In brațe la mami bebelușul simte mai puțina durere. Studii noi confirmă importanța contactului cât mai strâns cu bebe
Bebelușul tău plânge de durere? In primul rand, ia-l in brațe ♥
Cand mami sau tati iși țin in brațe bebelușul - se produc o serie de reacții in creierul bebelușului care reduc puternic durerea pe care o simte - iar acest efect calmant este extrem de puternic - constată un nou studiu condus de cercetători canadieni.
veti citi
In brate la mami sau la tati, bebelusul simte mai putina durere
Constatările consolidează rolul important al contactului dintre părinți și nou-născuții lor
Contactul piele-piele este foarte important pentru dezvoltarea emotionala a bebelusului
In brate la mami sau la tati, bebelusul simte mai putina durere - atingerea reduce răspunsul la durere în creierul bebelușilor
Cand mami sau tati isi tin in brate bebelusul cu contact piele-piele se produc o serie de reactii in creierul bebelusului care reduc puternic durerea pe care o simte - iar acest efect calmant este extrem de puternic - constată un nou studiu condus de cercetători canadieni.
Dar, desi initial se credea ca efectul este doar prin contact piele-piele, oamenii de știință raportează în European Journal of Pain că pe parcursul studiului - au observat mai multă activitate în creierul nou-născuților ca reacție la durere atunci când un părinte îi ținea in brate imbracat decât fără îmbrăcăminte.
Autorul principal, Dr. Lorenzo Fabrizi (UCL Neuroscience, Fiziologie și Farmacologie), a declarat: „Am constatat că atunci când un copil este ținut de părinții lor, cu contactul piele pe piele, semnalarea creierului la nivel superior ca răspuns la durere se face printr-o cale diferită pentru a-și procesa răspunsul la durere.
Constatările consolidează rolul important al contactului dintre părinți și nou-născuții lor
Deși nu putem confirma dacă bebelușul simte efectiv mai puțină durere, constatările noastre consolidează rolul important al contactului dintre părinți și nou-născuții lor.
Studiul a implicat 100 de sugari, cu vârsta cuprinsă între 0-96 de zile și născuți prematuri sau la vârsta la termen, si s-a desfasurat la University College London Hospitals - Marea Britanie. Activitatea creierului a fost înregistrată cu electrozi EEG (electroencefalografie) așezați pe scalpul bebelusilor.
Bebelușii erau fie ținuți de mama lor piele pe piele (purtând scutec, pe pieptul mamei), fie ținuți de mama lor cu îmbrăcăminte, sau altfel întinși într-un pătuț sau incubator (majoritatea acestor copii erau înfășurați).
Cercetătorii au descoperit că răspunsul inițial al creierului la durere a fost același, dar, deoarece senzorul călcâiului a provocat o serie de patru până la cinci valuri de activitate a creierului, valurile ulterioare de activitate au fost afectate de faptul dacă bebelușul a fost ținut pielea pe piele sau cu îmbrăcăminte.
Autorul principal, a declarat: „Răspunsul ușor întârziat a fost diminuat dacă a existat contactul cu pielea cu mama lor, ceea ce sugerează că atingerea parentală afectează procesarea creierului la nivel superior. Durerea ar putea fi la fel, dar modul în care creierul bebelușului procesează și reacționează la acea durere depinde de contactul lor cu un părinte.
Contactul piele-piele este foarte important pentru dezvoltarea emotionala a bebelusului
„Descoperirile noastre susțin ideea că menținerea unui nou-născut pe piele este importantă pentru dezvoltarea lor.”
Creierele bebelușilor care au rămas în pătuț sau incubator au reacționat, de asemenea, mai puțin puternic la durere decât cele ținute în îmbrăcăminte, dar cercetătorii spun că acest lucru se poate datora faptului că bebelușii nu au fost perturbați fiind ridicați înainte de procedură sau altfel din cauza succesul îngrijirii sensibile și individualizate care li s-au oferit.
Comportamentul bebelușilor nu a fost semnificativ diferit între grupuri, deși grupul de la piele la piele a prezentat răspunsuri ușor reduse în ceea ce privește expresia feței și ritmul cardiac. Alte studii au descoperit că contactul piele cu piele cu un părinte afectează comportamentul bebelușului și poate reduce cât de puternic reacționează la durere, dar aceste studii nu au investigat răspunsul creierului.
În studiul actual, răspunsurile cerebrale ale bebelușilor nu au fost doar amortizate în grupul piele-piele, ci au urmat și o cale neuronală diferită.
Autorii au declarat: „Creierul nou-născuților are un grad ridicat de plasticitate, în special cei născuți prematuri, iar dezvoltarea lor depinde în mare măsură de interacțiunile cu părinții lor. Descoperirile noastre pot da noi informații despre modul în care bebelușii învață să proceseze amenințările, deoarece sunt deosebit de sensibili la indicațiile materne. "
Ad-Extra3:
Despre contactul piele-piele mama-bebelus, citeste si
Teoria iubirii nude sau despre beneficiile atingerii piele-piele dintre mama și bebeluș
Motivul pentru care multe mame isi poarta copilul in partea stanga
De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Referinte:
The Journal of Psychology 2023
European Journal of Pain
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII