Protejează-ti copilul împotriva diabetului - cunoaște aceste simptome importante
Diabetul de tip 2, care era candva o boala a adultilor, a afectat si afecteaza in ultimii ani tot mai multi copii.
Motivele sunt reprezentate de cresterea in greutatea si obezitatea copiilor. Copiii devin tot mai sedentari si mananca tot mai multe alimente nesanatoase - junk food – ca niciodata. Iar din cauza jocurilor nintendo, a computerelor si a canalelor de televiziune care le sunt tot mai disponibile, copiii au tot mai multe motive sa stea in casa asezati perioade mai lungi de timp.
• Iata cateva metode de a va ajuta copiii sa-si pastreze sanatatea si de a-i feri astfel de diabet.
- veti citi:
Obezitatea copiilor atinge cote tot mai mari
Simptome ale diabetului la copil - infografic
Copilaria, ... unplugged
Oferiti copilului sansa de a face sport
Implicati copilul in treburile din gospodarie
Pregatiti gustari sanatoase
Luati decizii sanatoase
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Alimentatia sanatoasa a copilului
Obezitatea copiilor atinge cote tot mai mari
Diabetul de tip 2, care era candva o boala a adultilor, a afectat in ultimii ani tot mai multi copii. Motivele sunt reprezentate de cresterea in greutatea si obezitatea copiilor. Copiii devin tot mai sedentari si mananca tot mai multe alimente nesanatoase - junk food – ca niciodata. Iar din cauza jocurilor nintendo, a computerelor si a canalelor de televiziune care le sunt tot mai disponibile, copiii au tot mai multe motive sa stea in casa asezati perioade mai lungi de timp.
In afara riscului de diabet, faptul ca sunt supraponderali expune copiii si altor probleme "ale adultilor" precum hipertensiunea si nivelul ridicat al colesterolului.
Simptome ale diabetului la copil - infografic
Iata cateva metode de a va ajuta copiii sa-si pastreze sanatatea:
Copilaria, ... unplugged
Adica fara dispozitive electronice...
Parintii isi pot ajuta copiii sa-si mentina greutatea in limite normale limitand timpul petrecut cu jocurile video si la televizor la o ora-doua pe zi. Crearea ocaziilor de distractie fara perturbari electronice poate fi o actiune de familie.
Cititi : Siguranta copiilor pe Internet
Dansul sau activitatile artistice sunt moduri de a stimula imaginatia copilului. Faptul ca inchideti televizorul poate ajuta copiii sa se conecteze mai bine la lumea din jurul lor.
Copiii trebuie sa-si castige dreptul de a petrece timp la televizor. Pentru fiecare minut pe care il petrec jucandu-se afara, le puteti permite sa se uite un minut la televizor. Jumatate de ora de joaca in aer liber le va aduce astfel mai tarziu jumatate de ora la programul de televiziune preferat.
Ad-Extra3:
Oferiti copilului sansa de a face sport
Incurajarea activitatilor sportive la care poate participa intreaga familie poate reprezenta un mare pas inainte in demersul general de a incuraja copiii sa fie activi.
Cititi: Alegerea unui sport pentru copil
Unii copii sunt prea constienti de ei insisi daca sunt supraponderali si nu doresc sa practice sporturi de echipa. Ei pot crede ca nu sunt in stare sa tina pasul cu ceilalti, sau ca ii vor dezamagi pe colegii de echipa. Sporturile care pun accentul pe realizarile individuale, cum sunt artele martiale sau inotul sunt alegeri bune pentru construirea increderii in sine a copiilor, permitandu-le si sa fie in buna forma fizica.
Implicati copilul in treburile din gospodarie
Treburile casnice sunt un alt mod de a determina copiii sa fie activi. Ei pot matura frunzele uscate din curte, pot duce gunoiul, pot impaturi rufele, pot avea grija de animale, sau pot ajuta la spalatul vaselor, la stransul si la pusul mesei, ca sa amintim numai cateva dintre modurile in care copiii pot ajuta la treburile casei.
Cititi: Copiii au nevoie de disciplina
Participarea la treburile din gospodarie este grozava, deoarece copiilor le place sentimentul ca fac parte din familie, devenind astfel mai responsabili. In plus, pe dumneavoastra, parintii ocupati va ajuta sa faceti mai multe dintre treburile zilnice. Si cel mai important, ii pune pe copii in miscare. Este o situatie din care toata lumea are de castigat.
Pregatiti gustari sanatoase
Oferindu-le copiilor gustari sanatoase cum sunt fructele proaspete, bucatile taiate de legume, sau iaurtul degresat puteti forma copiilor obiceiuri sanatoase. "Furnici pe buturuga" este una dintre retetele sanatoase favorite pe care ii puteti ajuta pe copii sa le prepare. Luati o a tulpina curata de telina. Umpleti-o cu unt de arahide sau branza topita. Decorati-o cu boabe de strugure sau de merisor american (cranberries) uscate si indulcite. Telina reprezinta buturuga, iar boabele de strugure sunt furnicile.
Cititi: Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
Folositi-va imaginatia pentru a prepara diverse astfel de gustari, in functie si de fructele si legumele pe care le aveti la dispozitie. Preparand mai multe mancaruri acasa sau facand copiilor pachete si gustari sanatoase puteti reduce numarul caloriilor pe care le aduc alimentele fast food.
O punga de mere sau alte fructe poate costa uneori mai mult decat una de snacks-uri, dar marul este plin de vitamine, nutriente si fibre, ceea ce pe termen lung reprezinta un punct de pornire mai bun, oferind mult mai multe dintre substantele nutritive si vitaminele de care are nevoie un copil in crestere.
Luati decizii sanatoase
Facand o prioritate din grija fata de sanatatea familiei veti ajuta copiii sa invete sa ia deciziile corecte acum si mai tarziu, cand vor fi adulti. Parintii sunt cei care detin controlul pentru a-i invata pe copii sa duca o viata sanatoasa.
Facand impreuna toate acestea, cu totii veti simti ca luati parte la luarea deciziilor. Si este mai distractiv cand toti merg in aceeasi directie. Limitarea valului de boli din timpul perioadei adulte este numai unul dintre marile avantaje ale unui stil de viata sanatos. Iar astfel, starea buna de sanatate poate dura toata viata...
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Obezitatea la copil este o problema foarte serioasa care trebuie tratata cu multa atentie. Parintii trebuie sa stie ca obezitatea in copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate, mai tarziu in viata.
Mancarea nu trebuie sa fie oferita copilului pe post de recompensa, divertisment sau pentru tratarea indispozitiei. Mamici, discutati cu bunicile care isi cresc nepotii - sa nu le ofere dulciuri si mancaruri favorite copilul pentru ca acest lucru nu este decat un cadou otravit citeste in continuare aici >
Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:
5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
autor: Milena Sadova - redactr Principal Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII