Zahărul in alimentația copilului - o otravă pura ascunsă in multe alimente

Zaharul in alimentatia copilului - o otrava pura ascunsa in multe alimente

Zahărul in alimentația copilului - o otravă pura ascunsă in multe alimente

Zaharurile sunt o sursă de energie pentru organism, în special pentru susținerea efortului. Cu toate acestea, consumul lor excesiv nu aduce beneficii, ci din contră. În doze mari, zahărul poate acționa asupra corpului uman la fel ca o otravă, provocând daune mai mari decât cariile: diabet și obezitate, și nu numai.

Iata cat zahăr poate mânca un copil dar și in ce alimente sau băuturi putem găsi zahărul deghizat și de ce este important să știm care este efectul zahărului asupra sănătatii copiilor nostri.

 veti citi:
Zaharul actioneaza asupra corpului uman la fel ca o otrava
Cat zahar poate manca un copil?
Zaharul se afla si in fructe si in sucuri de fructe
Un castron mic de cereale pentru copii contine in jur de 2 cuburi de zahar
Cititi toate etichetele alimentelor pe care le cumparati pentru copii
Nu da zahar bebelusului
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?

Zaharul actioneaza asupra corpului uman la fel ca o otrava provocand daune mai mari decat cariile: diabet si obezitate

Zaharurile sunt principala sursa de energie pentru organism, mai ales pentru sustinerea efortului. Cu toate acestea consumul acestora in exces nu aduce beneficii ci din contra. In doze mari, zaharul poate actiona asupra corpului uman la fel ca o otrava provocand daune mai mari decat cariile: diabet, obezitate, afectiuni cardiovasculare.

Tocmai de aceea este important sa intelegem atat pentru noi, dar mai ales pentru alimentatia copiilor, cat zahar  este „sanatos” sa consumam zilnic si de unde il luam.  

Desi in ultimii ani, pe Desprecopii.com am sustinut multe campanii de informare parintilor despre nocivitatea zaharului, zaharul este deghizat in multe produse ce sunt oferite copiilor: cerelea, sucuri, biscuiti...In plus, campaniile ce promoveaza dulciurile sunt in Romania nereglementate iar copiii nostri sunt abuzati de aceste reclame nocive.

De fapt, in cerealele pe care le dam copiilor nostri sunt cantitati enorme de zahar. De aceea, apar si consecintele; copii cu multe carii, obezitate infantila si probleme de sanatate pe termen lung - ca diabetul de tip 2. 

Cat zahar poate manca un copil?

(conform institutului de sanatate publica din Marea Britanie - 2018)

copilul de 2 ani: pana la 13 grame de zahar pe zi- sau maxim 3 cuburi de zahar

  copilul de 3 ani -  pana la 15 grame de zahar pe zi - sau 4 cuburi de zahar

  de la 4 la 6 ani - pana la 19 grame de zahar pe zi sau 5 cuburi de zahar

  de la 7 la 10 ani - pana la 24 de grame de zahar pe zi - sau 6 cuburi de zahar

Zaharul se afla si in fructe si in sucuri de fructe

Zahărul se găsește în mod natural în fructe, sub formă de fructoză, iar aceasta, cu moderatie - poate fi parte a unei diete sănătoase. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți că și sucurile de fructe pot conține cantități semnificative de zahăr adăugat, ceea ce le poate face surse bogate de calorii goale și poate contribui la consumul excesiv de zahăr. Este mai sănătos să consumăm fructele întregi, care conțin, pe lângă zahăr, și fibre, vitamine și minerale esențiale. Astfel, putem beneficia de gustul dulce al fructelor într-un mod mai sănătos.

Fructoza este un tip de zahăr natural care se găsește în mod natural în fructe, miere și unele legume. Atunci când este consumată în cantități moderate din surse naturale, fructoza nu este considerată dăunătoare și poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Cu toate acestea, problema apare atunci când fructoza este consumată în exces, mai ales sub formă de zahăr adăugat în alimente procesate sau băuturi îndulcite. Consumul excesiv de zahăr, inclusiv de fructoză, este asociat cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2, probleme cardiace și alte afecțiuni legate de stilul de viață.

Deci, în concluzie, fructoza în sine nu este dăunătoare în cantități moderate din surse naturale, dar consumul excesiv de zahăr adăugat care conține fructoză poate avea consecințe negative pentru sănătate. Este important să se monitorizeze consumul de zahăr și să se evite alimentele procesate bogate în zahăr.

Este important de inteles insa de unde isi iau copiii zaharul in fiecare zi. In mod cert nu doar din dulciuri. Sunt numeroase alimente si bauturi care contin zahar si nu trebuie sa uitam ca pana si fructele sau laptele natural il contin. Sucurile de fructe par sa fie mult mai sanatoase decat bauturile racoritoare, deoarece provin din fructe. Dar stim, de asemenea, ca au un nivel ridicat de zahar, contribuind la obezitate si probleme dentare. Citeste detalii despre zaharul din sucurile de fructe aici Dam copilului sucuri de fructe? Iata parerea expertilor

De exemplu -  100 g de mar contin cam 12 g de zahar, iar bananele contin 20 g zahar per 100 g, in timp ce 100 g iaurt pentru copii contine cca 13 g zaharuri (inclusiv lactoza).

Ad-Extra3:

Un castron mic de cereale pentru copii contine in jur de 2 cuburi de zahar

Iata o stire publicata de BBC in 2018 atrage atentia asupra cantitatii nepermis de mare de zahar ascunsa in cerealele pentru copii.

zahar cereale copii
fotografie preluata de pe BBC - ce arata cate cuburi de zahar mananca un copil pe an ... din cauza cerealelor

Un castron mic de cereale pentru copii contine in jur de 2 cuburi de zahar, o felie cu nutela contine peste 3 cuburi de zahar iar un pahar de suc de fructe ... contine nu mai putin de 5 cuburi de zahar.

Cititi toate etichetele alimentelor pe care le cumparati pentru copii

Asadar, pentru inceput, este indicat sa citim cu atentie etichetele tuturor produselor sau sa intelegem in ce cantitati poate fi gasit si in fructe.

De multe ori insa ce vedem  etichetat la "zaharuri" nu este neaparat sau exclusiv zahar adaugat in produse: poate fi lactoza, care se gaseste in mod natural in lapte (cca 4,5%) si ii confera acestuia gustul dulceag.
Desi in continuare deserturile par a fi cea mai mare amenintare la nivel de aport de zahar in alimentatie, exista intotdeauna optiuni viabile pentru inlocuirea lor.

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator

Pot da bebelusului meu zahar? Pot sa pun zahar in ceaiul bebelusului? - intreaba unele mamici pe forumul Desprecopii.

Zaharul este un aliment DAUNATOR bebelusului mai mic de 12 luni. Bebelusii hraniti cu zahar sunt mai tarziu predispusi la complicatii cardiovasculare, diabet si obezitate. Prin adaugarea zaharului in alimentele bebelusului, in esenta,ii va creste pofta de dulce. Pe masura ce copilul creste, el sau ea ar manca numai acele alimente imbogatite cu zahar si pot refuza orice altceva. citeste detalii aici.

Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?

Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand copilul vrea sa bea ceva racoritor, prefera o bautura dulce. Ori un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola ori alte combinatii colorate si dulci. Atat de dulci incat daca le gusti iti dau senzatia de voma, daca esti ne-obisnuit cu asemenea produse. Iata ce contin aceste bauturi si iata si raspunsul la intrebarea: de ce mai cumpara parintii astfel de bauturi nesanatoase pentru copiii lor ...

Despre zahar trebuie sa stii:

10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

 autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate © 2024
referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie, sinazucar.org

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII