10 GREȘELI pe care le fac părinții de bebeluși. Ai și tu un bebe? - Iată cum poți evita aceste greșeli
Mulți dintre cei care devin părinți au reacții exagerate când își văd bebelușii regurgitând, vomitând și făcând alte lucruri pe care un bebeluș le face de obicei. 😬 Iar bebelușul simte anxietatea părinților. 😓 Proaspeții părinți chiar pot afecta negativ primul an al bebelușului din cauza faptului că se îngrijorează mult și uneori inutil pentru fiecare lucru neînsemnat.
Este cam constipat, face de prea multe ori? 💩 Regurgitează prea mult? 🤮 Mănâncă prea puțin sau prea mult? 🍼 Plânge oare prea mult sau insuficient? 😭 Recunoașteți aceste întrebări? Această ingrijorare va împiedica să fiți spontani și să vă bucurați de primul an de viață al bebelușului. 🥺
→ Iată ce greșeli fac în general părinții în primul an de viață al bebelușului și sfatul de la Desprecopii: 🤔
Toti parintii fac greseli
Desi cei mai multi dintre cei care devin parinti doriesc sa fie cat mai buni, toti parintii fac greseli. Aveti indoieli? Ganditi-va doar o clipa la parintii dumneavoastra si fara indoiala, puteti enumera macar cateva greseli pe care le-au facut.
Adevarul este ca nimeni nu este infailibil – mai ales tinerii parinti. Dar daca stiti care sunt acele greselile frecvente pe care le fac parintii, poate veti reusi sa nu le faceti si dumneavoastra. Vi le prezentam in continuare, impreuna cu sfaturi pentru a le evita.
Greseala nr. 1: Intrati in panica pentru orice si nimic
Multi dintre cei care devin parinti au reactii exagerate cand isi vad bebelusii regurgitand, vomitand si facand alte lucruri pe care un beleus le face de obicei. Iar bebelusul simte anxietatea parintilor.
Parintii chiar pot afecta negativ primul an al bebelusului din cauza faptului ca se ingrijoreaza pentru fiecare lucru neinsemnat. Este cam constipat, face de prea multe ori? Regurgiteaza prea mult? Mananca prea putin sau prea mult? Plange oare prea mult sau insuficient?
Recunoasteti aceste intrebari? Aceasta ingrijorare va impiedica sa fiti spontani si sa va bucurati de primul an de viata al bebelusului.
Sfat:
Bebelusii sunt mult mai vigurosi decat ne vine sa credem. Incercati sa fiti mai relaxati – astfel primul an de viata al bebelusului va fi si pentru dumneavoastra plin de bucurii.
Cititi Refluxul gastroesofagian la bebelus
Greseala nr. 2: Nu lasati bebelusul sa planga
Ca parinti, credem ca este treaba noastra sa avem grija sa nu planga. Asta se intampla deoarece asociem plansul cu faptul ca facem ceva gresit si trebuie sa ne indreptam greseala. Bebelusii mai si plang, asa sunt ei. Uneori poate ca abia au fost schimbati si hraniti si tot plang ca si cum li s-ar fi intamplat un lucru grav.
Citeste mai multe sfaturi despre anumite situatii aici Lasam bebelusul sa planga sau il alinam? Dileme, solutii si analize
Sfat:
In general, plansul face parte din natura lor. Dar daca bebelusul plange neconsolat timp de o ora si plansul este insotit de febra, eruptie, sau voma persistenta, sunati imediat medicul.
Ad-Extra3:
Greseala nr. 3: Treziti bebelusul in timpul noptii pentru a fi alaptat
Greseala sau prejudecata? Bebelusii alaptati pot – si ar trebui – sa doarma noaptea fara sa-i treziti. Dar exista o prejudecata comuna, conform careia laptele de la san nu este destul de gros pentru a-i ajunge copilului in timpul noptii, pe care multi parinti o urmeaza.
Sfat:
Este posibil si benefic pentru bebelusii alaptati – si pentru mamicile lor – sa doarma noaptea. Daca bebelusul alaptat nu se trezeste in timpul noptii, atunci lasati-l sa doarma.
Cititi: Alaptarea bebelusului, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Greseala nr. 4: Confundati regurgitarea cu voma
Diferenta este data de frecventa, nu de intensitate. Regurgitarea poate categoric sa zboare pana in cealalta parte a incaperii.
Sfat:
Pentru a intelege daca bebelusul vomita sau nu, trebuie sa va ganditi la frecventa. Daca bebelusul vomita din cauza unui virus gastrointestinal, va vomita din nou dupa 30 sau 45 de minute, indiferent de programul sau de masa.
Cititi: Varsaturile (cand vomita bebelusul)
Greseala nr. 5: Febra bebelusului nu va ingrijoreaza
Orice temperatura ce depaseste nivelul de 38 °C rectal in primele trei luni de viata ale bebelusului reprezinta o urgenta. Singura exceptie este febra care apare in cele 24 de ore de dupa primul vaccin dintr-un set de imunizare. Unii parinti pot crede ca bebelusului doar ii este cald si ii pot da un antitermic, ceea ce este o greseala frecventa la parintii ce au copii sub un an.
Sfat:
Sistemul imunitar al unui copil nu este pregatit pentru a se lupta singur cu o infectie, deci urmariti cu atentie daca micutul face febra si anuntati medicul atunci cand temperatura bebelusului depaseste 38 °C.
Cititi: Totul despre febra bebelusului
Greseala nr. 6: Nu ati instalat corect scaunul de masina
Orice parinte care a incercat asta stie ca instalarea unui scaun de masina este – sau cel putin poate parea – o operatiune de pregatire a unui zbor spatial.
Sfat:
Dupa ce ati ales modelul potrivit, cereti ajutorul unui specialist de la magazin sau oricui altcuiva care se pricepe pentru a va asigura ca l-ati instalat corect. Viata bebelusului poate depinde de scaunul de masina si de modul in care este instalat.
Cititi: Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?
Greseala nr. 7: Neglijati igiena orala
Multi dintre cei care au devenit parinti nu iau in considerare sanatatea dintilor si igiena orala a bebelusilor lor pana cand devine prea tarziu. Bebelusul nu este niciodata prea mic pentru a-i forma obiceiuri bune de igiena orala.
Sfaturi:
► Nu-i dati copilului lapte in pat dupa ce i-au erupt dintii, deoarece il expuneti unui risc mai mare de carii provocate de biberon.
► Folositi o compresa sterila umezita pentru a sterge gingiile bebelusului. Si incepeti sa folositi periuta de dinti dupa ce copilul implineste un an.
► De asemenea, este important sa aveti grija ca micutul sa primeasca destule fluoruri. Fluorurile sunt prezente in mod natural in apa si ajuta la prevenirea cariilor. In unele zone apa de la robinet contine un nivel sufucient de floururi, dar in caz contrar discutati cu medicul despre necesitatea unor suplimente de fluoruri.
Cititi: Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc
Greseala nr. 8: Va ignorati casnicia
A va ocupa si de casnicie cand tocmai vi s-a nascut primul copil este intr-adevar important, insa puteti uita sa mai faceti si asta. Orice punct vulnerabil dintr-o relatie va fi amplificat de faptul ca aveti un copil. Iar in timp ce trebuie sa va concentrati foarte tare pe nou-nascut, trebuie cumva sa mentineti sentimentul ca formati un cuplu.
Sfat:
Evitati aceasta greseala frecventa avand grija sa nu va indepartati atunci cand sunteti numai in doi, fara bebelus.
Cititi: De ce se destrama uneori casnicia din cauza copiilor: despre ritualuri in familie si un test
Greseala nr. 9: Va certati prea mult (sau prea putin) in fata bebelusului
Chiar si un copil de 3 luni simte vibratiile din jurul lui, spune Friel. In privinta certurilor, el sugereaza sa va intrebati Certurile noastre sunt inspaimantatoare? sau Certurile noastre sunt frecvente?. Ganditi-va cat de intense si cat de dese sunt certurile.
Sfat:
Este normal sa va mai enervati din cand in cand fiindca acest lucru face parte din viata in comun cu alta persoana. Iar daca oamenii incep sa tina prea mult in ei, este la fel de rau ca atunci cand sunt in extrema cealalta. Deci aveti grija de armonia din familie, insa nu va fortati sa fiti tot timpul calmi.
Cititi: Abuzul emotional si violenta domestica dupa nastere
Greseala nr. 10: Acceptati sfaturi de la persoane sau din surse nepotrivite
Multi dintre cei care devin parinti cer si urmeaza sfaturi de unde n-ar trebui, spun specialistii. Este adevarat ca bunicii copilului rudele si vecinii pot fi – sau cel putin asa cred ei – detinatorii unei experiente impresionante in cresterea si educarea copiilor, dar folositi discernamantul atunci cand decideti sa le cereti sau sa le urmati sfaturile.
Ca sa va amuzati despre acest subiect, cititi: 80 de sfaturi si invataturi de la babe
De citit si: Ce am aflat in plus despre copii de cand sunt mamica
Sfat:
Si aceasta este o greseala clasica a tinerilor parinti, iar pentru a o evita trebuie sa fiti atenti de unde va informati. Desprecopii.com, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Pediatrie sunt surse reputate si utile atunci cand luati decizii privind ingrijirea medicala generala si vaccinarile copilului. Alegeti un medic de familie in care sa aveti incredere si intotdeauna cereti-i sfatul.
Suportul Comunitatii Desprecopii.com:
Cereti sprijinul celei mai mari comunitati de parinti tineri din Romania. Veti gasi suport si intelegere si o multime de prieteni care trec prin aceleasi dileme ca dvs. Deveniti membru al sectiunilor noastre specializatre
► Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Cand bebelusul se imbolnaveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Tocmai pentru ca este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.
Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.
Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna. De unde stii ca usturoiul a fost cauza?Au fost facute analize?
Intradevar asa este.Multe greseli facem noi mamicile incepatoare.............dar ce sa facem , din greseli invatam.Si eu m-am speriat ingrozitor cand bebelul meu s-a umplut de bubite pe tot corpul.Avea doar 3 saptamani si eram convinsa ca ceva nu este in regula cu el , ca sigur are ceva si m-am stresat rau de tot , dar uitasem ca am mancat usturoi si asta a fost cauza.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII