Copilul în rețele sociale: 12 sfaturi pentru părinți pentru a NU pierde controlul parental
Majoritatea părinților cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relația/pasiunea/obsesia copiilor lor față de rețelele sociale - fie că este vorba despre Facebook, Instagram, YouTube, TikTok sau Snapchat. Din păcate, copiii își petrec mult timp în rețelele sociale.
Pentru a nu pierde controlul, iată 12 sfaturi despre ce trebuie să știi tu, ca părinte, pentru a-ți proteja copilul de pericolele rețelelor sociale.
- despre parinti, copiii si abordarea Mediei Sociale - 12 sfaturi de siguranta, veti citi:
Parintii, copilul si abordarea Mediei Sociale
Au pierdut parintii controlul ?
Iata 12 sfaturi despre cum trebuie sa stii tu, ca parinte sa iti protejezi copilul de pericolele Mediei Sociale:
Este copilul tau adolescent dependent de smartphone?
Despre copii nostri si Internet
Despre meseria de parinte si parenting, cititi
Părintii, copilul și abordarea problemelor ce tin de retele sociale
Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala. Adica obsesia cu Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Twitter - mai putin ce e drept in Romania, sau alte aplicatii sociale ca: Tumblr, Tinder, HotorNot, AskFM,Chatroulette si altele.
De fapt, lucrurile se schimba de la zi la alta. Cu fiecare saptamana care trece, numarul aplicatiilor de media sociala cresc si a tine pasul ca parinte cu fiecare din ele nu e usor.
Au pierdut parintii controlul ?
De fapt, multi parinti au prea putin habar de ceea ce face copilul lor in Media Sociala. Iar de curand, actrita Kate Winslet - mama a trei copii (15,11 si 2 ani) chiar a declarat public, tragand un semnal de alarma serios:
Parintii au pierdut controlul copiilor lor in Media Sociala. In plus, telefoanele si tabletele au devenit o imensa sursa de intrerupere emotionala in famile.
Insa, cand esti parinte responsabil merita facute niste eforturi de a intelege ce se intampla pe tableta sau telefonul copilului tau. Si, mai mult decat atat, tu ca parinte esti cel care trebuie sa ii ofere niste sfaturi foarte importante de siguranta.
Nu te poti proteja cu afirmatia; nu stiu cu ce se ocupa copilul meu pentru ca nu inteleg ce face. Iar daca chiar nu ai habar de aceste activitati sau aplicatii, e timpul sa iti faci lectiile de parinte. Pentru ca daca ii vei interzice la un moment dat sa mai foloseasca Facebook - trebuie sa stii ca va folosi imediat alta aplicatie...
Iata 12 sfaturi despre cum trebuie sa stii tu, ca parinte sa iti protejezi copilul de pericolele Mediei Sociale:
1. Invata-ti copilul sa aiba respect fata de prietenii sai din retele sale sociale. Dar si fata de el insusi.
2. Daca ai cont de Facebook, nu iti umili copilul postand poze care ar putea face deliciul prietenilor sau dusmanilor sai. Nu posta nici o poza din copilarie, de pe plaja sau din alte situatii care ar putea face deliciul altora, indiferent cine sunt acestia.
3. Invatati- copilul ca absolut tot ce posteaza in Media Sociala - este permanent. Chiar daca sunt lucruri private, nu inseamna ca vor fi asa pentru totdeauna. Orice fotografie pe care o posteaza online nu le mai apartine. Intra in proprietatea lui Facebook, Instagram sau Google sau a acelui site.
4. Va veni o vreme cand copilul tau va aplica la o facultate sau la un job foarte bun si trebuie sa stie deja ca un CV nu mai este suficient. Cineva care va lua o decizie, va cauta si istoria lui in Media Sociala.... Merita sa te intrebi si tu ca parinte, ce fel de impresie va face copilul tau altora cu postarile lui? De aceea, invata-l sa publice stiri despre activitatile sale voluntare, merite sportive, activitati frumoase de la cluburile scoalare si nu poze care ii pot strica imaginea.
5. Fii chiar tu un exemplu pentru copilul tau. Ai grija ce postezi chiar tu.
6. Explica-i copilului tau ca a comunica verbal - fata in fata - este complet diferit de comunicarea online. Orice cuvant care se posteaza online trebuie cantarit cu mare atentie.
7. Invata-ti copilul sa nu trimita niciodata poze intime prietenului sau prietenei sale. Este foarte riscant si nebunesc pentru ca va veni o vreme cand aceste poze ar putea sa ajunga in posesia altor persoane. Sau ar putea fi santajat cu ele.
8. Fii atent si monitorizeaza ce face copilul tau in Media Sociala. Nu te rezuma la ai da o tableta sau laptop sau telefon. Trebuie sa stii si tu, ca parinte ce password are pe aceste gadgeturi si trebuie sa gasesti o balanta intre meseria de parinte si increderea pe care o acorzi copilului. Nu uita in nici o clipa ca ai si de facut educatie si ca ea nu se face de la sine. Pe de o parte, este adevarat ca e important sa lasam copilului spatiu insa trebuie sa ne asiguram ca nu face greseli greu de reparat ...
9. Invatati copilul sa nu interactioneze cu persoane necunoscute (ei bine exceptand persoane cunoscute ca sportivi renumiti, celebritati, cantareti... care sunt pentru el niste modele pozitive)
10. Verifica setarile de confidentialitate ale fiecarei aplicatii pe care o foloseste copilul tau. Probabil ca vei dori ca setarile de locatie - sa nu fie publice.
11. Daca vorbim de Media Sociala, atunci vorbim de ipaduri, tablete si smartfonuri. Ca parinte, trebuie sa exlici copilului tau ca acestea sunt obiecte scumpe si ca tu trebuie sa ai acces total la ele, fiind cel care le-a cumparat cu banii sai. Si ca tu faci regulile.
12. Spune-i copilului tau ca il vei ajuta mereu cand are probleme in asa fel incat sa nu ezite sa iti ceara ajutorul. La urma urmei, tu ca parinte este cel care il poate ajuta cel mai mult - cu sfatul cel mai bun. Daca are probleme cu contul, cu unii care il hartuie sau intimideaza sau cu poze care nu ar fi trebuit publicate - trebuie sa stie sa iti spuna tie - iar tu, ca parinte trebuie intotdeauna sa il asculti si sa incerci sa il ajuti.
Vezi draga mamica sau tatic ce multe trebuie sa stii? Tocmai de asta e important sa stii cu ce mananca Media Sociala ...Nu pierde controlul!
Ad-Extra3:
Este copilul tau adolescent dependent de smartphone?
Cat timp poti sa rezisti fara sa-ti verifici smartphone-ul? Dar fiul tau adolescent?
In orice zi, veti observa oameni atat de lipiti de telefoanele lor incat sunt absenti lumii din jur. Daca aveti adolescenti, aveti sanse sa vedeti acest fenomen zilnic. S-ar putea sa existe vremuri in care sa va intrebati daca adolescenta dvs. este dependenta de smartphone-ul ei.
Adultii si adolescentii se bucura de telefoanele mobile, creand o epidemie de prieteni si de familii distorsionate. Adolescentii se bazeaza pe dispozitivele lor pentru majoritatea comunicarilor si actualizarilor de la prieteni. Aceasta generatie nu a cunoscut niciodata o lume fara un telefon mobil. Este trist ca citeste in continuare aici ...
Despre copii nostri si Internet - merita citit si:
Despre meseria de parinte si parenting, cititi si:
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
Autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii - toate drepturile rezervate 2024
referinte: oudersonline.nl, revista Parents
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII