Cum ne ajutăm copilul să iși imbunătățească memoria - 6 sfaturi practice

Cum ne ajutam copilul sa isi imbunatateasca memoria - 6 sfaturi practice

Cum ne ajutăm copilul să iși imbunătățească memoria - 6 sfaturi practice

Memoria este un proces complex, care la copii se află într-un continuu proces de dezvoltare. Acesta implică deopotrivă memoria pe termen scurt (capacitatea de a reține informația pentru câteva secunde), memoria activă (abilitatea de a reține informația timp de mai multe minute și de a opera cu ea) și, în fine, memoria de lungă durată (capacitatea de a reține informația pentru o perioadă mai lungă de timp). Cum ne ajutăm copilul să-și îmbunătățească memoria?

Antrenarea memoriei și exersarea diferitelor tehnici de memorare reprezintă un exercițiu util pentru copiii de vârstă școlară, pe care părinții îl pot sprijini cu succes.

→ De altfel, există numeroase metode prin care memoria copiilor poate fi stimulată și pe care, cu puțină pricepere, orice părinte le poate pune în practică. Iată 6 sfaturi utile pentru părinți despre modul în care putem stimula capacitatea de memorare a copilului. 🧠

- despre cum putem ajuta copilul sa aiba o memorie mai buna, veti citi:
Cum ne ajutam copilul sa isi atinga obiectivele scolare?
Memoria si procesul de invatare
Concentrarea la detalii
Jocurile de memorie
Faceti conexiuni simple
Impartirea in secvente mici a continutului de memorat
Exercitiile zilnice de memorie   
Alimentatia si memoria copilului
Bioland Junior Omega 3 - Ajuta mintile tinere sa creasca
Pentru sanatatea copilul tau, iti recomandam sa mai citesti

Cum ne ajutam copilul sa isi atinga obiectivele scolare?

Inceputul de an scolar inseamna, cu siguranta, mai ales pentru parintii ai caror copii au pasit pentru prima data pragul scolii, un complex de provocari dintre cele mai variate. Principala preocupare ce se contureaza treptat inca din primele zile este aceea de a-l ajuta pe copil sa faca fata la tot ceea ce presupune procesul educational in complexitatea sa. Intelegerea lectiilor predate in clasa, temele pentru acasa, relationarea cu invatatorul si cu colegii, toate acestea sunt aspecte care contribuie in egala masura la atingerea obiectivelor pe care le presupune in fond introducerea copilului intr-un sistem educational.

memorie copil

Memoria si procesul de invatare

Felul in care copilul reuseste sa asimileze si ulterior sa puna in practica ceea ce invata la scoala este essential pentru evolutia sa. Iar unul dintre factorii important in acest sens este memoria, un proces complex, care la copiii cu varste intre 6 si 8 ani se afla intr-un continuu proces de dezvoltare. Acesta implica deopotriva memoria pe termen scurt (capacitatea de a retine informatia pentru cateva secunde), memoria activa (abilitatea de retine informatia timp de mai multe minute si de a opera cu ea) si, in fine, memoria de lunga durata (capacitatea de a retine informatia pentru o perioada mai lunga de timp).

Spre exemplu, atunci cand copilul transcrie un cuvant de pe tabla, mai intai este pusa in functiune memoria de scurta durata (copilul trebuie sa retina secvente de litere), apoi cea activa (trebuie sa scrie cuvantul in caiet fara sa priveasca mult timp la tabla) si in cele din urma este activata memoria de lunga durata (prin retinerea cuvantului, a sensului acestuia si prin capacitatea de scriere ulterioara a lui fara a fi nevoie sa mai priveasca o felul in care cuvantul este scris pe o tabla).

Antrenarea memoriei si exersarea diferitelor tehnici de memorare reprezinta un exercitiu util pentru copiii de varsta scolara, pe care parintii il pot sprijini cu succes.

De altfel, exista numeroase metode prin care memoria copiilor poate fi stimulata si pe care, cu putina pricepere, orice parinte le poate pune in practica. Da, putem îmbunătăți memoria copilului cu aceste sfaturi! 🧠📚

1. Concentrarea la detalii - discutii cu detalii despre ce s-a intamplat

Studiile arata ca parintii pot avea un impact foarte mare asupra dezvoltarii memoriei copiilor prin conversatiile pe care le au cu acestia. O metoda simpla ade a stimula memoria este aceea de a discuta in permanenta despre actiuni din trecut, punand accentual pe detalii. Spre exemplu, puteti discuta despre un spectacol de circ la care ati fost candva, intrebandu-l pe copil tot felul de lucruri legate de spectacol si facandu-l astfel sa isi exerseze memoria.

Ad-Extra3:

2. Jocurile de memorie

Exista in comert numeroase jocuri concepute in mod special pentru a stimula memoria copiilor. Printre cele mai populare se numara jocurile cu carti, in cadrul carora copiii trebuie sa faca perechi intorcand cartonasele similar din cat mai putine incercari. Astfel de jocuri exista actualmente si in varianta electronica, astfel incat puteti folosi in mod creativ gadgeturi precum tableta sau laptopul pentru a imbunatati memoria copilului. Jocurile cu rime reprezinta si ele o modalitate atractiva de stimulare a memoriei.

3. Faceti conexiuni simple

Una dintre cele mai simple metode de imbunatatire a memoriei este asocierea dintre concepte, obiecte, procese. Incercati sa gasiti trucuri prin care anumite concept sau explicatii ce pot parea abstracte sa fie asociate cu elemente concrete, mult mai usor de retinut de catre mintea copilului. Folositi, de asemenea, culorile, pentru a crea conexiuni usor de retinut. Spre exemplu, o lectie despre numere poate fi mult mai simplu de inteles daca folositi obiecte pentru a exemplifica operatiile sau o lectie de istorie poate fi mai usor inteleasa daca copilului i se explica mai intai tema generala a lectiei, facand conexiuni cu lumea in care traieste el. Conexiunile pot fi vizuale sau conceptuale. Spre exemplu, o buna metoda de imbunatatire a memoriei poate fi utilizarea acronimelor.

4. Impartirea in secvente mici a continutului de memorat

Capacitatea de memorare a copiilor este in continua crestere la varsta scolara, insa pentru a putea memora secvente mai ample, cum ar fi, spre exemplu o poezie cu mai multe strofe, copiii au nevoie de fragmentarea sarcinii. Memoria functioneaza mai eficient atunci cand este activate secvential.

5. Exercitiile zilnice de memorie

Nu toti copiii au aceeasi capacitate de memorare. Unii memoreaza foarte usor, in timp ce altora le trebuie mai mult timp pentru a memora ceva. Memoria poate fi insa imbunatatita prin exercitii zilnice variate. Repetati impreuna ceea ce copilul are de memorat pentru scoala, inventati competitii de memorare si ajutati-l pe copil sa inteleaga ca memoria este un proces activ, pe care il poate imbunatati prin exercitii repetate. Odata ce va intelege acest lucru, copilul se va simti mai increzator in fortele proprii si se va descurca mult mai bine in rezolvarea sarcinilor ce implica memoria.

6. Alimentatia si memoria copilului

Memoria poate fi imbunatatita si cu ajutorul unei alimentatii adecvate, bogata in substante nutritive care ajuta la dezvoltarea creierului copiilor. Se stie ca fructele, legumele, carnea, cerealele integrale sunt alimente extrem de importante in acest sens si ca ele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.

Vitaminele si mineralele contribuie semnificativ la dezvoltarea sistemului nervos al copiilor. Complexul de vitamine B ajuta la dezvoltarea neuronilor si a materiei cenusii, in timp ce acizii grasi de tip Omega 3 au o actiune extrem de benefica asupra dezvoltarii organismului in general. Anti-oxidantii imbunatatesc fluxul sangvin, permitand patrunderea mai buna a oxigenului in organism. Toate aceste procese, la randul lor, contribuie semnificativ si  la dezvoltarea memoriei.  Printre alimentele care imbunatatesc functionarea memoriei se numara: spanacul (si alte plante cu Frunze de culoare verde inchis), broccoli, asparagusul, capsunile, pepenele galben, fasolea neagra, citricele, soia, fructele de padure, cartofii dulci, rosiile, nucile, semintele, ficatul, pestele (somon, ton, halibut, macrou), alunele si uleiul de alone, semintele de in si uleiul din seminte de in etc.

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

In general, toti parintii isi doresc sa stie toate trucurile prin care ar putea, eventual - sa imbunatateasca performantele intelectuale ale copiilor lor. Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala citeste in continuare cum putem sa stimulam memoria si inteligenta copilului aici.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Alina Ciobanu, redactor DC - toate drepturile rezervate 
Referinte: Journal of Applied Psychology 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Carla
    Carlatrimis la 26/2/2023

    Buna am o fetita de 5 ani si nu vrea sa spuna cifrele toate parca nare memorie si ii timida nu stiu ce sa mai fac cu ea .

    Raspunde la acest comentariu
  2. Daniela
    Danielatrimis la 28/12/2021

    Am un baiat de 12 ani,scrie urat,nu pastreaza spaţiile caietului de dictando şi reţine greu.pentru a da un raspuns prelungeşte sunetul a.inmultirea deşi uneori o spune corect nu opereaza corect în exerciţii, uita.Ce sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
    • Roxana
      Roxana trimis la 17/2/2022

      Buna ziua am si eu o fetita de 8 ani si nu tine minte uita imedieat ce pot face

  3. Ramona
    Ramonatrimis la 20/12/2021

    Buna seara,am un copil de 13 ani şi nu tine mine nimic din ce învaţa la şcoala,ma puteţi ajuta?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Margareta
    Margaretatrimis la 4/12/2020

    Am o fetita de 8 ani si am probleme mari cu anvatatul si scrisul .

    Raspunde la acest comentariu
    • Cristina
      Cristinatrimis la 13/4/2022

      Buna ziua am un baietel de 7ani si am o problema nu tine minte cind invata poieziile uita de la mina pin la gura si rau aude nu are tinere de minte si nu vrea sa citeasca greu se descurca cu cititul ajutati-ma varog frumos

  5. Stelica
    Stelicatrimis la 6/4/2017

    Am o problema cu copilul meu de 10 ani nu reține ,îmvata foarte greu,nu stiu ce sa îi fac!.

    Raspunde la acest comentariu
    • ELENA
      ELENA trimis la 28/10/2019

      Bună seara am si eu o problemă cu băiatul de 10 ani nu ține minte nimic de la școală vă rog frumos să mă ajuți ce pot face

    • Alina
      Alinatrimis la 24/10/2018

      Am un băiețel de 6 ani și nu reușeste sa scrie

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII