Nasterea prin hipnoza: intrebari, experiente si avantaje. Dar oare chiar functioneaza?

Nasterea prin hipnoza -  intrebari, experiente si avantaje. Dar oare chiar functioneaza?

Nasterea prin hipnoza: intrebari, experiente si avantaje. Dar oare chiar functioneaza?

Nasterea prin hipnoza este aleasa de tot mai multe femei in lume si este posibila chiar si in Romania. Dar oare functioneaza cu adevarat? Mamele intră, spun hipnoterapeuţii, într-un fel de transă cu ajutorul hipnozei şi rămân acolo pe parcursul naşterii, fiind complet conştiente de tot ceea ce se întâmplă cu ele şi pot ieşi oricând din această stare. Angelina Jolie, Jessica Alba, Kate - ducesa de Cambridge, Meghan Markle au folosit tehnici de hipnoza la nastere.

 Iata o serie de experiente impartasite despre nasterea prin hipoza, plus alte intrebari si raspunsuri... Citeste mai departe...

- despre nasterea sub hipnoza, veti citi:
Nasterea sub hipnoza: trend sau optiune realista?
Prea frumos sa fie adevarat?
Presiune de a naste natural e tot mai mare
Cat costa un curs cu un hipnoterapeut?
Am reusit sa imi concentrez mintea la ceea ce facea corpul
Nastere lipsita de durere?

Nasterea sub hipnoza: trend sau optiune realista?

Cand o asculti pe Victoria Parrott povestind despre prima ei nastere, suna la fel de simplu ca si cum si-ar fi facut o manichiura. Actuala mamica de 33 de ani isi aminteste despre acel moment in care a dat nastere fiicei ei, Marta, spunand: "Am atipit pentru ca eram extrem de relaxata!" Este genul de poveste care va enerva peste masura cele mai multe mame, de la cele inca bantuite de amintirile zecilor de ore petrecute in travaliu, pana la cele care au apelat la medicamente pentru ameliorarea durerii - singura modalitate de a pune capat chinului lor. Dar Victoria se numara printre un numar tot mai mare de mame care aleg ceea ce se numeste "nasterea cu ajutorul hipnozei".

Ea a nascut asistata de un terapeut care a invatat-o tehnicile de auto-hipnoza, relaxare si de respiratie. "Pot sa spun sincer ca nu am simtit nici o durere", insista ea. "Tot ce am simtit a fost o senzatie blanda cand Martha a trecut prin pelvis. Aceasta a fost experienta cea mai extraordinara."

Prea frumos sa fie adevarat?

Dovezile sugereaza ca experienta ei nu este una neobisnuita. Din ce in ce mai cunoscuta, nasterea prin hipnoza promite mamicilor insarcinate varianta unei nasteri de vis.

Printre povestile de viata care sustin aceasta optiune este si cea a altei mamici care in urma unei incercari de a naste pe cale naturala, dupa un travaliu de 6 ore, a apelat disperata la un hipnotizator, nascand in cele din urma fara a fi nevoita sa recurga la medicamente pentru durere.

Presiune de a naste natural e tot mai mare

In tarile Europei de Vest, presiunea care se face pe viitoarele mamici de a naste pe cale naturala este tot mai mare. 

Laureen Treadwell (director al Asociatiei pentru traumele nasterii in Marea Britanie ) declara: "Ca organizatie care vede ca scop al sarcinii doar acela de a naste un copil sanatos, vedem in noile trenduri o modalitate de a indoctrina viitoarele mamici cu ideea ca nasterea poate fi lipsita de dureri - lucru care nu este adevarat. Cu atat mai rau este faptul ca o adevarata industrie a fost construita in jurul acestui aspect, intreprinderi care fac bani prin aplaudarea femeilor care nasc fara medicamente, de parca acestea s-ar afla intr-un concurs. In momentul de fata suntem martorii unor femei care sunt decise sa nasca fara nicio durere, dar cand ajung in sala de nasteri, descopera ca travaliul este mult mai greu decat si-ar fi imaginat. Cand sfarsesc prin a opta pentru o nastere cu epidurala sau cezariana, simt esecul deoarece nu s-au mai intalnit pana atunci cu o nastere fara durere."

Insarcinata cu primul ei copil, Victoria Parrott a fost ingrozita de perspectiva de a da nastere, si si-a planificat sa ceara ajutorul pentru o nastere fara dureri. Un prieten i-a mentionat metoda nasterii prin hipnoza, apoi ea si sotul ei au decis sa urmeze cursurile, deloc ieftine, predate de o hipnoterapeuta.

Viitoarea mamici si viitorul tatic au participat la un curs de 3 ore, o data pe saptamana, timp de patru saptamani. Au invatat tehnici de relaxare si vizualizare. Pentru a fi complet pregatita, a practicat in fiecare zi, reusind sa-si  separe mintea de corp, increzatoare fiind ca in timpul travaliului vor reusi sa faca acest lucru.

Ad-Extra3:

Cat costa un curs cu un hipnoterapeut?

Convinsa ca a descoperit secretul unei nasteri nedureroase, Victoria a platit-o pe respectiva hipnoterapeuta pentru a o asista la nastere.

"Cand mi s-a rupt apa, medicii au vrut sa-mi provoace travaliul, dar pentru ca testele aratau ca Martha era bine, am stat acasa intr-un travaliu de doua zile. Atat de relaxata am reusit sa fiu, incat am si atipit." In cele din urma, cu sapte ore inainte de nastere, Victoria s-a prezentat la spital cu Tamara (ea insasi mama a doi copii, dintre care ce-l de-al doilea nascut prin aceeasi metoda). Rolul Tamarei a fost acela de a o ajuta pe Victoria pe timpul procesului de autohipnoza. "Am intrat in sala de nasteri razand, asa incat moasa nu m-a crezut ca sunt intr-un travaliu atat de avansat. Ea a fost socata cand a decoperit ca intr-adevar, nasterea era pornita!"

Victoria adauga: "S-ar putea crede ca am avut noroc cu aceasta nastere, dar eu sunt sigura ca fara autohipnoza, totul s-ar fi terminat cu o epidurala si o cezariana". In afara de costul unei hipnoterapeute, care ar fi prohibitiv pentru multe mame, este imposibil sa nu ne intrebam daca aceasta forma de nastere nu se adauga pur si simplu la presiunea cu care femeile se confrunta deja.

Am reusit sa imi concentrez mintea la ceea ce facea corpul

O alta mamica, in varsta de 39 de ani din Marea Britanie, admite ca, in ciuda faptului ca cersea de la moasa aer si gaz, i s-a reamintit planul de nastere conceput inainte de a intra in travaliu. Mama a doi copii, de 5 si 3 ani, ea isi aminteste: "Moasa mi-a amintit ca am nascut primul copil fara medicamente, asa ca voi reusi acelasi lucru si la cel de-al doilea. Privind inapoi, ma bucur ca a facut asta. Am reusit sa ma imi concentrez mintea la ceea ce facea corpul si la scurt timp, a aparut Esther. A fost atat de bland, incat nu am avut nevoie sa imping. Nu pot sa spun ca nu am avut deloc dureri; nasterea este un rit de trecere, si acest lucru mi-a dat o incredibila incredere in mine."

O alta mamica, de 28 de ani, a incercat hipnoterapia la ambele nasteri ale copiilor ei, de 2 ani si respectiv 9 luni si a fost dezamagita. Ea spune: "Inainte de nasteri, am urmarit cateva clipuri incredibile in care femeile nasteau prin aceasta metoda, nu scoteau nici un sunet, iar copilul aparea insotit de nimic mai mult decat un chitcait. Dar am aflat in timpul primului meu travalui ca nimeni nu poate aprecia cat de dureros poate fi. De ambele ori durerea a devenit atat de chinuitoare, incat nu am nicio idee despre cum o femeie poate intra in transa si sa spuna ca este nedureros. In ciuda eforturilor mele, nu am mai putut continua, asa ca am optat pentru gaz si aer si am simtit o usurare enorma."

Nastere lipsita de durere?

Sophie o mamica de 33 de ani a descoperit nasterea prin autohipnoza in timpul cursurilor de yoga pe care le facea pentru a se mentine in forma in timpul sarcinii cu fetita ei, Eva.

"Inainte de acest moment, eram ingrozita si ma gandeam si la cezariana si la toate medicamentele posibile. In a sasea luna de sarcina am aflat despre aceasta metoda si am inceput sa citesc despre ea. Se pare ca are sens pentru ca, la urma urmei, corpul unei femei este conceput pentru a naste. Am trait intr-adevar o relaxare in timpul stadiilor incipiente ale travaliului, dar nu cred ca e realist sa spun ca poate determina o nastere lipsita de durere."

In cele din urma, desigur, nu trebuie sa ignoram nimic din tot ceea ce ofera perspectiva calmarii durerii de nastere. Dar nici nu putem sa acceptam ca femeile sa treaca prin agonia durerilor nasterii suferind in tacere.

Nasterea cu ajutorul hipnozei, posibila si in Romania

Conceptul de hipnonaştere a fost introdus, pentru prima dată în România, într-o maternitate privată din Braşov. Mai exact, mamele sunt hipnotizate înainte de a intra în travaliu. Motivul? Din ce în ce mai multe femei aleg să facă cezariană şi ocolesc naşterea naturală de teama durerii,

Mamele intră, spun hipnoterapeuţii, într-un fel de transă cu ajutorul hipnozei şi rămân acolo pe parcursul naşterii, fiind complet conştiente de tot ceea ce se întâmplă cu ele şi pot ieşi oricând din această stare.

Pacientele maternităţii sunt pe deplin conştiente pe toată durata travaliului şi pot naşte în poziţia pe care o preferă. Şi, spun medicii, pentru ca totul să meargă perfect trebuie să se implice şi tăticii.

Mamele care urmează cursurile de hipnoză plătesc 3100 de lei. La aceştia se adaugă costul naşterii naturale, adica înca 2.700 de lei.

Hipnoza nu are niciun efect secundar care să afecteze mama sau fătul. Naşterea unui copil prin hipnoză presupune eliminarea completă sau diminuarea semnificativă a durerii, accelerarea travaliului precum şi naşterea unui copil sănătos la care nu au ajuns substanţele chimice folosite în anestezia clasică.

Din păcate, hipnoza este privită cu relativă suspiciune de către pacienţii români, din cauza unor mituri negative, dar false, promovate în filmele comerciale.

Avantajele hipnozei în timpul naşterii

Pe baza a numeroase studii clinice, cercetatorii au stabilit o lista de beneficii rezultate din folosirea hipnozei în obstetrică:

- Realizarea unei relaxări fizice şi psihice;

- Nu produce o blocare a respiraţiei sau circulaţiei sanguine între mamă şi făt;

- Scurtarea primei etape a travaliului;

- Creşterea rezistenţei la şocul obstetrical;

- Nu interferă cu mecanismele normale ale travaliului; în fazele iniţiale şi intermediare, reduce durerea prin scăderea anxietăţii şi încordării;

Nasterea sub hipnoza

Super fotomodelul Doutzen Kroes a nascut o fetita frumoasa - Mylenna Mea. Mamica a dezvaluit ca nasterea a fost una usoara, datorita nasterii sub hipnoza. Moasa Imke van Soest raspunde intrebarilor legate de subiectul nasterii sub hipnoza ... citeste mai departe

Despre nastere si toate modalitatile de calmare a durerii in timpul nasterii cititi sectiunea: NASTEREA.

 

Despre nastere si experiente ale nasterii, cititi pe larg forumul de discutii specializate:
 

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite

Sfaturi importante de la Desprecopii

Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
Nu uitati sa cititi toate articolele despre nastere.

autor: redactor Mihaela Vilcu  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII