Cum să crești un copil optimist și de ce este atât de important asta pentru succesul lui

Cum sa cresti un copil optimist si de ce este atat de important asta pentru succesul lui

Cum să crești un copil optimist și de ce este atât de important asta pentru succesul lui

Optimismul este mai mult decat doar gandire pozitiva - este o inteligenta emotionala iar psihologii sunt de parere ca a creste un copil optimist inseamna a-i oferi de fapt o doza foarte pretioasa de imunitate pentru toate problemele care i-ar putea afecta mai tarziu viata.

Iată de ce este important să ne invatăm copilul să fie optimist - nu uita că pesimistul vede dificultati in orice oportunitate iar optimistul găseste oportunitati in orice dificultate.

veti citi

Optimismul este mai mult decat doar gandire pozitiva
Optimismul este o inteligenta emotionala
Optimist sau pesimist?
Pericolul pesimismului
Cum sa cresti un copil optimist
Tot despre cum sa cresti un copil optimist:
Despre inteligenta emotionala
Articole despre Psihologia Copilului
Forum dedicat psihologiei copilului

 

Optimismul este mai mult decat doar gandire pozitiva

Optimismul este mai mult decat doar gandire pozitiva iar psihologii sunt de parere ca a creste un copil optimist este a-i oferi de fapt o doza foarte pretioasa de imunitate pentru toate problemele care i-ar putea afecta mai tarziu viata.

Studiile facute in SUA de psihologi celebri - pe mai mult de 1 milion de copii si adulti - au evidentiat faptul ca oamenii optimisti au sanse mult mai scazute de a suferi de depresie, au un succes mai mare in cariera si sunt in general mai sanatosi.

Optimismul este o parte a inteligentei emotionale

De atlfel, optimismul este o latura a inteligentei emotionale care poate fi invatata. Primul pas care trebuie facut de un parinte -daca vrea sa isi educe copilul sa fie optimist - este sa stie sa diferentieze gandirea optimista de cea pesimista. Asa cum spunea Winston Churchill: Pesimistul deve dificultati in orice oportunitate. Optimistul gaseste oportunitati in orice dificultate.

Optimist sau pesimist?

Optimistul considera ca evenimentele fericite sunt datorate lucrurilor periodice si regulate. Optmistul stie de asemeni sa isi direze actiunile in asa fel incat acele evenimente fericte sa se intample. Daca i se intampla ceva negativ, un optimist il vede ca pe ceva intamplator si temporar.

Pesimistul, pe de alta parte, are exact filozifia opusa optimistului. Evenimentele bune si fericite sunt pentru el doar temporare si absolut intamplatoare iar evenimentele triste si neplacute sunt permanente. Pesimistul face greseala de a se considera vinovat pentru orice lucru rau sau negativ care i se intampla - sau chiar de a da vina pe cei din jului sau pentru insuccesele lui.

Un pesimist este predispus sa mareasca gradul de gravitate al evenimentelor negative - spre catastrofizare si desi a fi pregatit pentru cele mai negre scenariii este un lucru realist, acest lucru nu este benefic pentru abordarea vietii de zi cu zi.

Ad-Extra3:

Pericolul pesimismului

Pentru psihilogul Seligman - celebru in SUA - pesimismul nu este doar un stin negativ de gandire ci este un simptom a ceea ce el considera a fi una din cele mai mari pericole pentru copiii nostri: o epidemie a depresiei. Dupa studii minutioase facute pe mai mult de 50,000 de oameni de toate varstele, Seligman explica si concluzioneaza ca un copil din ziua de azi este de 10 ori mai dispus depresiei grave. Si, foarte ingrijorator, se pare ca depresia afecteaza mult mai depvreme in viata decat in urma cu 100 de ani.

Din fericire insa, exista dovezi foarte clare ca pesimismul si chiar depresia - poate fi tratata prin educarea copilului cu un mod de gandire pozitiv. citeste neaparat: Sa intelegem depresiile copilariei

Cum sa cresti un copil optimist

Optimismul poate fi invatat. Iata cateva directii si sfaturi pe care le poti pune in aplicare chiar de azi - cu copilul tau:

1. Ai grija cum iti critici copilul.

Prima regula cand e vorba de a-ti critica odrasla ese sa NU exagerezi si ca pastrazi dimensiunile. Apoi, explica-i problema intr-un mod optimist - in care cauza problemei este vazuta ca ceva temporar si usor de rezolvat si schimbat.

2. Nu uita ca esti un model de viata pentru copilul tau

Copilul tau isi modeleaza caracterul dupa imaginea perceputa de la parinti si va bsoarba de la tine lucrurile pozitive dar si cele mai putin pozitive sau chiar negative. Daca vrei sa cresti un copil optimist, va trebui sa fii si tu optimist. Este adevarat ca nu e intotdeauna simplu sa iti schimbi filozofia de viata brusc - de la pesimist la optimist - dar acum este important sa intelegi ca aceest lucru ar putea avea un impact important in viata copilul tau.
sa urmeze.

Puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale sunt rezultatul increderii in sine

Pesimismul este o atitudine care daca se instaleaza in interiorul psihicului unui copil are consecinte distructive: duce la depresie si la resemnare iar randamentul sau scolar scade cu mult sub nivelul capacitatilor sale. De aceea, noi parintii trebuie sa il invatam sa gandeasca pozitiv si sa il ajutam permanent sa aiba incredere in sine.

Pshihologul Matin Seligman spune ca in cea mai mare a cazurilor, notele slabe de la scoala nu sunt un indicator al unei capacitati intelectuale scazute ci a unei imagini negative despre sine. Iata ce este de stiut despre puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale pot fi  rezultatul ne-increderii in sine citeste in continuare aici.

Tot despre cum sa cresti un copil optimist:

10 lucruri pe care trebuie sa le faca un tata pentru copilul lui

De ce copiii olandezi sunt cei mai fericiti copii din lume

Despre inteligenta emotionala, merita sa cititi si:

Tipurile de inteligență ale copiilor și modul lor specific de învățare

Tipurile de inteligență ale copiilor și modul lor specific de învățare

Dacă vrei să dai sfaturi copilului tău despre cum ar trebui să învețe, e bine să știi că fiecare copil are un anumit tip de inteligență și…

Cele 8 inteligențe multiple ale copilului - invață să iți cunoști copilul pentru a-l ajuta să iși atingă potențialul

Cele 8 inteligențe multiple ale copilului - invață să iți cunoști copilul pentru a-l ajuta să iși atingă potențialul

Fiecare copil are o inteligenta predominanta. Conform cu teoria inteligentelor multiple exista o diversitate de abordari intrinseci si talente pe care un om foloseste pentru a percepe,…

Copilul timid: semne și particularități - sfatul psihologului

Copilul timid: semne și particularități - sfatul psihologului

Copilul timid este incărcat de anxietate, el manifestand mai evident temerile copilariei. Copilul timid are nevoie de o grijă si o abordare specială din partea parintilor. Sunt sanse…

 

Articole despre Psihologia Copilului

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume

Disciplina copilului, un subiect controversat...

Copii avantajati la scoala si in viata

A negocia cu copiii

Copiii si internetul...

Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)

Auto-indentificarea: Cine sunt eu?

Pregatirea copilului pentru societate

Cand copilul nu are încredere în el...

Despre copilul timid

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati  

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Forum dedicat psihologiei copilului

Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020
Referinte: The Journal of Psychology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII