Travailul: Iată la ce să te aștepți în timpul nașterii și ce tehnici sunt utilizate - sfatul medicilor ginecologi
Travailul este una dintre cele mai dificile faze ale unei sarcini, iar apropierea sa poate genera adesea viitoarelor mame un sentiment de îngrijorare, iar informațiile adunate din diverse surse pot amplifica această anxietate. În realitate, cel puțin în cazul unei nașteri naturale care se desfășoară în parametri normali, travaliul este un proces dureros, dar gestionabil.
Iată ce fel de tehnici de împingere sunt utilizate în timpul travaliului și la ce să te aștepți - cu sfaturile medicilor ginecologi.
Impinsul bebelusului – dirijat sau spontan?
Exista mai multe feluri de a impinge in momentul expulziei?
Ce trebuie sa faci tu, efectiv?
Anestezia peridurala afecteaza impinsul?
Ce trebuie sa faci ca sa impingi cat mai eficient in timpul expulziei?
Travaliul este partea finala dar dureroasa a unei sarcina
Travaliul (sau nasterea) este faza cea mai dificila a unei sarcini, apropierea lui dandu-le adesea viitoarelor mamici o stare de ingrijorare pe care adesea informatiile culese din diverse surse nu fac decat sa o amplifice. Adevarul este ca, cel putin in cazul unei nasteri naturale, care decurge in parametri normali, travaliul este un proces dureros. Nimeni nu neaga acest lucru, insa exista, pe de alta parte, numeroase metode la fel de naturale prin care suferinta din timpul travaliului poate fi atenuata considerabil.
Citeste Nasterea naturala, sa stabilim ce este cu adevarat si cum decurge
Respiratia si modul in care este impins bebelusul in momentul expulziei sunt doua aspecte esentiale, prin care ultima faza a travaliului poate fi traversata mult mai eficient, daca acestea sunt facute corect, urmand anumite instructiuni pe care moasa sau medicul cu siguranta le va da la momentul oportun.
Impinsul bebelusului - dirijat sau spontan?
Instinctul de a impinge bebelusul in momentul expulziei este unul natural, pe care orice mama il are. Panica de moment, oboseala si alti factori de stres fac insa ca adesea acest proces sa fie ingreunat si sa nu fie executat suficient de bine pentru ca nasterea sa se produca. De aceea, unii medici dirijeaza episoadele de impingere a bebelusului inca din momentul in care dilatatia este completa. Exista insa si medici care prefera sa lase corpul mamei sa dicteze momentele cele mai potrivite pentru a impinge, amanandu-le pana cand mama simte ca este pregatita sa faca acest lucru. Practica in sine a uneia sau alteia dintre metode nu pare sa aiba niciun beneficiu concludent asupra mamei sau asupra bebelusului si de aceea, majoritatea medicilor si moaselor prefera impinsul dirijat.
Totusi, exista cateva studii care sustin ca impinsul spontan ar fi mai benefic pentru organismul mamei si pentru bebelus, deoarece este mult mai natural si intervine in momentul in care corpul mamei si al bebelusului sunt pregatite pentru expulzia propriu-zisa. Statisticile existente arata ca impinsul dirijat mareste riscul de ruptura de perineu si de necesitate a epiziotomiei, accentueaza stresul si oboseala mamei si poate fi traumatizant pentru bebelus intr-o masura mai mare decat impinsul spontan, nedirijat. Organizatia mondiala a sanatatii recomanda, de altfel, impinsul spontan, avertizand asupra riscurilor pe care le presupunea tinerea fortata a respiratiei si impinsul dirijat prelungit.
Exista mai multe feluri de a impinge in momentul expulziei?
Exista doua feluri diferite de a impinge: impinsul insotit de apnee, cu plamanii plini de aer, blocati astfel si impinsul pana la sfarsitul expiratiei, in apnee, cu plamanii goliti de aer. Primul tip solicita diafragma, care contribuie cu forta sa la procesul de impingere, facand ca forta de expulzie sa fie foarte mare si cu repercusiuni traumatice asupra perineului. Al doilea tip este mai bland, insa daca el nu este eficient pe moment, medicul sau moasa va apela in cele din urma tot la primul tip, mult mai eficient.
Ad-Extra3:
Ce trebuie sa faci tu, efectiv?
Raspunsul firesc ar fi… sa impingi. Da, insa nu oricum. Moasa sau medicul iti va spune sa respiri adanc la inceputul fiecarei contractii, sa iti tii respiratia si sa impingi, incordandu-ti muschii abdominali si exercitand o presiune cat mai mare spre partea inferioara a bazinului, timp in care asistenta va numara pana la 10.
Apoi ti se va spune sa respiri rapid si sa impingi din nou in timp ce moasa numara pana la zece, ideal fiind ca in timpul unei contractii sa impingi de trei ori. Impinsul dirijat incepe de obicei in momentul in care dilatatia colului este completa, fapt ce marcheaza debutul celui de-al doilea stadiu al travaliului, si continua pana la sfarsitul nasterii. Intervalul dintre momentul in care vei incepe sa impingi si momentul in care bebelusul este expluzat poate fi de cateva minute sau de cateva ore si depinde de mai multi factori fiziologici si psihologici.
Anestezia peridurala afecteaza impinsul?
In mod normal, anestezia peridurala are rolul de a suprima durerile cauzate de contractiile uterine, insa nu ar trebui sa anihileze in totalitate senzatiile pe care le genereaza pozitia capului bebelusului in interiorul bazinului. In momentul expulziei, efectul anesteziei ar trebui sa fie mai redus, insa chiar daca acest lucru nu se intampla, mama ar trebui sa poata impinge eficient, mai ales daca a urmat cursuri prenatale in vederea pregatirii nasterii.
Ce trebuie sa faci ca sa impingi cat mai eficient in timpul expulziei?
In primul rand, trebuie sa fii informata corect, inainte de a naste. Daca nu ai urmat cursuri prenatale in vederea nasterii, informeaza-te din surse sigure, discuta cu medicul si cu moasa inainte ca travaliul sa inceapa. Atmosfera in care se petrece nasterea trebuie sa fie, de asemenea, calma, fara tipete si comenzi pe ton ridicat, dar asta nu depinde de tine, ci de profesionalismul personalului care te asista. Indiferent daca ai urmat sau nu un curs de pregatire a nasterii, este esential sa urmezi sfaturile celor care te asista si sa incerci sa iti pastrezi calmul. Oricat de dificil ti se pare, gandeste-te ca in mai putin de cateva minute vei fi uitat totul si vei trai cele mai fericite clipe din viata ta. Asa incat merita toate eforturile din lume! Despre nastere si toate modalitatile de calmare a durerii in timpul nasterii cititi sectiunea: NASTEREA.
Citeste si Cum sa te antrenezi pentru a impinge eficient in timpul travaliului
Nasterea bebelusului pas cu pas: pregatiri, stadii si cum decurge
Nasterea bebelusului este un proces care are trei stadii. Primul stadiu este faza inceperii regularizarii contractiilor combinata cu subtierea si dilatarea cervixului. Odata cu progresarea in acest stadiu - este cazul sa chemati doctorul sau sa va pregatiti de calatoria spre spital. Acest stadiu activ se sfarseste in momentul cind dilatatia ajunge la 10 cm. Al doilea stadiu incepe din momentul dilatatie de 10 cm si se sfarseste cu nasterea copilului - aceasta perioada este de fapt perioada 'impingerii'. Al treilea stadiu incepe imediat dupa iesirea copilului si consta in separarea si eliminarea placentei.
Dar ... iata cum decurge nasterea, pas cu pas.
Despre pregatirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, mai cititi
Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Desprecopii.com 2024
Material realizat cu sprijinul doamnelor Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII