Cum sa-ti ajuti copilul la temele pentru acasă - sfatul doamnei profesoare

Cum sa-ti ajuti copilul la temele pentru acasa - sfatul doamnei profesoare

Cum sa-ti ajuti copilul la temele pentru acasă - sfatul doamnei profesoare

Temele – un cuvânt care de cele mai multe ori nu se numără printre cele preferate de copii. Mai ales atunci când temele sunt dificile și în număr mare, ele devin o povară și un obstacol în calea jocurilor, a distracției și a tot ceea ce un copil adoră să facă. Cu toate acestea, temele fac parte din viața copiilor și, sub o formă sau alta, din cea a părinților.

Iată, în mod practic, o strategie pentru a ajuta copilul cu temele pentru acasă.

Cunoaste-i profesorii!
Amenajeaza un spatiu prietenos pentru teme!
Stabileste un orar al temelor!
Ajuta-l sa isi faca un plan!
Indeparteaza orice element ce distrage atentia!
Nu face temele in locul copilului!
Motiveaza si monitorizeaza!
Incurajeaza invatatul in grup!
Ofera un exemplu pozitiv!
Lauda-l atunci cand merita!
Nu transforma un esec intr-o tragedie!
Cere ajutorul cand e nevoie de el!
Nu uita ca si tu ai fost copil!

Temele pentru acasa

Temele - un cuvant care nu se numara, de cele mai multe ori, printre cele pe care le prefera copiii. Mai ales atunci cand temele sunt dificile si multe, ele devin o povara si un obstacol in calea jocurilor, a distractiei si a tot ceea ce un copil adora sa faca. Temele fac insa si ele parte din viata copiilor si, sub o forma sau alta, din cea a parintilor.

Un copil are mai mult succes la scoala daca parintii se implica activ in rezolvarea temelor pe care le are pentru acasa

Este un lucru dovedit stiintific faptul ca un copil are mai mult succes la scoala daca parintii se implica activ in rezolvarea temelor pe care le are pentru acasa. Desigur, asta nu inseamna ca parintii trebuie sa ii faca copilului o parte din teme, insa interesul aratat pentru ceea ce copilul are de facut, incurajarea, ajutorul acordat pentru organizarea timpului, explicarea unor lucruri mai dificile din lectii si chiar stimularea pauzelor de la invatat reprezinta elemente prin care parintii se pot implica activ, dandu-i copilului sentimentul ca ceea ce face este important.

Cunoaste-i profesorii!

Este important sa stii ce doresc profesorii copilului tau de la elevi, pentru a-l putea ajuta sa isi rezolve mai bine temele. Implica-te in activitatile scolii si nu ezita sa discuti personal cu profesorii, atata timp cat acest lucru este posibil. Nu ezita sa ii intrebi pe profesori ce asteptari au de la copilul tau si cum te poti implica tu ca parinte pentru a-l ajuta.

Ad-Extra3:

Amenajeaza un spatiu prietenos pentru teme!

Camera luminoasa, birou si scaun confortabile, rechizite necesare la discretie sunt cateva elemente simple care ii pot asigura copilului un confort psihic necesar rezolvarii temelor.

Stabileste un orar al temelor!

Unii copii lucreaza mai bine imediat dupa ce vin de la scoala, in timp ce altii au nevoie de doua – trei ore de relaxare. Stabiliti impreuna un orar pentru teme, pe care sa il respectati intocmai.

Ajuta-l sa isi faca un plan!

Atunci cand are o tema mai complicata (de exemplu, un eseu sau un proiect mai amplu), ajuta-ti copilul sa imparta tema in sarcini mai mici si incurajeaza-l sa faca pauze intre ele. In principiu, sunt indicate 15 minute de pauza la o ora de teme.

Indeparteaza orice element ce distrage atentia!

TV inchis, computer si telefon mobil inchise si, pe cat posibil, o atmosfera casnica fara prea mult zgomot este ideala.

Nu face temele in locul copilului!

Este o problema care apare adesea mai ales la clasele mici. Coplesiti de plansul copilului si empatizand negativ, parintii sunt adesea tentati sa rezolve ei o parte din sarcinile de lucru. Este cea mai mare greseala pe care o pot face. Copilul trebuie sa invete sa gandeasca singur si sa isi asume propriile greseli. Nu ii strica daca il lasi sa se duca o data cu tema facuta gresit la scoala.

teme pentru acasa

Motiveaza si monitorizeaza!

Nu astepta sa iti spuna copilul despre ce teme are, despre teste sau alte sarcini. Intreaba-l tu mereu ce are de facut pentru scoala si arata-ti disponibilitatea de a-l ajuta, in limitele posibilului.

Incurajeaza invatatul in grup!

Permite-i copilului sa invete impreuna cu un coleg sau mai multi, la voi acasa sau la alt coleg acasa, chiar daca asta presupune o atentie mai mare din partea ta in ceea ce priveste organizarea timpului efectiv pentru teme.

Ofera un exemplu pozitiv!

Sfaturile sunt bune, insa puterea exemplului este mai mare. Degeba ii explici copilului tau cat de frumos si de necesar este sa citesti o carte, daca el nu are ocazia sa te vada niciodata tinand tu insuti o carte in mana.

Lauda-l atunci cand merita!

Nu ezita sa prinzi cu un magnet pe frigider un test la care a luat nota 10 si sa il arati prietenilor cand vin in vizita. Este o recompensa extraordinara pentru stima de sine a copilului tau.

Nu transforma un esec intr-o tragedie!

Esecurile sunt firesti si nu trebuie dramatizate. Ajuta-ti copilul sa le depaseasca si sa capete mai multa incredere in sine. De asemenea, evita sa discuti cu alte persoane despre insuccesele copilului cand acesta este de fata.

Cere ajutorul cand e nevoie de el!

Nu toti copiii sunt genii, trebuie sa intelegi asta si sa nu ai asteptari exagerate de la propriul copil. Daca intampina dificultati la teme in mod constant, ia legatura cu profesorul de la materia respectiva si cere-i sfatul.

Nu uita ca si tu ai fost copil!

Temele sunt importante, dar la fel de importante sunt si joaca, sportul, un film la cinema, o iesire cu prietenii in parc. Nu trebuie sa exagerezi in aceasta privinta, ci doar sa urmezi niste reguli clare, pe care le-ai stabilit impreuna cu copilul tau. Fara a uita ca tu esti parintele, adica adultul responsabil, adu-ti aminte ca si tu ai fost candva copil!

► Citeste si Cum transformam temele acasa intr-o activitate mai putin stresanta?

Despre homeschooling - parerile parintilor pe forumul desprecopii


De ce ati ales homeschooling?
Jurnalul unei "Homeschooling mom"
Educatia acasa (homeschooling)
Homeschooling in Romania

Va recomandam sa mai cititi si:

Cum îi putem învăța pe copii toleranța: vor deveni mai deschiși și vor avea mai multe oportunități 🌍

Cum îi putem învăța pe copii toleranța: vor deveni mai deschiși și vor avea mai multe oportunități 🌍

Învățarea toleranței la copii este un lucru important nu doar pentru că face parte din respectarea legilor și din tradițiile noastre de ospitalitate, ci și…

Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie: 8 reguli de abordare pentru parinti

Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie: 8 reguli de abordare pentru parinti

Odată cu începerea școlii, temele, testele și lecțiile devin parte integrantă din rutina zilnică a elevilor, indiferent de vârstă.  Deși…

Este homeschoolingul (educarea acasa) o idee buna? 10 aspecte.

Este homeschoolingul (educarea acasa) o idee buna? 10 aspecte.

Homeschoolingul sau decizia de a scolariza copilul la domiciliu nu este una usoara, si trebuie tratata cu seriozitate.Este o hotarare personala, pe care doar dvs. puteti sa o luati, dupa ce eventual…

Forumuri de discutie ale parintilor

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!

Am nevoie de un baby-sitter...

 autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Anamaria este si profesor la un liceu din Iasi.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII