normala. Poate sunt putin cam complexata, nu stiu. Toata copilaria am fost tachinata cu acest viciu. Am renuntat singura la deget. As putea spune chiar ca a fost o mare proba de calire a vointei. Atunci cand mi-a reusit, am simtit ca voi reusi orice, daca voi vrea suficient acest lucru. Chiar asa si este de atunci incolo. Nu vreau sa spun ca e bine, nu inteleg doar,de ce fac atata caz parintii copiilor care sug degetul. Cum s-ar simti oare, daca copilul lor ar avea o boala serioasa? De ce nu lasati copilul sa se simta bine, din moment ce nu-si dauneaza sie si nici altora? De ce e mai urat sa sugi degetul, decat sa mesteci gume, de exemplu? Mie personal mi se pare mai daunator acest obicei atat pentru propria sanatate, cat si din punct de vedere ecologic.Iubiti-va copiii asa cum sunt ei, aceasta e tot de ce au ei nevoie. Mie personal mi-e foarte draga mititica mea cu degetelul in gurita. E atat de unica!

    Raspunde la acest comentariu
  11. Catalina
    Catalinatrimis la 26/1/2003

    Buna seara.Am citit articolul referitor la suptul degetului la bebelusi .Eu cred ca aceasta devine un viciu si cu siguranta ca este un motiv de ingrijorare pentru parinti.Am un baietel de doi ani de zile si va spun din proprie experienta ca odata ce se obisnuieste sa-si suga degetul un copil va fi foarte greu sa se dezobisnuiasaca si cind va creste va ramine cu acest obicei care ii va strica dantura in viitor .Eu nu sint de acord cu faptul ca nu este gresit ca un copil sa fie lasat sa-si suga degetul.De la virsta de un an orice parinte trebuie sa i-a masuri in vederea stoparii acestui viciu.Va multumesc si numai bine.

    Raspunde la acest comentariu
  12. Mihaela Somlea
    Mihaela Somleatrimis la 1/4/2002

    Liliana ai incercat sa le faci cu oja? Eu tocmai asa am facut si de-o saptamana mi-a mers. Aseara a fost prima data cand am mai avut ce unghii sa tai dupa ce a dobandit acest obicei de la gradinita. Bineanteles a trebuit sa stau cu ochii pe ea, dar daca-i spuneam doar ai grija ca strici oja imediat scotea degetul din gura. Aseara i-am taiat unghiile si am facut-o din nou cu oja, a fost foarte incantata de manichiura ei.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Liliana
    Lilianatrimis la 31/3/2002

    Am doua fetite. Cea mare (5 ani si jumatate) isi roade unghiile. Cea mica (4 ani) isi suge degetul. Am incercat cu tot felul de metode; si cu binisorul, si cu promisiuni, si cu pedepse, si cu cearta. N-am reusit nimic. Cea mare are niste degetele... sa nu mai spun, cea mica incepe sa aiba dintii ca un iepuras. Spuneti-mi si mie ce sa mai fac? Nu pot sa le pedepsesc mereu ca se invata asa si oricum nu ma lasa sufletul sa le frustez prea mult de micile bucurii (dulciuri, leagane, plimbari mai deosebite ...). "Santajul" cu mici placeri mai deosebite e mult prea costisitor. Spuneti-mi si mie alte idei. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  14. Lidia
    Lidiatrimis la 20/3/2002

    Draga Roxana,nu mai fi asa ingrijorata daca isi suge degetul atunci cind vrea sa doarma.Asa se linisteste ea mai usor ,e bine ca nu-si balangane capul cum fac altii copii.Baiatul meu isi suge degetul mai tot timpul si sunt sigura ca daca mai continua o sa isi deformeze dantura.Ce pot sa-ti zic ca sa o dezobisnuiesti de acest obicei?Cinta cintece de leagan, spunei povesti, dar mai tare se bucura cind ii cinti.Poate se dezobisnuieste ,nu stiu trebuie sa le incerci pe toate.Eu ma chinui cu al meu sa-l dezobisnuiesc ,dar e mai greu.TAre mi-ar trebui si mie un sfat.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Kimura Lidia
    Kimura Lidiatrimis la 13/3/2002

    Am un baiat de un an si 2 luni care de la 6 luni a inceput sa-si suga degetul.toata lumea imi spune ca o sa renunte in timp.LA inceput nu mi-am facut griji ,insa in ultima perioada isi suge dejetul mai mult si nu cred ca ii este foame tot timpul.Nu stiu ce sa fac sa renunte la acest obicei.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII