Opistotonusul: ce este si cum se trateaza

Opistotonusul -  ce este si cum se trateaza

Opistotonusul - ce este si cum se trateaza

  • Opistotonus este un tip de postura anormala cauzata de spasme musculare puternice. Aceasta afecteaza mai ales sugarii si copiii mici, deoarece sistemul lor nervos nu este dezvoltat pe deplin. Unele afectiuni care i se asociaza sunt destul de serioase, deci o ingrijire medicala prompta este necesara de cele mai multe ori.

- despre Opistotonos, veti citi:
Opistotonos si spasmele musculare
Cauze ale Opistotonos-ului
Cand trebuie sa apelam la un medic
Tratarea Opistotonusului
Prevenirea Opistotonusului

 

Opistotonos si spasmele musculare

Opistotonos este un tip de postura anormala cauzata de spasme musculare puternice.
Aceasta afecteaza mai ales sugarii si copiii mici, deoarece sistemul lor nervos nu este dezvoltat pe deplin. Unele afectiuni care i se asociaza sunt destul de serioase, deci o ingrijire medicala prompta este necesara de cele mai multe ori.

Spasmele musculare vor determina spatele copilului sa fie extrem de arcuit, iar capul va fi indoit la un grad extrem. Mainile si bratele se misca intr-un mod rigid. Spasmele pot sa apara brusc si in mod repetat. Aceasta afectiune poate aparea, destul de rar, si la adulti.

Cauze ale Opistotonos-ului

Afectiuni ale creierului

Meningita este motivul cel mai frecvent pentru aceste spasme. Ea apare atunci cand meningele (membranele din jurul creierului si a maduvei spinarii) se inflameaza din cauza virusurilor sau a bacteriilor. Aceste spasme sunt modul organismului de a incerca sa calmeze durerea cauzata de iritarea meningelui si, din acest motiv, coloana copilului dvs. este rigida.

Sindromul Arnold Chiari este un defect structural care apare atunci cand partea din spate a creierului copilului creste in jos, prin partea de jos a craniului. De obicei provoaca spasme severe la copiii, care prezinta, de asemenea, exces de lichid in creier (hidrocefalia).

Hemoragie subarahnoidiana are loc atunci cand copilul are o sangerare in zona dintre creier si tesuturile din jurul ei. Ea poate fi cauzata de leziuni, o largire a vaselor de sange numit un anevrism, sau tulburari de coagulare.

Tetanosul

Tetanosul apare atunci cand bacteriile care se gasesc in excrementele din sol si animale patrund in corp printr-o rana. Vaccinurile au rarit mult aparitia acestei afectiuni, care este tratabila, dar, totodata poate fi fatala la persoanele nevaccinate.

Supradozajul de bronhodilatatoare adrenergice

Bronhodilatatoarele sunt inhalatoare utilizate pentru tratamentul astmului bronsic si in cazurile cronice de bronsita. Aceasta afectiune apare cand pacientul inhaleaza o supradoza de medicament.

Alte cauze posibile includ tumorile cerebrale, traumatismele craniene, si convulsiile. In cazuri rare, aceste spasme pot aparea la copiii ai caror mame au baut excesiv in timpul sarcinii.

Cand trebuie sa apelam la un medic

Trebuie sa anuntam imediat medicul pediatru daca spasmele sunt insotite de urmatoarele simptome ale altor afectiuni. Sunt considerate urgente medicale:

• meningita
• febra mare
• greata
• confuzia
• plans persistent
• somnolenta extrema

Totodata, sunati urgent medicul daca banuiti ca copilul ar fi inhalat o supradoza de medicament pentru astm sau bronsita cronica. Duceti copilul de urgenta la spital daca vedeti semne de supradozaj care pot include:

• probleme de respiratie
• respiratie rapida
• buzele si unghiile de culoare albastra
• greata
• varsaturi
• convulsii
• batai rapide ale inimii
• pupile dilatate

Hemoragia subarachnoidiana cauzeaza de obicei, dureri de cap foarte dureroase langa partea din spate a capului. Alte simptome includ:

• sensibilitate la lumina
• vigilenta scazuta
• probleme de vedere
• torticolis
• greata
• dureri musculare in gat si umeri

Infectiile tetanosului provoaca frecvent o stare de rigiditate a maxilarului, a gatului si a muschilor abdominali, si dificultati la inghitire. Alte simptome includ febra, transpiratie, si ritmul cardiac rapid.

Tratarea Opistotonusului 

Metodele de tratament depind de starea afectiunii.

Medicul copilului dumneavoastra va trata meningita bacteriana cu antibiotice. Forma virala este de obicei tratata cu medicamente analgezice, repaus la pat, si lichide.

Sindromul Arnold Chiari este tratat printr-o interventie chirurgicala pentru a corecta malformatia. In cazul in care copilul dumneavoastra are, de asemenea, lichid excesiv in creier, un sunt poate fi folosit pentru a extrage lichidul si a eliberara presiunea.

In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta o sangerare la nivelul creierului, un tratament chirurgical poate rezolva problema , scazand presiunea asupra creierului si prevenind aparitia unor leziuni permanente la nivelul creierului.

Tetanosul nu poate fi vindecat, dar medicamentele pot ameliora simptomele, iar curatarea ranii poate opri raspandirea infectiei. Tratamentul cu antibiotice pentru distrugerea bacteriilor este cuplat cu anti-toxine pentru a reduce impactul infectiei. Copilul dvs. ar putea avea nevoie , deasemenea, de un ventilator pentru a-i ajuta respiratia.

Supradozajul bronhodilatator este tratat cu fluide administrate intravenos. 

Prevenirea Opistotonusului

Puteti reduce riscul aparitiei acestei afectiuni la copilul dvs. prin adoptarea de masuri de preventie a afectiunilor de baza care o cauzeaza.

Reduceti riscul aparitiei meningitei printr-o igiena frecventa a mainilor sau evitarea celor care sunt deja diagnosticati cu aceasta afectiune. Vaccinurile pot proteja copilul de anumite forme de meningita bacteriana .

Tratarea cu promptitudine a anevrismelor poate reduce riscul copilului de a dezvolta o hemoragie subarahnoidiana.

Vaccinurile ajuta la prevenirea infectiilor tetanos. Asigurati-va ca copilul dumneavoastra beneficiaza de vaccin si de rapel in programul recomandat pentru imunizarea complete.
 

Boli contagioase ale copilului

Pneumonia la copil

Pneumonia este o inflamatie a tesutului pulmonar adica a portiunii inferioare a cailor respiratorii, formate din bronsiile cele mai mici si alveolele pulmonare. Pneumonia are numeroase cauze fiind… ... citeste mai departe

 
Meningita la copil
Meningita este o inflamatie a foitelor ce invelesc creierul. Este o boala foarte serioasa si trebuie sa fie tratata prompt. Inflamatia creierului (encefalita) produce simptome similare. Meningita… ... citeste mai departe
Tusea convulsiva
Tusea Convulsiva (Pertusis sau Tusea Magareasca) este una dintre cele mai serioase boli ale copilariei. Este caracterizata de o tuse severa si persistenta, foarte contagioasa. Tocmai de aceea,… ... citeste mai departe

 

Despre alte boli, cititi pe larg sectiunea noastra: BOLILE COPILULUI
 

Forumurile parintilor informati: 


autor: Mihaela vilcu - toate drepturile rezervate 2014 © Desprecopii.com
referinte: Journal of Pediatrics, USA 2014
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. MIREA MARIANA
    MIREA MARIANAtrimis la 2/3/2016

    buna ziua, nepotelului meu de 6 luni i-au aparut niste pete albe pe spate,daca cumva copii d-voastra au avut asa ceva,va rog, sa-mi dati cateva sfaturi ,si cu ce v-ati confrutat. multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII