Baby blue / depresie postpartum la 4 ani după naștere?

Baby blue / depresie postpartum la 4 ani dupa nastere?

Baby blue / depresie postpartum la 4 ani după naștere?

Depresia postpartum, cunoscuta si sub numele de baby blue, este un fenomen cu care majoritatea proaspetelor mamici se confrunta si se afla de ceva timp in vizorul cercetatorilor specialisti in domeniu, care incearca sa patrunda si sa inteleaga mai bine misterele acestui fenomen pentru care nu exista inca o solutie certa de prevenire.

vei citi:
Maximul depresiei este atins in jurul varstei de 4 ani a copilului

Factorii care influenteaza prelungirea depresiei postnatale
Mamele sunt supuse riscului de depresie
Depresia postpartum - de ce e important să o recunoști la timp si ce trebuie să știi
 
Depresia postpartum, cunoscuta si sub numele de baby blue, este un fenomen cu care majoritatea proaspetelor mamici se confrunta si se afla de ceva timp in vizorul cercetatorilor specialisti in domeniu, care incearca sa patrunda si sa inteleaga mai bine misterele acestui fenomen pentru care nu exista inca o solutie certa de prevenire. Mai mult, cu cat cercetarile pe aceasta tema sunt mai profunde, cu atat ies la iveala noi descoperiri care certifica faptul ca trairile umane in astfel de imprejurari esentiale ale vietii, cum este cea in care devii parinte, sunt adesea inexplicabile si cu consecinte care raman inca sub semnul misterului, chiar si pentru specialisti.

Maximul depresiei este atins in jurul varstei de 4 ani a copilului

Un studiu realizat de un grup de cercetatori din Melbourne, a scos la iveala faptul ca efectele despresiei postnatale nu dispar dupa primul an de viata al bebelusului si ca mamicile se confrunta si in urmatorii ani cu un risc ridicat de depresie, maximul fiind atins in jurul varstei de 4 ani a copilului. Studiul se bazeaza pe intervievarea a 1507 mamici care au completat mai multe chestionare pana la implinirea varstei de 4 ani a copiilor lor (respectiv la 3, 6, 12, 18 luni si apoi la 4 ani), cercetatorii urmarind astfel o curba a depresiei. Rezultatele arata ca o treime dintre mamicile intervievate au fost afectate de depresie nu doar in primul an de viata al bebelusului, asa cum era de asteptat, ci si in jurul varstei de 4 ani a acestuia. Mai exact, 14,5% dintre femei au suferit episoade depresive chiar mai puternice in al patrulea an de viata al bebelusului decat in primul. 22,9% dintre femeile care au un singur copil cunosc aceste simptome depresive, in timp ce doar 11,3% dintre cele care au mai multi copii se confrunta cu ele.

Factorii care influenteaza prelungirea depresiei postnatale

Factorii care influenteaza prelungirea depresiei postnatale dincolo de limita primului an de viata al bebelusului sunt variati, in opinia cercetatorilor. Ei includ deopotriva stresul cotidian, determinat de problemele financiare, dar si problemele de cuplu sau varsta mamei. Studiul a scos, de altfel, in evidenta faptul ca riscul de depresie este invers proportional cu varsta mamei, femeile care devin mamici pentru prima data la o varsta mai mica (intre 18 si 24 de ani) fiind mai predispuse la prelungirea episoadelor depresive.

Mamele sunt supuse riscului de depresie

Chiar daca studiul se bazeaza in cea mai mare parte pe marturii ale mamicilor si nu pe constatari medicale propriu-zise, ceea ce ii diminueaza credibilitatea, dr. Hannah Woolhouse, autoarea studiului, trage un semnal de alarma asupra importantei sporite pe care societatea ar trebui sa o acorde sanatatii mentale maternale, astfel incat sa nu se ajunga in situatia nedorita ca in cativa ani numarul femeilor care sufera de depresie postnatala prelungita sa depaseasca 50% din totalul mamicilor. Actualmente, preocuparile sistemului medical, acolo unde acestea exista, sunt orientate mai degraba catre sanatatea mentala a femeii insarcinate si a mamelor in primul an de viata al bebelusului. Studiul australian aduce astfel in discutie necesitatea ca aceste preocupari sa fie extinse si asupra mamelor ai caror copii nu mai sunt bebelusi, ele fiind deopotriva supuse riscului de depresie, care nu dispare decat la cativa ani dupa nastere.

Ad-Extra3:

Depresia postpartum - de ce e important să o recunoști la timp si ce trebuie să știi

Depresia postpartum te poate face să te simți o mamă trista, dezamagita și fără speranță. Vei ajunge să te intrebi dacă esti capabilă sa fii o mamă bună pentru bebelușul tău. Poti avea probleme de atasament cu bebelusul, sa te simti incapabila in acest rol, sa nu mai doresti sa comunici, sa te instrainezi de partenerul de viata si chiar sa te intrebi care este finalul...

Deși e normal sa treci prin tristețea baby blues, depresia postpartum este ceva mult mai grav și de aceea trebuie sa știi să o recunoști.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)

Sfaturi de la Desprecopii pentru tinerele mamici:

- Implica-te in activitatile familiei si concentreaza-ti atentia si toata dragostea catre puiul tau. In acest moment ai devenit cer si soare pentru un sufletel care te iubeste mai mult ca orice. Copilul tau are nevoie de tine acum si in multii ani care vor veni. Fii alaturi de el si fii puternica.
- Alapteaza-l cu drag, pune-l in carucior si mergi la plimbare cu el. Citeste aici totul despre alaptare.
- Fii alaturi de celelalte mamici din aceeasi generatie de la Desprecopii.com si impartasiti-va toate nelinsitile si nelamurilrile din viata unei tinere mamici. Vino de urgenta la Primele 365 zile 

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarciniila Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

autor: Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII