Scrisul de mana și problemele pe care le intampină copiii in invătarea lui. Iată de ce este important scrisul de mână pentru copii.
Intr-o lume in care computerele, laptopurile, tabletele si alte astfel de obiecte par sa-si exercite suprematia asupra creioanelor, stilourilor si a altor instrumente care au toate sansele ca in viitor sa devina simple exponate intr-un muzeu al evolutiei civilizatiei umane, scrisul de mana tinde sa devina daca nu o arta, cel putin o abilitate ce pune probleme multor persoane...
Insa. Copiii învață să scrie de mână la școală pentru că aceasta este o abilitate importantă pentru dezvoltarea lor cognitivă și motorie. Scrisul de mână implică coordonarea ochi-mână și ajută la dezvoltarea abilităților de control fine al mișcărilor. Scrisul de mână poate, de asemenea, să ajute la îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare, precum și la dezvoltarea abilităților de comunicare și exprimare.
A invata sa scrii...
Exersarea scrisului
De ce este important scrisul de mana?
Cum incurajam copiii sa scrie?
Dificultatile de scriere
Intr-o lume in care computerele, laptopurile, tabletele si alte astfel de obiecte par sa-si exercite suprematia asupra creioanelor, stilourilor si a altor instrumente care au toate sansele ca in viitor sa devina simple exponate intr-un muzeu al evolutiei civilizatiei umane, scrisul de mana tinde sa devina daca nu o arta, cel putin o abilitate ce pune probleme multor persoane. Iar problemele incep adesea inca de la varsta copilariei, cand copilul invata sa scrie.
Ti se va parea, poate, exagerata o astfel de perspectiva. De aceea iti recomand sa faci urmatorul exercitiu inainte de a citit mai departe – scrie pe o foaie care este floarea ta preferata. E usor, nu-i asa? Asta pentru ca cerinta este executata automat, fara prea multe dificultati. Si totusi, in spatele acestei simple executii a unei cerinte se ascund procese complexe, care implica deopotriva creierul si alte parti ale corpului pentru ca sarcina sa fie dusa la bun sfarsit. Trebuie sa iei o foaie si un creion, sa le pozitionezi corect, sa iti amintesti raspunsul pe care vrei sa il scrii, sa stii ce litere contine cuvantul respectiv si in ce ordine apar ele, sa urmaresti cu privirea ce scrii si sa apesi cu creionul pe hartie suficient de tare pentru ca acesta sa lase urme. Cum ti se pare acum? Ei bine, da, scrisul este ceva complex, iar copiii nostri se confrunta din ce in ce mai des cu dificultati legate de scriere, fie ca este vorba despre scrisul urat, incorect, lent, ilizibil etc.
A invata sa scrii...
Pare extrem de usor, insa, dupa cum am vazut, nu e chiar atat de simplu. Chiar daca scriem aproape zilnic, scrisul este una dintre cele mai complexe sarcini pe care trebuie sa o indeplineasca un individ, implicand deopotriva abilitati motorii si de gandire critica. Nu este deloc surprinzator faptul ca a invata sa scrii corect este ceva care presupune ani de exercitiu.
Invatarea scrisului de catre copii este un proces extrem de complex care implica mai multi pasi. Mai intai copiii invata ce inseamna scrisul prin citit. Faptul ca li se citesc povesti si ca isi vad parintii scriind, le da o idee despre ceea ce inseamna cuvintele scrise si despre faptul ca acestea au sens. Dupa un anumit timp, orice copil care vede aceste activitati in jurul sau va incerca din proprie initiativa sa scrie. La inceput va mazgali. Este activitatea cu care incep toti copiii sa scrie. Chiar si pentru a putea mazgali, copilul trebuie sa stie ca hartia trebuie tinuta ca sa nu se deplaseze si ca trebuie sa exercite o anumita presiune asupra creionului pentru ca acesta sa lase urme pe hartie. Cu timpul, miscarile mainii incep sa devina mai coordonate, copilul realizand practic ca poate sa puna pe hartie forme care ii trec prin minte, iar mai apoi, cand va face asocierea sunetelor cu literele, isi va da seama ca anumite miscari ale mainii vor avea ca rezultat aparitia pe hartie a anumitor forme ce reprezinta litere.
Exersarea scrisului
In jurul varstei de 3 - 4 ani, copiii pot incepe sa scrie, printre mazgaliturile lor identificandu-se litere. Adesea copiii incep prin a invata sa isi scrie numele. De obicei insa acest lucru se intampla intr-un mod comic, literele fiind scrise in diverse zone ale foii, mai sus, mai jos, pentru ca la aceasta varsta ei inca nu constientizeaza ca literele trebuie asezate intr-o anumita ordine impreuna pentru a forma un cuvant, desi stiu individual ce reprezinta fiecare litera.
Pe masura ce cresc si daca au contact timpuriu cu cartile, copiii incep sa inteleaga cum trebuie grupate literele in cuvinte. De obicei, spre sfarsitul anilor de gradinita copiii incep sa scrie cu litere de tipar, fara a lasa spatii intre cuvinte. Cu putin ajutor, la aceasta varsta copiii pot invata care este diferenta intre literele mici si cele mari de tipar, stiu, de asemenea, ca se scrie de la stanga la dreapta si nu invers. Pe masura ce cresc, copiii isi dezvolta treptat abilitatile motorii in privinta scrisului, fac literele mai mici si mai egale, iar spre sfarsitul claselor primare scrisul devine un automatism.
De ce este important scrisul de mana?
Dupa cum spuneam, intr-o era a computerelor, scrisul de mana pare sa-si piarda importanta. Totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple in aceasta privinta. Expertii considera ca scrisul de mana este extrem de important pentru un copil, pentru ca este o parte a procesului de comunicare cu cei din jur. Dezvoltarea abilitatilor legate de scrisul de mana este strans legata de cea a performantelor legate de citit si viceversa. Scrisul este, in fond, o forma de experimentare a limbajului, de comunicare a trairilor interioare si de observare a lumii din jur. Scrisul de mana ajuta intr-o prima faza a educatiei la transferarea gandurilor in cuvinte si propozitii, fapt care ii va ajuta mai tarziu pe copii sa faca acest lucru mult mai usor folosind tastatura. Pana la terminarea studiilor, copiii sunt pusi zilnic in situatia de a folosi scrisul de mana, ceea ce face ca exersarea lui si performantele obtinute sa le asigure o stima de sine crescuta si sa le modeleze pozitiv atitudinea fata de scoala.
Ad-Extra3:
Cum incurajam copiii sa scrie?
Incurajarea este cheia catre reusita in orice domeniu. Asa ca incepe sa iti incurajezi copilul sa scrie inca din primul an de viata. Ofera-i creioane colorate si o bucata mare de hartie si lasa-l sa-si exprime imaginatia. Pe masura ce creste va deveni tot mai interesat de scris daca vei sti sa ii stimulezi acest interes. Creeaza-i in camera un coltisor destinat scrisului, in care sa existe mereu coli albe, creioane colorate si alte ustensile care pot sa transforme activitatea de a mazgali in ceva foarte atractiv. Vei fi uimit si incantat sa constati peste un timp cum mazgaliturile incep sa prinda forme si sa aiba sensuri.
Dupa ce copilul incepe scoala si scrisul devine o practica zilnica, in cadru institutionalizat, incearca sa gasesti in continuare metode prin care sa il faci sa exerseze din placere si acasa. Incurajeaza-l sa scrie scrisori, felicitari si incurajeaza-l sa isi scrie propriul jurnal, chiar daca la inceput acesta va fi mai mult plin de desene. Daca ti se pare ca scrisul de mana devine o povara pentru copilul tau si ca nu se descurca prea bine, incearca sa il incurajezi pozitiv. Iata cateva ponturi:
Invata-l sa aiba rabdare!
Multi copii nu se descurca prea bine cu scrisul pentru ca vor sa invete prea repede. Incurajeaza-ti copilul sa fie rabdator si sa acorde atentie fiecarei litere.
Explica-i ca oricine poate gresi!
Invata-ti copilul sa foloseasca instrumentele de corectat (radiera, corector, pic etc.) si nu il certa atunci cand greseste.
Incurajeaza tehnica corecta!
Discuta cu invatatorul despre cum ar trebui desenate literele si incurajeaza-ti copilul sa respecte tehnica invatata la scoala.
Ai grija la pozitia stiloului!
Felul in care penita atinge hartia este important pentru ca scrisul sa fie usor si frumos. Exista in magazine stilouri cu forme speciale, pentru a-i ajuta pe micuti sa invete cum sa le pozitioneze intre degete, astfel incat scrisul sa fie mai usor.
Antreneza-i manutele pentru scris!
Chiar daca pare greu de crezut, scrisul necesita o musculatura antrenata a mainii. Sa nu te miri daca iti va spune ca il doare mana de la scris. La inceput copilul poate sa oboseasca foarte repede, dar daca il vei incuraja sa se joace mai mult cu plastilina sau cu alte jucarii care implica folosirea mainilor vei vedea ca scrisul nu il va mai obosi atat de mult.
Expune-ti copilul la cuvinte!
Chiar daca suna ciudat, aceasta “expunere” la cuvinte este extrem de benefica pentru scris. Cu cat copilul aude mai multe cuvinte in jur, cu atat va corela mai bine scrisul cu comunicarea.
Nu il forta sa scrie cu dreapta!
Scrisul cu mana stanga este un fenomen pe care il intalnim la foarte multi copii. Incapatanarea parintelui de a-l face pe copil sa scrie cu dreapta, impotriva vointei lui, poate avea efecte emotionale grave, asa ca incearca sa te obisnuiesti cu ideea daca copilul tau e stangaci. De asemenea, este posibil ca la inceput copilul sa scrie cand cu o mana cand cu cealalta. Nu te impacienta! In scurt timp se va decide singur in aceasta privinta. Cazurile de copii care isi folosesc la fel de bine ambele maini pentru scris sunt rare.
Exersarea este extrem de importanta, pentru ca scrisul de mana sa aiba efectele asteptate. Ce facem insa cand intervine computerul? Multi parinti traiesc cu spaima ca tastatura ii poate face pe copii sa uite scrisul de mana. Lucrurile nu stau chiar atat de grave. Tastatura poate fi folosita fara niciun risc inca de la varste fragede, pentru ca, odata invatat, scrisul de mana devine automatism si nu mai poate fi uitat. Ceea ce trebuie avut in vedere este insa un echilibru in privinta folosirii computerului. De asemenea, nu este indicat ca un copil sa isi faca temele pe computer decat daca profesorul a cerut in mod special acest lucru.
Dificultatile de scriere
Fiecare persoana isi insuiseste propriul stil de a scrie, mai rapid, mai lent, mai frumos sau mai dezordonat. De altfel, se spune ca scrisul reflecta o parte din personalitatea noastra, asa incat este de inteles ca nu toti oamenii scriu la fel. Unii copii pot avea totusi probleme mai mari decat altii in legatura cu scrisul de mana. Daca ele persista in timp, pot fi semnul unei afectiuni comportamentale sau al unei dizabilitati de invatare si in aceste cazuri sunt insotite de alte simptome.
Iata cateva dintre afectiunile care include, printre simptome, si probleme legate de abilitatea de a scrie:
- probleme de memorie, care determina uitarea regulilor de scriere si de punctuatie;
- probleme de limbaj ce pot afecta pronuntia;
- afectiuni ale ochilor;
- disgrafia (o afectiune neurologica ce consta in incapacitatea de a corela sunetele cu literele intr-o anumita ordine)
- ADHD
La randul lor, copiii cu nevoi speciale pot avea dificultati in ceea ce priveste invatarea scrisului. Uneori, chiar daca niciuna dintre aceste afectiuni nu este prezenta, copiii pot intampina totusi dificultati la scris, fara ca ele sa semnifice mai mult decat o anxietate fata de ceva nou. Urmareste-ti constant copilul cand scrie, pentru a vedea daca este cazul sa apelezi la un specialist care sa il ajute, inainte ca scrisul sa devina o problema majora pentru el. Iata cateva dintre semnele care ar trebui sa te faca sa apelezi la un specialist:
- Copilul tine foarte strans stiloul;
- Scrisul este ilizibil;
- Copilul are dificultate in a-si aminti forma literelor;
- Copilul nu reuseste sa se concentreze la ceea ce are de scris;
- In text apar multe greseli;
- Cuvintele nu sunt corect plasate in pagina;
- Spatiul dintre litere este exagerat de strans;
- Decalajul foarte mare intre ritmul de dictare si cel al scrisului;
- Copilul scrie extrem de incet comparativ cu alti copii de varsta lui;
De cele mai multe ori aceste probleme apar in primii ani de scoala si dispar treptat, pe masura ce copilul comunica tot mai mult si scrie tot mai mult. Atunci cand ele nu dispar de la sine, un specialist poate rezolva situatia mult mai usor decat reusesc parintii acasa sa o faca.
Scrisul si cititul reprezinta cheia succesului in viata!
Nu uita acest lucru si nu uita sa il insufli si copilului tau. Asa ca indiferent daca cititi impreuna o carte sau ii scrieti scrisori bunicii in weekend, timpul petrecut cu copilul tau pentru a-i stimula placerea de a scrie si de a citi este una dintre cele mai profunde forme de a/-I sprijini eduicatia si devenirea sa ca om.
Va recomandam sa mai cititi si:
Forumuri de discutie ale parintilor
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII