Infectia cu Campylobacter: simptome si prevenire

Infectia cu Campylobacter -  simptome si prevenire

Infectia cu Campylobacter: simptome si prevenire

Bacteria Campylobacter este transmisa de animalele de casa prutatoare ale bacteriei Campylobacter jejuni, care provoaca la om diaree, dureri abdominale si febra.

Bacteria Campylobacter poate exista in tubul digestiv al unui animal domestic sau salbatic infectat, iar omul se poate infecta prin contact cu apa contaminata, fecalele animalului sau laptele nepasteurizat.

Ce este infectia cu Campylobacter?
Informatii generale
Cand apare infectia?
Simptome
Asocieri si complicatii
Campylobacter- o bacterie periculoasa pentru bebelusi
Sindromul Guillan-Barré

Ce este infectia cu Campylobacter?

Infectia cu Campylobacter este transmisa de animalele de casa prutatoare ale bacteriei Campylobacter jejuni.

Aceasta infectie provoaca la om diaree, dureri abdominale si febra. Bacteria campylobacter poate exista in tubul digestiv al unui animal domestic sau salbatic infectat, iar omul se poate infecta prin contact cu apa contaminata, fecalele animalului sau laptele nepasteurizat. In Statele Unite ale Americii sunt inregistrate in fiecare an peste 2 milioane de cazuri ale infectiei cu campylobacter, iar campylobacter jejuni este acum cauza principala a gastroenteritei bacteriene. Infectiile cu campylobacter sunt contagioase, mai ales la membrii aceleiasi familii si la copiii din crese si gradinite. Copiii care sunt infectati cu campylobacter sunt in general tratati cu antibiotic.

Bacteria campylobacter

Bacteria Campylobacter si raspandirea sa in natura

Bacteria Campylobacter cuprinde bacili Gram negativi, mici, nesporulati, cu forma curbata sau de S, ce cresc in atmosfera de 5-10% oxigen, fiind considerati microaerofili. Campylobacter jejuni este recunoscut ca fiind una dintre principalele cauze ale bolilor diareice bacteriene in multe tari dezvoltate, iar Campylobacter fetus determina avorturi spontane la bovine si ovine, dar este si un un agent patogen oportunist la om.

Aceste bacterii sunt larg raspandite in natura, fiind prezente in intestinul a numeroase specii de mamifere (porci, vaci, capre, oi, caini, pisici, rozatoare) si pasari (pui, curcani), precum si in apa contaminata cu materii fecale. Campylobacter fetus poate fi de asemenea gasit in tractul genital al acestor animale, placenta si continutul gastric al avortonilor. Mecanismul de transmitere al infectiei la oameni nu este pe deplin elucidat. Contactul direct cu un animal infectat este posibil, dar mai putin de o treime din indivizii infectati au un istoric de expunere profesionala. Infectia poate fi determinata de apa sau alimentele contaminate; ca si in cazul altor germeni enterici au fost raportate cazuri de transmitere pe cale fecal-orala a infectiei.

Campylobacter jejuni

Bacilii sunt adaptati colonizarii tractului digestiv si aparatului reproducator, prezentand o motilitate particulara, care permite bacteriilor sa traverseze epiteliul de acoperire prin miscari de “tirbusonare”.

Dupa unii autori, Campylobacter se transforma, in conditii nefavorabile, in forme cocoide necultivabile, ”dormante”, prin care supravietuiesc timp indelungat in mediul inconjurator si revin la forma cultivabila, virulenta, cand ajung intr-o gazda favorabila.

O parte importanta din carnea de pui care se vinde in magazinele din Romania este contaminata cu bacteria Campylobacter. Daca simtiti dureri abdominale, diaree, febra sau aveti stari de ameteala si voma, consultai un medic!

Autoritatile sanitar-veterinare monitorizeaza bacteria de cativa ani si in prezent fac verificari in crescatoriile de pui si in supermarketuri.

Cand apare infectia?

Infectia apare in general vara si este rezultatul ingestiei alimentelor nepreparate corespunzator. Cazurile severe de enterita cu Campylobacter jejuni au fost datorate laptelui nepasteurizat si unor defectiuni in sistemul de canalizare. Carnea insuficient preparata termic, in special cea de pui, a fost de asemenea asociata cu infectia.

Ad-Extra3:

Simptome

Nu toate infectiile cu Campylobacter devin simptomatice. Printre factorii implicati in aparitia bolii manifeste se numara: marimea inocului bacterian care ajunge in intestinul subtire, virulenta tulpinii infectante, imunitatea specifica a gazdei fata de patogenul ingerat.

Manifestarile clinice in enteritele determinate de Campylobacter jejuni nu se deosebesc de cele cauzate de alti agenti etiologici ai bolii diareice acute, ca Salmonella si Shigella. Dupa o perioada medie de incubatie de 3-4 zile, infectia se localizeaza in jejun, ileon si apoi in colon si rect. Mucoasa apare ulcerata, edematiata, sangeranda, cu abcese criptice si infiltrate cu PMN si eozinofile in lamina propria.

Simptomeme sunt prezente o saptamana, infectia se poate croniciza dar, in general, este autolimitanta si controlata daca pierderile hidroelectrolitice sunt inlocuite. La copii manifestarile clinice sunt diareea, uneori sanguinolenta, febra, durerile abdominale si varsaturile, iar in mod exceptional pot aparea complicatii meningeale si encefalopatii.

Asocieri si complicatii

Infectiile cu Campylobacter jejuni se pot asocia cu colecistita, pancreatita, hepatita, peritonita, ulcere hemoragice la nivelul ileonului terminal sau cu complicatii extraintestinale cum sunt: miocardita, pericardita, sindromul hemolitic-uremic, glomerulonefritele, eritemul nodos, vasculita, celulita. Complicatiile tardive care pot aparea sunt: artrita reactiva si sindromul Guillan-Barré (polinevrita acuta idiopatica)1;2;3;4.

Artrita reactiva se poate dezvolta la cateva saptamani de la infectie, fiind raportate cazuri de persistenta indelungata a manifestarilor reumatologice. Relatia acestui fenomen cu antigenele de histocompatibilitate HLA-B27 nu este clara, iar afectarea sacroiliaca este neobisnuita1. Conform datelor din literatura de specialitate se estimeaza ca artrita reactiva apare la 1-5% dintre pacientii cu infectii recente cu Campylobacter. Durata episodului acut de artrita este extrem de variabila; 5% dintre artritele reactive din infectia cu Campylobacter pot avea o evolutie cronica sau pot suferi recaderi.

Campylobacter- o bacterie periculoasa pentru bebelusi

Cei mai expusi riscului contaminarii cu aceasta bacerie sunt bebelusii si copilasii sub 4 ani.
Bacteria campylobacter se poate gasi in:
-carnea cruda de pasare;
-laptele nepasteurizat;
-apa netratata;

De asemenea, aceasta bacterie poate fi contactata de la pisici, caini, pasari si animale salbatice.

Cum putem preveni infectia:  Infectia cu bacteria Campylobacter poate fi evitata daca respectati urmatoarele reguli:

· Intotdeauna spalati-va pe maini inainte de a manca;
· Pastrati carnea cruda separat de alimentele pregatite pentru mancat;
· Spalati cutitele si tocatoarele imediat dupa prepararea carnii crude;
· Acoperiti mancarea;
· Evitati consumarea apei netratate si a laptelui nepasteurizat;
· Pastrati carnea cruda la o temperatura sub 5 grade Celsius;
· Fierbeti sau prajiti carnea foarte bine (75 de grade Celsius);
· Carnea congelata poate fi dezghetata in frigider sau in cuptorul cu microunde.
· Niciodata nu dezghetati carnea la temperatura camerei;
· Fiti foarte atenti la animalele pe care el aveti, deoarece acestea sunt purtatoarele bacteriei Campylobacter;
· Tineti animalele departe de bucatarie cand preparati mancarea;
· Duceti animalul la veterinar daca vedeti ca nu se simte bine;
· Spalati-va pe maini dupa atingerea animalelor;

Protejati bebelusii si copiii mici, deoarece ei sunt cei mai expusi infectiei cu aceasta bacterie. Astfel, curatati-le manutele dupa atingerea animalelor sau a toaletelor si spalati-va pe maini dupa schimbarea pampersilor. 

Sindromul Guillan-Barré

Sindromul Guillan-Barré este o consecinta neobisnuita a infectiei cu C. jejuni (se estimeaza o prevalenta de 1 la 2000 infectii), care se manifesta la 2-3 saptamani de la episodul diareic. Aproximativ 30% dintre pacientii cu aceasta complicatie neurologica asociaza in mod caracteristic cu o infectie recenta cu Campylobacter jejuni. La baza acestei asocieri sta probabil mimetismul molecular aparent intre antigenele C. jejuni si gangliozidele neuronale.

Campylobacter fetus produce infectie umana la pacientii cu afectiuni hepatice (ciroza alcoolica), maligne, diabet zaharat, SIDA si la varstnici. Campylobacter fetus are tropism pentru endoteliul vascular, fiind izolat in endocardite, anevrisme infectate, tromboflebite septice si celulite, mai ales la persoanele imunosupresate. Alte infectii semanalate sunt meningoencefalitele, osteomielitele, empiemul, colecistitele, pericarditele, miocarditele, peritonitele si salpingitele.

Etiologia infectiilor se poate preciza numai prin diagnosticul de laborator. Nivelul crescut de anticorpi anti-Campylobacter indica, de obicei, o infectie recenta sau in curs de desfasurare, chiar daca culturile din materii fecale pot fi negative.

Mai cititi si urmatoarele:

20 de alergeni din jurul nostru pe care trebuie să-i cunoști - iar unii chiar te vor surprinde

20 de alergeni din jurul nostru pe care trebuie să-i cunoști - iar unii chiar te vor surprinde

Alergenii sunt proteine comune din mediul nostru, inofensive pentru cei mai multi oameni, dar potential periculoase pentru viata celor care au alergii. Ei sunt prezenti in casele si in gradinile…

Simptomele precoce ale pneumoniei la copil - sfatul medicului 🩺

Simptomele precoce ale pneumoniei la copil - sfatul medicului 🩺

Pneumonia la copii este o infecție a plămânilor care poate fi cauzată de diferiți agenți patogeni, cum ar fi bacteriile, virusurile sau chiar ciupercile.…

Pancreatita si pancreatita acuta

Pancreatita si pancreatita acuta

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului provocata de enzimele care se acumuleaza in el. Pancreasul este o glanda cu dimensiune de 12-15 cm localizata in spatele stomacului. Glanda aceasta…

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

redactor: desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2017

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII