Grădina proprie prezintă un risc mai mare de mușcături de căpușe decât se credea
Ne-am obișnuit să credem că am putea fi mușcati de căpușe atunci cand mergem in padure sau in parcuri ... oricum undeva departe de casă... Insă contrar a ceea ce ne-am obișnuit să credem - cercetătorii olandezi trag un semnal de alarmă foarte serios - capusele se pot afla chiar in gradina si curtea noastră...
veti citi
Grădina proprie prezintă un risc mai mare de mușcături de căpușe decât se credea
Capusele sunt in gradină,
Capusele sunt o mare problema, mai ales din cauza bolii Lyme
Care sunt speciile de căpușe care apar în România
Despre capuse si alte insecte care ne pot face bolnavi, citeste si
Grădina proprie prezintă un risc mai mare de mușcături de căpușe decât se credea
Ne-am obisnuit sa credem ca am putea fi muscati de capuse atunci cand mergem in padure sau in parcuri ... oricum undeva departe de casa... Insa contrar a ceea ce ne-am obisniot sa credem - cercetatorii olandezi trag un semnal de alarma foarte serios - capusele se pot afla chiar in gradina noastra...
Da - căpușele pot fi găsite și în iarba cosită. Aceasta este ceea ce specialistii de la Wageningen University & Research din Olanda concluzionează dupa un studiu. Căpușele, care pot provoca boala Lyme, nu se găsesc doar în pădure, ci și pe gazon, pe terase cu iarbă între gresie și în borduri.
Boala Lyme este o infectie transmisa de capuse cauzata de o bacterie - Borrelia burgdorferi. Simptomele includ o eruptie caracteristica - eritemul migrator, care poate fi urmata saptamani sau luni mai tarziu de manifestari neurologice, cardiace sau articulare, daca boala nu este tratata. Diagnosticul este in principal clinic, in special daca este sustinut si de alte elemente, cum ar fi o muscatura recenta de capusa sau drumetii in zone endemice. Analizele de laborator sunt utile daca sunt efectuate cu metode validate. Anticorpii specifici anti-Borrelia de tip Ig M si Ig G sunt cele mai folosite teste in diagnosticul bolii Lyme.
Căpusele sunt in gradină, cam peste tot...
Era deja clar că mușcăturile de căpușe pot fi contractate în grădini, dar nu fusese inca foarte clar spus unde se poate întâmpla acest lucru. Pentru a răspunde la această întrebare, universitatea olandeza a realizat un studiu examinand treizeci de adrese din Olanda. „Unul dintre cele mai izbitoare rezultate este că căpușele au fost găsite și în iarba tăiată scurt”, spune biologul Arnold van Vliet.
Căpușele au fost găsite în 70 la sută din grădini, spune Van Vliet. În total, au fost găsite peste 350 de căpușe, în toate stadiile de la larve până la adulți. În medie, au fost găsite 16 căpușe la 100 de metri pătrați.
Căpusele sunt o mare problema, mai ales din cauza bolii Lyme
„Capusele sunt o mare problema, mai ales din cauza bolii Lyme”, spune Van Vliet. În Olanda peste 27.000 de oameni contacteaza boala Lyme în fiecare an de la o căpușă infectată. Aproximativ una din cinci căpușe poartă bacteria una din trei persoane a contractat o mușcătură de căpușă în propria grădină.
Din cele 1,5 milioane de mușcături de căpușe care au loc anual în Țările de Jos, acest lucru se întâmplă în medie de 500.000 de ori în propria curte sau grădină. Boala Lyme se manifestă prin tulburări ale articulațiilor, ale pielii, ale nervilor sau ale inimii.
Sunt de patru până la zece ori mai multe căpușe în pădure decât în grădini, dar pentru că o grădină este folosită mai intens, șansa de fi muscat de o capusa acolo crește. Potrivit studiului, căpușele nu se găsesc doar în grădinile din zonele rurale, ci și în mediul urban.
Anterior se credea că nu vor exista căpușe în iarba tăiată scurt, dar mai mult de un sfert din căpușe au fost găsite în iarba scurtă. Chiar și pe gazonele care sunt întreținute zilnic cu o mașină de tuns iarba robot, au fost găsite multe căpușe, potrivit lui Van Vliet.
Deci, sfatul este sa faceti o verificare zilnica - sau dupa fiecare iesire in curte sau gradina. Potrivit specialistilor olandezi - cel mai bine este să faci asta seara când te speli pe dinți.
Prevenirea muscaturii de capusa
Pentru a preveni accesul capusei la piele, urmatoarele masuri ar putea fi utile:
- Strangerea pantalonilor in sosete si ghete
- Purtarea de camasi cu maneca lunga
Aplicarea de anti-insecticide cu DEET (dietiltoluamida) pe suprafata pielii. De asemenea, permetrinul, care se poate aplica doar pe haine, distruge capusele.
Care sunt speciile de căpușe care apar în România
Conform cercetărilor realizate în cadrul inițiativei Protect Our Future Too
Studiul a arătat că cele mai frecvente specii de căpușe care atacă pisicile și câinii de la noi din țară sunt:
Ixodes ricinus – vectorul principal pentru microorganismele care determină borelioza (boala Lyme) și anaplasmoza granulocitară, la oameni și la animale;
Dermacentor reticulatus – vectorul capabil să transmită protozoarul Babesia, care determină babesioza la animale.
Obiectivul studiului a constat în evaluarea prevalenței acestor microorganisme la căpușele prelevate de la câini și pisici, din diferite zone din România.
Dintre probele examinate, cel mai mare procent de căpușe purtătoare de microorganisme care determină borelioza (boala Lyme) a fost determinat pentru cele prelevate din Bihor (5,6%), București (3,9%) și Iași (2,3%).
Cel mai mare număr de căpușe purtătoare de microorganisme care provoacă anaplasmoza granulocitară a fost observat în București (11,5 %), și Sibiu (10,9%).
De asemenea, cel mai ridicat număr de căpușe purtătoare ale protozoarului Babesia, care determină babesioza la animale, a fost prelevat de la câini din Sibiu (14,1%), București (11,5%) și Satu Mare (8,7%).
Despre capuse si alte insecte care ne pot face bolnavi, citeste si
Cum protejăm bebelușii și copiii mici de țanțari: 6 solutii naturale
Cum scapam de purici: 10 remedii simple pe care trebuie sa le stii
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII