Efectul fumatului pasiv asupra sanatatii copilului

Efectul fumatului pasiv asupra sanatatii copilului

Efectul fumatului pasiv asupra sanatatii copilului

Cercetatorii avertizeaza asupra riscului la care sunt expusi copiii ai caror parinti fumeaza.

Un studiu recent spune ca expunerea la fumul de tigara al ambilor parinti fumatori duce la ingrosarea peretilor arterelor, ceea ce inseamna ca pe viitor, copiii vor fi supusi riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Respectul pentru nefumatori este o problema in Romania
Fumatul pasiv imbatraneste arterele copiilor
Fumatul pasiv adauga un plus de 3.3 ani la varsta vaselor de sange ale micutilor
Comportamentul unui singur fumator din casa este diferit
Despre meseria de parinte
 

Respectul pentru nefumatori este o problema in Romania

Respectul pentru nefumatori este o problema in Romania. Dar, mai mult si mai grav decat atat, cazurile in care parintii fumeaza in aceeasi incapere (masina) cu copiii sunt extrem de dese. De ce oare? De ce sunt fortati acei copii sa fumeze si ei? Sunt egoisti, nu le pasa de sanatatea copiilor lor sau sunt doar ne-educati? 

In conditiile in care in toate tarile Uniunii Europene exista legi stricte de protectie a nefumatorilor, in Romania autoritatile inchid ochii la situatiile in care aceste legi nu sunt respectate - si poti intalni in orice oras situatii in care se fumeaza in locuri publice, in restaurante, in baruri, in statii de tren, in trenuri sau chiar in birouri. De ce oare? Cat timp va mai trece pana cand respectul fata de altii nu va fi doar un cuvant ci si un fapt?

citeste si: Copiii sunt afectati de fumatul pasiv

Fumatul pasiv imbatraneste arterele copiilor

Si totusi, de zeci de ani, cercetatorii avertizeaza asupra riscului la care sunt expusi copiii ai caror parinti fumeaza. Un studiu sugereaza ca expunerea la fumul de tigara al ambilor parinti fumatori duce la ingrosarea peretilor arterelor, ceea ce inseamna ca pe viitor, copiii vor fi supusi riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Autorii studiului au estimat ca nivelul crescut al fumatului pasiv in casa adauga un plus de 3.3 ani la varsta vaselor de sange in momentul in care copiii ating varste mature.

Studiul a implicat 22401 de copii din Finlanda si 11375 de copii din Australia, cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani. Cercetatorii au adresat intrebari referitoare la obiceiurile parintilor fumatori si cu ajutorul ultrasunetelor, au masurat grosimea peretilor, arterelor copiilor odata ce acestia au ajuns la maturitate. Studiul este primul care urmareaste copiii pana la varsta adulta in scopul de a determina o asociere intre expunerea la fumat in timpul cresterii copilului si grosimea medie a caritidei (IMT) - grosime intre doua straturi ale peretelui arterial la varsta adulta. Cercetatorii au descoperit ca IMT-ul ajunge cu 0,015 mm mai gros la persoanelor expuse la fumul de tigara in timpul copilariei, crescand de la o medie de 0.637 mm la 0.652 mm.

Cercetatorii australieni, au declarat: "In timp ce diferentele de grosime ale arterei sunt modeste, este important sa se ia in considerare faptul ca acestea reprezinta efectul independent al unei singure masuri de expunere al celor care la varsta de 20 de ani sunt supusi deja unui risc mai mare de boli de inima".

fumat pasiv

Cercetatorii au chestionat parintii cu privire la obiceiurile legate de fumat, apoi au masurat cu ajutorul ultrasunetelor grosimea peretilor arterelor copiilor odata cu atingerea maturitatii.

Fumatul pasiv adauga un plus de 3.3 ani la varsta vaselor de sange ale micutilor

"De exemplu, cei cu ambii parinti fumatori au mai multe sanse ca adulti, sa fie fumatori sau supraponderali fata de copiii ai caror parinti nu au fumat. Studiul nostru arata ca expunerea la fumatul pasiv in copilarie cauzeaza un prejudiciu direct si ireversibil in structura arterelor. Parintii, sau chiar cei pe cale de a deveni parinti, ar trebui sa renunte la fumat. Acest lucru va imbunatati nu numai propria sanatate, dar, de asemenea, va proteja starea de sanatate a copiilor pe viitor."

Fumatul pasiv al copilului: cum ii afectează sănătatea și cât de grav este - avertisment pentru părinți

Fumatul pasiv al copilului: cum ii afectează sănătatea și cât de grav este - avertisment pentru părinți

Mesajul despre riscurile fumatului pasiv nu a ajuns inca in unele familii din Romania, iar multi copii vin zilnic in contact cu fumul toxic de tutun.Fumul de tigare contine mai mult de 250 de…

Copiii sunt afectati de fumatul pasiv

Copiii sunt afectati de fumatul pasiv

Fumul din fumatul pasiv contine mai mult de 250 de substante chimice cunoscute a fi toxice sau cancerigene (cauzatoare de cancer), inclusiv formaldehida, benzen, clorura de vinil, arsenic, amoniac si…

Cercetatorii au estimat ca fumatul pasiv a condus la o imbatranire cu 3.3 ani a vastei arterelor copiilor ajunsi la maturitate. Ei au luat in considerare factori cum ar fi educatia, obiceiurile de fumat ale copiilor, activitatea fizica si factorii de risc cardiovascular la varsta adulta, cum ar fi nivelul tensiunii arteriale si colesterolul.

Ad-Extra3:

Comportamentul unui singur fumator din casa este diferit

Studiul nu a demonstrat un efect in cazul in care doar unul dintre parinti fumeaza.

Dr. Gall a spus: "Noi credem ca efectul apare doar in cazul in care ambii parinti fumeaza, datorita cantitatii mari de fum la care sunt expusi copiii. Putem specula ca comportamentul unui singur fumator din casa este diferit: de exemplu, parintele care fumeaza o poate face departe de familie, reducand astfel nivelul fumatului pasiv".

Doireann Maddock, asistenta medicala in cardiologie la British Heart Foundation, a declarat: "Efectele negative asupra sanatatii ale fumatului pasiv sunt bine cunoscute, dar acest studiu face un pas mai departe si arata ca poate provoca leziuni potential ireversibile ale arterelor copiilor si ar putea creste riscul de atac de inima si accident vascular cerebral, mai tarziu, in viata. "Daca sunteti fumator, cea mai eficienta modalitate de a reduce expunerea copilului la fumatul pasiv este sa renuntati. In cazul in care acest lucru nu este posibil, evitati sa fumati in casa sau in masina, pentru a proteja sanatatea copilului dvs. de efectele nocive ale fumatului pasiv."

Tot despre fumat, mai cititi

Cum m-am lasat de fumat pentru bebe Cum m-am lasat de fumat pentru bebe

Lasatul de fumat ne face fericiti Lasatul de fumat ne face fericiti

De ce nu renunta fumatorii la fumat? De ce nu renunta fumatorii la fumat? 

Despre meseria de parinte merita de citit si:

13 Replici pe care nu ar trebui să le spui niciodată copilului tău

13 Replici pe care nu ar trebui să le spui niciodată copilului tău

Comunicarea cu propriul copil este unul dintre cele mai importante și mai sensibile aspecte ale provocării de a fi părinte. Atunci când le vorbim copiilor, încercăm…

9 pasi pentru a fi un parinte mai bun si nu uita ca este important sa fixezi limite si sa fii ferm cu disciplina - sfaturile psihologului

9 pasi pentru a fi un parinte mai bun si nu uita ca este important sa fixezi limite si sa fii ferm cu disciplina - sfaturile psihologului

Cu siguranță ai descoperit deja că meseria de părinte este una dintre cele mai dificile, dar și dintre cele mai frumoase experiențe din viață. Este o…

Copiii crescuti de cuplurile de homosexuali au probleme de adaptare sociala

Copiii crescuti de cuplurile de homosexuali au probleme de adaptare sociala

Traim intr-o epoca in care libertatea individului nu mai cunoaste practic granite. Luptam in permanenta pentru drepturi, pentru egalitate in diverse sensuri, pentru cauze pe care adesea nici nu le…

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: redactor DC Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII