Copilul care nu mănancă NIMIC. Problema NU este la EL. Iată cum trebuie procedat - 12 sfaturi de la medicul pediatru

Copilul care nu mananca nimic. Problema nu este la EL. Iata cum trebuie procedat - 12 sfaturi de la medicul pediatru

Copilul care nu mănancă NIMIC. Problema NU este la EL. Iată cum trebuie procedat - 12 sfaturi de la medicul pediatru

Copilul care nu mănâncă nimic. Problema nu este la EL.

• Iată cum trebuie procedat - sfaturi de la medicul pediatru. Un copil nu trebuie forțat să mănânce - iată de ce.

veti citi
Copilul care nu mănancă nimic - sfaturi de la medicul pediatru
Ce se intamplă de fapt?
Un copil nu trebuie fortat să mănânce
Crezi ca micuțul tău NU MANANCA NIMIC ... sau NU DESTUL? - 12 sfaturi de la medicul pediatru
In concluzie 

Copilul care nu mănancă nimic - sfaturi de la medicul pediatru

Ca medic pediatru - aud foarte des aceasta afirmatie: Copilul meu nu mănancă NIMIC.

Da - aceasta este o categorie de copii ... (de fapt categorie de mame) destul de bine cunoscută de medici, de pediatri dar şi de psihologi. Insă, de multe ori - ceea ce vedem noi este destul de diferit - de cele mai multe ori vedem un copil activ, vioi, sănătos și dezvoltat normal, sociabil si fără semne de slăbire aparentă. Ulterior, în 95% din cazuri, examenul medical nu relevă, nicio anomalie și nici o carență...

Desigur, mama (sustinuta si de bunica) crede cu putere totuși ca ...copilul care nu mănancă nimic ... este cu siguranță bolvav și ca va suferi de inaniție, nu va mai crește, se va imbolnavi pentru că nu manancă...

copilul nu mananca

Ce se intamplă de fapt?

Exista si perioade cand un copil trece printr-o fază de scadere a poftei de mancare - ca urmare, daca el va manca mai putin - mama insista ca el sa manance. Copilul, foarte sensibil când este vorba să-şi impună voinţa, refuză categoric să se supună acestor reguli teoretice de alimentaţie şi joacă acelaşi scenariu la masa următoare...In mod evident, in casă se instalează tensiuni, conflictele se repetă, identice, masă după masă.

Daca se va insista ca el sa fie hrănit cu lingura la masă, copilul va întoarce capul când se apropie lingura de gura lui. Mama insistă, tata se supără. Părintii vor incerca să facă pe clovnii, să-i povesteasca tot felul de istorioare jenante, copilul va fi asezat în faţa televizorului şi.... de îndată ce cască gura de surpriză, ... hap va înghite o lingură cu supă.  De fapt, astfel, părintii recurg la santaj: o lingură pentru mama, una pentru bunica, una pentru pisica, una ca să-mi facă plăcere...

Insă, fiecare protagonist al acestor scenete acumuleaza frustrare si nelinişîe. Mesele vor dura mult  ca sa il faceţi să ia câteva înghiţituri care nu vor mulţumi pe nimeni.Și uite asa, copilul pierde din vedere corpul sâu, nevoile și gusturile sale. El răspunde sau se opune dorinţei mamei...

Citeste 6 cauze posibile pentru lipsa poftei de mâncare a copilului tău

Un copil nu trebuie fortat să mănânce

In cazurile grave, raportul de forte este asa de pronuntat, încât copilul stârşeşte prin a nu mai mânca nimic cu mama lui şi a vărsa dacă este forţat. I se dezvoltă totodată un dezgust faţă de hrană şi certitudinea că este cel mai puternic dacă vrea. Pentru ca, în final, trebuie să intelegeti dragi părinti ca un copil nu trebuie forțat să mănânce.

In aceste conflicte pe tema alimentaţiei, părinţii sunt întotdeauna cei care pierd. Pentru scurt timp, căci copilul se împotmoleşte în refuzurile lui; dar şi pe timp îndelungat, căci copilul care dobândește obișnuinţa conflictelor riscă să se deplaseze şi pe alte terenuri: cel al somnului sau al capriciilor de tot felul. Toate acestea nu sunt necesare insă terenul este pregatit...

Ad-Extra3:

Crezi ca micuțul tău NU MANANCA NIMIC ... sau NU DESTUL? - 12 sfaturi de la medicul pediatru

latâ câteva sfaturi utile, care te vor ajuta ca mesele sa rămână (sau sa redevină) o plăcere împărtăşită, iar copilul tau sa fie constient de nevoile sale si sa dezvolte cu o atitudine sanatoasa despre mancare.

• în societatea noastră de consum, adulţii au dobândit obiceiul să mănânce prea mult în raport cu nevoile şi sănătatea lor. Am uitat lucrul acesta. Copiii îl ştiu însă. Cele trei mese (patru chiar cu snaks) mese regulate şi echilibrate sunt un obicei social şi nu o nevoie fiziologică. Nevoile fiecăruia sunt diferite. A sări peste o masă din când în când nu are nici o importanţă - ba chiar este benefic.

• Creşterea copilului nu este încetinită dacă acesta mănâncă mai putin decat ai vrea tu, dragă mami și tati.

• A veni la masa să mânânce nu trebuie sa fie o cauza de neliniste și nici o sursă de constrângere.

• A mânca atunci când îi este foame nu merită nici o laudă. A refuza mâncarea când nu îi este foame nu merită nici un reproş. Dimpotrivă, lucrul acesta dovedește ca acel copil iși cunoaște foarte bine propriile sale nevoi. Copilul trebuie sa manance pentru a-si satisface nevoile calorice si nutritionale - nu ca sa facă plăcere mamei.

• Când pofta de mâncare a copilului este diminuată, din diferite motive - cel mai bine este să ii serviti cantităţi mici (sau foarte mici). In caz contrar, îl descurajaţi şi nu are curajul să înceapă să mănânce. Propuneţi-i, după aceea, să-i daţi din nou mâncare. Dacă îi este foame, va accepta.

• Nu vă preocupaţi de conţinutul farfuriei copilului dumneavoastră şi nici de ceea ce lasă în farfurie. Luaţi-i farfuria din faţă în acetaşi timp cu ale celorlalţi, dacâ mănâncă împreună cu familia, iar dacă mănâncă singur, după un răstimp rezonabit; treceţi la felul următor, fără comentarii sau aprecieri de nici un fel...

• Chiar dacă credeti că a mâncat puțin la o masă - nu ii mai oferiți nici un fel suplimentar special pentru el.

•  NU compensaţi mancarea între mese, oferindu-i fursecuri, biscuiţi  - nu este corect și nici sănătos acel cel puţin să aibă ceva în stomac !

• Desertul nu este o recompensă: nu-l privaţi de el pentru că nu a terminat peştele sau legumele.

• Nu fortaţi niciodată copilul să mănânce, nici chiar făcând pe clovnul ca să-i distrageţi atenţia sau povestindu-i istorioare cu maşinuţe care intră în garaj.

• Un sfat - incercati și asa - serviți-i mancare și ieşiţi din încăpere. Faceţi în aşa fel încât problema mesei sale să pară că nu vă mai interesează.

• Dacă este prea greu pentru mamă să procedeze astfel, poate tati (sau bunica...) se poate ocupa de mese.

Cineva mai puţin stresat si presant - este deseori capabil să atenueze conflictul, o data ce s-a instalat.

In concluzie;

Cand copilul este sănătos şi se dezvoltă normal, încetaţi să mai fiţi obsedaţi de cantitatea de hrană pe care o manancă copilul si îngrijoraţi-vă mai degraba de plăcerea lui de a mânca. Veţi vedea că problemele, dacă există, se vor rezolva rapid. Succes!

► Citeste in continuare Cât de mult ar trebui să mănance copilul meu? Mic ghid de reguli și cantități pe vârste

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Rodica
    Rodica trimis la 25/7/2023

    Sunt bunica şi ma preocupa nepoţelul meu de 7 ani care nu manânca decât şniţele de carne, pasta alba cu puţina brânza, pizza iar ca fructe mere, struguri şi pepene roşu.Mult dulce, ciocolata şi biscuiţi doar cu cacao şi Ceriale cu cacao, fara lapte. E foarte slab, micuţ şi puţin coleric. Mirosurile de la mâncare îi fac rau. Aşa se comporta de 4 ani. E normal ca un copil de vârsta lui sa nu guste nimic altceva? Mai are o surioara mai mare şi una mai mica care manânca normal. Aştept raspuns. Va mulţumesc anticipat!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Luca Ana Maria
    Luca Ana Mariatrimis la 19/5/2023

    AveÈ"ºi dreptate domnul doctor,recunosc că È™i eu cate odată sunt posedata sa văd copilu că mănâncă È™i nu sta cu stomagelu gol,dar me teama sa nu se inbolnaveasca.copilu meu nu mănâncă cu zilele È™i nu este ok

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII