Provocările unei mame singure și nevoia de modele masculine
Ce se întâmplă dacă vrei să devii mamă cu tot dinadinsul, însă prințul pe cal alb întârzie să te salveze?
Din ce în ce mai multe femei din ziua de azi aleg să fie mame singure...
Ai ales constient sa devii mama singura, insa ce poti face apoi?
Donarea de sperma in Romania
O mama celibatara cu 2 baieti
Aventura cresterii unui copil, singura
Aveti grija de dumneavoastra
Esential: Un model masculin
Indispensabil
Despre meseria de mama
Ce se intampla daca vrei sa devii mama cu tot dinadinsul, insa printul pe cal alb intarzie sa te salveze? Din ce in mai multe femei din ziua de azi aleg sa fie mame singure.
Ai ales constient sa devii mama singura, insa ce poti face apoi?
In tarile dezvotate, din ce in mai multe femei singure fac actualmente uz de posibilitatea de a deveni mame singure prin intermediul unui donator de sperma. In anul 2000, 10 la suta din cererile care au fost facute la banca de sperma, au constat din persoane singure. Acum, in 2021, procentul a crescut la aproape 50%. Acest fapt ridica multe intrebari: Este vorba aici de egoism? Nu are copilul nevoie de tata?
Donarea de sperma in Romania
Donarea de sperma – primele rapoarte publicate cu privire la donarea de sperma datează din 1945. În ultimi 10 ani utilizarea spermei de la donator pentru tehnicile de reproduce a scăzut datorită procedurii de injectare intracitoplasmatica a spermatozoidului care se utilizează în patologia masculină severă, sperma de la donator fiind o opţiune pentru cuplurile în care partenerii sînt diagnosticaţi cu azoospermie, defecte genetice, cicluri FIV/ICSI eşuate, femei care nu au un partener.
Prima banca de sperma din Romania a fost deschisă în 1999 la Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”.
Profilul bărbatului: studios şi curios
Potrivit unei statistici a Centrului de Reproducere Umană Asistată, în prezent sunt 20 de bărbaţi donatori de spermă şi aproximativ 60 de paciente pe lună care vor un copil cu un bărbat anonim. Pentru că aproape toate cererile de donaţie sunt pentru „sămânţă” de bărbat alb, din rasa caucaziană, banca îi recrutează pe cei care se înscriu în tiparele cele mai solicitate.
„Am avut o singură dată o cerere de spermă de bărbat de culoare, dar n-am putut onora această solicitare, pentru că n-am avut pe stoc. De asemenea, sunt destule cupluri de romi care vin la noi pentru o inseminare, dar ei nu vor niciodată ca donatorul să aibă trăsăturile tatălui, ochii negri sau căprui, brunet. Vor să fie cât mai blonzi şi cu ochii albaştri, iar copiii să iasă cât mai albi. Dar nu ni s-a cerut niciodată spermă de bărbat rom”, povesteşte dr Anca Moisa, care coordonează Programul Naţional de Fertilizare in Vitro în Spitalul „Panait Sirbu“, mai cunoscut drept Maternitatea „Giuleşti“.
„Actul de donaţie este anonim şi benevol”, spune ginecologul. Bărbaţii care se prezintă la Maternitatea Giuleşti pentru a ajuta o femeie singură să aibă copii trebuie, neapărat, să îndeplinească unele condiţii. Cea mai stringentă este să aibă drept de semnătură.
Anca Moisa spune că majoritatea sunt studenţi sau cu studenţia terminată şi vin la maternitate mai mult din curiozitate. După o „şedinţă” în camera relaxării, un bărbat poate insemina chiar şi zece femei: „Este o cifră statistică, dar din cele zece femei, conform procentelor de reuşită, doar una singură va naşte un copil viu”, adaugă medicul.
Bărbaţii nu primesc bani pentru actul de donaţie, în schimb beneficiază gratuit de toate analizele şi investigaţiile medicale care trebuie trecute la „profil”: „Trebuie ca analizele de serologie să fie bune, la fel şi ancheta genetică. Au fost cazuri în care au fost depistate hepatite, iar donatorii nu ştiau că sunt bolnavi”.
Alte banci de sperma
În România, există posibilitatea de a apela la servicii de bancă de spermă, însă nu toate clinicile oferă acest serviciu în mod direct. De exemplu, Cryos International, una dintre cele mai mari bănci de spermă din lume, oferă servicii de donare de spermă și distribuție în România. Aceste servicii sunt accesibile și pot ajuta cuplurile sau femeile singure care doresc să aibă copii.
În schimb, unele clinici din România, cum ar fi Ana Medical Center și Dacia Medical Center, colaborează cu bănci de spermă internaționale pentru a oferi aceste servicii pacienților lor. De asemenea, este important de menționat că, în prezent, nu există o reglementare clară și specifică în România pentru donarea de spermă, ceea ce poate limita accesul direct la aceste servicii în anumite clinici.
Pentru mai multe detalii și pentru a explora opțiunile disponibile, puteți vizita site-ul [Cryos International](https://www.cryosinternational.com/en-gb/dk-shop/private/landing-page/romanian/) sau consultați clinici de fertilitate din România care oferă aceste servicii prin intermediul colaborărilor internaționale.
Ad-Extra3:
O mama celibatara cu 2 baieti
Jolan Smeets este o mama celibatara din Olanda. Ea a ramas insarcinata si a decis sa creasca un copil singura. Fara nici un ajutor din partea tatalui. intre timp, ea are doi baieti, pe care ii creste singura.
"Cand aveam treizeci de ani, am aflat ca am cancer de col uterin. Atunci m-am gandit: Nasterea unui copil nu mai este o perspectiva pentru mine. Castigam destui bani, aveam un loc de munca stabil si o viata stabila, asa ca m-am gandit." Ce-o sa se intample? Si, total neasteptat, am ramas insarcinata, a fost o surpriza foarte fericita, insa o relatie de dragoste cu tatal era in afara discutiei, asa ca mi-a venit ideea aproape instantaneu ... il pot creste singura!
Aventura cresterii unui copil, singura
Aventura cresterii unui copil, singura, a decurs atat de bine, incat m-am decis sa extind familia cu inca un copil, dupa doi ani. De data aceasta, conceput in mod deliberat cu un prieten foarte bun, cu care am detaliat anterior, intentiile mele si, desigur, argumentele pro si contra, dar de asemenea si in fata notarului."
Conform expertului in crestere Marina van der Wal, este important ca atunci cand alegeti deliberat sa deveniti parinte singur, sa faceti acest lucru cu o inima fericita - "Este nevoie de un climat cald pentru a creste un copil stabil. Intreabati-va: Aleg asta pentru ca sunt suparat(a) ca nu reusesc sa-mi gaseasc o relatie, sau sunteti cu inima impacata atunci cand luati aceasta decizie? "
Aveti grija de dumneavoastra
"Aveti sentimentul ca trebuie sa luati rolul de tata si de mama, dar, in mod natural, acest lucru este imposibil" declara experta Marina van der Wal. "Este o incarcatura mare in viata ta. Totul, absolut totul este in grija ta. Stabilitatea financiara, emotionala si fizica. Atunci cand iei in cele din urma decizia finala, este important ca din acel moment sa ai grija suplimentar de tine, ca esti odihnita si sanatoasa. Nu exista in definitiv un partener care sa te poata ajuta atunci cand esti in pat, bolnava, de exemplu."
Cu toate acestea, mama celibatara Jolan Smeets experimenteaza viata ei de mama singura, ca pe o experienta nu tocmai neplacuta. "Este mai usor sa faci o alegere constienta sa fii mama singura, decat sa incepi impreuna cu cineva o relatie de dragoste, ca dupa un timp totul sa se temine intr-un divort. Eu sunt intotdeauna factorul constant. Sunt, prin urmare, uneori numita afectuos de catre copii mei "TaMa".
De asemenea, am stiut din prima zi ce alegere voi face. Nu a fost, prin urmare, niciodata vorba de stres, tristete sau furie, fenomene des intalnite intr-o relatie din care face parte si tatal. Intr-adevar, un foarte bun prieten, care este tatal celui de-al doilea copil al meu, are o relatie buna cu ambii copii. Este intr-adevar o relatie de la distanta, pentru ca el traieste in strainatate, dar se pare ca cel putin pana acum, toti trei culeg doar beneficiile pozitive ale relatiei."
"Daca te uiti la statistica, aceasta arata ca un copil este mult mai atasat de mama sa" a spus Van der Wal. "Copiii insa cu siguranta se ataseaza si de tatal lor. Copiii au nevoie de exemple in viata lor pe care sa le poata urma. Intr-un nucleu al familiei format din mama, tata, frate, sora, caine si o pisica, veti vedea ca fetele imita mamele. Copiii se uita la un tata ca un exemplu al omului obisnuit. Acest lucru este cu precadere important in jurul celui de-al optulea an al unui copil. Copiii descopera atunci ca exista diferite tipuri de relatii. La aceasta varsta, este important sa stii cine sunt parintii tai biologici. Unui copil ii place sa vada de unde apartine. Are ochii albastri frumosi ai tatalui sau, sau ca ea are pletele frumoase de aur ale mamei ei. Este important sa te gandesti serios la acest lucru, daca ai in vedere cresterea unui copil de una singura. Prea des subestimam importanta fenomenului "Avem aceleasi urechi" pentru un copil."
Esential: Un model masculin
Smeets remarca, de asemenea, ca, uneori baietii ei au nevoie de un model de sex masculin. Si asa m-am decis sa caut repede modele masculine in viata celor doi baieti. "Eu pot doar pune intrebari specifice, plasate uneori in gluma: Eu nu ii pot invata sa faca pipi in picioare, in definitiv! Daca nu esti atenta, ei vor creste intr-o lume a femeilor. La scoala, de exemplu, cadrele didactice sunt aproape exclusiv de sex feminin. Profesorii barbati sunt din ce in ce mai rari. Le-am facut, prin urmare, destul de repede, unele alegeri constiente in vietile lor tinere. Contrar uzantelor, baietii mei au mers la o familie gazda, in loc de gradinita. De asemenea, ei merg de doua ori pe saptamana la un centru de sport in care antrenorii sunt aproape exclusiv de sex masculin.
Nasii baietilor mei discuta regulat cu ei despre "lucruri barbatesti" iar conversatiile lor sunt, de asemenea, foarte diferite de conversatiile pe care baietii le poarta cu mine, din fericire. De asemenea, copiii practica sporturi extreme si sunt pregatiti pentru acest nivel de fosti campioni mondiali de sex masculin, cu care acestia pot construi o legatura stransa. Mai mult, unul dintre antrenori locuieste cu prietena sa in studioul din spatele casei noastre. Ei sunt acum parte din familia mea de inima."
Indispensabil
Van der Wal este de parere ca un model de sex masculin este esential. "Trebuie sa "aduci" cumva un om in casa. Ganditi-va la un frate, unchi sau un prieten bun, astfel incat fiul sau fiica ta sa-si poata forma o imagine a unui barbat obisnuit. Acest lucru este esential!
Barbatii si femeile sunt atat de diferiti. In cazul in care un copil cade, alergi ca o mama, direct la sertarul cu plasturi. Copilul se arunca apoi plangand in bratele noastre. Un tata insa spune: "Esti bine tipule?" si copilul se ridica si continua joaca. Pentru o fata este o figura masculina in viata ei, cel putin la fel de importanta. De exemplu, ele invata astfel cum barbatii ar trebui sa trateze femeile."
Maternitatea singura deliberata ar putea fi o optiune pentru a creste un copil fara un barbat. "Cand luati acesta decizie, va rugam sa fiti constiente ca aceasta forma de a fi parinte este o provocare foarte serioasa. Dar cu siguranta nu este o provocare imposibila!
Despre meseria de mama singura citeste si
Ziua cand le-am spus parintilor mei ca voi cumpara sperma. Jurnalul unei mame singure
Mamă singură: sau despre ce inseamnă să fii o femeie puternică
Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
autor: redactor Desprecopii A.Z. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
referinte: Spitalul Panai Sarbu panaitsarbu.ro
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII