Cum să iti pregătesti copilul să meargă singur la școală: 10 sfaturi de la psiholog
Parinții se luptă cu multe decizii atunci când se gândesc dacă să-și lase sau nu copilul să meargă singur la școală. Dacă distanța între casă și școală nu este foarte lungă și nu afectează siguranța și securitatea propriului copil, unii părinți optează pentru a-i lăsa să parcurgă singuri drumul de acasă la școală și invers.
Este important de subliniat că decizia de a lăsa copilul să meargă singur la școală trebuie să țină cont de maturitatea și pregătirea lui, precum și de regulile și normele de siguranță locale. De asemenea, părinții ar trebui să discute deschis cu copiii lor despre această tranziție și să îi pregătească pentru situații potențiale de siguranță, cum ar fi traversarea străzii în mod responsabil și comportarea în spațiile publice. O comunicare deschisă și sprijinul constant al părinților sunt cheia pentru a face această tranziție către mersul singur la școală o experiență pozitivă și sigură pentru copii.
Cum sa iti pregatesti copilul sa mearga singur la scoala? - Sfaturi de la psihologi
Parintii se lupta cu multe decizii atunci se gandesc daca sa-si lase sau nu copilul sa mearga singur de la scoala. Daca distanta intre casa si scoala nu este foarte lunga si nu afectateaza siguranta si securitatea propriului copil, unii parinti opteaza pentru a-i lasa sa parcurga singuri drumul de acasa la scoala si invers. Insa aceasta etapa necesita o pregatire lunga si atenta.
Iata ce recomanda psihologii in pregatirea acestei etape:
1. Identificarea momentului potrivit!
Pentru ca in Romania nu exista o legislatie care sa prevada o anumita varsta de la care parintii isi pot lasa copiii nesupravegheati, decizia aceasta revine 100% parintilor.
Psihologii, insa, atrag atentia parintilor pentru a avea in vedere gradul de dezvoltare al copilului, inteligenta, capacitatea de a intelege si de a respecta anumite reguli, mediul de viata, etc. De exemplu, un copil care locuieste intr-un cartier marginas al unui oras poate fi supus mai multor pericole comparativ cu un copil care traieste la sat.
2. Începe pregătirea din timp:
Nu lăsa pregătirile pentru ultimul moment. Începe cu câteva săptămâni înainte să-i explici copilului tău ce înseamnă să meargă singur la școală.
Ad-Extra3:
3. Dezvoltarea autonomiei
Dezvoltarea independentei este o munca sustinuta care incepe inca din primii ani de viata. Decizia de a lasa copilul sa mearga singur la scoala este un prilej de exersare a responsabilitatii si autonomiei. Astfel, copilul simtind ca poate face lucruri care inainte nu-i erau permise, ii intareste increderea in sine. Acest lucru ii confera siguranta de sine si il face mai receptiv la viata sociala.
4. Pregatirea din punct de vedere emotional!
Atat copilul, cat si parintii, au nevoie de o pregatire emotionala anterioara. Din punct de vedere psihologic, acest moment poate fi perceput ca pe o ruptura. Aceasta ruptura va fi mai putin brutala daca are loc treptat. O etapa intermediara poate fi reprezentata de lasarea copilului sa mearga la scoala impreuna cu un alt coleg. De asemenea, pentru inceput il puteti lasa ocazional sa se intoarca de la scoala si cresteti ulterior frecventa.
Psihologii spun ca acesta desprindere, dureroasa pentru unii si imbucuratoare pentru altii, este necesara in constituirea personalitatii si individualizarea copiilor.
Parintii, la randul lor au tendinta sa se ingrijoreze excesiv. Insa, ei stiu ca este nevoie sa-si lase « puii » sa inceapa « lectiile de zbor ». Este util ca ei sa caute sa se raporteze la aceasta schimbare cu calm si incredere, ramanand in acelasi timp vigilenti.
5. Familiarizează-l cu rutina:
- Ajută-l să înțeleagă rutina zilnică de la școală, cum ar fi orele de clasă, pauzele, și activitățile extracurriculare.
6. Informarea continua!
Este foarte util ca micutul sa fie informat despre anumite reguli de comportament, cat si depre riscurile reale (riscurile traversatului necorespunzator, a abaterii de la traseu, a interactiunii cu persoanele straine de pe strada, etc). Incercati sa dezvoltati aceste comportamente preventive, fara a-l anxieta, astfel incat copilul sa nu perceapa lumea de afara ca fiind plina de pericole.
7. Încurajează entuziasmul:
- Fă din această tranziție către școală o experiență pozitivă. Încurajează entuziasmul și interesul pentru învățare.
8. Asigurarea ca este in siguranta!
Pentru aceasta, este nevoie sa stabiliti traseul impreuna cu copilul si sa-l insotiti, lasandu-l pe el sa « va conduca ». Urmariti-l din umbra de cateva ori, pentru a va asigura ca va puteti baza pe el. Evitati sa-i lasati bunuri care pot atrage atentia (un telefon prea scump, bijuterii scumpe sau prea multi bani de buzunar).
9.Recompensa si lauda pentru reusita
Cu cat il vei aprecia mai mult pentru aceste lucruri, cu atat el isi va dori sa fie in continuare responsabil. Aprecierile specifice intaresc si mai mult comportamentele pozitive. In loc de « Bravo !», care este mult prea general, puteti spune «Ma bucur ca ai treversat pe trecere ca un pieton responsabil!», «Sunt mandra de tine ca te-ai descurcat sa vii acasa singur».
10. Încurajează independența emoțională:
- Ajută copilul să înțeleagă și să gestioneze emoțiile, precum anxietatea sau frica, și oferă-i instrumente pentru a face față stresului.
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterapeut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte:
- https://mcc.gse.harvard.edu/
- https://abcnews.go.com/blogs/lifestyle/2012/02/why-you-shouldnt-tell-your-kids-theyre-smart
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII