Memorii afective: sau de ce prefer placintele poale-n brau ale bunicii - langustei din restaurantul parizian
Ati prefera sa repetati experienta cu langusta din restaurantul parizian sau mai degraba placintele poale-n brau ale bunicii? Memoria mea afectiva ma duce in mod cert catre cea din urma. Imi face placere – odata cu nostalgia aferenta – sa retraiesc, ori de cate ori doresc si mi se face dor – senzatiile copilariei si sa-mi amintesc mirosul de copt care umplea casa de dragoste. Mai ales inaintea sarbatorilor. Ma bucur nespus ca, desi exista atat de multe surse de informare care le pot da sugestii gospodinelor aflate in pana de idei, am carnetelul minune al mamei si bunicii.
O mare parte din viaţa noastră se roteşte, vrând-nevrand, în jurul mesei
Fiecare dintre noi are, desigur, tezaurul său propriu de amintiri preţioase
Carneţelul-minune al mamei şi bunicii
Prăjitura bistriţeana
Tradiţiile culinare
Mancarea, un ritual care ne aduce mai aproape unul de celalalt
Mancarea nu mai este demult o simplă necesitate fiziologică. Sau poate că nu a fost niciodată doar asta. Mâncăm în familie, duminica, într-un ritual care ne aduce aproape unul de celălalt. Mâncăm cu colegii la prânz şi mai schimbăm o vorbă despre ultimul proiect nepredat la timp. Mâncăm înainte de a face afaceri. Mâncăm căpşune cu frişcă înainte de a face dragoste. Mâncăm de stres, bulimic, tablete de ciocolată în faţa telezorului, contemplând jumătatea goală de pat. Mâncăm jumătatea de morcov fadă atunci când ţinem (încă o) cură de slăbire.
O mare parte din viaţa noastră se roteşte, vrând-nevrand, în jurul mesei
"Copilul nu mănâncă destul. Am nevoie de noi reţete de diversificare". "Nu ştiu ce să mai fac de mâncare... hai să intru pe forum să iau idei". "Oare ce să-i gătesc azi soţului meu, cu gastrita sa proaspăt diagnosticată?"
Şi ca şi cum nu era de ajuns că o parte atât de mare din viaţa noastră se leagă, într-un fel sau altul, de mâncare, la asta se adaugă şi Marcel Proust. Da, Proust, autorul francez al unuia dintre cele mai mari (la propriu şi la figurat) romane scrise vreodată, "În căutarea timpului pierdut". Acolo, mirosul şi gustul unei madlene declanşează o reîntoarcere în trecut. Ce uşor şi frumos, să te poţi reîntoarce în trecut fără maşinării SF... doar cu o mână de făină, un strop de apă şi un grăunte de drojdie. Şi cu dorinţa de a-l regăsi neschimbat.
Fiecare dintre noi are, desigur, tezaurul său propriu de amintiri preţioase
O zonă personală a memoriei, ducând departe, în copilărie, o zonă pe care o protejăm instinctiv de toate umbrele prezentului, pe care vrem s-o păstrăm albă, pură, a noastră. O mare parte din această zonă a amintirilor este de inspiraţie culinară. Cu toţii ne amintim de serile copilăriei, cu toată familia adunată în jurul unei mese pe care tronează o mămăliguţă aburindă. Sau de bunica, şi de neîntrecuţii ei cozonaci. Poate că, de atunci, am mai mîncat atât mâncare mai sofisticată decât mămăliga, cât şi prăjturi savant decorate, degustate în locaţii simandicoase. Poate că am călcat pragul multor restaurante de cinci stele, am degustat mâncăruri cu nume şi consistenţă imposibil de reţinut, pregătite de cei mai renumiţi specialişti în domeniu. Şi sigur, au fost nişte experienţe gastronomice remarcabile.
Şi totuşi... dacă aţi avea şansa – cu sau fără madlenă – de a vă întoarce în trecut, pe care l-aţi alege? Aţi prefera să repetaţi experienţa cu langusta din restaurantul parizian sau mai degrabă plăcintele poale-n brâu ale bunicii?
Ad-Extra3:
Carneţelul-minune al mamei şi bunicii
Memoria mea afectivă m-ar duce în mod cert către cea din urmă. Îmi face plăcere – odată cu nostalgia aferentă – să retrăiesc, ori de câte ori doresc şi mi se face dor – senzaţiile copilăriei şi să-mi amintesc mirosul de copt care umplea casa de dragoste. Mai ales înaintea sărbătorilor. Mă bucur nespus că, deşi există atât de multe surse de informare care le pot da sugestii gospodinelor aflate în pană de idei, am carneţelul-minune al mamei şi bunicii. Şi citesc reţetele scrise cu mâna lor, de pe foile uneori pătate de ciocolată, cu colţurile mai îngălbenite de ani. „Adaugi trei linguri de zahăr şi amesteci repede să nu se prindă” n-a sunat în nicio altă parte mai melodios decât acolo. Şi fac reţetele care-mi readuc acasă copilăria, făcându-i şi fiului meu cunoştinţă cu ea.
Prăjitura „bistriţeană”
E greu să fac o selecţie a zecilor de reţete testate de nenumărate ori. Iată însă o reţetă de prăjitură care, de când îmi aduc aminte, nu a lipsit niciodată de pe masă la Paşti şi la Crăciun. Era, de asemenea, nelipsită la aniversări de orice tip iar în perioada studenţiei, când primeam mult-aşteptatul pachet „de acasă”, înainte de a scoate cutia cu şniţele, o căutam pe ea. Prăjitura „bistriţeană”.
Se face un aluat din opt albuşuri bătute spumă, 300 de grame de zahăr, 300 de grame nucă măcinată şi patru linguri de făină. Se dă la cuptor la foc moderat până trece proba scobitorii.
Se face o cremă din 8 gălbenuşuri frecate cu 200 grame de zahăr. Se amestecă cu patru linguri de cafea lichidă concentrată şi amestecul se pune pe aburi, unde se amestecă pînă se îngroaşă.
Separat, se freacă 300 grame de unt cu un pic de zahăr (în funcţie de cât de dulce vă doriţi să iasă crema). Cînd prima cremă s-a răcit, cele două creme se amestecă.
Blatul copt se taie pe mijloc şi în interior se pune crema, după care se dă la rece. Se poate pune deasupra o glazură simplă din apă, zahăr, cacao şi ulei (120 grame zahăr pudră, 2 linguri cacao, 2 linguri ulei, 2 linguri – sau mai mult – de apă fierbinte).
Se serveşte, bineînţeles, cu multă dragoste. La noi se serveşte, după cum spuneam, foarte des; când stabilim meniul de sărbătoare, întrebăm „Ce să (mai) facem – în afară de bistriţeană?”
Tradiţiile culinare
Probabil că tradiţiile culinare de acest tip ne ajută să avem o constanţă, să ne formăm amintiri, să ne consolidăm tradiţii. Sunt nişte tradiţii la care, în măsura timpului liber al fiecăruia, contribuie cu toţii, ceea ce ne ajută să ne simţim o familie. De aceea, în ciuda zecilor de surse de informare online, mi-am format un carneţel cu reţete: multe dintre ele împrumutate de la fratele său mai în vârstă şi cu mai multe amintiri.
Ar putea fi interesant de încercat reţetele tradiţionale ale altor familii. Mi-ar plăcea să încerc mirosurile care ţie îţi aduc aminte de copilărie, cele care dau sens duminicilor familiei tale. Ofer cu drag „bistriţeana” cu împrumut, oricui ar fi tentat să o încerce. La schimb: gustul cărei mâncări te face pe tine să te simţi acasă?
Sugestii interesante:
8 retete de cozonaci si placinte pufoaseSa miroase in casa a cozonac ... ah, asta e mirosul Craciunului. Iata ca vin si sarbatorile mult asteptate de copii dar si de cei mai mari bineinteles. Pe langa cadouri, zapada si colinde, cel mai mult ne atrage mirosul proaspat de cozonac scos din cuptor, aromat si frumos rumenit. Oare este un miros care aduce a sarbatori mai mult decat acesta? citeste in continuare aici. | |
Cele mai bune retete de paine de casaPainea de casa este o delicatesa. Fie ca esti la dieta sau nu, impatimit al gatitului sau dimpotriva, nimeni nu poate refuza o felie de paine proaspata, facuta in casa. Mirosul painii facuta in casa este incomparabil, asa ca desprecopii a adunat cele mai bune 10 retete pe care le puteti pregati cu usurinta: citeste in continuare aici. | |
8 retete de gogosi pufoaseOare cui nu-i plac gogosile? Fie ele umplute cu gem, "mincinoase" cum li se mai spune sau pufoase, retete sunt o multime dar de unde si ce sa alegem? Iata o selectie de 8 retete de gogosi pufoase super testate si recomandate. citeste in continuare aici. | |
10 retete delicioase de zacuscaO felie de paine proaspata cu zacusca e un deliciu ... Si pentru ca toamna bate la usa nu se poate sa nu pomenim de vesnica gustare pe care o adoram toti: zacusca. Pentru ca avem pe forumul nostru multe bucatarese harnice, va prezentam cateva dintre cele mai bune retete de zacusca incercate chiar de ele! citeste in continuare aici. | |
6 retete speciale cu usturoi care va feresc de raceala si gripaPobabil cineva stranuta in prejma dumneavoastra chiar in acest moment. Virozele si gripele sunt in plina desfasurare, si daca nu ati fost inca expusi, cu siguranta veti fi. Cu exceptia spalatului pe maini sau evitarea multimilor, ati putea adauga putina aroma produsele alimentare pentru a va ajuta la mentinerea sistemului imunitar in modul de lupta. Iata 6 retete cu usturoi crud care va pot proteja de gripe si raceli. Si mai sunt si foarte gustoase ...citeste in continuare aici. |
Comunitate, forumul cu cele mai bune bucatarese
Autor: Nana01
redactor invitat la Desprecopii
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII