La ce varstă putem spune primul NU copilului? Nu pană la aceasta vârstă 🚫
A spune din când în când NU copilului, face parte din educație. Chiar dacă suntem înconjurați de specialiști care ne îndeamnă să spunem doar DA copilului, realistic vorbind, așa ceva nu este posibil și nici în regulă. 🚫 Dar de la ce vârstă putem începe primii pași în aplicarea metodelor de disciplină?
→ Dar de la ce vârstă putem spune primul NU copilului? 🤔
- veti citi:
La ce varsta putem spune primul NU copilului?
Prima interventie de educatie
Cand incepe copilul sa se familiarizeze cu regulile de disciplina?
Recomandări de cărți care abordează tema disciplinei pozitive și stabilirii limitelor în creșterea copiilor
Educatia timpurie: cum cantecelele, povestile si prietenii imaginari stimuleaza inteligenta copilului
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
La ce varsta putem spune primul NU copilului?
A spune din când în când câte un NU copilului este o componentă esențială a educației. Deși există specialiști care ne încurajează să fim mereu afirmativi și să evităm refuzurile, în practică, acest ideal este nerealist și poate fi chiar contraproductiv. Educația presupune stabilirea unor limite și reguli clare, care îi ajută pe copii să înțeleagă lumea din jurul lor, să se dezvolte armonios și să învețe despre responsabilitate și consecințele alegerilor lor.
Dar, se pune întrebarea: de la ce vârstă este adecvat să începem să aplicăm metode de disciplină și să spunem primul NU? Specialiștii în dezvoltarea copilului sugerează că aceste noțiuni pot fi introduse treptat încă de la o vârstă fragedă, începând chiar de la finalul primului an de viață. La această etapă, copiii încep să testeze limitele și să își exprime dorințele și nevoile în moduri noi. Prin stabilirea unor limite sănătoase și prin oferirea de alternative pozitive la comportamentele nedorite, părinții pot începe să cultive un cadru de disciplină bazat pe înțelegere și respect mutual.
Prima interventie de educatie
Ei bine, psihologii sunt de parere ca putem spune primul NU copilului la frageda varsta de 9 luni. Aceasta fiind asadar prima interventie de educatie, un pas important al educatiei timpurii.
Asadar, inca de la varsta de 9 luni, putem incepe sa-i fixam copilului niste limite si sa ii spunem NU pentru a-l invata treptat, ca nu chiar orice lucru este permis si pentru a-i oferi repere (inclusiv de siguranta). Desigur, aceste NU-uri sunt necesare pentru a oferi copilasului o limita de protectie si pentru a-si cladi increderea in sine, siguranta si pentru a creste sanatos.
Citeste Intrebarile existentiale ale unui bebelus. Cele 9 intrebari pe care si le pune in primul an de viata
Cand incepe copilul sa inteleaga regulile de disciplina?
Abia in jurul varstei de 5 ani, copilul incepe sa se familiarizeze cu notiunile de respect si autoritate, cerinte din capitolul disciplinei. Dupa varsta de 3 ani, putem incepe treptat sa explicam consecintele nerespectarii regulilor impuse de noi. Pana atunci insa, copilul nu are capacitatea sa faca legatura intre consecinta si gestul reprosat, asa ca este OK sa spunem NU - fara explicatii, atunci cand este cazul.
Ad-Extra3:
Educatia timpurie: cum cantecelele, povestile si prietenii imaginari stimuleaza inteligenta copilului
Pe masura ce bebelusul creste, incepe sa stapaneasca utilizarea limbajului pentru a-si putea exprima sentimentele si dorintele. Si se va bucura tot mai mult sa asculte povesti citite seara la culcare, sa invete cuvinte noi si sa faca din toate intamplarile zilei un scenariu de poveste. Daca povestile lor sunt sau nu adevarate, nu are nici o importanta. Cel mai important aspect este ca cel mic sa-si foloseasca creierul pentru a crea o istorisire din propriile sale experiente.Iata cum influenteaza educatia timpurie inteligenta copilului.
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Ce temperament are de fapt bebelusul tau? Unul va fi presedinte, altul somer de meserie, altul actor, altul fizician, altul comedian, altul poet, altul astronom, altul mare fotomodel ... da da vorbim de bebelusii pe care ii vedem acum in scutece - dar peste 25-30 de ani. Deci este foarte normal ca inca din vremea bebelusiei, micutii sa isi arate temperamentul. Si, ca proaspata mamica sau proaspat tatic buimac, e imposibil sa nu observi ca mica ta progenitura, la care tii ca la ochii din cap, este deja dotat cu personalitate.
Desprecopii a ajuns la concluzia ca exista 5 feluri de bebelusi cu temperamente distincte. Iata-le:
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate.
Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.
Citeste si: Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Recomandări de cărți care abordează tema disciplinei pozitive și stabilirii limitelor în creșterea copiilor:
Disciplina pozitivă" de Jane Nelsen - Această carte oferă părinților și cadrelor didactice strategii eficiente pentru a cultiva relații respectuoase în familie și la școală. Metodele bazate pe înțelegere reciprocă și respect ajută la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor.
Cum să vorbești ca să te asculte copiii tăi și cum să asculți ca să te vorbească" de Adele Faber și Elaine Mazlish - Autorii oferă tehnici de comunicare care transformă interacțiunea cu copilul, promovând un dialog constructiv și înțelegerea emoțională.
Limitele: Când să spui da, când să spui nu, pentru a prelua controlul asupra vieții tale" de Dr. Henry Cloud și Dr. John Townsend - Deși nu este exclusiv despre copii, această carte explorează importanța stabilirii limitelor sănătoase în toate aspectele vieții, inclusiv în creșterea copiilor.
Educație fără recompense și pedepse de Alfie Kohn - Kohn contestă tradiționalele sisteme de recompense și pedepse, propunând alternative care cultivă motivația internă și dezvoltarea personală a copilului.
Mindset-ul copilului tău de Carol S. Dweck - Bazându-se pe conceptul de mindset de creștere versus mindset fix, Dweck oferă insight-uri despre cum atitudinile părinților față de eșec și succes influențează dezvoltarea copiilor.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII