8 motive pentru care trebuie să-ți inveți bebelușul importanța contactului vizual
Contactul vizual este una dintre cele mai puternice forme de comunicare non-verbala care exista, insa din pacate, la copii aceasta nu se manifesta atat de natural pe cat ne-am dori.
Iata 8 motive pentru care trebuie sa-ti inveti bebelusul importanta contactului vizual.
8 motive pentru care trebuie sa-ti inveti bebelusul importanta contactului vizual:
Comunica prin priviri cu bebelusul tau
1. Bebelusii & Contactul vizual
2. Expresia
3. Abilitati de ascultare
4. Increderea
5. Imprietenirea cu alti copii
6. Electronicele
7. Visarea cu ochii deschisi
8. Excesul
Comunica prin priviri cu bebelusul tau
Contactul vizual este una dintre cele mai puternice forme de comunicare non-verbala care exista, insa din pacate, la copii aceasta nu se manifesta atat de natural pe cat ne-am dori. Dincolo de rezultatele pe care le astepti in urma contactului vizual dintre tine si sugarul sau copilul tau, ar trebui sa stii faptul ca majoritatea copiilor nu sunt complet constienti de cum functioneaza in anumite situatii aceasta forma de comunicare.
Un mod usor prin care ii poti arata copilului puterea contactului vizual este sa il duci la raionul de cereale al magazinului alimentar si sa il intrebi care cereale i se par cele mai atragatoare.
Un studiu al universitatii Cornell, din New York, a descoperit ca “sunt cu 16% mai mari sansele ca o anumita marca de cereale sa fie aleasa de catre consumatori atunci cand literele de pe ambalajele acestora sunt foarte evidentiate. Deloc surprinzator pentru noi, studiul a descoperit ca pe cutiile cerealelor pentru copii literele sunt scrise in josul cutii, la un unghi de 9,6 grade, pe cand la cerealele pentru adulti sunt drepte si simetrice.”
In afara de alegerea cerealelor cele mai bune atunci cand esti la cumparaturi, in continuare sunt date 8 motive pentru care ar trebui sa-ti inveti copilul importanta contactului vizual.
1. Bebelusii & Contactul vizual
Cand sugarii implinesc 6-8 saptamani, o sa inceapa sa stabileasca contactul vizual cu mama si o vor urmari cu privirea. Aceasta inseamna ca incep sa recunoasca persoanele familiare; iata baza interactiunii sociale pe care o au odata cu inaintarea in varsta. La fel si pe tati...
2. Expresia
Prin stabilirea contactului vizual cu alti oameni, copilul nu-si exprima doar interesele/ nevoile, ci si invata sa acorde atentie la ceea ce li se intampla celorlalti; ceea ce ii ajuta sa se dezvolte din punct de vedere social si sa constientizeze importanta expresiilor lecturii pentru interactiune.
Ad-Extra3:
3. Abilitati de ascultare
Toate mamele stiu ca forma favorita de impotrivire pasiva a copiilor atunci cand li se vorbeste este evitarea completa a stabilirii contactului vizual. Nu sunt adorabili? Majoritatea parintilor insista sa fie priviti in ochi de catre copil atunci cand ii vorbesc pentru a sti ca mesajului transmis de ei i-a fost acordata atentie. Acest tip de contact vizual va crea o buna impresie profesorilor de la scoala si va antrena copilul sa invete prin concentrarea atentiei.
4. Increderea
In tot regnul animal, privirile directe sunt semne ale increderii si ale competentelor de lider. Cand copii invata aceasta la o varsta frageda, oamenii le vor raspunde in concordanta cu ceea ce vor, iar ei nu vor parea doar increzatori, ci vor fi increzatori.
5. Imprietenirea cu alti copii
In comparatie cu cei dezinvolti, copii timizi sau mai retrasi au adeseori nevoie de un timp mai indelungat pentru a-si face prieteni. Acestora le este dificil sa vorbeasca intr-un grup, iar stabilirea contactului vizual direct reprezentand o adevarata provocare pentru ei. Este foarte probabil ca ei sa iasa din propria cochilie atunci cand vor invata sa se angajeze in conversatii in care isi privesc direct in ochi partenerii.
6. Electronicele
Odata cu dominarea vietilor noastre de catre dispozitivele electronice, chiar si adultii au uitat importanta stabilirii contactului vizual direct; Ceea ce inseamna ca trebuie sa ai mare grija sa nu fii absorbit de micile ecrane, in defavoarea celor mici din jurul tau. Trebuie subliniat faptul ca ar trebui sa inchizi televizorul sau computerul atunci cand nu esti singur.
7. Visarea cu ochii deschisi
Daca ai in casa un micut visator cu ochii deschisi, atunci stii cat de creativi pot fi copii. Pe langa asta, ei pot fi uituci si foarte galagiosi. Copiii visatori au tendinta de a se refugia intr-o lume imaginara atunci cand se simt inconfortabili sau sunt plictisiti. Invata copilul sa priveasca direct in ochi persoana cu care vorbeste pentru ca aceasta il va ajuta sa fie prezent in lumea reala atunci cand este necesar; astfel va invinge timiditatea.
8. Excesul
In cele din urma, lucrurile bune in exces nu sunt benefice. Atunci cand copii nu se holbeaza la podea, obisnuiesc sa se uite tinta la oamenii pe care ii gasesc interesanti sau care ies in evidenta ( acest tip de comportament poate conduce la interiorizarea excesiva a copilului). Aveti grija sa ii invatati pe copii ca persoanele vizate de privirile lor insistente se pot simti inconfortabil sau amenintate.
Citeste si De ce privirile bebelusului pot semnaliza autismul
Cum putem comunica cu bebelusul ?
Dupa Odiseea Sarcinii, intra cu un plans si cu un zambet in viata noastra. Si, este deja o mare iubire. Un nou nascut este o fiinta ingereasca, parte a sufletului nostru cu care putem intra deja in contact. Mai mult chiar, nou nascutii comunica deja cu mamicile si taticii lor.
Cum pot parintii unui nou nascut sa il ajute in stabilirea relatiei de comunicare si mai ales cum putem sa stimulam bebelusul in cel mai bun si efectiv fel posibil? Aflati in continuare cum putem comunica cel mai bine cu bebelusul...
Primul an de viata al bebelusul - pe luni
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Alina Ciobanu- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referitne: revista Pediatrics si Ourdersonline.nl
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII